Радиоактивно недоволство

Хранилището край Нови хан и местното население съжителстват в абсурдна ситуация - никой не приема тезата на другия, но е принуден да се съобразява с нея

Нови хан не вярва на измервания    ©  Надежда Чипева

На входа на кметството в елинпелинското село Нови хан виси електронно табло, което измерва радиационния фон постоянно. Причината е намиращото се наблизо хранилище за радиоактивни отпадъци, където се съхраняват излязла от употреба медицинска апаратура, елементи от противопожарни датчици и други. "Радиацията се отчита непрекъснато, но никой не вярва на резултатите", обобщава кметицата на селото Сашка Ненова-Николчова. Точно в това е проблемът - живели години наред в условия на секретност и целенасочено държани в неведение за това какво става в хранилището, днес местните хора отказват за приемат, че то може да работи и без да превишава здравните норми. От друга страна, едва ли е нормално съоръжението да приема отпадъци всекидневно при постоянен натиск от страна на местното население да бъде затворено.

Така месец след като жителите на Нови хан на местен референдум категорично казаха "не" на предприятието за радиоактивни отпадъци, въпросът какво да се прави с него още няма отговор. Резултатите от допитването, макар и категорични, нямат силата да задължат държавната власт да се съобрази с тях. Населението категорично настоява хранилището да бъде затворено. Друга площадка засега няма и няма изгледи в близките години отпадъците да бъдат преместени другаде. Ясно е, че нито хранилището може да се използва пълноценно в условията на постоянен натиск от местното население, нито пък хората могат да живеят при постоянен страх и недоверие към обявяваните резултати от непрекъснатите проби.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Момчил

  Авторката трябваше да добави, че втора площадка не е била избрана до края 2007 и евентуално може да се очаква след средата на 2008 такова решение да се вземе.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-(
  Ognyan Chipev

  Населението на Нови хан- като едно истинско гражданско общество и по европейски ясно паказа за пореден път- този път чрез първия успешен местен референдум в България че НИКОГА няма да се съгласи за удължаване живота на това хранилище - от гласувалите над 65% от гласоподавателите - за затварянето на РАО-хранилището гласуваха над 99%

  Нищо друго не остава на държавата (вкл МИЕ и ДП РАО) освен да си изпълни Стратегията на МС и да се съобрази с вота на населението - Глас народен - Глас Божи!!!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Гергана Николова

  След като населението на Нови Хан категорично е изразило несъгласието си това хранилище да продължи да бъде действащо и близо до домовете им, какво има още за обсъждане?! Дори всички изследвания да доказват, че няма замърсяване, трябва да се вземе предвид желанието на живущите там!! Значи законът дава право на съседи да се обединят и да изхвърлят съсед, който ги тормози, дори и от негово собствено жилище, ако са мнозинство, но това, че ЦЯЛ Нови Хан не иска хранилището с радиоактивни отпадъци на територията си няма значение, така ли?! Това е престъпление срещу правата на тези хора!
  А държавата се явява главният престъпник, като не зачита волята на гражданите си, а налага решенията си въпреки тях и над тях...Стига вече!!!!!!

  Нередност?
 • Петър Пенчев

  Статията е непълна.
  Нито дума, че ДП"РАО" в Доклада за ОВОС обявяват освен разширяване(ще строят Гореща камера!), но и "погребване"!!! на РАО, когато тази дейност е забранена с Постановлението на МС за новото отваряне на хранилището след неговото затваряне в първите години на демокрацията. Така, че затова хората не влизат в залата за да се състави "протокол от обществено обсъждане", който формално ще стартира на 100% по-нататъшното изпълнение на това разширение на ПХРАО. И референдумът "отива на кино" - на 100%.

  И второ, този датчик на снимката мери какво попада точно върху него, а не случайните частици, които ГИ ИМА изхвърлени в атмосферата. Тези радиоактивни аерозоли носят рак за хората...ако се вдишат.

  И трето, в. Монд-дипломатик в броя си от м.март 2008 пише за споразумението от 1959 г. между Световна здравна организация-Женева и МААЕ-Виена, да не се публикуват истинските данни за радиацията. Нека говорим за истината, а не за чиновници като г-н Борис Пеков, дето си защитават САМО заплатите.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-?
  Михаела Джоргова

  "...Аз предлагам те да си изберат лаборатория, а изследванията да се финансират от Агенцията за ядрено регулиране. Тя е НЕЗАВИСИМ ДЪРЖАВЕН ОРГАН и няма никакъв интерес от манипулиране на данните", казва г-н Пеков.
  Има ли такова нещо според вас като НЕЗАВИСИМ ДЪРЖАВЕН ОРГАН??? Хем е държавен орган, хем независим - нещо тук нещата г-н Петков не се връзват!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-(
  Stoil Stoilov

  Нека да отбележим следните факти
  1. Това хранилище е строено през 60 те години на миналия век в епоха на мрачен комунизъм и тоталитаризъм. Кой ще гарантира че са спазени всички съвременни изисквания за безопасност на такова съоражение.

  2. Пак по същата логика(същите тези родолюбиви управници заедно с господата от БАН и ядреното лоби скриха истината за трагедията в Чернобил и обрекоха милиони българи на радиоактивно замърсяване) в условие на пълна дезинформираност кой може на 100% да гарантора какво точно се е складирало там след като това хранилище е обслужвало ядрения реактор на БАН в който са се правили експерименти с високорадиоактивни изотопи

  3. Местоположението на хранилишето(както и повечето други гениални хрумвания на комунистическата логистика в т.ч. Кремиковци,Стомана, Червена Могила и тн ) е над населеното място, във вододайната зона и силни подпочвени води които излизат на повърхността в района на селището.
  Дали строителите на хранилището през 60 са си давали сметка за опасноста от дългосточното съхраняванена РАО и с какви точно технологии за влаго и водо изолация са разполагали българскита строители на РАО в началота на 60те години и могат ли те да гарантират безопасно съхранение на РАО за близо 50г. имайки в предвид че периода на полуразпадане на някои изотопи е стотици и хиляди години.

  Хора мислете! Нека не се оставяме на група чиновници и финансовите кръгове около тях за пореден път да изманипулират обществото и да ни накарат да вярваме в лъжи които облагодетелстват малка група избрани и оставят хиляди обикновенни хора да понесът бремето на тяхната алчност и безотговорност.

  Нередност?
 • 7
  rtsoneva avatar :-|
  rtsoneva

  123

  Нередност?
 • rtsoneva

  Напълно подкрепям всички мнения,факти и аргументи дотук!Време е господа управляващите да престанат да се считат за недосегаеми и да започнат да се съобразяват с мнението на хората,които в крайна сметка са ги избрали и им плащат заплатите!Още повече,че това мнение е ясно изразено с вота от референдума.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Stoil Stoilov

  "...Аз предлагам те да си изберат лаборатория, а изследванията да се финансират от Агенцията за ядрено регулиране".

  Какви независими резултати ще последват след като работата на такава лаборатория ще бъде финансирана от Агенцята за Ядрено Регулиране е ясно на всички АЯР са основна заинтересована страна в конфликта.

  Г-н Петков по най-безообразен начин се опитва да скрие факта че ВЕЧЕ ИМА ВЗЕТО РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 2004 ГОДИНА ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТРАТЕГИЯ ДО 2007 ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ТОВА ХРАНИЛИЩЕ ТОЧНО ПОРАДИ ИЗБТОЕНИТЕ ФАКТИ. В ТОВА РЕШЕНИЕ СА ИЗБРОЕНИ ВСИЧКИ ПРОПУСКИ И Е ПОСОЧЕНА НЕОБХОДИМАСТА ОТ ЗАКРИВАНЕ НА ТОЗИ ОБЕКТ.

  Това само подсказва какъв обиграни манипулатор е Г-н

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-(
  Pavltna Yaneva

  Незнам дали има нормален чожек, който да повярва на господата държавни служители, че може да има независима лаборатория след като материалите с които се работи се взимат от АЯР???

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал