Големият взрив

Разследващите ще проверяват всички възможни версии за инцидента

Разследването започва със събиране на осколки&nbsp; <br />
Разследването започва със събиране на осколки&nbsp; <br />
Разследването започва със събиране на осколки&nbsp; <br />    ©  Reuters
Разследването започва със събиране на осколки&nbsp; <br />    ©  Reuters

Как става самовзривяването

Основният рисков фактор при складирането на амуниции е стареенето на експлозивите, твърди специализиран доклад "Тероризъм и потенциални рискове в процеса на утилизация на излишните за БА амуниции". В резултат на постоянната смяна на температурата и кислорода в заобикалящата среда зарядите (и особено барутът) започват да се разрушават под въздействието на необратими химични процеси. Наблюдава се явление, известно като автокатализа. При него се отделят азотни оксиди, които на свой ред също предизвикват разлагане на взривните вещества.

Докато зарядите са херметично затворени в гилзите или ракетните двигатели, автокатализата е подтисната. Това обаче рязко се променя при разхерметизиране на боеприпасите (което се прави преди тяхното унищожаване) и съхраняването на експлозивите на открито. Най-опасни са боеприпасите на барутна основа, сравнително по-стабилни са твърдите горива на балистичните ракети. В групата на експлозивите, застрашени от автокатализа, попадат и бризантните взривни вещества, сред които е и тротилът. Характерно при него е, че се наблюдава отделянето на т.нар. тротилово масло, което може да наруши целостта на боеприпасите, разхерметизира ги и намалява здравината им.

Подобни промени във физико-химичните характеристики на експлозивите са в основата на тежки аварии - взривяване и дори самовзривяване, коментира докладът.

Нито една версия не се изключва от разследващите органи, включително и тази за умишлен палеж за прикриване на евентуални липси, заяви министърът на отбраната Николай Цонев в кулоарите на парламента. Според него от 2 седмици никой не е работил в склада.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар