Строго секретно лицемерие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Строго секретно лицемерие

Строго секретно лицемерие

Какво се случи след като "Капитал" публикува стенограмата от вътрешната комисия.

7770 прочитания

© Капитал


Цитати

"Компетентните органи да се занимават с вестник "Капитал" - Татяна Дончева, депутат от БСП, член на вътрешната комисия пред БНР.

"Това е престъпление, трябва да се намесят съдебните органи. За мен не е логично да се наказва само този, който е изнесъл документа." - Николай Свинаров, депутат от БНД, член на вътрешната комисия пред агенция "Фокус"

Как Германия защитава журналистите си

През февруари 2007 германските медии публикуват секретен материал, свързан с така наречения случай "Мурат Курназ" - турчин, който в процеса на придобиване на германско гражданство е задържан в Пакистан през 2001 г. С обвинението, че планира участие в терористични групи, Курназ е изпратен в "Гуантанамо". След като той се прибира при родителите си в Бремен (август 2006), Бундестагът свиква специална комисия, която да разследва действията на правителството по освобождаването на Курназ. Sьddeutsche Zeitung разпространява доклади на комисията. От тях става ясно, че въпреки ясните доказателства, че Курназ е невинен, германското правителство забавя неговото освобождаване, защото продължава да го смята за опасен. Разследването разклаща силно стола на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, но той все пак остава на поста си. В интервю за специализираното издание Message Николас Рихтер - редакторът, водил разследването на Sьddeutsche Zeitung, казва: "Беше важно да публикуваме секретните материали. Който познава само един откъс от истината, не може да си обясни пълната картина." Въпреки че по германските закони Рихтер може да бъде обвинен в съучастие при издаване на държавна тайна, срещу него не са предприети съдебни мерки.

"Много е важно да се реагира държавнически - ако се публикува секретна информация, държавата да вземе чрез своите органи съответното отношение към медиата, която публикува това...

Ние не покажем ли веднъж завинаги, че когато една медиа се ангажира с публикуването на секретни материали, това е наказуемо, ще продължим да стимулираме изнасянето на секретни материали от комисията..."

Думите са на вътрешния министър Румен Петков. Казва ги пред любимата си агенция "Фокус" миналия петък, по-малко от 48 часа преди да подаде оставка.

Поводът за гнева му е публикуваната в последния брой на "Капитал" стенограма от заседанието на парламентарна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. В нея се съдържат разкритията на бившия директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов за тъмната страна на МВР - корупция, изтичане на на информация към престъпници, използване на репресивния апарат за обслужване на икономически интереси. Изказването на Петков беше първата реакция на държавата след публикацията на стенограмата. През следващите няколко дни политици от иначе антагонистични политически сили "остро" осъдиха решението на редакцията на "Капитал" и коментираха нашироко колко е заплашена националната сигурност. Проверка по случая започнаха ДАНС и самият парламент.От бутафорния дебат на тема

"Кой е предателят"

обаче изкочиха редица проблеми, които нито започват, нито завършват с издаването на "секретната" стенограма. Така например се разбра, че действията на медиите по защита на обществения интерес не могат да бъдат гарантирани, че властта явно не прави разлика между изнасяне на информация с цел разкриване на престъпни схеми и практики и изнасяне на информация с користна цел, че в България тайната е основното оръжие за прикриване на неудобната истина...

Срещу изнасянето на стенограмата се обединиха депутати от опозицията и управляващите. Татяна Дончева от БСП каза, че публикуването й ще засили истерията и че "компетентните органи" трябва да се занимават с в. "Капитал". Каквото и да означава това.

Николай Свинаров от опозиционната БНД отиде по-далеч, като поиска да бъдат разследвани и хората, разпространили стенограмата: "Това е престъпление, трябва да се намесят съдебните органи. За мен не е логично да се наказва само този, който е изнесъл документа." През 2003 г. съпартиецът на Свинаров Георги Петканов в качеството на вътрешен министър се опита да прокара промяна в Наказателния кодекс, която да криминализира разпространението на класифицирана информация. В превод: журналистите, които публикуват секретна информация, задължително да бъдат преследвани.

