МВР - клоаката на прехода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВР - клоаката на прехода

Машината за борба с престъпността, наречена МВР се нуждае от генерален ремонт

МВР - клоаката на прехода

Вътрешното министерство се оказа съдружник на организираната престъпност

Йово Николов
5758 прочитания

Машината за борба с престъпността, наречена МВР се нуждае от генерален ремонт

© Капитал


Върху МВР винаги са тегнели подозренията, че се заиграва със спонсорите на властта, че поддържа негласни връзки с "добре облечени бизнесмени" (по Бойко Борисов) или с "оперативно интересни лица" (по Румен Петков). Днес вече няма място за съмнения. Доказателствата за политически чадъри и нерегламентирани контакти станаха достатъчно много. Разкритията, които разтресоха върховете на МВР, объркват. Трябва наистина да се положи усилие, за да може човек да разбере кои са добрите и кои - лошите. Ченгета и бандити говорят и мислят по един и същ начин. А ако се съди не само по използваната лексика, може да се окаже, че

В тази игра май няма добри...

От началото на прехода до днес МВР е онази институция в България, която стои в основата на всички по-големи скандали. При разформироването на Държавна сигурност управленията й бяха разпръснати на различни места и бяха прекръстени с други имена. Сянката на ДС продължи да тегне.

Така контраразузнаването остана в рамките на МВР като Национална служба "Сигурност" (НСС), а от пепелището на политическата полиция на ДС Шесто управление беше създадена Централната служба за борба с организираната престъпност - ЦСБОП*. На практика НСС и ЦСБОП станаха ключовите звена в МВР. Заради огромните възможности за подслушване, проследяване, филмиране и въобще събиране на "чувствителна" информация те привлякоха не особено здрав интерес. Контролът на двете служби даваше възможност да се отваря "чадър" над престъпни схеми и контрабандни канали; да се генерират компромати, с които да се притискат и изнудват политически опоненти заради икономически интереси. Още повече че до 1997 г. двете служби се ръководеха по вътрешни, по подразбиране скрити от обществото, инструкции и без закон.

На практика в годините на прехода вътрешното министерство се оказа управлявано от различни групировки в зависимост от тяхната близост до управляващата партия.

В началото на 90-те

години доминираше "Мултигруп". Тя имаше буквално свои секретари в министерството на ул. "Шести септември" 29. Борческите бригади използваха покровителството на убития през 2003 г. неин президент Илия Павлов и в средата на 90-те укрепнаха и пораснаха.

Идването на власт на БСП през 1994 г. пък даде възход на силовата застрахователна компания СИК. Добрите контакти на Младен Михалев-Маджо с ключови фигури в БСП позволиха на групировката да стабилизира участието си в нарушаването на югоемабргото, да се изправи срещу конкурента си ВИС-2, да участва в първата вълна на приватизацията в туризма и т.н.

С идването на власт на СДС през 1997 г. в МВР дойдоха

Добрите дни на ВИС-2

Макар да ограничи донякъде възможността силовите застрахователи да участват в "бизнеса", с една реконструкция вътре в министерството тогавашният министър Богомил Бонев ефективно прехвърли контрола на контрабандните канали в ръцете на убития по-късно Константин Димитров-Самоковеца.

Как стана това? До 1997 г. контролът на граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществяваше от НСС, което наследи бившето Второ главно управление на Държавна сигурност.

Чрез това управление на ДС комунистическата държава е контролирала държавните контрабандни канали преди 1989 г., които естествено след това са "приватизирани" от бивши и настоящи ченгета. Това е и едно от обясненията и за просперитета на някои бизнесмени, бивши сътрудници на ДС, по време на югоембаргото. Богомил Бонев прехвърли контрола на ГКПП-тата в Гранична полиция. Където по-силни се оказаха висаджии.

През годините за свързвания с ВИС Косьо Самоковеца, както и за предишните контрабандни босове се появиха премного косвени данни, че финансират управляващата партия и така си осигуряват недосегаемост. Това никога не беше разследвано и доказано.

По времето на управлението на НДСВ тази практика се пази или поне няма данни за обратното. Разразилият се през 2003 яхтен скандал по-скоро намекна, че над контрабандните канали отново има политическа протекция. Тогава министри и депутати от управляващата партия бяха заснети на една яхта с разследвания за пране на пари Петър Петров-Амигоса и убития по-късно контрабандист Иван Тодоров-Доктора.


Мръсни пари - мръсна власт

Каузата в МВР продължава да изглежда сбъркана. Достатъчно е да споменем срещите на сегашния вътрешен министър с разследваните бивши барети от Дупница, осигурената полицейска охрана на Маджо при явяването му в Съдебната палата преди година и подозренията, че "клиенти" на полицията са преминали в нейните редици като тайните агенти.

Скандалът в министерството за пръв път дава (миниатюрен) шанс за по-старателно разследване. (Ако може да се вярва в решимостта на премиера Станишев и главния прокурор Борис Велчев.) От подслушаните разговори на арестувания зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов става ясно, че той е предупреждавал силови играчи за евентуални акции срещу тях. Естественото подозрение е, че това е ставало най-малкото с мълчаливото съгласие на неговите началници. И понеже България е "малко село", единственото обяснение за търпимостта към явлението би било, че уж разследваните от МВР един по един са се превръщали в тайни спонсори на управляващите. Ако се докаже, това би бил истинският скандал. Но дали?

Дори сегашните разкрития да повлекат сравнително високи нива в МВР като главния секретар и дори министъра, връзката с партийното финансиране най-вероятно ще остане в категорията "градски легенди". От тези, на които хората основателно вярват, защото така е било при всяка власт от началото на прехода досега. Респективно най-силни в партийните редици са се оказвали именно хората, които държат контактите към мафиотския бизнес.

Гениалният творец

От началото на 90-те години на миналия век МВР е така построено, че основните структури в него се конкурират нездравословно, създават интриги и се топят една друга, вместо да работят в синхрон.

Имаше например период, в който полицията беше в остър конфликт с ЦСБОП (сега ГДБОП). Поради непрекъснатото раздуване на щата и фаворизирането на "антимафиотите" те прераснаха в мегаструктура, която постепенно изземваше оперативно "интересни" разработки от полицията. Въпреки концентрацията на власт службата с малки изключения няма доведена докрай нито една голяма разработка. Дори за момент да изключим корупцията като причина, няма и как иначе да бъде. Инструментариумът на службата е тотално остарял. Той се състои основно от подслушвания на телефони и проследяване на лица, или превръщането на разследвани бандити в сътрудници. Така с много компромиси се забърква една опасна амалгама на взаимни обвързвания, което обикновено води или до провали, или до недостатъчни доказателства за присъда.

Отделно от старите методи на работа през последните 15 години в министерството непрекъснато се правят някакви преструктурирания - най-вече по конюнктурни причини.

Такъв е примерът с разследването на незаконния хазарт, който до началото на 2007 г. се намираше в НСБОП. През февруари същата година обаче то се оказа преместено в дирекция "Полиция" - по-точно в "Икономическа полиция", на подчинение на тогавашния й директор Иван Иванов. Да, същият, който вече като заместник в ГДБОП беше арестуван преди две седмици. Официалната причина за реформата не е ясна. Само се знае, че по същото време шефът на кабинета на министър Румен Петков беше разследван от Инспектората дали е лобирал за издаване на разрешение на хазарт за чужда фирма. Тогава Петков го отстрани и прехвърли контрола над хазарта от БОП-а към "Икономическа полиция". Проверката естествено излезе със заключение, че Александър Петров не е извършил нарушение и не е лобирал като представител на МВР в Комисията по хазарта за нито една фирма. Така той се върна на работа.

Друг пример. Службата за борба с организираната престъпност дели една сграда с Национална служба "Сигурност" на бул. "Черни връх" 127 в столицата. Недоверието между двете е толкова голямо, че преходните врати по коридорите между двете служби са заварени от години. Причината е, че НСС събират информация по теми, по които работят и НСБОП, и често попадат на нерегламентирани контакти на оперативните. Така например стана с доклада за работа срещу контрабандните канали на Константин Димитров-Самоковеца. От НСС бяха разбрали, че оперативните работници са образували формално разследване срещу Самоковеца, за да го предпазят от това други служби да работят срещу него. След като това стана ясно, служителите на НСБОП се пенсионираха скоропостижно и толкоз.

Информацията за икономически интереси на политически лица, която постъпваше в НСС, принуди директор на службата Иван Чобанов да закрие икономическото направление в нея веднага след като пое поста през 2001 г. Според източници на "Капитал" така са били спрени над 40 разработки, в които са "протичали" имената на политици от сега действащата коалиция. Засега те са свалени в архива...

Подобни примери могат да се дадат още. През 18-те години, за които ще пише доклад сегашният вътрешен министър, МВР е било десетки пъти преструктурирано. Десетки пъти са променяни и инструкциите за работа, но най-често не в полза на нейното рационализиране.

Няма сериозни причини да се смята, че идеите за нова реформа в МВР, които сега витаят във въздуха, най-после ще оптимизират дейността на министерството и ще мотивират служителите му (виж стр. 22). Освен ако някой не вярва, че сега е дошъл моментът за катарзис. И че най-после освен връстник на организирана престъпност в България демократичното МВР ще престане да бъде и неин съдружник.

*ЦДБОП през годините беше преименувана на НСБОП и ГДБОП

Върху МВР винаги са тегнели подозренията, че се заиграва със спонсорите на властта, че поддържа негласни връзки с "добре облечени бизнесмени" (по Бойко Борисов) или с "оперативно интересни лица" (по Румен Петков). Днес вече няма място за съмнения. Доказателствата за политически чадъри и нерегламентирани контакти станаха достатъчно много. Разкритията, които разтресоха върховете на МВР, объркват. Трябва наистина да се положи усилие, за да може човек да разбере кои са добрите и кои - лошите. Ченгета и бандити говорят и мислят по един и същ начин. А ако се съди не само по използваната лексика, може да се окаже, че


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

86 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  --

  ГЛАВНИ СЕКРЕТАРИ НА МВР

  Вси4ки Главни Секретари
  дружно са се наакали.

  А един тях тихо
  на гърне кле4и
  и тревожно мъл4и

 • 2
  Avatar :-|
  --

  ФИНИКИЙСКО ОТНОШЕНИЕ

  Нищо лошо,нищо ли4но-
  Финикийското отношение
  да е прили4но.

 • 4
  Avatar :-|
  инспектор Дю-Дю

  Статията не е лоша, но е малко 'плитка'.
  'Инструментариумът на службата е тотално остарял. Той се състои основно от подслушвания на телефони и проследяване на лица, или превръщането на разследвани бандити в сътрудници'
  Е, а какво тогава е 'тотално неостаряло'? Спътниково проследяване и психологически профили? Някой май много филми е гледал. Тези неща които са изброени като остарели ще свършат работа ако има кой да работи. И ако има що-годе нормална организация. В Америка как се борят с мафията - информатори и подслушване му е майката.

 • 5
  Avatar :-|
  --

  ГЛАДЕН СЕКРЕТАР АНДРЕШКО


  Бирник за Кремиковци
  пристига
  и Андрешко настига

  Андрешко бързо
  се спасява
  каруцата в калта
  изоставя

 • 6
  Avatar :-|
  --

  ВСИ4КИ НА ГЪРНЕТА

  Вси4ки Гл.Секретари
  на гърн4та кле4ат
  и дружно си мъл4ат

 • 7
  Avatar :-|
  ---

  ... на гърнета кле4ат ...

 • 8
  Avatar :-|
  --

  НИЩО ЛОШО, НИЩО ЛИ4НО

  Финикийското
  да си е прили4но

 • 9
  Avatar :-|
  petar

  Е, то кога не е било?
  http://credits-finance.blogspot.com

 • 10
  Avatar :-|
  --

  /БЕЗ ЛОДКА/ ПРЕМИНАВАТЕ РЕКАТА

  Продължавате борбата
  който може плува
  друг пък на брега
  ще си лудува


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.