Скъпите храни разколебават Брюксел

Очаква се догодина Китай да започне да произвежда трансгенен ориз

Science is long, life is short ("Животът е кратък, науката е вечна") - това е мотото на фермерите в Испания, които отглеждат генно модифицирана царевица. "Тук се защитава правото на производителите да избират. Започнахме този тип производство през 1998 г. и вече площите са над 75.2 хил. хектара с ГМО царевица, която е изцяло за хранителната индустрия." Така Карлос Висенте от Федерацията на хранителната индустрия описва ситуацията в Испания, чийто подход по отношение на генните модификации е най-либералният в Европа. Макар, че вече осем страни в общността сеят от трансгенния вид, устойчив на насекоми, фермерите от Иберийския полуостров, употребяващи този тип технология, са най-много - вече над милион. За Висенте е необяснимо защо все още в ЕС се води политически дебат за агробиотехнологиите. "Досега не е известно някой да е пострадал от консумацията на храни с ГМО, каквито в Европа се внасят, въпреки че отглеждането на друг тип култури все още е забранено. А ползите за земеделците се безспорни - при същата цена на пазара и при субсидия от 300 евро на хектар, се постига двоен марж на печалба заради по- високите добиви, които се получават при този тип земеделие", казва и Хосе Мануел Помар, собственик на фамилна ферма в Арагон.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове