🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

При кого отидоха милионите

Спонсори на президента и БСП оглавяват списъка

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Все още в публичното пространство не са излезли единствено имена на депутати от БСП с проекти по САПАРД. Но бизнесмени, близки до водещата партия в управляващата коалиция, също са сред получателите на пари по европрограмата. Не са малко и предприемачите, които чрез редица свързани лица успяха да спечелят десетки милиони евро.

Още с тръгването на САПАРД през 2001 г. беше заложен такъв механизъм на усвояване на парите, който позволява на определени лица чрез регистрация на различни фирми да получават нееднократно субсидии по програмата. Схемата беше допусната с аргумента, че и в Европейския съюз се прави така. Нарушение в този смисъл няма, но пък механизмът позволи на по-големите играчи в преработвателния сектор да вземат значително повече пари от по-дребните земеделски производители. Равносметката е, че макар и с много съмнения за начина, по който бяха усвоени парите, все пак САПАРД е една от малкото успешни програми по обем и брой на изпълнените проекти. Общо по програмата са одобрени 3509 проекта, чиято инвестиционна стойност е над 2.7 млрд. лева. От тях към днешна дата са изпълнени 1881 проекта за 1.3 млн. лева, за които платените евросубсидии са над 642 млн. лева.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

36 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  SASH

  СМЪРТ!!!!!!! Гнусен народ! Отвратен съм.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Bor

  Дали ще има или не пари от еврофондовете , за нас , обикновените хора няма никакво значение , даже по-добре е да няма , защото ... познайте къде ще отидат - в джобовете на ония по върховете на властта , така няма поне да се ядосваме техните съвсем "АЧИГЬОЗ" кражби .

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Петко

  То всичко е навързано като брънките на синджира, а той стяга народа.
  http://credits-finance.blogspot.com

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-@
  ГОЦЕ Е СРАМ И РЕЗИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ

  Г-н президент като събрахте 10 милиона от Българската Коледа къде са парите, кръдецо с крадец.
  1. Докога в домовете за деца в България ще работят педофили;
  2. Докога приемните семейства като институция няма да се въвеждат в България, а децата ще се отглеждат в институции.
  3. Докога ще съществуват излишни структури, които само харчат пари като Агенцията за закрила на детето, начело с Шерин Местан.Тази е следващата за уволнение. Кога ще видим отчет за тяхната работа, има ли полза от тях или с тях и без тях резултата е същия.Само че без тях ще спестим на данъкоплатците десетки милиона лева за дебелогъзи чиновници.
  4. Г-н президент като събрахте 10 милиона от Българската Коледа къде са парите, кръдецо с крадец.
  5. Г-н Президент вие обичате мутрите в България - първи приятели и съветници са Ви, Васил Божков - Черепа; Свети Илия Павлов - възкръснал; Свети Емил Кюлев - от дясно на Господ седи и други такива светци, а забравих онзи на Весела, дето го хранят със сламка и издава нечленораздлени звуци, не можаха да го гръмнат за съжаление, но опитите продължават. Тия ваши приятели мислят ли да дарят пари за благотоврителност за ДЕЦАТА на България или могат само да крадат като вашия пернишки авер Людмил Стойков, на когото харизахте за начало 7 милиона и половина евро от САПАРД.По колко си разделихте с него и кои са още в кюпа.
  6.Нужно ли е да събирате парите на народа с СМС-и след като тези мултимилионери в зелено, поне живите от тях могат да дарят някои лев вместо да си купуват футболнни отбори, футболисти за милиони и Яхти за по 14 милииона евро; бизнес самолетчета за по 10 милиона евро и да няма данъчна институция която да се заинтересува тия хора злато ли копаят; данъци платили ли са, за да си позволят тоя лукс, от къде са им доходите най-общо казано.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-?
  не е тайна,че Гоце.....

  Обществена тайна е, че в тесния приятелски кръг на президента влизат бизнесмени като Георги Гергов, Валентин Златев, Ветко Арабаджиев, Манол Велев, Петър Манджуков, Емил Кюлев, преди да го убият, Николай Гигов, Васил Божков (говори се за известно охлаждане на отношенията по повод акцията за проверка на частните колекции) и още неколцина. Този кръг се оценява на над 1 млрд. евро, а възможностите му да влияе на икономиката на страната поражда респект. Достатъчна ли е вярата ни в морала на президента, че той не се изкушава да използва по някакъв начин тези хора за реализация на лични амбиции - икономически и политически? И дали е случайно, че не се спазва дискретност, както е в цял свят, при подобни контакти, ако те наистина са само приятелски.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-?
  отчаян българин

  Преди няколко дни група български евродепутати начело с нашият любим агент- президент Гоце Седефчов провидяха злонамерена кампания против любимата ни татковина, срещу тая скапапа клоака наречена България, където се е събрала цялата измет на Балканския полуостров. Г-н Президент може би й сега пак има злонамерена кампания. Вашата любима наконтена министърка на социалните грижи още от време оно, когато министър-председател беше другаря комсомолски с френско име Жан и дори другаря с руско име Андрей,то вие друга министерка не може да извадите.Липса на кадри просто. Ограничен капацитет. Искам на Вас и вашата натруфена министърка, дето така усилено се бореше против филмите на загниващата корпорация ББС, вместо да си седне на дирника и да си оправи бакиите в системата.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-@
  РЕШИХ,ЧЕ ГОЦЕ НЕ МОЖЕ ДА МИ Е ПРЕЗИДЕНТ!

  За себе си реших, че Георги Първанов - с това информаторско, чирашко и звучащо доста инфантилно прозвище “Гоце”, дадено му от органите на Държавна сигурност, не може да бъде мой президент.Нали разбирате, човек с две имена не може да няма и два живота. Единият за пред прожекторите, а другият - когато угаснат. В публичния си живот той е бла-бла-бла-благо говорещ, народен, харизматичен лидер, а зад завесата - мълчалив като безгласна буква, маша в ръцете на безотечествения made in Moscow елит. Затова и патриотизмът му е червив отвътре, макар отвън да изглежда лъскав като намазан с течен парафин.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-@
  ПАРВЕНЮТО ГОЦЕ СЕДЕФЧОВ

  Ловната случка из горите край Симитли е самородна метафора на Първановото падение. Представете си как в мъгливото утро на първи март цяла дузина местни ловци и обикновени хора са спешени да кръстосват и викат из горите, за да "осигурят" дивеч на Първанов. Представете си и суетното перчене на държавния глава в ловен костюм, който чака народът да му поднесе заслуженото. За "социалния президент" никоя саможертва не е достатъчна! Картината е покрусяваща със своя цинизъм, арогантност, суета.
  Връх на лицемерната президентска чувствителност е галерията от ловни снимки в служебния му сайт, които идват да разкрият необикновените умения на Първанов в това най-хуманно и общественополезно дело - ловът. Алюзията с аристократичните гонки в необятни семейни имения сама се натрапва. Защото нито горите на Симитли са фамилна собственост на гражданина със скромно потекло от с. Сирищник, нито аристократизмът е негова родова черта.В аналогична ситуация всяко парвеню търси да се престори на благородник чрез подбора на своите хобита. И ето, че замята на рамо ловната пушка и тръгва да отстреля ако не глиган, то поне вълк в компанията на добре протежирани олигарси и новобогаташи, все представители на новопръкналата се каста на парвенютата.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-(
  &&&&

  Е,КАК ДА МУ ВЯРВАМЕ НА КОМУНИСТА-ЛЪЖЕЦ ГОЦЕ???!!!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  economist2000

  Във всичката тази дандания има едно положително нещо - България все повече прилича на нормална капиталистическа държава. И "там", на запад, има големи корупципонни скандали, при това за много повече пари, и там има неефективно използване на публичните средства, вижте само предизборните обещания на Клинтън, Обама и Маккейн.
  Всъщност в САЩ основната част от средствата, с които се издържат политическите партии, са от дарения на фирми, които се надяват да се облагодетелстват по някакъв начин от управлението на своята политическа сила. Класически случай са оръжейният и нефтеният бизнес, едни от основните дарители за републиканците, които покрай войната в Ирак процъфтяват. Друг случай са фармацефтичните компании, за които администрацията на Буш се погрижи да отдели повече държавни средства за здравеопазване, но същевременно ограничи вноса на евтини лекарства от Канада. Всичко това на гърба на американския данъкоплатец.
  Но трябва да признаем, че това е по-модерния начин да се прави политика - партиите да се издържат от частни лица, а не от държавата. Затова аз не съм съгласен с президента Първанов, който иска да премахне финансирането на политическите партии от бизнеса.

  Нередност?
Нов коментар