Опааа...к

Близки до властта неправителствени организации ще вземат 4.5 млн. лв. по ОПАК

Какво е ОПАК?

За периода 2007 - 2013 г. общата сума по ОПАК е 181 млн. евро. ОПАК се финансира от Европейския социален фонд (154 млн. евро) и от републиканския бюджет (27 млн.евро). ОПАК предоставя финансиране за подобряване на работата на държавната администрация, съдебната система и структурите на гражданското общество за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж и заетост.

Кметът на варненското село Аврен Красимир Тодоров е комплексна личност. Един ден той се събужда като кмет, а на другия - като активен деятел на неправителствения сектор, който управлява проект за стотици хиляди левове, финансиран от Европейския съюз. Той, неговата община и неговата неправителствена организация (НПО) са едни от десетките бенефициенти по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) - структурен фонд на Европейския съюз, предназначен за подобряване работата на администрацията. По него през 2008 г. ще бъдат отпуснати близо 134 млн. лв. На фона на блокираните ФАР, ИСПА и САПАРД, програмата ОПАК е гордостта на управляващите. Вече два пъти ресорното министерство, което управлява програмата - Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), обявява с шумни кампании печелившите проекти. В деня на представянето на доклада на ЕК вицепремиерът Меглена Плугчиева се похвали именно с прозрачното управление на фонда. Зад добре звучащата и вдъхваща доверие кампания обаче прозират редица проекти, които повдигат сериозни въпроси дали програмата не е опорочена, а средствата, уж предвидени за неправителствения сектор, биват насочвани към сдружения, зад които стоят политически сили и представители на властта и управляващата коалиция.

Източници на "Капитал" от Европейската комисия коментираха, че вече са получили десетки сигнали за нарушения в програмата. В доклада на Брюксел за управлението на еврофондовете се казва, че "през втората половина на 2008 г. комисията ще извърши оценка на съответствието на използваните от България системи за управление и контрол относно разходите по Европейския социален фонд въз основа на данни, представени от българските власти."Ако управляващите не искат ОПАК да последва пътя на спрените фондове, те трябва да изгонят всякакви съмнения, че средствата се отпускат безкононтролно и отиват при погрешните хора. Приемането на Закона за конфликт на интереси (който между другото счита за конфликт на интереси участие на политици в НПО) ще е стъпка в правилната посока. Както и стриктното му прилагане.

Етикети

еврофондове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Карандаш

  "Абе има едни пари за енджиота.....що не вземеш да направиш едно....пък ние ще помагаме....после ти ще помогнеш.... и така...."

 • 2
  Avatar :-|
  Павел Тодоров

  Когато си близко до комунистите можеш да се налапаш с пари от еврофондовете!!! Само комунистите са ввиновни за сегашната криза в БГ! Те не защитават корупцията това е тяхното оръжие на труда - чрез него си финансират изборната кампания. Те са едни долни лапачи! :) щте си лапкаме!, щте си лапкаме, лапкаме, лапкаме!, ДА ДА ДА, щте си лапкаме! - хе хе ЕК ли щте ни оплаши? щте си лапкаме!, щте си лапкаме, лапкаме, лапкаме, хе хе

 • 3
  Avatar :-P
  avtor

  ехеи, много пачка!!

 • 4
  Avatar :-|
  отчаян

  Тепърва предстои най-голямото раздаване на пари по ОПАК. До 30 юли се предават проекти на общини, областни администрации, дирекциии в министерствата и т.н. , които трябва да са за най-налко 500 000 лв, за да са допустими за кандидатстване. Второто условие е парите да се изхарчат предимно за обучение в познатите .....прозрачност, капацитет, подобряване на обществените услуги.... Третото изискване е периодът на изпълнение на проекта е 12 месеца.

  Е, ха сега си представете как са се втурнали малки и по-големи общини да пишат проекти за обучения по морето и в чужбина,..... иначе как ще изхарчиш толкова пари в малките населени места. Представете си как консултантски, предимно "велики лобистки" Софийски фирми облъчват местните кметове и им обещават "ресто" , за да им пишат проектите. Няма да навлизам в икономически анализи, просто ще заключа, че парите по ОПАК имат единствено ефект върху разширяването на корупцията на всякакво ниво и повишаването на апетите сред общинските администратори.

  "Капитал" , ако си четете блоговете, моля ви прочете и тази бележка, и продължавайте да наблюдавате какво се случва и в провинцията по ОПАК. С удоволствие бих могла да събирам материал и доказателства и да ви ги предоставя.

  Отчаяна съм, защото структурните фондове, за които по принцип има становище, че влияят зле на пазарната икономика и администрация, но подхранват корупцията, за България ще се окажат още "по- зле усвоени" в сравнение с предприсъединителните. Съгласна съм, че сякаш настана "краят" на розовия период.

 • 5
  Avatar :-|
  mapto

  Поъдравления!
  Трябва всички да осъзнаят, че не две агенции са провалени, ами няма едничко здраво място в тая система.

  http://vbox7.com/play:a82c3bf3

 • 6
  Avatar :-|
  Теофанов

  Ако това ще са бъдещите европейски проект, тогава не ми е жал, че са ги орязали. Четете само, човек ще си помисли, че е откъс от вестник "Стършел":

  ''Проектът му за близо 200 хил. лв. ( "Подобряване на управлението на човешките ресурси и повишаване на квалификацията на служителите в читалищата на територията на община Аврен") "

  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХАХА!

 • 7
  Avatar :-|
  razbirach

  Проектите за МДААР са спечелени при подписване на Оперативната програма - проектите с директен бенефициент, като МДААР, ИПАЕИ (кой знае к'во е тва а?), Омбудсмана и пр не участват в конкурси. Има изискване за разделяне на дирекциите в едно министерство които подават проектите и тези които ги одобряват, но това е по-скоро смешно (понякога е на ниво различни отдели в една дирекция, което е вече нагло, но е прието от ЕК, така че ОК). По-големият проблем е какво се прави по тези проекти (и как се подготвят - много важно, но друга история) като знаем, че ОПАК се финансира от ЕСФ а от там се финасират само обучения и до 10% инвестиции (кола, компютърче, смешна масивна мебел). На колко обучения ще се отиде в работно време, каква стойност ще добавят към уменията на служителите, така че да си струва - всеки сам да преценява, но бъдете сигурни, никой не го е мислил и смятал.
  За кметовете и НПО-тата - не е възможно кметовете да не участват в обществените структури и в подобни организации (Асоциацията на кметовете в Европа, сдружения на общини, училищни настоятелства, читалища)- но много зависи какво прави там и кой взима пари или облаги по пряк или косвен начин. Ако за общинските служители, ходенето на картофито през работно време преди 15-20 години, е заменено с писане на проекти, организиране на безмислени обучения (от които и самата администрация е адски досадена) и усвояване без нулева добаване стойност, това може би е страхотен напредък, то за данъкоплатците (които все пак плащат) е същото. Пак стигаме до въпроса - какво се прави по тези проекти и колко прозрачно това се случва. Аз съм сигурен, че и Хасан Азис и Тодор Попов нямат такъв рефлекс - да предвидят, че това може да се погледне като нередно и да реагират своевремено. Как? Много лесно - на страницата на кметството, в секция проекти да се каже че се кандидатства по този проект, кмета да обяви, кой какви пари ще вземе, кой на какво ще се обучи и че той не взима пари. Защо не се случва? Айде де????
  Възможен отговор: разликата между управление на средства и усвояване на средства, между форма и съдържание. Дебатът къде да е ДОТИ а не какво прави. Още много други.....
  Друг възможен отговор: Някой може би се е сетил, но не е посмял директно да каже на кмета/(зам.-)министъра/министъра, че трябва да е по-прозрачен. След това той да го чуе, да се дискутира въпроса и да се вземе общо решение. Това не се случва на никое ниво в администрацията - ама никъде. Сред администрацията това не се счита и за особено редно - "тя/той е началник аз ли ще му казвам", "тя/той като е станал началник - да си се оправя".
  Кое е първото (кое води след себи си кое) - загубата на смисъла или корупцията не е толкова важно. Но е важно да се знае, че са в много здрава връзка. И ако обръщаме повече внимание на смисъла и се питаме повече защо? отколкото да си мислим "че то си е така", може и да се намали корупцията - невероятно, но факт.

 • 8
  Avatar :-|
  SD

  Предлагам облог за първи министър в дранголника. Аз залагам за Мики Маус

 • 9
  Avatar :-|
  insider

  тези, които цитирате, са толкова нагли и глупави, че публично участват с имената си в НПО-тата. Истинските играчи си имат подставени хора в нпо-тата и усвояват ли, усвояват... От партийни, общински и прочие кръгове почти няма нормална организация, която да има шанс да спечели.Гражданският сектор се разви заради финаснирането чрез пряко кандидатсване по грантове на ЕС, но сега, когато всичко минава през Бг администрация става страшно...

 • 10
  Avatar :-|
  кърджалиец

  По-интересно за фондацията на Хасан Азис е кой е управителя - НЕГОВ БРАТОВЧЕД! Завършил МО в АНКАРА...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход