Николай Минков: Фабриките да извадят главния енергетик от трюма
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Николай Минков: Фабриките да извадят главния енергетик от трюма

<strong>&quot;Факторите за поскъпването на енергията са напълно обективни и подсказват за нови реалности в енергетиката&ldquo;<br /> <br /> </strong>

Николай Минков: Фабриките да извадят главния енергетик от трюма

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

5539 прочитания

<strong>&quot;Факторите за поскъпването на енергията са напълно обективни и подсказват за нови реалности в енергетиката&ldquo;<br /> <br /> </strong>

© Цветелина Ангелова


Профил

Николай Минков е завършил Московския енергетически институт. Работил е в Технически университет София. Бил е началник-отдел "Концесии" в Министерски съвет, след което се заема с управленско консултиране. Работил е с компании като "Амилум", "Кумерио", Е.ОN и други. През 2003 г. заедно с "Икономедиа" създава "Юкономикс" ООД - център за знания по инфраструктура, енергетика и комунални услуги - издател на списанията "Ютилитис", "Фасилитис", "Maintenance Review" и "Fleet Manager". Минков е член на ръководството на "Елаците Мед". Преди месец той беше избран за председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Очаква се ДКЕВР да допусне шоково поскъпване на електроенергията от 1 юли? Токът за бита поскъпва с 18%, за малките фирми - с 33%, а цените на НЕК скачат с 25%. Доколко има основание за такова повишение на цените на отделните дружества?

Основания естествено има. Те са ясно мотивирани от дружествата и енергийния регулатор. А вече бяха посочени и в медиите - цени на горивата, ръст на инфлацията, остаряло оборудване, задължения по опазване на околната среда, нови инвестиции, пазарна конюнктура, индексиране на възнагражденията и т.н. Това са напълно обективни фактори. В деловите среди няма изненадани от самия процес на поскъпване. Но естествено тези високи нива стряскат и загатват за съвсем новите реалности в енергетиката.

Тоест въпросът не е с колко трябва да скочат тарифите, а къде по веригата трябва да има увеличение?

Факт е, че между комисията и операторите има конкуриращи се хипотези за методиките и уравненията при определяне на тарифите. Индустрията и битът също не са щастливи. Спори се около заявени и орязани квоти, инвестиции и цени, както и за по-справедливо разпределение на рисковете и компромисите между отделните участници по енергийния вертикал. Но енергетиката не е само система от уравнения и баланси. Има нужда от саморегулация на производители и снабдители, както и от самоорганизация на отделните групи потребители.

През тази седмица излезе информация, че Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България. Институцията е поставила под въпрос квотната система за производство на електричество и клаузите, ограничаващи достъпа до трансграничните мрежи за преноса на енергия. Къде според вас са причините?

Спецификата на пазара у нас е такава, че стока, т.е. електроенергия има, но недостигат независими производители. Дори и посредниците - търговците на енергия да се увеличат, ефективен свободен вътрешен пазар обективно няма как да се получи. Нека не забравяме, че електроенергийната система на България - централи, мрежи и възли са проектирани, изграждани и експлоатирани десетилетия наред при принципно различни условия. Във вътрешния пазар исторически е обусловен асиметричен олигопол, който трудно може да бъде променен. Така че налагането на унифицирани пазарни правила върху вече съществуваща системна инфраструктура няма как да стане бързо и автоматично. Нормално е при промяната на пазарните условия да се появяват и проблеми, които трябва да се изчистят. Ако се анализират по-внимателно основателните претенции на Европейската комисия, ще установим, че предлаганите от регулатора по-високи цени са в посока разрешаване на проблемите с квотите и достъпа. Но трябва още технологично време.

Какви проблеми стоят пред пазара в момента?

Ето един институционален например. Пазарът би спечелил повече привърженици, ако се раздели собствеността върху активите от тази върху политиките. Много трудно един държавен служител би могъл, от една страна, да провежда политика на доверие към либерализирания пазар, а от друга - да защитава интересите на собственика на капитала в един от конкуриращите се участници в него. Такова отделяне е необходимо. Институцията, управляваща държавната собственост в енергетиката, трябва да е отделена от органа по формиране и провеждане на енергийна, индустриална и пазарна политика, както и на политика по защита правата на потребителите.

Да хвърлим камък и в двора на индустрията. Ако в момента тя изглежда апатична към енергийното си бъдеще, каква визия да очакваме от малкия бизнес, от собствениците на сгради и особено от крайните потребители - домакинствата. Как си обяснявате тази ситуация?

Парадоксално, но преди 30 години отделянето на дружествата по вертикала и либерализацията на енергийните пазари се е случило по настояване и лобиране именно от индустрията. А една от основните причини за небрежното отношение сега е, че индустрията, която е заета с основния си бизнес не осъзнава напълно какво се случва с енергетиката по света, в Европа, в региона и в България. Днес имаме принципно нова енергийна ситуация. За жалост все още са малко българските компании, които превеждат тези глобални тенденции на езика на корпоративните си стратегии и мениджмънт.

Конкретно в тази ситуация какви стъпки е необходимо да предприемат големите предприятия?

Образно казано, фабриките трябва да извадят главния енергетик от трюма и да го качат на палубата. На много места той все още е долу, в машинното отделение, със запретнати ръкави и масло по ръцете. Там където си беше и преди двадесет години. Компаниите днес имат нужда от енергийни мениджъри в корпоративното си ръководство. Те трябва да владеят производствените технологии, енергийни инсталации, информационни потоци и бизнес приложения. Но трябва да познават закони и регулации, пазарните правила, търговията с енергия, трансфера на емисии, климатичните промени. В борда на компаниите към енергийните баланс, одит и мениджмънт трябва да се отнасят със същия респект, както към счетоводния баланс, финансовия одит и мениджмънт. Това е първата и ключова стъпка.

На следващо място е асоциирането на интересите. Преди три години на среща с представители на българската индустрия президентът на Световната федерация на индустриалните енергийни консуматори призова: "Обединявайте се, иначе ще страдате! В либерализиран пазар срещу себе си имате по-добре организирани, по-мощни финансово, пазарно по-агресивни и отлично информирани за вас енергийни компании. Ако не си асоциирате ресурсите за анализи и прогнози, за становища и предложения, за промени в закони и регулации, модели и правила, за лобиране и съдебни спорове - нищо добро не ви чака!" Каза го човекът - изпробвано и изстрадано. В това отношение на нас ни предстои твърде много работа.

Но ако на индустрията й е трудно да се самоорганизира, какво остава за малкия и средния бизнес?

Индустрията трябва да даде пример и на другите групи потребители. Пазарът се либерализира нагоре и през индустриални паркове и бизнес сгради постепенно ще достигне домакинствата. Без да бъде панацея, асоциирането на интересите важи и за тези групи потребители. Например държавата сега подготвя нов закон за енергийната ефективност, въвежда енергиен паспорт и сертифициране на сгради. Това е добре, но у нас е дефицит професионалният мениджмънт в експлоатацията и поддръжката на сгради и съоръжения. Не подготвяме достатъчно кадри. Близо 40% от енергийното потребление в ЕС е в сградите, а 30% от експлоатационните им разходи са свързани с енергия. У нас тези нива са още по-големи. Кой да ги управлява? Кой да се асоциира? Кой да лобира? Ясно е, че собствениците и инвеститорите в сгради имат също много работа. А новите енергийни цени ще ги насърчат да побързат.

А как ще понесат ценовия шок крайните енергийни потребители? Поскъпват горива, транспорт, електро- и топлинна енергия, природен газ, вода, храна...

По-трудно, естествено. В индивидуален план е нужно дълбоко преосмисляне и преструктуриране на домакинските бюджети. Голяма помощ тук могат да окажат и търговските банки. Днешните потребителски кредити - "взимаш бързо", "харчиш лесно", "връщаш, когато можеш", следва да еволюират към продукти за "енерго-ефективни" инвестиции за дома, в подобряване на енергийните баланси на домакинствата. Ето една чудесна тема за партниране между енергийния и банковия регулатор например.

Не само държавата и регулаторът, но и общините, енергийните и индустриалните компании са заинтересувани да насърчат домакинствата към асоцииране на техните енергийни товари, сметки и интереси. Етажна собственост, жилищни асоциации или енергийни потребителски кооперации - независимо от формата, тези субекти могат да изиграят важна роля в развитието на пазара. По-атрактивни кредити за саниране и енергийна ефективност на жилищни сгради, професионален енергиен мениджмънт, гъвкаво управление на потребителските товари - това са все чудесни възможности, посредством които да се самоорганизират.

Профил

Николай Минков е завършил Московския енергетически институт. Работил е в Технически университет София. Бил е началник-отдел "Концесии" в Министерски съвет, след което се заема с управленско консултиране. Работил е с компании като "Амилум", "Кумерио", Е.ОN и други. През 2003 г. заедно с "Икономедиа" създава "Юкономикс" ООД - център за знания по инфраструктура, енергетика и комунални услуги - издател на списанията "Ютилитис", "Фасилитис", "Maintenance Review" и "Fleet Manager". Минков е член на ръководството на "Елаците Мед". Преди месец той беше избран за председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Право го е казъл човекът, много право "Обединявайте се, иначе ще страдате! .... В либерализиран пазар срещу себе си имате по-добре организирани, по-мощни финансово, пазарно по-агресивни и отлично информирани за вас енергийни компании. ...- нищо добро не ви чака!"
  Проблемът от векове е как да се обединят българите, то османците 1330-1404 не можаха да ни обединят, та някаква си електро-енергия за индустрията, още повече разходите можеш да ги теслимиш на крайният потребител!
  Мижава работа, колко му е! :-.))
  Пък във форума има и мераклии да дадат и НЕК ЕАД на така добре описаните по-горе играчи - компании, да заменят българския монополист с чехски, френски, италиянски!?? Чехски иди, дсйди, поне бирата им е фръст, ама другите? То акъл, за кое по-напред?

 • 2
  Avatar :-|
  Случаен...

  Московския енергетически институт...

  След този факт в биографията на лицето, няма смисъл да чета интервюто, а съвсем не съм псевдосин или "десен".

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Случаен... [Анонимен | неутрално вярно че си случаен в енергетиката!
  *****************
  Московският енергетичен институт, сега и Технически университет, съществува от 1905 и е световен лидер в енергетиката, не само в Русия!
  На светлинни години пред каквото може да си представиш като ниво на обучение, знания, традиции, практика и дух!

 • 4
  Avatar :-|
  до boby19451945

  Абе всезнайко, на всяка манджа мерудия, вземи се скрий някъде...
  "....ниво на обучение, знания, традиции, практика и дух!" бре, бре. Моите уважения към Московския енергетически институт, ама по-горе виждам само мъгляви, неясни и разводнени отговори. "Не само държавата и регулаторът, но и общините, енергийните и индустриалните компании са заинтересувани да насърчат домакинствата към асоцииране на техните енергийни товари, сметки и интереси. Етажна собственост, жилищни асоциации или енергийни потребителски кооперации - независимо от формата, тези субекти могат да изиграят важна роля в развитието на пазара.", ХА-ХА! Това ниво, знания, традиции, практика и дух трябва и да се прилагат...

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Готин № 4 просто не разбираш материята за която говори човека, ама съвсем не я разбираш, нещо като термините в "Спешно отделение", Например знаеш ли какво значи "сатурация 82%"? Нищо обидно няма да не знаеш всичко, ама ако положиш усилия....!
  Така че когато не разбираш една материя, наистина ще направиш добре да се скриеш някъде!
  Коментирай и се възмущавай от нещо което разбираш, сигурно има за обсъждане такава материя във форумите на Капитал, провери!
  А специално фразата в кавичките, която си заградил, значи, че всичките изброени трябва да се включат в развитието на пазара, така че например твоето домакинство да не хаби много ток, да не плаща излишни пари, които можеш да изхарчиш пак ти за други стоки и услуги от които ще са добре много индустриални компании.
  Сега плащаш на ЧЕЗ тока, той плаща горивото на вносителя, печалбата отива в Чехия, инвестицията също и българският производител на хубави вина те няма като клиент, щото не ти стига бюджета! Капиш?
  Айде иди да си починеш сега!

 • 6
  Avatar :-|
  haide de

  Може ли накой да ми обясни, какво ще се случи ако изчезне ДКЕВР.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  haide de [Анонимен | неутрално] нищо ново няма да се случи! Ще се върнем към дискотеката от 1984-85 и 1989-90 за няколко години, по груба оценка 6-10 години!
  На 5-6 година цената на електроенергията за населението ще е почти примерно 85% от европейската и на бабите и домакините ще бъде надлежно обяснено в пресата и по телевизията, например в капитал, че "пускайки" печката да готвят привечер, вдигат неприлично мизата и вкарват системата в риск! Цената на "тока" на индустриалните потребители ще нараства много слабо, защото те "вадят" хрлеба и ако "спрат" ще видите какво ще се случи!
  Просто казано обикновен социализъм, играхме го вече 1950-56, 1972-78 (в "малките населени места по периферията), 1985-87


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK