Бюрокрация без конкуренция

Лоша организация бави проектите по оперативна програма "Конкурентноспособност" вече шест месеца

Забавянето на програма "Конкурентноспособност" към Министерство на икономиката може да бъде включено в следващия доклад на ЕС<br />
Забавянето на програма "Конкурентноспособност" към Министерство на икономиката може да бъде включено в следващия доклад на ЕС<br />
Забавянето на програма "Конкурентноспособност" към Министерство на икономиката може да бъде включено в следващия доклад на ЕС<br />    ©  Надежда Чипева
Забавянето на програма "Конкурентноспособност" към Министерство на икономиката може да бъде включено в следващия доклад на ЕС<br />    ©  Надежда Чипева

Началото на програмата

Стартът на ОП "Конкурентоспособност" на 17 октомври 2007 дава всички поводи за надежди, че след перипетиите около предприсъединителни програми тази може би ще пожъне по-голям успех. Програмата се финансира почти изцяло от Европейския фонд за регионално развитие и е създадена да подпомага главно малки и средни предприятия в България. Целта й е да задвижи икономиката в страната чрез растеж на иновативни отрасли, увеличаване на инвестициите и развиване на експорта. За разлика от предприсъединителни програми като ФАР и САПАРД, които само подготвят страните кандидатки за бъдещото им членство в ЕС, оперативните програми целят да намалят различията между страните членки.

След четири години усилена подготовка, "Конкурентоспособност" тръгва като "отличник" сред следприсъединителните програми на ЕС с ясен план и достатъчно добре обучен екип. Амбицията на програмата е голяма - пет приоритетни оси, всяка с по няколко отделни схеми за развитие, включващи финансова и техническа помощ за фирмите. Началото е дори в реално време - докато трае събитието, стартира и срокът за проекти по първите три схеми. Това са "Технологична модернизация в предприятията", "Покриване на международно признати стандарти" и "Подкрепа за стартиращи иновативни предприятия".

Представете си някой да ви даде 100 лева да си купите обувки, а вие да не ги вземете, защото няма кой да дойде с вас на пазар.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Звеновод

  Колкото повече междинни звена, толкова по-мижави резултати.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Ускорител

  Кой печели от забавянето?

  Нередност?
 • ....

  Приоритет на икономическото министерство е бецпрецедентната политическа чистка. Вкарване на наши момичета и момчета в оперативната програма.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Мандат

  На втори мандат отива работата!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Да_живей

  Evivva il comunismo! Да живей comunismo!

  Нередност?
 • възмутен

  След като не можаха да задържат хората с капацитет и доказали се в тази област, сега да му мислят. И колкото проблема е в ИАНМПС, толкова по-голям е в МИЕ.
  Не може да напуснат повече от 80% от хората, които бяха обучени и имаха опит, хора, които положиха основите и сега да очакват нещата да тръгнат- няма как. Надявам се сега всички да го проумеете!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  ами

  Ами от партийни назначения дотам я докарахте. Не може на някой да му пише в длъжностната характеристика изискване за перфектно владеене на английски, а той да не може да си напише името на латиницаи и да го назначават без конкурс а в същото време хора с опит и квалификация да бъдат принуждавани да напускат заради свръхнатоварване.

  Нередност?
 • bellissimait

  Лоша услуга /реклама/ си правите, когато използвате да цитирате хора, чието място е в затвора, а не по страниците на имащите се за серизони и обективни вестнци. А кой е всъщност В. Н. НЕНОВ - велик стратег при фалит на предприятия..... Разписва всякакви записи на заповед. Справка - съдбата на "Бизнес-иновационния център СИМЕ" – София, ЕИК 121344411. Този некадърник трябва да лежи в затвора, а не да му взимате интервюта и да го изтипосвате тука. Я по-добре го попитайте как успя успешно да фалира институт с над 50 годишна история, работещ на печалба, само за няколко месеца.... СРАМ!!!!!!!

  Нередност?
Нов коментар