Един за всички, всички заради Румен Петков
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Един за всички, всички заради Румен Петков

Някои неща в МВР наистина не са за гледане

Един за всички, всички заради Румен Петков

Изборът пред премиера продължава да е или срив в доверието към цялото правителство или оставката на вътрешния министър

3286 прочитания

Някои неща в МВР наистина не са за гледане

© Надежда Чипевa


"Един за всички, всички за един" - с този мускетарски девиз БСП се яви на парламентарните изборите през 2005 г. Едва ли тогава водачът на плевенската листа и зам.-председател на социалистите Румен Петков е подозирал, че съдбата ще му изиграе лоша шега и ще го постави в ситуация, в която съпартийците му да трябва да избират между единството си, имиджа си и неговата личност. А най-комичното е, че предизборният девиз беше измислен не от кого да е, а от Нидал Алгафари, който впоследствие стана нещо като съветник на Петков в МВР.

Обратното броене започна

Скандалът в МВР, който тече вече втора седмица, извади с нова актуалност хроничната за това правителство тема за министерските оставки. Прогнозите са, че този път очакванията може и да се оправдаят. Въпросът е кога. Дали в започналите да текат 10 дни, които премиерът Станишев даде на министъра си, за да напише доклад за проблемите в МВР. Или след това. Макар публично лидерът на БСП все още да не дава еднозначни сигнали за бъдещите си действия, настроенията в левицата вече определено са срещу специфичния управленски стил на министъра им, който в тригодишния си мандат създаде доста скандали (виж карето). На последната си пресконференция Станишев каза, че ще изчака проверките на новосъздадената агенция за национална сигурност (ДАНС) и прокуратурата и ако в тях има нещо срещу Петков, той няма да се колебае в реакцията си. За първи път обаче премиерът призна, че във вътрешното министерство времето е спряло. "Отговорността на министъра е политическа и тя е, че не е направил реформа в МВР." От думите на Сергей Станишев стана ясно също, че най-вероятно съдбата на Петков ще бъде решена от Съвета на коалицията, който ще разгледа доклада на министъра. Ако се съди по нагласите на коалиционните партньори от НДСВ и ДПС обаче, в най-благоприятния за Петков вариант резултатът ще е двама срещу един, в случай че Станишев все пак реши да брани съпартиеца си. Което не му върши работа.

"При Иван Иванов, ама веднага"

Последната криза, в епицентъра на която е Румен Петков, започна с една разпечатка. Тя съдържаше записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори, от които се разбра, че зам.-директорът на службата в МВР, която трябва да се бори с организираната престъпност (ГДБОП), всъщност си другарува с интересни за органите на реда лица и осуетява разработки срещу тях. Последва изненадващото признание на вътрешния министър, че и той се е срещал с "оперативно интересни лица", визирайки дупнишките съдружници Ангел Галев и Пламен Христов. Така Петков изпревари буквално с часове обявяването на този факт в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Ден по-късно бившият главен секретар на МВР Илия Илиев беше демонстративно арестуван с обвинението, че неправомерно е издал разрешението за използване на СРС-тата, благодарение на които се разбира, че Иванов (по това време вече в ареста) е преминал "от другата страна". Важен детайл е, че няколко месеца по-рано Илиев си подаде оставката. Официалната версия беше - заради случая Куйович. А неофициалната, лансирана от опозиционния ген. Ваньо Танов, е, че Петков го е принудил, тъй като е "издънил" покровителствани от МВР лица, включително и такива, които се появяват с разпечатката за Иван Иванов.

Основният въпрос, който пораждат всички тези факти, е знаел ли е Румен Петков, че зам.-директорът на ГДБОП се появява в разработка на МВР, свързана с "оперативно интересни лица" и опитвал ли се е да покрива този факт. Ако това се потвърди от някоя от институциите, които работят по скандала - вътрешната комисия, ДАНС или прокуратурата, то тогава репликата на Петков по повод на човека, изнесъл секретна информация - а именно разпечатката на СРС-тата: "При Иван Иванов, ама веднага", май ще се обърне срещу самия него. Над Румен Петков тежи и още едно потенциално разследване, по което ДАНС и прокуратурата работят - за изнасянето на факта, че Алексей Петров-Баретата е сътрудник на службите. Фактът, че Петров е сътрудник, беше разгласена публично от Петков миналата седмица. Самият министър обвини за това ген. Ваньо Танов, който разказал за Петров пред вътрешната комисия. Последното твърдение беше категорично отречено от членовете на комисията. Ако прокуратурата образува дело срещу Петков, нищо чудно това да се превърне в чудесен повод той да бъде отстранен.


Солидарното действие

Сътресенията в най-взривоопасното министерство в държавата провокираха представителите на властта към серия от срещи на четири очи, а рожденият ден на Ахмед Доган миналата събота се оказа добър повод за разговори. Резултатът е, че представители на ДПС получиха заповед да не коментират случая "Петков", като единствената разрешена фраза е, че "проблемът е от компетенцията на премиера". Така за разлика от други предходни кризи този път съуправляващите се оказаха в работно единство, напълно в синхрон с призива на Станишев за "солидарно действие" от партиите в тройната коалиция.

През годините на Румен Петков винаги се е гледало като на топлата връзка с ДПС. От известно време обаче отношенията там са влошени, а основната причина е отварянето на досиетата, провокирано от соловите акции на вътрешния министър, твърдят депутати от движението. Искри между Петков и хората на Доган прехвърчаха и по време на местните избори. Тогава вътрешният министър беше натоварен със задачата да отговаря за коалиционната политика, но на много места БСП и ДПС влязоха в директен сблъсък. Така че, ако се стигне до ситуация, в която гласът на ДПС да е решаващ за бъдещето на Петков, това няма да е в полза на вътрешния министър.

Реакцията и на другия коалиционен партньор - НДСВ, не е много по-различна. Дори и само поради факта, че Минчо Спасов е председател на вътрешната комисия. Той например беше причината Петков да си признае за срещата с "оперативно интересните лица" от Дупница. А по повод на доклада на ръководената от него комисия, депутатът на няколко пъти прогнозира, че в него най-вероятно ще има доста факти, показващи, че в някои случаи Румен Петков е действал в разрез с обществените представи за министър на вътрешните работи. Иначе официалната позиция на НДСВ е подобна на тази на ДПС. "НДСВ подкрепя действията на премиера и в твърдението му, че ако има достатъчно факти, които уличават вътрешния министър, може да се стигне до оставката му", коментира говорителят на движението Станимир Илчев. Колкото до "ултиматума" на жълтите да изтеглят своя зам.-министър Цонко Киров от МВР, той не трябва да се приема като позиция в скандала, а като част от неотдавнашното разцепление на партията. Проблемът на част от жълтите е, че Киров е приятел на юристите, които се отделиха в нова парламентарна група.

Царе на мълчанието

Преди малко повече от година за оставката на Румен Петков се заговори и покрай скандала със съименника му Овчаров. Тезата тогава беше, че ако Станишев иска да овладее партията си, трябва да се освободи и от двамата. Депутати от БСП до ден днешен разказват следната случка: Час преди премиерът да обяви изненадващото си намерение за създаване на ДАНС, в кабинета му се разразил грандиозен скандал между него и вътрешния министър, при който Петков твърдо заявил, че не може да бъде отстраняван. Затова и обявената тази седмица от Станишев новина, че Румен Петков е изразил готовност да поеме политическа отговорност заради скандала в МВР, не прозвуча достоверно. А свидетели на събитието доуточняват, че министърът е дал съгласие да бъде обявена готовността му за оставка, но инициативата за това е дошла от Станишев.

В серията от събития от началото на скандала до днес прави впечатление особеното мълчание на президента Георги Първанов, към чието лоби в БСП се причислява Румен Петков. Преди седмица Първанов избегна заемането на позиция с оправданието, че не е достатъчно информиран. И това при положение, че в закона за работата на ДАНС изрично е записано, че агенцията изпраща равна по обем информация и на премиера и на президента. В мълчалива фаза изпадна и самият вътрешен министър, чиято единствена реплика през изминалите дни беше, че няма да подава оставка.

Преувеличената сила на Петков

В момента надеждите на повечето социалисти са, че вътрешният министър няма да тръгне да отвръща на удара и да се саморазправя с ген. Ваньо Танов (ГЕРБ) или ген. Атанас Атанасов (ДСБ), от които тръгна скандалът. Това би означавало само задълбочаване на кризата. Може би именно непредвидимостта на Петков е и в основата на отменената визита на премиера, който трябваше да прекара последните дни на изтичащата седмица в Лондон. След откровението на вътрешния министър обаче, че бившата барета Алексей Петров е секретен сътрудник преди на МВР, сега на ДАНС, вече като че ли всичко може да се очаква.

Обикновено аргументът срещу призивите за оставката на Петков не е, че министърът си върши добре работата, а че има голямо влияние в БСП и отстраняването му в комбинация с желанието му за реваншизъм би разцепило БСП. Напоследък обаче легендата за страшния Румен като че ли загуби блясък. Част от демитологизацията му е и в резултат на отстраняването на Румен Овчаров преди година. За бившия министър на икономиката и енергетиката се носеха същите партийни легенди, но както се видя, оставката му не донесе нищо драматично нито за парламентарната група, нито за столичната организация на БСП, която той ръководи, нито за партията.

Вариантът, при който Румен Петков запазва поста си в МВР, като че ли не изглежда особено реалистичен към настоящия момент. Дори и от ведомството му да се извадят ГДБОП и Гранична полиция, каквито гласове се чуват в левицата, това няма да вдигне рейтинга на министъра нито пред колегите му в Брюксел, нито ще помогне на Станишев да закрепи доверието в правителството си. За смени в кабинета открай време настояват и представителите на НДСВ, които биха искали да махнат поне един от министрите на отделилите се от партията майка Българска нова демокрация. Така че Петков се оказва удобен казус, за който могат да се закачат, за да поразчистят малко управленска територия за себе си преди изборите догодина. Дори и традиционно твърдите политици от ДПС, които обикновено си харесват на всички членове на кабинета без изключение, този път могат да се окажат по-разговорчиви, щом в центъра на дебата е Петков. Остава единствено въпросът за поканата, която се чака от премиера.

"Един за всички, всички за един" - с този мускетарски девиз БСП се яви на парламентарните изборите през 2005 г. Едва ли тогава водачът на плевенската листа и зам.-председател на социалистите Румен Петков е подозирал, че съдбата ще му изиграе лоша шега и ще го постави в ситуация, в която съпартийците му да трябва да избират между единството си, имиджа си и неговата личност. А най-комичното е, че предизборният девиз беше измислен не от кого да е, а от Нидал Алгафари, който впоследствие стана нещо като съветник на Петков в МВР.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  --

  БОРИСОВ vs ПРАВИТЕЛСТВОТО

  Недостойно е така
  Рунда да
  прекратявате сега!

  Резултата обявете
  и после Рунда
  прекратете!

 • 2
  Avatar :-|
  --

  ИНТЕРЕСНИ МА4ОВЕ/РУНДОВЕ/

  Ма4овете интересни
  за достъп
  да са лесни

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Запалили са ви се постелките, драги! Някакви недоносчета ламтят за власт и клатят дървото, като мислят че маймуната още е ФД и сама ще падне! Никса, тези са учени и знаят че палмата е гъвкаво и жилаво дърво и ако се държиш здраво, няма да паднеш никога!
  Помия от глупости белким на хората им омръзне и ... собствено какво и, като им омръзне? Ще преспят и ще им мине!!
  За да докопаш властта требе дупе в прекия и преносен смисъл, а не приказки и лозунги от общ характер!

 • 5
  Avatar :-|
  petar

  За тоз Руменчо няма ли срам за него...?
  http://credits-finance.blogspot.com

 • 6
  Avatar :-|
  --

  Здрасти Боби,

  защо ударяш на квадрат
  45-ит ти знак

 • 7
  Avatar :-|
  --

  Така ли сам
  ще си играя
  ЦСКА е шампин
  туй зная!


 • 8
  Avatar :-|
  --

  САМ

  Така ли сам
  ще си играя
  ЦСКА е шампин
  туй зная.

  Лефскари има ли
  достойни
  да са партньори
  равностойни

  е2 - е4

 • 9
  Avatar :-|
  --

  КАКТО АЗ РАЗБИРАМ
  СРЕЩУ ПРЕСТАЦИЯ
  ДА ПИША СПИРАМ

 • 10
  Avatar :-|
  --

  ОСТАВАМ БЕЗ ПАРТНЬОРИ

  И КАКТО АЗ РАЗБИРАМ
  СРЕЩУ ПРЕСТАЦИЯ
  ДА ПИША СПИРАМ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK