Запалки, димки и ченгеджийски номера
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Запалки, димки и ченгеджийски номера

Запалки, димки и ченгеджийски номера

Ген. Илия Илиев влезе в следствения арест и във войната срещу вътрешния министър

4305 прочитания

© Георги Кожухаров


"Преди няколко години си позволих да подаря на Румен Петков една запалка. Още като му я дадох, той ми каза "абе, не ми давай такава запалка, ще я изгубя" и след два-три дни го гледам, че пали с онези, дето ги продават по супермаркетите, понякога ги връщат като ресто. Аз го питам "къде е онази, хубавата", а той ми вика "загубих я". Тогава му казах: "Тогава ти си вече за мен Запалката."

Виктор Вълков, бивш външен министър и сърце на политико-икономическия кръг "Монтерей", пази подобни топли спомени от приятелството си с настоящия вътрешен министър. Във всяка друга ситуация въпросният разказ, споделен пред агенция "Фокус", щеше да изглежда като фрагмент от някоя сополива история за другарските взаимоотношения в лявото пространство. В абсурдния контекст на случващото се около МВР и Румен Петков обаче откровението на Виктор Вълков звучи като поредното парче от един пъзел. Събитията от последната седмица тотално обърнаха представите за добро и зло, голямо и малко, сериозно и несериозно и сринаха и без това изтънялото докрай доверие към силовото ведомство.

Ако не сте разбрали, ще ви припомним, че освен прякора Запалката, с който вътрешния министър стана известен, тази седмица стана ясно още, че:

- В една декемврийска вечер общественият интерес е накарал Румен Петков да вземе малкия си син и да се срещне с "оперативно интересните" дупнишки донове Ангел Христов и Пламен Галев.

- Вече осем години бившата барета и основател на "Аполо и Болкан" Алексей Петров помага за борбата с престъпността, като секретен (е, вече не чак толкова) сътрудник.

- Фактът, че бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев е разрешил подслушването на (анти)мафиота Иван Иванов и по този начин извадил на бял свят странните му контакти, е достатъчно основание той - Илиев, да бъде изпратен в ареста.

- Бившият директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов призна, че МВР в действителност е разграден двор - информацията изтичала първо нагоре, а после и към подземния свят.

Епизод 1: Градил Илия...

Само по себе си задържането на Илия Илиев буди недоумение и показва двойния стандарт, с който държавното обвинение подхожда към случая. Само седмица по-рано, по същото дело, прокуратурата прецени, че може да пусне под гаранция двама от полицаите, изплували от справката - началника на икономическа полиция Георги Радков, известен от разработката срещу Иван Иванов с репликата: "Тия па сега са ударили нашите приятели в Пловдив. Ония нашите с Щ-то", и шефа на криминална полиция във Второ РПУ Любомир Иванов, който предупредил хора на Маргините, че ще бъдат задържани. Разликата между двамата и ген. Илиев е, че те са действащи служители на МВР, а той бивш, т.е. няма как да се намеси в разследването и няма причини да бъде държат в ареста.

Истинската причина за задържането на Илиев все пак може да се окаже отправената към него покана да се яви в сряда в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Въпреки ареста му членовете на комисията настояха за неговото присъствие, но той не отиде, а изпрати бележка, че е подложен на "неправомерна репресия, с която се цели ограничаването на възможността да участва в обществения дебат по проблемите на МВР." От прокуратурата държаха да стане ясно, че те са го пуснали. В крайна сметка в четвъртък вечерта, след близо седемчасово заседание, Софийският военен съд наложи на Илиев домашен арест.

Задържането на бившия главен секретар като че ли беше предречено от някогашния му началник Румен Петков. В самото начало на скандала той изпрати "при Иван Иванов" този, който е дал разрешението за подслушване, а впоследствие каза, че ще "падне голям смях", като стане ясно кой е човекът, разрешил използването на специални разузнавателни средства. Илиев, който вече е близък до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, винаги е избягвал откритите конфликти, но след като "опра пешкира" по случая "Куйович", изглежда, е решил да се конфронтира пряко с вътрешния министър.


Епизод 2: Министърът като оперативен работник

Вече официално, има го на хартия, беше потвърдена информацията, че Румен Петков се е срещал с "оперативно интересни лица" - още един милиционерски термин, трайно наложен покрай скандала. Става дума за дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. Тази информация беше изнесена от агенцията за национална сигурност (ДАНС) след питане на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Вътрешният министър се опита да изпревари новината, като сам призна за рандевутата си: "Водил съм телефонни разговори и съм се срещал с хора, които са обект на специални разузнавателни средства. Правил съм го с ясното съзнание, че разговарям с подслушвани хора, аз не се притеснявам от разговорите, които водя по собствения си телефон." Той подчерта още, че всичко е "документирано" и станало по регламент.

Срещата между Галев, Христов и Румен Петков се е случила през декември 2006 г. в ресторант "Дева", до столичния басейн "Спартак". Източници на "Капитал" коментираха, че като официален мотив за разговора е била лансирана версията, че вътрешният министър се е опитал да влезе в ролята на медиатор. Той е трябвало да посредничи между две враждуващи групировки и по този начин да предотврати инциденти, които да осуетят приемането на България в ЕС. Тайните срещи на Петков бяха определени като нещо, което "не е нормално", от Минчо Спасов, председател на комисията по сигурността в парламента. Причината - той е политическо лице и няма как да се бърка в оперативните действия. В същото време премиерът Сергей Станишев заяви: "Министърът е действал съобразно практиките и правилниците на МВР, тази среща е била необходима от гледна точка на обществения интерес и той е бил защитен." По-късно Румен Петков смени отчасти позицията си, като от "оперативно интересни лица" Галев и Христов станаха "неосъждани" (в смисъл че не са престъпници и няма проблем той да контактува с тях), а срещите му с тях от "една-две" станаха "една".

Епизод 3: Танов, кажи си

И без участието на ген. Илиев заседанието на парламентарната вътрешна комисия заема достойно място в растящата динамика на скандала. В сряда народните представителите изслушаха бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов. От изказването му пред депутатите е станало ясно, че Румен Петков е бил наречен Запалката в разговор между бившия външен министър Виктор Вълков и столична митничарка. Според лидера на ДСБ Иван Костов Танов е споменал и имената на двама политици (Дъбов и Велчев), които са осуетили провеждането на полицейски операции срещу производители на алкохол. Първият, по думите на бившия премиер, дори "изохкал", като си чул името. Димитър Дъбов от БСП и Милен Велчев от НДСВ отрекоха информацията, изнесена от Танов, и дори се подредиха на опашката от желаещи да го съдят. Протоколът от заседанието на комисията замина директно към прокуратурата по настояване на председателя Минчо Спасов. Това, което обаче със сигурност ще остане от изказването на Танов, е новият прякор на вътрешния министър. Суматохата около прозвището на Румен Петков продължи по-малко от ден, след като контролирано в скандала бе хвърлена димка:


Епизод 4: Бивша барета като секретен сътрудник

На закритото заседание на парламентарната комисия ген. Танов заявил още, че на митичната среща с Ангел Христов и Пламен Галев е присъствал и бившата барета Алексей Петров. Впоследствие думите му бяха преиначени от информационна агенция "Фокус". Малко след полунощ в четвъртък на сайта й беше съобщено, че бившият шеф на ГДБОП е разкрил Алексей Петров като секретен сътрудник на МВР. Това даде повод на Румен Петков да го обвини в престъпление. Според членове на вътрешната комисия обаче Танов не е споменал в какво качество Алексей Петров е присъствал на срещата. Това в крайна сметка направи направи самият Румен Петков, който рано-рано сутринта в четвъртък разказа пред същата агенция цялата биография на Алексей Петров: "Още веднъж ще подчертая и го казвам с болка - човек, който е работил 8 години за държавата, да бъде да бъде изнесен и изпържен по такъв начин! Струва ми се отвратително." Той допълни още: "Не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността на Алексей Петров." Последният отговори на изнесената информация със смразяващо изявление, разпространено отново чрез "Фокус": "Ваньо Танов е като малко дете, бих казал дете в неравностойно положение, което седи върху купа сено с кибрит в ръката. Наложително е който е поел ангажимент към него, да си го прибере възможно най-бързо, защото покрай него и други започват да си играят с огъня и става опасно. Това е в интерес на държавата."

Освен че измести вниманието около проблемите на Запалката, изказването на Петров е пряк удар не само по Танов, но и по неговия патрон - столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Епизод 5: Allmighty Минчо

Парламентарната комисия изслуша и вътрешния министър, който трябваше да обори изнесените от ген. Танов факти. Председателят й Минчо Спасов каза, че така и не е получил задоволителен отговор "за срещата на вътрешния министър с братя Галеви и за документооборота в МВР". Според източници на "Капитал" Румен Петков дори категорично отказал отговори на част от зададените му въпроси. Ръководената от Спасов комисия взе решение да препоръча инспекторатът към Министерския съвет, а не този в МВР, да провери начина, по който се обработват документите във вътрешното ведомство. Един глас не е достигнал, за да мине предложението до премиера Румен Петков да бъде временно отстранен (така, както стана с Румен Овчаров), като въздържали се са били Георги Петканов (НДСВ) и Татяна Дончева (БСП). На другия ден тя вече беше дала 48-часов ултиматум на Станишев да уволни вътрешния министър.

Протоколът от парламентарното заседание вече е заминал за прокуратурата. "Щом ги изпращаме, очевидно има съмнения в комисията за неправомерно боравене с информация в МВР и изтичане на информация", коментира Минчо Спасов.

В следващия епизод очаквайте...

"В МВР нещо куца", каза тази седмица премиерът Станишев и по този начин направи развитието на сагата трудно предвидимо. Следващата седмица ще има две заседания. Първото е национално съвещание на МВР, на което Румен Петков ще повдига духа на омерзените от скандала полицейски служители и ще ги учи как се борави със СРС-та. Другото е съвет на коалицията, където най-вероятно ще бъде решена съдбата на Петков.

"Преди няколко години си позволих да подаря на Румен Петков една запалка. Още като му я дадох, той ми каза "абе, не ми давай такава запалка, ще я изгубя" и след два-три дни го гледам, че пали с онези, дето ги продават по супермаркетите, понякога ги връщат като ресто. Аз го питам "къде е онази, хубавата", а той ми вика "загубих я". Тогава му казах: "Тогава ти си вече за мен Запалката."

Виктор Вълков, бивш външен министър и сърце на политико-икономическия кръг "Монтерей", пази подобни топли спомени от приятелството си с настоящия вътрешен министър. Във всяка друга ситуация въпросният разказ, споделен пред агенция "Фокус", щеше да изглежда като фрагмент от някоя сополива история за другарските взаимоотношения в лявото пространство. В абсурдния контекст на случващото се около МВР и Румен Петков обаче откровението на Виктор Вълков звучи като поредното парче от един пъзел. Събитията от последната седмица тотално обърнаха представите за добро и зло, голямо и малко, сериозно и несериозно и сринаха и без това изтънялото докрай доверие към силовото ведомство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  veri2 avatar :-|
  veri2

  Аз мисля, че Петков е като едно дете, седнало със запалка на купа сено...

 • 2
  Avatar :-|
  зрител

  ЦИРК ,,БЪЛГАРИЯ,,

 • 3
  Avatar :-|
  куц и сакат

  Нещо куца в МВР, мда...нещо куца.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK