Вулгарна държава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вулгарна държава

Петков се превърна в оперативно интересен министър

Вулгарна държава

Скандалът доказа: мафията е в МВР

5405 прочитания

Петков се превърна в оперативно интересен министър

© Анелия Николoва


- Как се става бос на мафията?

- Няма как да се стане, ако не те подпрат полицаите или някой партиен функционер.

(Откъс от разговора с убития миналата седмица писател Георги Стоев в "Горещо")

"Няма разработка за този период от две години, в която, ако се касае за сивия сектор тези лица да не са подпомагани от държавни структури, да не са се ангажирали политически лица и от правителството, и от парламента."

(Ген. Ваньо Танов пред комисията по вътрешна сигурност - вижте приложения документ)

Доскоро подобни приказки звучаха като градски фолклор. Твърде смели, силно популистки и в стил всичко е мафия, а политиката е мръсна работа. Скандалът в МВР, който доминира последните седмици, обаче показа, че социалните песимисти са по-близо до истината, отколкото вярващите в демокрацията и правовата държава.

В България за босовете на организираната престъпност се говори почти като за правителство в сянка. Може би за някои хора Маджо, Маргините, Пехливанов и Пашата са дори по-известни от Веселин Близнаков или Петър Мутафчиев. Всички са герои на прехода. Колко тясна може да е връзката между видимата и невидимата власт обаче се видя най-добре в разкритията, които донесе със себе си скандалът в МВР.

Оттам например разбрахме, че министърът на вътрешните работи освен публичните си ръководни политически функции е поел грижата да помирява враждуващи групировки. В името на членството на България в ЕС през декември миналата година Румен Петков лично се наема да помирява Златко Баретата и "братя" Галеви, за които е получен сигнал, че са в конфликт. (Докато министърът върши дипломатическата си мисия в служебната кола го чака синът му.)

От скандала излезе и че "оперативно интересните лица" кадруват в системата на МВР, като вкарват свои хора за "оперативни помощници" и диктуват кой да израства и кой не. А също и че подслушването е страстта на вътрешното министерството - като "закачането" и "откачането" невинаги са обществено мотивирани действия, но за сметка на това често са лично оправдани. Доскоро беше само видимо, че мутренският стил не е чужд на политическия елит - явно е желанието на някои висши кадри на МВР да карат джипове с еднакви номера и спортни кабриолети. Тези дни обаче се запознахме и с речника на представители на органите на реда. Фразата на бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов "ще си лапкаме" говори достатъчно. Не можем тогава да се сърдим на американския посланик в София Джон Байърли, който на два пъти коментира, че "моралът не е много висок" и че "по-сериозни мерки в борбата срещу престъпността означава прекъсване на връзките между организираната престъпност, сенчестия бизнес и българските политици".

От доклада на парламентарната комисия по вътрешен ред, посветен на "констатирани проблеми в МВР", приет през изминалата седмица, научихме още и за липсата на "целенасочена оперативно-издирвателна дейност от МВР в регионите с фармацевтична промишленост". Например Дупница на Галеви. А също и че акциите на МВР са пробити отвсякъде, когато става дума да се търси алкохол с фалшив бандерол, особено на определени фирми. От изнесените данни на депутатите се вижда още и че няма особен проблем географията на организираната престъпност да бъде картографирана с все лабораториите за амфетамини и печатниците за бандероли. Което обаче не пречи броят на разбитите от органите на реда обекти за производство на синтетично наркотици да върви лавинобразно надолу от 2005 г. насам.

Има и други подробности, не по-малко тревожни. Някои от тях не са съставна част от скандала, което обаче не означава, че не са следствие от провала на МВР. Като убийствата по софийските улици. За разстрела на директора на "Атоменергоремонт" почти не се говори, защото никой не очаква да бъде разкрит. Убийството на белетриста на мафията Георги Стоев в понеделник събуди естествената аналогия с Русия, където убийствата заради думи са част от "демокрацията на Путин". Събуди и реакции, като се почне от Европейската комисия, европейските медии и се стигне до кандидат-президента на САЩ Барак Обама.

Здраве да е

И в България имаше някакви реакции. Само че противоположни както на световните, така и на обществените настроения в страната (новината за убийството на Георги Стоев буквално взриви форумите, а интервютата му бяха качени във всички видеосайтове). Позицията на Съвета на коалицията, който заседава в сряда, изглеждаше като глас от друга реалност: "Кризата в МВР ще се използва за постигане на прозрачност, ефективност и прочистване на МВР, защото сега е моментът за оздравяване на системата." Въобще, ако се съди по сигналите на правителството, целият скандал изглеждаше като рекламна кампания на здравното министерство, което ни предлага рецепта за оздравителен процес. А единственият способен да проведе лечението се оказва Румен Петков. Президентът Георги Първанов дори нарече вътрешния министър човек, доказал, че може да прави реформа. Същият кух оптимизъм се лееше и от прессъобщението на правителствената информационна служба след смъртта на Георги Стоев. В него се казваше, че кабинетът "ще продължи с твърди и целенасочени действия борбата с организираната престъпност" и че "има решителна политическа воля в противодействието на корупцията и организираната престъпност да бъде включен целият потенциал и ресурс на държавните институции, както и да бъдат предприети радикални структурни мерки за реформиране на системата на МВР".

Същевременно евроекспертът Клаус Янсен, който през 2006 г. натрупа достатъчно опит с министър Петков като наблюдаващ МВР, коментира, че "страните от Европейския съюз трябва много да внимават при обмена на класифицирана информация с българското Министерство на вътрешните работи, защото няма гаранции, че тази информация няма да попадне в ръцете на организираната престъпност".


Реформа по никое време

Реформата, която правителството предлага като много оздравителна, е свързана с изваждането на Дирекция "Оперативно-техническо издирване" (ДОТИ) и Дирекция "Оперативно издирване" (ДОИ) от структурата на МВР и написването на нов закон за специалните разузнавателни средства (СРС). Става дума за двете служби, които се занимават със следене и подслушване, което, както се видя и в разгара на скандала, трудно подлежи на някакъв контрол извън силовото министерство. Още миналата година през юни Европейският съд по правата на човека постанови, че българският вътрешен министър има огромни и нерегламентирани правомощия да разпорежда подслушвания със специални разузнавателни средства. "Всеки българин е потенциална жертва на неправомерно големите правомощия на министъра на вътрешните работи да разпорежда подслушвания със СРС", реши тогава съдът и отсъди, че българските разпоредби за ползване на СРС са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Че "ушите" на МВР могат да бъдат отрязани, не се чува за първи път. Подобна идея беше разисквана при създаването на агенцията за Национална сигурност (ДАНС) още миналата година. Тогава обаче Петков твърдо се противопоставяше на подобна "реформа". Сега, само няколко месеца по-късно, вътрешният министър не само че ще я приеме, но дори му се наложи сам да я предлага в рамките на доклада, поръчан му от Станишев за състоянието на МВР. Сред другите "идеи" на Румен Петков, обявени тази седмица, беше и преструктурирането на Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), което да включва засилване на разузнавателния й елемент и извеждането на отделите за борба с наркотиците, за контрабандата и трафика на хора и за банковата система и прането на пари в самостоятелни звена.

Вечният Петков

Каква ще е съдбата на вътрешния министър вече не смее да прогнозира никой от съпартийците му, дори и Татяна Дончева. Председателят на комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов (НДСВ) обаче, който направи много, за да се осветлят някои от най-тъмните петна в скандала в МВР, се изказа еднозначно, макар и евфемистично, за оставката на Петков, като заяви, че ръководеният от него орган не може да препоръчва на премиера промени в кабинета. В интервю за "Дневник" Спасов коментира, че "не е разклатено само МВР като институция, нито тройната коалиция, а е разклатена самата държава".

В средите на левицата официалните коментари са твърдо зад Петков и най-вече зад "оздравителния процес" в МВР. В кулоарите на парламента обаче преобладава почудата от упоритостта на министъра да стои начело на едно МВР, дори и изпразнено от съдържание, но с двата лъва отпред.

До голяма степен обединяването зад фигурата на Петков беше провокирано и от вота на недоверие, който поиска опозицията. Мотивите му бяха така общо формулирани - "заради обвързаността на правителството с организираната престъпност", че не оставиха територия за избор дори и за представителите на НДСВ. Те, макар и недоволни от Петков, няма как да признаят, че излъчените от тях министри Даниел Вълчев или Гергана Грънчарова са свързани с мафията. Колкото до движението на Симеон Сакскобургготски, то отново е във фаза предизборна кампания и точно там се крие твърдостта на депутатите по отношение на скандала в МВР. (Непосредствено преди местните избори хората на царя демонстративно напускаха заседанията на Министерския съвет в знак на несъгласие с някои социалистически предложения на властта.)

Очевидно прагът на търпимост към Румен Петков дотам е паднал, че в момента, в който съветът на коалицията гласува "оздравителния план" на сегашния министър, отново тръгна слухът за промени в кабинета, само че след 20 април. На фона на определението за "всепроникваща корупция и организирана престъпност", което прозвуча в американския сенат като характеристика за България, обаче съвсем не е сигурно, че закъснялото отстраняване на вътрешния министър би променило впечатлението за държавата, в която политици и мутри се припокриват.

- Как се става бос на мафията?

- Няма как да се стане, ако не те подпрат полицаите или някой партиен функционер.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

83 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  kris

  отврат абсолютна

 • 2
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  Е скандалът е сигурно и в МВР и в някои второразредни партийни централи, дето нищо старо не забравят, нищо ново не научават и тръгнаха със скандали да си оправят трудното наистина финансово състояние, мислят че всеки ден е конски Великден, йок веднъж годишно!!!.
  Ма то ученето трудна работа, бавно става, но що е време пред нас е, все ще се научим някога.
  А чиновниците от ЕС да не пърдят много много по "унутрешни политик" щото те самите са до шия в лайната, като начало за пример за корупционна практика Шрьодер и Кол им стигат, Сиеменс им е ексик, за ирландските хитреци да не говорим!!!
  Така че не хвърляй камък ако живееш в стъклена къща, всичко става! :-))

 • 3
  Avatar :-|
  ЕС не може да смени никой в бг

  Българите не трябва да очакват нищо добро оттук нататък.

 • 4
  Avatar :-|
  корумпиращ

  да четеш и да не вярвяш на очите си. Такова морално пропадане на тази нация и такава липса на заинтересованост от стадото избиратели. В една нормална държава тази корумпирана върхушка отдавна да беше изметена и вкарана в затвора!

 • 5
  Avatar :-|
  демократ

  Форумци,не се сърдете - в 21-ви Век ни управляват наследниците на комунистите...БКП(БСП)....В България има твърд комунизъм с управление на високо ниво от ДС преминала в МАФИЯ....Цялото правителство е свързано с групировки от подземния свят.Всички знаем,че Гоце си спретна предизборната президентска кампания с крадени евро-пари седем милиона и половина,които са му дадени от НЕГОВИ ПРИЯТЕЛИ от мафията,а ние ги знаем кои са,единия го раниха и е труп,другия започнаха да го съдят и спряха и т.н.и т.н.Социялистическата партия,се финансира от парите на мафията,дрога и простотутки.....АААААФЕРИМ БРЕ! България е затънала в корупция,престъпност и мафиотско правителство....Скоро няма да излезем от този АД....Както виждате главните виновници,а те са комунистическата коалиция и невзрачния ни президент - не искат да се махнат от властта.Съсипаха държавата и я изложиха пред света.Те всички са за затвора!

 • 6
  Avatar :-|
  Червена звезда помръкнала


  Румен Петков ще остане колкото е възможно. Скандалът пречи да се развие схемата за предстоящите избори. Малко хора си дават сметка какво ни очаква догодина. Това няма да е купуване, това ще е нещо повече. Всъщност целта е да се запази схемата. тези хора не си дават сметка, че ЕС няма, ама няма да даде пари за да бъдат крадени. Костов направи услуга с този вот. Моята теза е, че Първанов го държи. Там от дълго време има топла връзка. Само дето на никой, не му се коментира. Георги Стоев е покойник, никой не желае да го последва.

 • 7
  Avatar :-|
  Anton K

  ..... в която политици и мутри се припокриват" - класика - невероятен завършек на статията. Поздравления.
  А иначе положението е отчайващо, или поне за мен.

 • 8
  Avatar :-|
  Явор

  Бе да кажа и за мен пък млад човек съм, работа, добра заплата, езици, образование и като гледам как се развиват нещата ... отчайващо положение. То да емигрираш ли да останеш ... да му ...... ....та.

 • 9
  boby1945 avatar :-?
  boby1945

  Е де, е де! Чак морално пропадане на нацията и черни дни занапред, защото на базедовият кандидат министър на МВР не му мина номерът, айде няма нужда!!!
  С пърдене политика, както и боя, не се правят, трябват познания, идеи, дупце да ги реализираш!
  Ето като разбере това по голямата част от България и работата ще се оправи! Проблемът е че и 1300 години не й стигнаха да разбере, сега остава да се надяваме на високоскоростен интернет и на Бог да помага. Асъл от 681 сл.Хр. не ни е подпирал, а пардон забравих 1985, 1908 и 1994, време е още едно рамо да удари, свой хора сме!

 • 10
  Avatar :-|
  --

  Ако един министър бъде сменен слънцето няма да угасне. Когато ГЕРБ и 4енге Бойко Борсов дойдат на власт, то ние си имаме готов минстър на МВР - г-н Маргина. Дерзайте другари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.