Някои проекти повдигат въпроси, но няма конфликт на интереси

Нормално ли е според вас неправителствени организации, зад които стоят представители на местната власт, да печелят проекти по ОПАК?

В предходната процедура през 2007 нямаше възможност за партньорство между администрация и неправителствен сектор. Така беше създадена, че дали участва кмет или общински съветник в управителния съвет на неправителствената организация няма конфликт на интереси. Просто те не са участвали, да речем, по проект на общината или да има партньорство с общината, за да може да възникне този конфликт на интереси. Веднага ще ви дам обратния пример. Когато общината е партньор и очевидно НПО-то на кмета е избрано за бенифициент, а не друго предпочетено НПО от съответната община, да речем. Тогава вече може да се говори за конфликт на интереси. В процедурата от предходната година това го няма като конфликт на интереси в чистия му вид просто защото няма противопоставяне на интереси на общината с конкретното НПО. И така вече оттук да заведем принципно въпроса за конфликт на интереси между това дали, когато участват кметове в отделни НПО-та просто заради тяхното участие, има изявен конфликт на интереси, защото по този начин националното изявление на общините няма да може да кандидатства изобщо, нито пък примерно Национална асоциация на секретарите на общини.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  гражданин

  Според думите на г-жа Дивизиева (зам министър от квотата на НДСВ) "Когато общината е партньор и очевидно НПО-то на кмета е избрано за бенифициент, а не друго предпочетено НПО от съответната община, да речем. Тогава вече може да се говори за конфликт на интереси "
  Тогава, това по долу какво е :

  СНЦ “Клуб европейски инициативи – ИДЕА”- Ямбол-311 858,40 лв. Партньор - община Ямбол. Зам.кметът на общината Надя Данкинова е член на управителния съвет на сдружението - справка регистър БУЛСТАТ. Преди това е била областен управител на Ямбол - от НДСВ и кандидат за депутат в листата на НДСВ.По това време е основано и това СНЦ. Още по-преди е била БСП. Сега е ГЕРБ. Но топлите връзки и далавери продължават. Да не забравяме, че в това министерство се оглавява от Николай Василев- важна персона в НДСВ от предното и сегашно правителство. А далаверите на Надето продължават - преди дни друго нейно сдружение, на което тя е председател на управителния съвет ( другите членове на съвета са бившите зам.областни по времето на НДСВ на Сливен и Бургас) взе общински имот в Морската градина на Бургас - 560 кв.м за 175 лева наем на месец за 10 години.Справка - вестник "Дневник" -http://dnevnik.bg/show/?storyid=530353
  Крайно време е ОЛАФ да влезе и в ОПАК


 • 2
  Avatar :-|
  читател

  НДСВ затова мънкат,защото са далавераджии като БСП и ДПС.Всички са в кюпа.Няма "чисти" хора по върховете.Жалко за Мария.

 • 3
  Avatar :-|
  Бозвели

  На тази млада жена не й е работата това. Работата й е да гледа деца и семейство. И още нещо. С най-добри благопожелания.

 • 4
  Avatar :-|
  dzham

  Ами ако има прозрачност, какво ще се прави с тия 300 000 лева и кой ще взима кинти може да стане по-ясно дали има конфликт или не - като не се знае винаги има нещо скрито. Ако кмета/общ.съветник не взимат пари и техни фирми не печелят търговете - ОК, ама трябва да публикувате проектите (целият текст, и кой печели търговете) на сайта на опак. И тогава, какво ще стане... малееее... има да се смеем много. Това без информационна система не става - за спраквка - http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=526193. Без система с публичен достъп до ниво под-изпълнители - няма шанс. А такава няма да има следващите 5-10 години. Също така тези неща трябва да се обявяват.

 • 5
  Avatar :-|
  вътрешен

  Дивизиева е много вътре в далаверите. Тя няма друг ход, освен да отрича.
  Иронично, именно тя е един от членовете на УС на АФКОС - органа, дето уж щеше да комуникира с ОЛАФ. Ха-ха-ха!
  Откакто това министерство заработи - всички средства се източват изключително ефективно - и ИТ проектите, от които няма следа, и Управленските проекти и ОПАК 1 и 2 - говорим за 99 процента източване - всичко отива "където трябва".
  Единият процент е за фондацията на слепите и фондацията на инвалидите - от срам са ги пуснали да вземат по някой лев...

 • 6
  Avatar :-|
  читател

  50% от сумата ,за която се кандидатства по даден проект-това е официалният рекет на това министерство,плюс-златни бижута,маркови аксесоари и парфюми-ега ти цървулите просещи!

 • 7
  Avatar :-|
  луд ли си

  некои може и да сте цървули, но официален или не, 50 % рекет - нема...а ти си пиши..нема лошо.

 • 8
  Avatar :-|
  30%

  Един от чиновниците искал от мениджърката на една организация, ако може да включат 30% "кухи дейности", такива, които да можеш да отчетеш, без да си извършил, и тогава - щели да одобрят иначе хубавия проект. Този човек вече напусна ОПАК, но все пак - лошото впечатление остана...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал