Брюксел: Слаб 1

Разплащателната агенция получи най-ниска оценка в ЕС и заплаха за закриване

Макар и под натиск, министерството на земеделието най-после си призна, че има проблеми с усвояването на парите от ЕС.

Преди дни стана ясно, че българската Разплащателна агенция, която контролира средствата за преки плащания на земеделските стопани и субсидиите за развитие на селските райони, е оценена от Европейската комисия (ЕК) с най-ниската възможна оценка - 1 - сериозни слабости (в скала от 1 до 5). На дипломатичния език на общността това означава, че проблемите във фонд "Земеделие", който беше акредитиран като Разплащателна агенция за средствата от агрофондовете, са достатъчно сериозни. Оценката е направена в годишния доклад на ЕК за 2007 г., но българските власти са си премълчали, както твърдят от агроведомството, с идеята до средата на годината да изправят пропуските. И докато екипът на земеделския министър Нихат Кабил се опитваше да скрие лошата новина от медиите, на 31 март Брюксел изпрати повторно писмо, което беше разпространено от партия ГЕРБ. В него се предупреждава, че ако българските експерти не изпълнят препоръките от годишния доклад, комисията може да наложи "финансови корекции" на страната ни и да поиска връщане на неправилно изплатени средства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Хубавото е,

  че няма по-ниска оценка от 1. Иначе можеха да ни треснат -7 например.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Miro Hero

  Госс-а министри, може би разбрахте, че когато някой говори за съкращаване на чиновници, има впредвид тези от министерство на отбраната например, а не на финансите. И въобще как очаквате да подобрите нещо, като няма с кого? Аз бих се върнал да работя като одитор в България, но ако изключим патриотизма, мотивацията ми би била съизмеримо заплащане и премия за регионален риск /икономически, инфраструктурен, криминален, здравен и т.н. риск в БГ е все още над западноевропейските и американски нива/. Та мисълта ми е :), имаше един доклад на ЕС отпреди 5 години, където хората бяха преценили, че следващите 25-30 години в БГ няма да има достатъчно хора с необходимата квалификация за усвояване на средствата от европейски фондове. Това си го спомням като доклад на английски език, може би никога не е видял бял свят в БГ. Логично, такива ще трябва да се внасят, и цената в момента би била около 5-7 000 евро след данъци /които в БГ са ефективно над 51% за тази доходна група/ плюс обучение, автомобил, телефон, компютър, субсидирана детска градина/училище за децата, може би субсидиране на разходи за жилище.
  Поне за мен и някои мои колеги/приятели, с които съм коментирал, това звучи като оферта, която поне привлича внимание. Това е минималния доход/стандарт на живот, който финансов/счетоводен специалист поддържа в САЩ или ЕС, в началото на кариерата си на 22-24 години. За хора около 30те, мизата се вдига над 100 000 евро/година. И не забравяйте, че работа в БГ за твърде дълго /повече от година/ е практически смърт за възможностите за кариера, така че това допълнително оскъпява заплащането.
  Както и да е, успех в решаването на кадровия проблем. Истината е, без сериозни инвестиции в ресурси, било то човешки или капиталови, нищо не става. Също така истината е, че когато тръгне нещо да става в тази сфера, ще отнеме 10-20 години.
  Парите по европейски програми няма да бъдат отнети, поне не и в тазгодишния европейски бюджет, защото вече са делегирани. Следващият бюджет най-вероятно ще бъде коригиран разбира се, има и други места в Европа, където има нужда от средства за развитие. Това, което хората казват е, че ще бъде спряно изплащането им :), тоест в БГ ще знаете че такива фондове има, ама никой няма да ги даде /нещо като торта зад витрина, без да можеш да си я купиш/.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-(
  Бальк

  Както е тръгнало не останаха в нашата държава министерства които да не са се оакали.Откъде тогава идва ентусиазъмът в речите на представителите на управляващите?Предполагам че разчитата на електорат четящ в Пенсионер,Трета възраст,Билки и лечение с тях , спомени от бригадирското движение , песните на Ансамбалът на Червената армия и т.н.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  чудесно

  на практика ЕС отряза нашите финансови гении отвсякъде, следва овладяване на границите, а после ...?

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Биг Папа

  Ние, Булгаристанците, сме разнородна сбирщина от крадливи скитащи племена. Нашето разбиране за света е, че сме тук само докато свърши материала за грабене, след това се местим другаде. Оттук и съзнанието ни - криминално: "законот е врата у поле" и пр. С крадливо / криминално съзнание - толкова. Вярно е за демокрацията в действие - цялата управляваща клика е еманация на народосъзнанието ни, т.е. крадливо / криминална. Който и да е друг Булгаристанец, поставен на управляващ пост, ще се държи по същия криминален начин. Огледайте се - всичко, което ни заобикаля е на нулево морално ниво, на базово интелектуално ниво и на примитивно техническо ниво. Май трябва да разберем, че липсващите ни 2-3000 години цивилизация са МИНУС в нашия национален БАЛАНС и .... няма наваксване, сами не можем.... защото ще приличаме на Барон Мюнхаузен, измъкващ се сам за косата от блатото.... Тази цивилизационна липса може да се внесе само отвън, от цивилизационен донор, но уви.... няма желаещи донори....

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  До Miro Hero

  Данъците в България са доста ниски и за заплатата която искаш няма да ги усетиш

  13% на максималния праг за осигуряване - той е 2000 лв месечно за всички осигуровки.
  10 % плосък данък.
  Така че не си прав, а и като финансис би трябвало да ги провериш тия неща преди да пишеш. Не че не съм съгласен с казаното от теб, просто внасям инфо.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Счетоводител

  Прави сте. Счетоводството е най-ценната професия. Счетоводител дори звучи гордо. Толкова е ценно, че дори приемаха без изпити в счетоводните специалности преди 30-тина години.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  милена
  • + 1

  Това за липсата на квалифицирани кадри си е абсолютно вярно.Аз съм общински служител и при нас положението е страшно. Назначават се само партийни прошляци,тихи и послушни чрез псевдоконкурси, а за възлови и по-квалифицирани позиции като системен администратор, юрисконсулт, гл. архитект няма желаещи дори да се явят на конкурса.С тези заплати и с това кретенско мислене на ръководителите,за които никога няма пари за обучения на служителите до една година никой няма да иска да работи по държавните администрации.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  do N2

  не знам колегата и неговите колеги с които е говорил за връщане в Бг,но за мен и моите колеги няма пари на този свят които да ни мотивират да се върнем в кочината,освен ако не се смени цялата държава из основи,вкл.и живеещите в нея:)а относно патриотизма в този глобализиращ се свят,к'во значи това?яде ли се?пие ли се?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал