Новата Голгота на НСБОП

Политическото ръководство на вътрешното министерство се държи като ликвидатор на ТКЗС

"..от много години ГДБОП има много неприятна репутация...", каза преди седмица в "Дарик радио" Татяна Дончева и безспорно е права. Процесите по спадането на качеството и обема на работа на ГДБОП са нормални и закономерни. Те следват логиката на "изначалното" унищожаване на службата със Закона за МВР от 2006 г., който стъпка НСБОП и я направи една от многото полицейски служби в мастодонта, наречен Генерална дирекция "Полиция". Една от целите на този закон беше не толкова реформа в сферата на сектора за сигурност, колкото отстраняването на тогавашния главсек на МВР Бойко Борисов. Грубата намеса на политиката в МВР постави антимафиотите в подчинение на полицията и доведе до физическото ликвидиране на регионалните звена на БОП, задушавани от местни полицейски и политически фактори и инфилтрирането им с кадри със съмнителна репутация, професионални качества и духовна хигиена. Общата полицейска структура доведе и до пренасянето в малката структура на БОП на полицейския манталитет (по-скоро "полицейщината"). С течение на времето НСБОП "обрастваше" със все по-нехарактерни и неспецифични функции (нещо, което се случва в момента с ДАНС). В продължение на три години полицията бавно убиваше НСБОП, засипвайки я с безумието на полицейските директиви, полицейски програми (като "Полицията в близост до обществото), полицейски кадри и полицейско мислене. Този странен конгломерат беше призван да се бори с празни ръце, калпави закони и остарели концепции срещу елита на престъпността, генериращ т.нар. "стратегическа престъпност", засягаща пряко устоите на националната ни сигурност. Тази промяна на облика на НСБОП - служба, замислена като специална структура с дълбоки агентурно-оперативни позиции и възможности, работеща съвместно с останалите спецслужби на страната (НСС, НРС, НСО и др.), доведе до изместване на фокуса на работа, нестабилност и дисфункционалност. Неясно формулираните цели от страна на ръководството на МВР, прякото вмешателство на политическото ръководство в оперативната дейност и деструктивното дублиране и изземване на функции на други служби доведоха до появата на допълнителни негативни фактори - вътрешни за НСБОП, свързани с липсата на лоялни професионалисти, които да бъдат съхранявани за системата, и външни - породени от т.нар. политическа класа, сенчестия бизнес, организираната престъпност и др.

Навсякъде по света агенциите и службите, работещи срещу организираната престъпност, имат специален статут (в повечето случаи уреден със специален закон) и специална закрила и сигурност. Тези институции са призвани да се намират на кръстопът (по-скоро под кръстосан огън) там, където се пресичат интересите на бизнеса, политиката и престъпността. Тази служба не може да бъде "полицейска", т.е. да бъде част от националната полиция. Много е странна логиката на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), който третира Националната служба за охрана (НСО - пазачите на властта) като "специална служба" редом с бившата НСС, НРС и др., а натиканата в полицията ГДБОП е определена като "полицейска служба", въпреки че формите, методите и спецификата на работата са тези на специалните служби. В хода на разработките на структурите на БОП неминуемо попадат представители на всички видове власти - изпълнителна - полицаи, митничари, данъчни служители, съдебна - следователи, прокурори и съдии, законодателна - парламентаристи, членове на комисии в Народното събрание, чиито имена станаха известни с поправките в някои закони. Въпреки всички негативи ГДБОП продължи да бъде една от работещите структури на МВР, ползваща се с доверието на партньорските служби. Благодарение на усилията и резултатите не на друга служба, а на ГДБОП, не беше задействана предпазната клауза по глава 17 "Правосъдие и вътрешни работи" при присъединяването ни към ЕС. На предишното ръководство на МВР трябваха три години да разбере, че "убива кокошката със златните яйца", по думите на ген. Валентин Петров. Идеята за извеждането на ГДБОП извън системата на полицията като че ли окрили антимафиотите, които постигнаха серия от значими успехи, на които станахме свидетели в края на 2007 г., докато не избухна бомбата "Иван Иванов".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  агент Акар

  Добре де, това всичко звучи много добре, ама как така да стане, че хем да да се уволнят некадърните, хем кадърните да не се демотивират. На БОП-ци на челото им ли пише "кадърен" и "некадърен". Започването на масови уволнения винаги е свързано с преоценка на свършеното, води до масова демотивация и "унижения" колкото и автора БОП-ци да мрънкат срещу това.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Васил Колев

  Хм. НСБОП/ГДБОП или както-се-казваше, поне частта и, която се води икономическа полиция, винаги е изпълнявала поръчки на разни хора, основно на BSA и подобни. То не бяха torrent-и, не бяха показни акции и т.н., не мога да се сетя за период, в който да може да се каже, че не са свършили някаква глупости. Като комбинирам това с моите лични спомени от досега с тях и разказите на колеги, както и изобщо за това колко смешни стават заради изпълненията на Явор Колев - определено трябва да се направи нещо там, с голямата брадва.

  Както казва предния коментар - как обаче ?

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Ivanov

  Коментарите в статията ми приличат на блъскане на пеперуда в лампа. Очевидно 18-те години работа на Камен Каменов* не са били достатъчни да разбере че не е важно къде се намира службата а за какво се използва. Можеше редакторите на Капитал все пак да излязат с някое по-компетентно мнение по въпроса за службите, а не да зпълват хартията...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-P
  ГОДО

  Брех, че нещастни БОП-чета. А като пишеха на бала си лозунг:"Над всичко е Бог, а над него-БОП" , не реваха. Га вземаха всички коли, компютри и удряха наркотрафика по сигнал на партньорските служби, вкл. и по погрешка контролираните пратки, оти не риваха, бре? Га се правеха на върха на сладоледа и получаваха т.нар. "опасни", що не риваха? Криминална и икономическа, започваха разследване по сигнал от техни секретни сътрудници, а бопета, научавайки от шефовете си , присъствали на "голямата оперативка" идваха с думите "Идва кавалерията!" и изземваха случаите. Имаха нахалството да карат оперативния полицай да им даде на на тяхно ръководство своите източници. Да не забравяме и че първите им шефове бяха все от ДС и то за да се скрият от "народната любов". След това при бопетата отиваха изгонените поради различни причини служители от НСС. Тоя дето не ще да си каже имито, да не би да е от последните и да го боли задника, че се е минал, не оставайки в НСС, а отттам в ДАНС. Като му чета мнението и обидата, че не бил полицай, доста ме съмнява тази работа. Не казва, че заплащането на полицаите ,а на бопитата е малко. Пък за скарването на съседките, то вярно, че сами се осраха, ама да говори, че щото Ив.Иванов е бил преди това полицай и затова бил такъв или онакъв, мога да му кажа на автора:"Като си стакъв голям член, прави си сам фелацио, а не търси в чия чужда уста да си го навреш"

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  не толкова стар бопаджия

  Аман от неосъществени стопански милиционери

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  4

  Ама нали другаря ви Борисов каза, 4е свестните в МВР били малко / по слу4ай пенсията на Стоянов/

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  kolega

  Браво!Който разбира от проблемите ще оцени написаното-а за останалите остава да гледат кервана!!!

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Аз

  Едно изречение.Дай на простят власт и гледай кво стаа.Джипове,наркотици, рекет,изнасилвания.Пример:иновете на к. фетков които учаат ф италианцкия лицеи Банкя.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  anonimus

  Видно е, че авторът е умно момче. Дори е прекалено интелекуален за средата, в която работи. Едва ли някой ще обърне внимание на това, което пише, защото тези, които решават не се интересуват от проблемите на МВР. Фактът, че БОП са мразени и от свои и от чужди говори, че работят. Затова ще ги закрият. Ако не работеха и ги обичаха всички - никакъв проблем. Браво, момче!

  Нередност?
Нов коментар