Prokuror Office 2008

Държавното обвинение ще разследва договора за доставка на лицензи Майкрософт за държавната администрация

ест години. Точно толкова бяха необходими на държавното обвинение, за да осъзнае, че в договорите на държавната администрация за доставка на софтуер има нещо гнило. Тази седмица стана ясно, че Софийската градска прокуратура е образувала наказателно производство срещу неизвестен извършител заради сключения в края на миналата година договор между Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и фирмата "ЦАПК Прогрес" за доставка на софтуер, произведен от компанията Microsoft. Стойността на разследваната сделка е близо 85 млн. лева.

По информация на "Капитал" още в началото на годината прокуратурата е започнала предварителна проверка, която е завършила с мнение, че са налице данни за извършено престъпление. Впоследствие обвинителите са преценили да започнат и наказателно производство. Наблюдаващият делото прокурор Ваня Илиева отказа коментар. В същото време говорителят на Софийска градска прокуратура Стелиана Кожухарова потвърди пред "Капитал", че разследването е срещу неизвестен извършител и е за длъжностно престъпление.

Николай Василев каза за "Капитал", че е научил за проверката от вестниците и че не се притеснява от нищо. Подобна беше и реакцията на директора на Microsoft - България, Огнян Киряков, който каза, че не може да коментира, тъй като не знае нищо повече от "написаното в пресата". Изпълнителният директор на "ЦАПК Прогрес" Пламен Матеев не беше открит за коментар.

Ако се стигне до повдигане на обвинения и евентуалните подсъдими длъжностни лица бъдат признати за виновни, Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от една до осем години. Съществува и реалната възможност съмнителните практики на дилърите на Microsoft в България да заинтересуват и щатското правосъдие.

Мач с ясен победител

Процедурата по избор на софтуер за администрацията беше остро критикувана, тъй като условието на обществената поръчка ("доставката на софтуерни продукти на Microsoft ") практически посочваше единствения възможен изпълнител - именно софтуерния мастодонт от Редмънд. Тогава въпреки уверенията на министър Николай Василев, че обществената поръчка ще привлече много кандидати, включително и фирми от чужбина, документи подадоха само "ЦАПК Прогрес" и консорциумът "Стак" (съставен от фирмите "Стемо" и "Акт Софт"). В крайна сметка офертата на ЦАПК беше по-ниска с близо пет милиона лева. Според договора, който предвижда закупуването на 60 хил. софтуерни пакета, единичната цена (операционна система Windows и Microsoft Office) възлиза на 1375 лева, което е близо два пъти повече от цената, която единичен потребител би платил, ако закупи програмите в магазин.

Помнете, Калчев

Българската държава се обвърза трайно с Microsoft през 2002 г. когато бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев (БСП) сключва договор за наемането на 48 хил. програмни лиценза без какъвто и да е било търг или конкурс. За посредник по сделката, отново без търг или конкурс, е посочена близката до БСП фирма "ЦАПК Прогрес". Сделката беше остро критикувана заради спорната цена, липсата на прозрачност, прескачането на законовите изисквания и пренебрегването на безплатния софтуер с отворен код, който е реална алтернатива на продуктите на Microsoft. Калчев, който е бивш служител на Мултигруп, обясняваше, че не може да се прави обществена поръчка, защото единствения възможен изпълнител е щатския софтуерен гигант. По информация на "Капитал" според стария договор годишния наем на лицензите възлиза на 9.12 млн. долара. Тази информация обаче не е официална, тъй като правителството крие договорите с мотив, че ако бъдат оповестени публично, ще бъдат нарушени интересите на Microsoft. Знае се също така, че към договора са подписани пет различни анекса, чиито условия и предмет остават неясни.

В края на миналата година "Капитал" спечели дело срещу директорката на "Правителствена информационна служба" Таня Генева за отказа й да предостави споразумението със софтуерния гигант. До ден днешен обаче Министерският съвет не е изпълнил съдебното решение и продължава да крие договорите. По информация на "Капитал" споразумението от времето на Димитър Калчев не е предмет на разследването на прокуратурата, която работи само по сключения от Николай Василев договор.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  Martin

  Как можете да напишете на английски език Procuror office ( district attorney- DA) office. Като незнаете питайте или не пишете глупости. Статията е хубава ама заглавието...

 • 2
  Avatar :-|
  Martinе

  Май не разбираш заигравката, по-добре мълчи

 • 3
  Avatar :-|
  D' Strict Attorney

  много си е хубаво заглавието.
  ясно е, че ти не разбираш нито от журналистика, нито от писане на заглавия, затова стой мирен..

 • 4
  Avatar :-|
  KORECTOR

  Ебе Мартине, ти не можеш ли по същество да коментираш статията? ДА може да е в Америка, но в различните англоезични държави прокурора има различни имена или наименования на английски!!!

 • 5
  Avatar :-|
  Durjavnik?

  Никито ако беше държавник (политик е мръсна дума - политиканстваш бе да вършиш нещо) можеше да направи няколко прости неща и да няма тези проблеми. Той си е пионка и не може да мръдне крадците под него окопали се още от социализма. ДОБРЕ ДОШЛИ :). Сега едниствено може да ги каже публично, да ги уволни и тях да даде на прокуратората, само дето подписите ги е слагал той ...

 • 6
  Avatar :-|
  do#5

  А па никиту света вода ненапита, да, да. Ясно е, че мащабите му са минимални в сравнение с М.Велчев, но това е само и единствено защото няма съответния номенклатурен произход.

 • 7
  Avatar :-|
  автор

  поне в щатите дано ги осъдят, тук нищо няма да стане.

 • 8
  Avatar :-|
  Димо Димов

  Като данъкоплатец и един от милионите работодатели на Н.Василев и Д.Калчев благодаря на в-к Капитал, Росен Босев и др. за заведеното дело по предишния договор, както и на хората или организациите, които са сезирали прокуратурата за настоящия договор (покупка).
  Н.Василев и Д.Калчев са предатели и/или евентуално, но малко вероятно - некадърници. Лошото е, че те, както и други хора участващи в управлението на България не си тръгват доброволно от там.
  Следя публикациите в пресата с надежда да се появят политици, които да подобрят законите и управлението на страната ни. Например - не трябва да има никаква тайна (била тя търговска, военна или друга измислица) щом в сделка, договор и т.н. участват държавата, народа или най-общо казано пари на данъкоплатците. Друг пример - замените и други подобни сделки, които не са преминали през открита търгова процедура да бъдат забранени със закон. В противен случай, винаги ще се намерят недостойни хора, които не са могли да се реализират в други области на живота, но най-нахално вредят на управлението на държавата ни.

 • 10
  Avatar :-|
  Антипират

  "Майкрософт", най-именитият пират, си намери лика-прилика с нашата администрация! Сделката е такава отврат, че и без прокурорско разследване смърди отдалеко. Друг е въпросът каква е целта на прокуратурата - да внесе аргументирано обвинение, което съдът няма да може да пренебрегне или... да разсее лошата миризма?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход