Юридическото лоби спира евтината регистрация на ООД
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Юридическото лоби спира евтината регистрация на ООД

Юридическото лоби спира евтината регистрация на ООД

Без смислени аргументи беше орязано предложението за 10 пъти намаляване на уставния капитал

7470 прочитания

Често 5 хиляди лева създават сериозно неудобство пред реализирането на една добра бизнес идея. Такава е сумата в момента, която по закон се изисква за начален капитал на ООД. Тези пари не са непреодолима пречка за повечето предприемчиви хора, но напълно ненужно увеличават разходите и необходимото време за започване на бизнес. Ако това изискване отпадне, няма да е необходимо желаещите да открият собствена фирма да обикалят по роднини и приятели или да теглят кредит, за да съберат необходимите средства. А стартирането на бизнес ще стане много по-достъпно.

Представители на управляващата коалиция често се хвалят за добре свършена работа в сферата на икономическата политика, като цитират известното проучване на Световната банка Doing Businesses. В него България заема 46-о място от 178 държави през 2008 г. по привлекателност на бизнес средата и е в топ 10 на най-големите данъчни реформатори в света. Благоприятната среда за правене на бизнес обаче далеч не се свежда само до ниско данъчно облагане. Това, което политиците пропускат да споменат, е, че по други важни показатели България е твърде назад в класацията - по отношение на лицензионните и разрешителни режими е на 103-то място, а по стартиране на бизнес е на 100-тно място. Данните от класацията показват още, че изискуемият по закон минимален капитал за откриване на фирма в България е твърде висок. Уставният капитал за ООД се равнява на 56.3% от годишния доход на глава от населението. За сравнение - средно за региона е 45.3%, а в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - 32.5%. В общо 75 държави, сред които са някои от най-развитите икономики в света като САЩ, Канада, Япония, Обединеното кралство, Ирландия, Франция и др., изобщо няма изискване за начален капитал за откриването на такъв вид сдружение. В тези страни всяка година се откриват стотици хиляди нови фирми.

Стъпка към по-лесното стартиране на бизнес направи народният представител от СДС Мартин Димитров с предложението си за намаляване на минималния капитал за откриване на АД и ООД десет пъти, съответно от 50 000 на 5000 лева и от 5000 на 500 лева. То беше прието на първо четене в зала, но срещна яростна съпротива от юристите в парламента. Що се отнася до уставния капитал на АД, критиката, че предложението противоречи на европейска директива, която изисква той да бъде минимум 25 000 евро, е основателна. При ООД обаче подобно изискване няма, но юристите в парламента са твърдо против. На второ четене в комисията по правни въпроси те отхвърлиха предложението на Мартин Димитров. Малка победа се оказа приетата поправка за регистриране на дружество да е необходимо внасянето на 35% от уставния капитал (1750 лв.) вместо сегашните 70%. Парадоксално по време на гласуването за намаляване на минималния капитал няколко гласа не достигнаха на юристите да приемат предложение за увеличаване на капитала от 5 на 10 хиляди лева.

Основните аргументи срещу предложението на Димитров са два.

Излишно е

"По отношение на ООД е нецелесъобразно, смята Огнян Герджиков, автор на действащия в момента Търговски закон и депутат от НДСВ. Има достатъчно много правно-организационни форми, които не изискват минимален капитал - ЕТ, събирателно дружество", обяснява той. На същото мнение е Надя Антонова, член на парламентарната правна комисия и комисията по бюджет и финанси от квотата на БСП.

Разликата обаче е съществена, смятат експерти. При ЕТ и събирателното дружество собственикът, съответно съдружниците са неограничено отговорни (в т.ч. с личното си имущество), а това демотивира прохождащите в бизнеса. При ООД отговорността на съдружниците е до размера на участието им в капитала. Затова тази форма на сдружаване е най-разпространената в България - действащите ООД/ЕООД са над 93 хиляди по данни от края на 2007 г., докато действащите АД/ЕАД например са малко над 6 хиляди.

Другият довод е по-скоро в областта на правната теория. Юристите в парламента са на мнение, че България не бива да се сравнява с държавите, в които няма изискване за минимален капитал. Причината е, че те са възприели англосаксонската правна система, в която капиталът няма

Гаранционна функция

Докато според действащото в България континентално право уставния капитал има точно такава функция. "Ако се приеме такова драстично намаляване, кредиторите няма да бъдат защитени напълно, от което пак страда бизнесът", е мнението на Антонова. Поддръжниците на идеята на Мартин Димитров оспорват подобна теза и дават за пример континентална Франция, в която изискуемият капитал за регистриране на ООД е 1 евро.

Освен това в България уставният капитал не представлява никаква гаранция. Често срещана практика е внесените средства по набирателна сметка да бъдат изтеглени веднага след регистрацията на дружеството и да влязат в оборот или да бъдат върнати на хората (роднини, приятели), от които са заети. Още повече няма банка, която да не оценява рисковете, когато отпуска кредит на фирма, и да взема решението си единствено въз основа на записания капитал.

"Минималният капитал е една инерция от немското право. Той не е никаква гаранция и никога не е бил. Понятието капитал съвпада с имуществото на дружеството само в първоначалния момент на създаването му, след което двете нямат нищо общо. Имуществото е или по-голямо, или по-малко от капитала в зависимост от това дали бизнесът се развива добре или не", обяснява Георги Събев, представляващ съдружник в адвокатско дружество "Събев и съдружници". Той подкрепя категорично предложението на Мартин Димитров и дори премахването напълно на минималния капитал. "Поне от нашата практика както с чужди компании, опериращи тук, така и с български това страшно затруднява бизнеса", казва Събев.

Идеята за намаляване и премахване на минималния капитал за създаване на ООД вече намира

Широко одобрение

В подписката в подкрепа на предложението в блога на Мартин Димитров имената си са поставили Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, икономистите Петър Ганев и Адриана Младенова, Красен Станчев, председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика, и много други. Съавторът на Doing Businesses, българинът Симеон Дянков, отбелязва в блога на класацията, че откриването на бизнес в България все още става трудно. Той определя като светлина в тунела предложението на Мартин Димитров за десетократно намаляване на минималния капитал.

"Практиката навсякъде в развитите държави по света е показала, че минималният капитал трябва да бъде премахнат. Ползите от това са явни - всеки, който има идея и е готов да отдели от времето и парите си за реализирането й, трябва да бъде максимално улеснен, било то предприемчив студент, човек от малцинствата или пенсионер", коментира Светла Костадинова от Института за пазарна икономика. Софийската търговско-промишлена камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също подкрепят идеята. "Това е наше отдавнашно искане. Проблемът не е в капитала, а в съдебната система", коментира Евгений Иванов от КРИБ.

Проектът на Мартин Димитров и осакатеният му вариант, приет от правна комисия предстои да бъдат гласувани на второ четене в Народното събрание. Опасенията са, че мощното юридическо лоби (юристите в парламента са 51, или 21% от всички депутати) може да препъне предложението и при гласуването в пленарната зала. От такова развитие на нещата няма да спечели никой освен някоя правна школа, но ще загубят всички предприемчиви българи.

Автор: Kutlayev Dmitry

Често 5 хиляди лева създават сериозно неудобство пред реализирането на една добра бизнес идея. Такава е сумата в момента, която по закон се изисква за начален капитал на ООД. Тези пари не са непреодолима пречка за повечето предприемчиви хора, но напълно ненужно увеличават разходите и необходимото време за започване на бизнес. Ако това изискване отпадне, няма да е необходимо желаещите да открият собствена фирма да обикалят по роднини и приятели или да теглят кредит, за да съберат необходимите средства. А стартирането на бизнес ще стане много по-достъпно.

Представители на управляващата коалиция често се хвалят за добре свършена работа в сферата на икономическата политика, като цитират известното проучване на Световната банка Doing Businesses. В него България заема 46-о място от 178 държави през 2008 г. по привлекателност на бизнес средата и е в топ 10 на най-големите данъчни реформатори в света. Благоприятната среда за правене на бизнес обаче далеч не се свежда само до ниско данъчно облагане. Това, което политиците пропускат да споменат, е, че по други важни показатели България е твърде назад в класацията - по отношение на лицензионните и разрешителни режими е на 103-то място, а по стартиране на бизнес е на 100-тно място. Данните от класацията показват още, че изискуемият по закон минимален капитал за откриване на фирма в България е твърде висок. Уставният капитал за ООД се равнява на 56.3% от годишния доход на глава от населението. За сравнение - средно за региона е 45.3%, а в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - 32.5%. В общо 75 държави, сред които са някои от най-развитите икономики в света като САЩ, Канада, Япония, Обединеното кралство, Ирландия, Франция и др., изобщо няма изискване за начален капитал за откриването на такъв вид сдружение. В тези страни всяка година се откриват стотици хиляди нови фирми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Сашо

  Не е юридическото лоби , а банковото.В момента регистрацията на фирма отнема около 3(три) месеца , през ,което време 5000 лева стоят безлихвено в банката "за тоя дето клати клоните".Иначе ПИБ би платила по рекламирания си тримесечен депозит 0.077*5000/4 =96.25лева. А така ще ми вземе и 10лева такса за набирателна сметка и 10лева такса (ако бързаш 20) за удостоверение за внесен капитал. Резултата е 116.25 кинта за банката от една фирма.И това е само началото. После ако продължиш да държиш фирмена сметка почваш да снасяш ,освен таксичките ,всеки месец по 10лв за "поддръжка" - кво ми поддържат да им е.... май.......
  За алчните адвокати е все едно дали капитала е 5 или 5000 лв.Те тяхното си го знаят.

 • 2
  Avatar :-|
  СКУ-75

  Какво е това удостоверение? Вносна бележка не върши ли работа?

 • 3
  Avatar :-|
  ЕТ Аронян

  Това поколение "професори" ги познаваме много добре вече. Като добавим и "'юристи-професор", комбинацията става смъртоносна. Техните колеги-икономисти-професори от БАН и УНСС бяха "доказали" с десетки научни трудове, динамични и статични изчисления, че валутният борд ще се срине в рамките на 2 години (т.е. 1999 г.), понеже износът щял да се сивие, а валутният резерв - стопи. Оттогава и двата индикатора са нараснали 10-кратно. Бих помолил от името на всички българи г-н Герджиков да ходи в пенсия, вместо да ни привежда аргументи, подобни на неговите колеги-икономисити. Случаят с 5-те хиляди лева е толкова ясен, че и секретарката ми ще разбие г-н Герджиков на диспут.

 • 4
  Avatar :-|
  Студент на Герджиков

  Като студенти слушахме Герджиков с отворени усти........но това което твърди са пълни тъпотии, а и не му е за първи път. За всеки е ясно , че внасянето на капитал не е било и никога няма да бъде гаранция за нищо. Справка - т.нар. дедесари. Някоя да е намерил 5000 или 10 000 лева в техните фирми ?

 • 5
  Avatar :-|
  Черногледец Храбър

  1. Много добре поднесен е този материал. Аргументацията е значително над тази на Герджиков. Срамота за последния.
  2. Само едно притеснение имам . Оказва се, че напълно сме заменили "братския СССР" с "братския ЕС". Какво означава противоречи на европейската директива? Нима наличието или не на директива ще определя разумността на едно нещо или необходимостта от друго. Колумб не го беше страх, че може да падне от ръба на света. Коперник не го беше страх от замайване, като твърдеше, че земята се върти около слънцето. Хайде да не ни е толкова страх от директивите.

 • 6
  Avatar :-|
  Пишман Юрист

  Към: Черногледец Храбър

  "Какво означава противоречи на европейската директива?"=Противоречи на нормативен акт от по-висша степен. Добре дошъл в ЕС.

  И не забравяй, че и България участва в гласуването им (поне от 2007). А ако можеше всеки да избира кое да спазва и кое не, ЕС ще заприлича на една по-голяма България. И освен това за неспазване на Директиви има и глоби. Познай кой ще плаща?

 • 7
  Avatar :-|
  ЕТ Аронян

  Ако случайно се стигне до спор с ЕС, нека по подобни казуси да е. Ще пратим ЕС да ходи да "се разправя" със Световната банка! За съжаление обаче става точно обратното: където има антипазарни тъпотии на ЕС (напр. фермерските субсидии) - целокупният бг парламент е до такава степен с две ръце ЗА, че чак краката ще си счупят да ги приемат. И обратното, където има директиви, насърчаващи конкуренцията, свободното движение на стоки и капитали и прозрачността - там се браним като последните талибани-фанатици докато не ни наложат 10 мониторинга и 100 наказателни процедури.

 • 8
  Avatar :-|
  Ани

  Откриването на фирма отнема няма и ден - няколко часа, всъщност. Знам, защото съм работила в кантора, която се занимава именно с това. И още след няколко дена можеш да си изтеглиш парите, без проблем. До стотинка.

  Не казвам, че няма банкови интереси, наред с всякакви други, просто казвам кое не е вярно в първия коментар.

 • 9
  Avatar :-|
  Преслав Недев

  Хм, аз се изненадвам, че не вдигнаха капитала. Дори не знаех, че е имало такова предложение за 10 000 лв., което е абсолютно наложително.
  Сега какво е положението? Прави се ООД за 5000 лв, вкарват се по сметка, изкарват се и се връщат откъдето са взети. Но... тогава тези 5000 лв съдружниците ги дължат на дружеството и при ДДС-арските фирми - ей ти го положението - АДВ да им продаде плазмите и хладилниците докато се съберат тези 5000 лв.
  Иначе прекрасна идейка. С удоволствие бих си направил едно ЕООД с капитал 1 лв, щото трябва да има някакъв, или 50 стотинки, като по-кръгло число, и давай да сме сериозни.
  Тук като икономист заставам изцяло зад "юридическото лоби"! Не е проблем капитала. Проблем е бавното регистриране на фирма - самата организация на Търговския регистър. Става ли за един ден, както го пише в ЗТР, няма никакви проблеми.
  Но нека се знае - кои са капиталовите дружества, кои са персаналните, кой като му е кеф е едноличен търговец.
  А това, че приемат възможността първоначално да се внесат 35%, а не както сега - 75%, това вече е добро решение.

 • 10
  Avatar :-|
  наблюдател

  Лобито да си декларира комисионната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK