Новият брой: Накъде след вота
Close

Денят на финансовия съд

Америка влиза в рецесия, светът се готви за дълга криза

Брокерите на Уолстрийт не вярваха на очите си при всяка промяна в посоката на котировките
Брокерите на Уолстрийт не вярваха на очите си при всяка промяна в посоката на котировките
Брокерите на Уолстрийт не вярваха на очите си при всяка промяна в посоката на котировките    ©  Reuters
Брокерите на Уолстрийт не вярваха на очите си при всяка промяна в посоката на котировките    ©  Reuters

"Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх." Думите са на американския президент Франклин Делано Рузвелт, годината е 1933 г., а Америка е затънала в Голямата депресия, от която успява да изплува окончателно едва десетилетие по-късно.

Сега, 75 години по-късно, страхът, граничещ с паника, доминира глобалните пазари, а САЩ и световната икономика изглеждат изправени пред най-болезнената финансова криза от Втората световна война. Такава поне е оценката на бившия председател на Федералния резерв (централната банка на САЩ, наричана за кратко Фед). В понеделник Алан Грийнспан мрачно прогнозира пред Financial Times, че крахът "ще вземе много жертви" и краят му не се вижда "за неопределен брой месеци в бъдещето". Грийнспан съвсем не е единственият, който мисли така.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
79 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  загадка
  • + 1

  един фалшив свят се срутва - Ето един пример: ако виртуалната реалност, налагана от Уолстрийт имаше нещо общо с реалността, как ли щеше да изглежда това на практика? Сутринта поради слабото търсене хлябът щеше да се търгува в кварталната балакия на нива от около 80 ст., към обяд търсенето щеше да се увеличава и цената да отбележи максимум за деня. После повишената цена щеше да охлади търсенето. Към 16-17 ч. щеше да се отбележи нов максимум, защото повечето хора излизат от работа и пазаруват. Към 19 ч. търговията щеше да замре на нива от около 70 ст. Някои от търговците щяха да скачат от последните етажи поради намалената си ликвидност и залежаване на стоката. Други щяха да сключват фючърси за другия ден с надеждата, че отново ще завъртят колелото и ще излязат на печалба. - Само че виртуалната реалност затова е виртуална, защото няма нищо общо с реалността. Прекарваш другарчетата, или тебе те прекарват.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  я

  а нашата икономика(НИ,БОРСА,БОРДът,Багките) за тях не ги ли лови криза? Имотите се държат,бОРДЪТ също,само борсата тръгна надолу. Кога ще излезе някой ПРОФЕСИОНАЛ и да каже към какво да се готвим.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  1234
  • - 1

  Няма moral hazard. Бернанке даде ясен знак, че банките ще бъдат спасени, но притежателите на акции в тях ще пият по една студена вода. Студена вода ще има и за данъкоплатците, които ще получат отровните ценни книжа държани от изгърмелите банки и ще си платят за удоволствието с инфлацията, която вече се е реализирала и може да продължи. Печалби ще има за големите акули, които ще си напазаруват преоценени банки и компании на смешни цени с изчистени лоши активи, които ще бъдат поети/социализирани от държавата.
  Сигналът към инвеститорите е да се освободят от всички боклуци сега дори и на безумно ниска цена, за да не останат утре с пръст в устата, а ФЕД ще се опитва да координира сгромолясването на финансовата пирамида така, че в САЩ да са най-малките загуби и по възможност сметката да се плати от останалия свят. Играта е рискована и не е изключена и катастрофа. Между другото японците са пострадали много по-малко от своята криза отколкото българите пострадаха от Виденовите изпълнения. Дори и Голямата депресия е нищо в сравнение с нашето пропадане като безработица, демографска катастрофа, срив на БВП и тн.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  кой ми открадна чистачките
  • - 1

  Стига с тая Америка, бе! Там и когато са в криза, пак са по-добре от нас. Освен това сега си играят на избори - мислите ли, че ще позволят на някаква финансова криза да им развали кефа?! Което не се оправя с долари, се оправя с повече долари - ще се намерят.

  А некрофилските (ви) коментари са в подкрепа на финансовите спекуланти, които виждат сега шанс да напазаруват евтино. Нашата борса е най-нагледния пример за това - уж здрав фундамент, уж незнам какви си блестящи отчети, а вече сме на дъното и се чудим къде са американците. Ами настигнахме ги и ги изпреварихме - това е!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  инж. Ганев

  Най-невярното от цялата статия е 4е кризата в американската икономика е достигнала дъното. Нищо подобно едва сме на половината път надолу. И не е важно кой какво прави в банките или федералния резерв за предотвратяване или минимизиране на разрушенията, а истинското решение е изправяне на фундамента на ипоте4ния пазар. А именно цените на имотите. Гледайки цените в Калифорния имаме още 20-25% път надолу докато стигнем истори4ески нормални стойности и оттам оценката за активите на банките ще станат истински и ще се възстанови доверието в системата. Един вид когато ти продават колограм краставици ги виждаш пипаш и премерваш на око. Не купуваш краставици в запе4атана картонена кутия, аналогия за пакетирани и прегрупирани ипоте4ни облигации, за това нари4ани на английски toxic sludge .
  И аз съм оптимист за света без Америка. Независимо 4е цифрите на американското потрбление са гаргантюаски, света ще мине без него. Идва време за американците да пазарят по на дребно за да предотвратят потъването в дългове. Цели поколения ще се превърнат в роби на консуматорското си поведение от миналото. Дойде видов ден за консуматорската вакханалия и свиването на потреблението до нормални граници ще даден шанс на 5% консумация в Китай да добият важност. Света ще оцелее без Америка, но промените ще са драсти4ни, най-ве4е за американците.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  backdoor man

  Ох, абе добре, че почиваха в Петък и нямаше лоши новини та да живнем малко. Другата седмица драмата продължава.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  silvara

  Време беше и те да затънат малко ! Лошото е че ЧИЧО САМ е свикнал друг да му плаща сметката ! Сега са пуснали печатницата-заливат света с хартия смъкват лихвите и мислят че това ща оправи нещата - на щентралните банкери по света им се е запалила главата ! Вижте го само Господин ТРИШЕ как си гризе ноктите -това е достатачно показателно човека се чуди какво да прави с тези планини от хартия ! Лошото е че това е само началото - интересни са ми обаче нашите отговорни ТАПири които се държат така сякаш ние сме един остров на стабилност и нас видите ли кризи не ни ловят ! Само гледаите покачващите се лихвени проценти по депозитите в банките -това е червен семафор че нещо в системата не е на ред! Вижте после пресъхналите продажби на апартаменти и вили на БАНСКО И по МОРЕТО и картинката на задавощото се ЦУНАМИ ще бъде пълна !!!!!!

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Философ

  Както идват,така и си отиват (става дума за финансовите блага,наречени от някои потоци).

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  virtualauthor

  Виртуалността все повече конвергира в реалност, приятелю от постинг 1, ако виртуален педофил садист намери виртуално дете потребител на сайта на уолт диснеу и го примами на реална среща и го изнасили и изкорми, ти все още ли ще мислиш че всичко е виртуално, ЗАД ВИРТУАЛНОСТТА СТОЯТ РЕАЛНОСТИ И ПАК РЕАЛНОСТИ

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  до силвара

  Българина никога и никъде не се интересувал от апартаменти и техните продажби в селото Банско, което се самосъсипа в лакомията си, а също и по морето като се изключи Варна.
  Това не е проблем, в големите градове сивата икономика просперира напук на данъчните статистики сивата икономика от 40% нарасна до 80% и то само за няколко месеца, постоянно се раздават премии и пари на ръка в почти всички фирми, плюс безплатни ваучери за храна, осребряване на фактури за лични мобилни телефони и тн

  Нередност?
Нов коментар