Папките на генерала
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Папките на генерала

Никой в ГЕРБ не знае кога Бойко Борисов ще му обърне гръб

Папките на генерала

Бойко Борисов си има тактики за отстраняването на неудобните

Велина ГОСПОДИНОВА
2503 прочитания

Никой в ГЕРБ не знае кога Бойко Борисов ще му обърне гръб

© Асен Тонев


Ако искате да спрете преждевременно развитието на някой активист на ГЕРБ, пожелайте му "оперативна папчица" от Бойко Борисов (по думите на самия столичен кмет). Застигне ли го това проклятие, с политическата и властовата кариера на въпросния човек по линия на кметската формация е свършено. Независимо колко е близко до Борисов - дали е бил негова лява или дясна ръка, или пък по някаква друга причина е попаднал в категорията "любимец на Генерала". Гневът на Борисов вече изпитаха както сочени за негови протежета хора и "самозабравили се" (по критериите на Борисов) местни партийни лидери, така и цяла върволица от политици от други партии, които си мислеха, че флиртът с лидера на ГЕРБ ще им гарантира по-сигурно политическо бъдеще. Едни от тях директно изхвърчаха от партията или от заеманите постове, други ги запазиха до изтичане на мандата, но без шанс "да си върнат доверието"... А на тези, които се опитаха да се присламчат, им беше дадено да разберат, че ГЕРБ няма да бъде трамплин за никой, който е решил да оцелява за сметка на партията.

Нищо лично, просто интереси

Никой не може да каже дали принуденият да подаде оставка тази седмица шеф на столичния инспекторат Гален Ганчев е отстранен по установената вече процедура - първо папка с информация, а след това оставка. Досега за него се знаеха няколко неща - че е доверен човек на Генерала (иначе нямаше да бъде назначен на този пост); че е издържал проверката за вярност към кмета - работил е в НСБОП и напусна системата на МВР заедно с Бойко Борисов, и че свърши мръсната работа по разкриването на далаверите в "Топлофикация - София" и общинските фирми "Озеленяване" и "Трамкар", от които кметът натрупа доста червени точки пред столичани. По тези причини отстраняването му се прие като изненада. Още повече че и информацията за причините беше оскъдна, а самият Ганчев отказа коментар.

Официалният мотив за раздялата с Ганчев беше несправяне с работата. Към това столичният кмет добави само, че шефът на инспектората не се е представил на ниво със задачата си по осигуряване на ефективна система за контрол по чистотата и заради това си е отишъл. А от ГЕРБ уточниха, че има и още една причина - "липсата на контрол по ремонта на софийските улици". Всъщност това са двете сфери, които нанесоха сериозен удар по имижда на Борисов. При първия по-сериозен сняг в началото на януари новият концесионер се провали напълно с почистването на столицата и градът живя близо три дни под блокада. А няколко месеца по-рано предизборното асфалтиране на "Цариградско шосе" се оказа некачествено, за което Борисов отнесе серия иронични забележки. И още нещо - отстраняването на Ганчев дойде в момент, когато общински съветници от БСП изнесоха информация, че столичният инспекторат е разписвал фактури за зимно почистване от началото на годината на стойност 5.5 млн. лв. На фона на единствения по-сериозен снеговалеж сумата е фрапираща. И очевидно сериозно притесни кмета, защото от ГЕРБ побързаха да заявят, че парите не са изплатени на концесионера и че комисия ще проверява дали средствата наистина са изразходвани. Остава обаче и въпросът доколко Гален Ганчев би си позволил да сложи подписа си под подобна сума "без санкция отгоре".

Друга известна фигура, която за кратко изгря в орбитата на Бойко Борисов, но и бързо залезе, беше собственикът на "Пайнер мюзик" инж. Митко Димитров. Той беше сред учредителите на сдружение ГЕРБ и активно подпомагаше финансово различни прояви на организацията. По време на местните избори Димитров, по-известен като Пайнера, беше избран за водач на листата за общински съветници в Димитровград. Ден след номинацията обаче Борисов съобщи в национален ефир, че е поискал собственикът на музикалната фолк компания да се оттегли от листата. "Няма да допусна в национален мащаб тази дума чалга и ГЕРБ да се преплитат", отсече Борисов. Три часа след това местната структура в Димитровград се събра и "отзова" Пайнера от листата. Единственото прегрешение на инж. Димитров се оказа това, че е свързан с фолк индустрията. До ден днешен Пайнера е симпатизант на ГЕРБ, но е категоричен, че няма да се кандидатира за изборни длъжности. Макар че председателят на партията Цветан Цветанов призна оттеглянето на Димитров като грешка, която е отблъснала гласоподаватели.

Местните избори станаха причина и за охлаждане на отношенията между Борисов с един от най-доверените му хора в сдружението ГЕРБ - евродепутатът Душана Здравкова. Причина за разрива стана отказът на Борисов да подкрепи кандидатурата на близкия до нея Кирил Йорданов за трети кметски мандат във Варна, за което лобираше съдийката. Оттогава публичните изяви на Здравкова драстично намаляха, а официалните изявления на депутатите на ГЕРБ в ЕП вече се правят от колежката й Румяна Желева.


Досие "Негоден"

За разлика от горните примери координаторът на ГЕРБ за Софийска област Калоян Станчев бе отстранен по линия "оперативна информация". Прегрешението му беше, че преди кметските избори е "влязъл в договорка с кандидата за кмет на Земеделския народен съюз Любомир Ников за взаимна подкрепа на втория тур в Елин Пелин" (по думите на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов). Ников беше директор на скандалната столична общинска фирма "Озеленяване" и отстранен от столичния кмет, след като в дружеството бяха установени финансови злоупотреби. Изненадващата оставка по време на избори Борисов лаконично коментира така: "Спретнахме му една оперативна папчица..." "Договорката" на Станчев всъщност се състоеше в това, че беше подписал споразумение с десните партии за подкрепа на втори тур и поемане на конкретни ангажименти за разпределение на постовете в кметската администрация и общинския съвет на града.

Без много шум преди повече от половин година от ГЕРБ беше отстранен и лидерът на федерация "Справедливост" Сезгин Мюмюн. На него Борисов разчиташе да привлича представители на малцинствата, както и да води битката срещу ДПС от името на ГЕРБ. Мюмюн стана учредител на партията и дори беше избран за член на контролната комисия, а Бойко Борисов присъства на създаването на "Справедливост". Много скоро обаче Мюмюн загуби доверието на Генерала, след като се оказа, че предизвиканият от него шумен скандал в медиите за финансиране на "Атака" с пари на ДПС не е нищо друго освен зле скалъпен компромат. Към това днес от ръководството на ГЕРБ прибавят и факта, че Мюмюн е излъгал и за добрите си връзки с изселнически организации в Турция.

Досие "Неуправляем"

Подобна е съдбата и на лидера на БЗНС-НС Анастасия Мозер и на създателите на сдружението Европейски демократичен път (ЕДП) - Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова. Заради добрите си връзки с Европейската народна партия и готовността им да гарантират пред Брюксел "дясната ориентация" на партията на Борисов те бяха сред любимците на столичния кмет. Формациите им дори станаха коалиционни партньори на ГЕРБ (с цялата условност на това предвид характера на Борисов) в два поредни избора - за евродепутати и за кметове. Точно вотът обаче стана причина за разрива между тях. Първо Мозер влезе в противоречие с Борисов заради листата за евродепутати, когато се оказа, че представителката на формацията й Петя Ставрева е поставена на по-задно място. В крайна сметка Мозер надделя, но оттогава двамата избягват съвместни публични изяви. По-шумен беше разривът с Мария Капон. Той започна по време на предизборната кампания за евродепутати, когато сегашният лидер на Единната народна партия, тогава член на сдружението ЕДП, се опълчи срещу едноличните решения на Борисов, налагани на хората от щаба. Капон и Борисов окончателно се разминаха, след като неформалният лидер на ГЕРБ отказа да подкрепи кандидатурата й за кмет на Пловдив, каквото желание имаше Капон. Ако за нея в централата на ГЕРБ се пази папка, в нея най-вероятно пише: че се е опитала да направи от сдружението партия, че по време на местните избори е настоявала ЕДП да има своя квота в общинските съвети и че в кампанията за кметския вот е работила открито срещу ГЕРБ (по думите на близки до Борисов).

Батальонът е строен

"Ще намерим начин да се разделим с всеки, който предаде идеята и омаскари партията", размаха пръст Борисов пред препълнената с активисти на ГЕРБ зала при откриването на кампанията за местните избори. Преди това всички кандидати на партията за кметове и общински съветници бяха принудени да подпишат декларация, с която да поемат ангажимент, че ако напуснат ГЕРБ, ще се откажат доброволно и от заеманата длъжност. В документа има и още една малко смущаваща точка, според която партия ГЕРБ "има право да даде публичност на фактите и обстоятелствата по напускането" на съответния представител на формацията. Дали поради страх от изтичане към медиите на "оперативната информация" от папките на Борисов, или по някаква друга причина разделите на Генерала с доскорошни негови приближени протичат без много шум. Факт е и че никой от тях досега не е направил опит публично да се защити.

Ако искате да спрете преждевременно развитието на някой активист на ГЕРБ, пожелайте му "оперативна папчица" от Бойко Борисов (по думите на самия столичен кмет). Застигне ли го това проклятие, с политическата и властовата кариера на въпросния човек по линия на кметската формация е свършено. Независимо колко е близко до Борисов - дали е бил негова лява или дясна ръка, или пък по някаква друга причина е попаднал в категорията "любимец на Генерала". Гневът на Борисов вече изпитаха както сочени за негови протежета хора и "самозабравили се" (по критериите на Борисов) местни партийни лидери, така и цяла върволица от политици от други партии, които си мислеха, че флиртът с лидера на ГЕРБ ще им гарантира по-сигурно политическо бъдеще. Едни от тях директно изхвърчаха от партията или от заеманите постове, други ги запазиха до изтичане на мандата, но без шанс "да си върнат доверието"... А на тези, които се опитаха да се присламчат, им беше дадено да разберат, че ГЕРБ няма да бъде трамплин за никой, който е решил да оцелява за сметка на партията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

77 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  демократ

  Защо постоянно се занимавате с Бойко Борисов....Гледайте некадърната комунистическа коалиция: как крадат,как се подиграват на бедния народ,как са свързани с мутрите,как пренебрегварт дечицата с увреждания и казват,че са тяжест на обществото,как ни управлява човек,без 1 ден трудов стаж и човек,който няма нищо общо с политиката,как човек,който се води,като баща на нацията (ПРЗИДЕНТА)е предател,агент,лъжец и доностник,който ни излага пред света и излъга цялата нация българска....Всичко друго е българщина-злоба,завист и ненавист...

 • 2
  Avatar :-|
  chitatel

  Добре резюмирана статия. За мен като гласоподавател е важно , че е намерил начин да се отърве от предатели или неудобни и то по елегантен начин без много шум и с точните думи ( след като отстраненияне вика следователно е виновен).
  Абсолютно съм съгласен със номер 1. Вместо да се увеличава натиска към президента и министрите с просташките си решения, Вие търсите косурите само на ГЕРБ.

 • 3
  Avatar :-|
  Защо ли!

  Ами че много просто бе,1!Щото не щем да се олицетворяваме с прост,недовършен,нецялостен,при това-БАНДИТ-кандидат да води България!бОРИСОВ БИ БИЛ НАШ БЪЛГАрски срам,да се надяваме,че НЯМА ДА МУ ГО ПОЗВОЛИМ!

 • 4
  Avatar :-|
  Anton K

  Съгласен с 3. Той е бъдещето на България. Ако му се размине сега...."коня утиде у ряката".

 • 5
  Avatar :-|
  M

  Борисов не е достоен да има водеща роля в полити4еския живот на България, просто защото е свързан с мутрите.Освен това няма необходимо образование,знания и поведение.
  Софиянци ве4е разбраха това. Проли4а ясно от митинга! Сега е ред и на провинцията.
  Що се отнася до публикувания "рейтинг" на герб, просто не вярвам на това" "социологи4еско" проу4ване . Тези " социологи4ески" агенции са некомптентни и са просто поръ4ково платени.

 • 6
  Avatar :-|
  Бекстър

  Подкрепям мнението на Демократ и Читател.
  Само наивници и утописти могат да се надяват, че животът в страната ще се оправи от самосебе си и просто "ей така", ако не се въведе здрав ред от твърда ръка. Тогава свободно блуждаещите атоми ще започнат да се наместват там, където им е мястото. С прости думи, ще започне процеса по прекратяване и овладяване на хаоса в България. Каквото и да се каже и направи, ясно е, че ще има недоволни от него, от Генерала - дървените философи, крадците на пари от еврофондовете и някои от онези, които щом поспастриха някой и друг лев се взеха насериозно и си дундуркат неначесаното его в луксозни мезонети и коли. С най-голяма надежда от Генерала са групите от по-бедните, по-възпитаните, по-инертните и по-ненахални хорица, които 18 години гледат възмутени как се граби и прахосва капиталите на страната.

 • 7
  Avatar :-|
  M

  Наполеон Генерал
  на Ватерлоо се посрал.

 • 8
  Avatar :-|
  K

  Разбери Домат,4е ти не си истински домат!
  Круша, добре, ама дали
  саладжията ще го разбере.

 • 9
  Avatar :-|
  K

  Разбери Картоф,
  ти не си картоф!
  -Това го ти Домат, разбери
  кога жената тигана държи.

 • 10
  Avatar :-|
  --

  Домат, Сладура
  е гоям комат,
  цял Министър
  ще осъди
  за обществени
  заблуди,
  4е "гаджелъка"
  ще прокуди
  и разни други
  далавери
  със старите авери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK