Преброяване на (не)нужните чиновници

Задават се първите по-сериозни съкращения в администрацията, но те са капка в морето на огромния публичен сектор.

Само трима министри реално са извършили някакви съкращения на служители във ведомствата си. В бюджет 2008 е предвидено 12% намаление на администрацията. Това означава от общо около 130 000 служители в държавната администрация да бъдат съкратени 15 500.

Отличник е социалният министър Емилия Масларова, която изпълни изцяло изискването в системата на своето министерство в средата на март. Министър Николай Василев също ще достигне 12% съкращения в Министерство на държавната администрация и административната реформа до края на месеца, когато ще бъдат освободени последните 71 души от планираните 293. Министерство на културата вече съкрати 215 щатни бройки. Това е половината от предложените съкращения във ведомството на министър Данаилов (виж таблицата). В останалите ведомства процесът се бави, а някъде направо е замръзнал.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Шушумига

  Нормално е в министерствата със силни роднински взаимоотношения да няма съкращения и да има високи заплати за роднините. Наши хора са все пак ...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  данъкоплатец

  Колкото и да се увеличават парите и преференциите за чиновническата класа, включително оформянето и в каста (държавни служители) - тя винаги ще иска още и още. Защо? Защото си е такава по определение - многобройна, неквалифицирана, непроизводителна, нагла и корумпирана!

  Не 12% - от всеки четирима чиновници трябва да остане един. Останалите трима трябва да се изпратят на принудителен труд за превъзпитание!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Мунчо

  Бай Пеше домакино като чуе за съкращения и отива да купи още бюра за новоназначените бюрократи. За домашно - персоналът на БНБ нарасна ли или намаля при намаляването на функциите й с влизането на България във валутен борд? А що за министерства са подчинените на Грънчарова, Етем и Василев?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  петя

  Министерството на образованието отново се снишава и не съкращава своите служители, а ще отчете съкратените учители за съкращения в министерството. Много удобно за "кадърния" министър. Отидете да видите колко са чиновниците в това министерство и какви заплати получават. Затова отчитат средна заплата за учителите много по-висока от действителната. А след като прехвърлиха почти всичките отговорности на общините и регионалните инспекторати, чудя се защо ни е изобщо такова министерство!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Будала

  Ах,Вие,кой тогава ще носи бели чорапи с костюм,ще говори неправилен Български език,ако изобщо го владее, това са "наши хора".

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  от Държавен служител

  Здравейте автори, форумци и вие по случайност излъгали се да про4етете този коментар!
  Аз съм на 27 и вече имам 4 години стаж в държавната администрация. Заплатата ми е 415 лв. чисто. В настоящият момент по съвместяване заемам още две длъжности защото шефа не назначава нови - чака да съкрати свободните бройки. Да ама заплатата ми е същата. От друга страна пък ме пусна на обучение - да ама си го платих сам. Когато обаче трябва да реализирам проек за обучението си шефа рече Ние ще го реализираме.
  От съставените актове не съм видял и стотинка - нормалното е, поне в цивилизованите страни, актосъставителя да получава % (в Германия дори сигналоподателя получава %). Но мълчи сърце, млад съм тръгнах с желание и си работех с кеф работата, да ама съм семеен и когато дойдоха едни типове на вратата ми да ме търсят по служебни работи - щ'ото вместо служебния им дали домашният ми адрес не ми стана гот. Да ама пак ми беше добре, до днес - там където се храним на обяд се събират всякакви готини типове - строители, общаци и т.н. (най-евтино е просто), 4е седим си ние ама те си говорят едни неща за едни пари по 1000 - 2000 лв. заплата, че и накрая рекоха "ей момчета,да ви почерпим ли една биричка" сигурно много жалко сме изглеждали, ще кажат някои. Отплеснах се малко, мисълта ми беше няма нужда да съкращават администрацията тя сама ще се отчисли - сложил съм си лимит от 3 месеца за това.
  Аре със здраве и като го видите тоя министър Никито поздравете го от мен. Много е сладък!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  до № 6

  А защо приятелю продължаваш да работиш там? Някак си странно ми е...

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  общински служител

  Да, " Държавният служител " е прав. На повечето места нисшата администрация е свита до минимум и е с неатрактивно заплащане. Работиш за двама, а получаваш ниско заплащане. Похвално е намерението на министъра за съкращаването на администрацията, но ефектът ще е обратен, защото се съкращава в т.нар. изпълнителски сектори - култура, образование, здравеопазване ... Как ви се струва фактът, че една медецинска сестра обслужва 4-5 детски градини с по 70-80 деца, при условие, че тя трябва всяка сутрин да приема децата и да връща тези , които са болни. В групата, в която е моето дете мед. сестра идва веднъж седмично и често съм виждала майки, коитооставят на учителките лекарствата на децата си! В нашата Община вече няма експресна поръчка за издаване на документ или скица, защото няма достатъчно персонал. Отделен е въпросът, че така както е написано постановлението, съкращението се праве на калпак, без ясни критерии за подбор, което води до субективни преценки на работодателя/ министър, кмет .. / . Сами се досещате до какво води това - корупция , "извиване на ръце", политически пристрастия и шуро-баджанащина. А какво става с уволнените и безработицата? На фона на предстоящите закривания на училища и военни поделения и настоящите съкращения в администрацията/ между другото процентът не е 12, а е между 20 и 30, защото януари месец в повечето общини имаше масови съкращения от новоизбраните ръководства/ опашката пред бюрата на труда се очертава да е доста големичка. И в голяма част от семействата единият е учител , а другият админ. служител или военен ... Да похвално е начинанието на Ники Василев, но за съжаление ще бъдат махнати съвестните служители, а нагаждачите и мързеливите пак ще си останат , просто така е устроен животът в България, а собствениците на маслинови плантации в Гърция и Испания от сега потриват ръце, защото друго си е да тъ работят вишисти и интелектуалци, които не са свикнали много много да роптаят. Ни сме един смачкан и унижен народ, който може само да злорадства за несгодите на съседа си, без да се замисли, че това ще се отрази и на него. Приятно чакане по опашките пред касите на общинска администрация!

  Нередност?
Нов коментар