След натиск на обществото промяната беше отхвърлена още докато се разглеждаше в Министерския съвет. В събота в ефира на "Дарик" Камен Костадинов (ДПС) и Михаил Миков (БСП) защитиха тезата, че няма значение каква точно е изнесената информация, важното е, че тя е била класифицирана, което е нарушение. "Дали е тази стенограма, дали е някакъв документ, в който се обсъжда ситуацията на Балканите, който е също класифициран, това няма особено значение" коментира случая Михаил Миков. Камен Костадинов го допълни индиректно: "Въпросът е в нещо друго, не е въпросът, какво има в същината на документа."

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов вижда проблема съвсем другаде: "За мен е много интересен фактът, че още в 20:00 ч. в деня петък, преди публикацията, тогавашният вътрешен министър Румен Петков излезе в агенция "Фокус" и атакува именно нас, двете институции - вас като медиа, която е публикувала стенограмата, и нас като комисия, към която беше изразено съмнението дали сме състоятелна комисия."

Голяма част от критиците на публикуването на стенограмата, както и самият вътрешен министър в оставка, останаха


Безмълвни

когато преди няколко седмици стана ясно, че високопоставени полицейски служители са изнасяли класифицирана информация за нуждите на престъпния контингент. "От човешка гледна точка ми се струва, че в светлината на последните събития правният институт на "класифицираната информация" изгуби окончателно всякакъв смисъл, коментира случващото се юристът Радослав Чолаков. Няма и не може да има класифицирана информация в общество, в което всеки може да "провежда СРС-та", да ги разнася из града, за да рекетира, като им прави копия за домашно слушане в приятелска компания."

Доц. Георги Лозанов, председател на Българската медийна коалиция, го допълни: "Една от основните причини за МВР скандала беше, че в България се разсекретява информация не в обществен интерес." Според него в случая основната роля на медиите била именно да разкрият колкото се може повече факти около скандала.

Самото словосъчетание

Обществен интерес

се оказа чуждо на политиците, въстанали срещу изнасянето на стенограмата. Те така и не съзряха нищо, което може да оправдае формалното нарушение на закона. "По дефиниция винаги има обществен интерес, когато се разкриват нередности", коментира казуса ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов. По думите му защитата на националната сигурност не винаги става чрез тайната, а "дори напротив, често се гарантира именно с публичност".

Според наложената практика по света журналистите не би трябвало да се преследват наказателно, когато публикуват "чувствителна" информация, с цел да защитят интересите на обществото. Голяма част от западноевропейските правни системи имат закони, които гарантират този принцип. "Такива са например Регулация 1049/2001 на ЕС или Орхуската конвенция на ООН" пояснява адвокат Александър Кашъмов. В подобна насока е и практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург: "В редица свои решения Европейският съд е установявал нарушение на свободата на словото поради санкции, налагани за публикация на защитена информация", коментира в началото на седмицата във в. "Дневник" правозащитника Йонко Грозев. Той дава и конкретни примери: "Само през последните две години Европейският съд е приел, че е нарушена свободата на словото: при претърсването на офиса на журналист за събиране на информация откъде е получил секретен доклад; при налагането на наказание на служител на прокуратура за предоставяне на медиите на писма от високопоставени държавници до главния прокурор; при разпространяването от радиостанция на незаконно направен запис на телефонен разговор между двама високопоставени държавници, обсъждащи приватизационна сделка." В България обаче положението е по-различно. Практиката е показала, че съд и прокуратура прилагат закона формално без да коментират каква точна е била целта, заради която той е бил нарушен. Така например властите подходиха към румънския журналист, заловен със скрита камера на граничния пункт "Дунав мост" или пък срещу журналистите от Би Би Си, които заснеха Иван Славков и каналите за трафик на деца около Варна.

"Поне от времето на Джон Лок насам се знае, че народът има право на бунт срещу власт, която си служи с беззакония", коментира Радослав Чолаков и допълва: "Авторитетът на правото и държавността се налага, когато тези горе спазват безпрекословно законите. Тогава те имат правото да изискват това и от тези долу. Не обратно." Преподавателят по медийно право доц. Нели Огнянова отива по-далеч. "Реакцията на Румен Петков: намираш картината за отвратителна? Първо, нямаш право да я гледаш. Второ, лъжеш какво виждаш", пише в блога си тя.

Манията за превръщане

в тайна на всяка информация, която може да разклати властта, е запазена марка на политиците на деня. Именно благодарение на грифа за секретност често остават заключени съдебни зали, в които има интересни дела; договори за големи обществени поръчки; данъчни декларации, различни доклади и ревизии, показващи слабите места на системата; протоколи на държавни органи... "Новата ни история познава немалко случаи, при които абсолютно незаконно дадена информация е била засекретена", коментира адвокат Александър Кашъмов. Според него в тази насока са необходими законодателни промени, които да гарантират, че институциите няма да злоупотребяват с класифицирането на информация с цел да прикрият неудобна за тях истина.

Вече в оставка Румен Петков определи изнесеното ген. Ваньо Танов пред вътрешната комисия "лъжи" и "клевети". Седмица след публикуването на стенограмата обаче прокуратурата започна проверка срещу главните действащи лица в скандала (виж стр.26) - вътрешният министър Румен Петков, бившия шеф на следствието Ангел Александров, полицейски началници, митничари, прокурори и алкохолни босове. Тоест имало е смисъл от това. Всъщност стотиците читатели на "Капитал", които буквално заляха форумите с коментари в подкрепа на публикацията, вече ни бяха дали сигурност, че сме взели правилното решение. За което им благодарим.

Автор:

Цитати

"Компетентните органи да се занимават с вестник "Капитал" - Татяна Дончева, депутат от БСП, член на вътрешната комисия пред БНР.

"Това е престъпление, трябва да се намесят съдебните органи. За мен не е логично да се наказва само този, който е изнесъл документа." - Николай Свинаров, депутат от БНД, член на вътрешната комисия пред агенция "Фокус"

Как Германия защитава журналистите си

През февруари 2007 германските медии публикуват секретен материал, свързан с така наречения случай "Мурат Курназ" - турчин, който в процеса на придобиване на германско гражданство е задържан в Пакистан през 2001 г. С обвинението, че планира участие в терористични групи, Курназ е изпратен в "Гуантанамо". След като той се прибира при родителите си в Бремен (август 2006), Бундестагът свиква специална комисия, която да разследва действията на правителството по освобождаването на Курназ. Sьddeutsche Zeitung разпространява доклади на комисията. От тях става ясно, че въпреки ясните доказателства, че Курназ е невинен, германското правителство забавя неговото освобождаване, защото продължава да го смята за опасен. Разследването разклаща силно стола на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, но той все пак остава на поста си. В интервю за специализираното издание Message Николас Рихтер - редакторът, водил разследването на Sьddeutsche Zeitung, казва: "Беше важно да публикуваме секретните материали. Който познава само един откъс от истината, не може да си обясни пълната картина." Въпреки че по германските закони Рихтер може да бъде обвинен в съучастие при издаване на държавна тайна, срещу него не са предприети съдебни мерки.

"Много е важно да се реагира държавнически - ако се публикува секретна информация, държавата да вземе чрез своите органи съответното отношение към медиата, която публикува това...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

89 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Anton K

  БРАВО на КАПИТАЛ, БРАВО на РОСЕН БОСЕВ. Браво за това, че разобличихте тези долни предатели. Тези хора нямат срам, нямат морал, нямат съвест. Единственото което знаят е да заплашват хора, семействата им, живота им. Това са мръсни, долни, крадливи, лицемерни и безскрупулни боклуци. Не може и с животни да се сравняват. Това е грозна сган.

 • 2
  Avatar :-(
  KoMcoMo|\e|_|_

  Повдига ми се само като ги слушам или гледам мутрите на тия комуноидо-шизофрени4ни тъпанари. О6те 2 поколения партийно промити мозъци и про4ие боклуци трябва да си отидат за да стане няква промяна възможна.

  До тогава аз, жена ми, и малкия ми син няма и да стъпя в България.

  Тази номенклатурна сган накара толкова хора да се срамуват от родната си държава, от
  "елита" и , и да странят от България за да живеят нормално...

  Само за това заслужават да ги наредят до стената с превръзка на о4ите... по комунисти4ески!

  Или в затвора..там ще попднат на хора и ще станат 4овеци.. Боже..!

  Вапцаров ще се обърне в гроба си ако знае в каква свинщина му се превърна идеала.

  Както и да е..

  Рапорт даден!

 • 3
  Avatar :-|
  Момчил

  Браво на КАПИТАЛ! Подкрепяме ви!

 • 4
  Avatar :-|
  Момчил

  О, сега забелязах отгоре плакатчето. Е, още веднъж БРАВО за идеята! Ама точно им приляга на БСП-то! Страхотни сте!

 • 5
  Avatar :-?
  Балък

  в.Капитал а Вие помолихте ли пикащият за разрешение? Не.Е, ще трябва да устоите на много пикня.Лошо е че има и много скрити пикльовци дето сега използват момента да се доказват че чешмата им е по голяма.

 • 6
  Avatar :-P
  Sunshine

  Браво за доблестта! С всяка една публикация доказвате, че сте независима медия!

 • todor_kochev

  *Народната милиция - рожба на 9-ти септември* и *Народ и милиция - едно цяло* стояха от двете страни на вратата на пловдивския изтрезвител изписани на стената.Мъдро!А той пък беше на петдесетина метра от едно от местата,където червените терористи са заривали след *светлата дата* жертвите си.Да,да,точно до стария канал за запълване на Гребната база с вода от р.Дермен дере.
  Техните преки наследници -изроди са днес в парламента - станишевци,заекови-пирински,разни поптодорови,онази с кривата усмивка,евродепутатката,или пък сестрата и брата дето приемали ВИНАТА само с мезе.
  Капакът на цялата тази помия е шадраван плевенски с четири висящи криминални присъди!Е,как да не каже човек с чиста съвест,че тези ги оправя само голямо дърво с яки клони и въже...

 • 8
  Avatar :-|
  Боян, поздрави до Капитал

  Вашите аргументи са по-убедителни от истерията на Петков. А и не виждам какво друго можехте да направите. Просто веднъж попаднали на документа, сте били длъжни да го публикувате. Така би постъпил всеки обективен и отговорен вестник, защото в случая е много по-важно да се защити обществения интерес, отколкото тайната.

 • dvplayltd

  Ами - браво - и занапред ако има нещо такова - ПУБЛИКУВАЙТЕ ! Аз не знам как така се решава въпроса - според бившия вече министър и мн. др. държавни люде основния проблем е - как така се е разбрало в обществото какво става в МВР ?!? ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ЯВНО В МВР СЕ ЗАЩИТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ , ОЩЕТЯВА ДЪРЖАВАТА И БЪРКА В НАШИЯ ДЖОБ !!! Чак след това идва проблема как и защо е излезнала информацията . По реакцията на всички държавни мъже аз не виждам никаква държавност - за съжаление явни са само опитите как да забавят / отложат / замажат въпроса ... даже и лично от Сергей Станишев

 • 10
  Avatar :-|
  edin

  БРАВО! БРАВО! БРАВО! ПУБЛИКУВАЙТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ПАК ДА ПУБЛИКУВАТЕ! ДАНО ПОВЕЧЕ ХОРА Я ПРОЧЕТАТ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK