Кой ще пие кислородна вода

Рекламна агенция ще проверява как чиновниците учат английски

ривечер. Държавно учреждение в провинцията. Дузина чиновници седят на ученически чинове и ритмично повтарят след учителя: "Welcome to the public administration. How can I help you…" Изведнъж, неочаквано за всички врата се отваря с трясък. В стаята влизат трима души, облечени като клоуни. Надуват свирки и тромбони. Следват весели викове: "Това е проверка. Никой да не мърда. Всеки да си приготви личната карта и учебника..."

Може да ви звучи като виц, но подобна ситуация теоретично наистина би могла да се случи. Миналата седмица стана ясно, че Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) е избрало фирма, която да проверява как чиновниците учат английски. И това е рекламна агенция на име Оксиген. Сред решаващите критерии за избор са... нестандартността, креативността и иновантността на предложената методика за контрол.

Нестандарната поръчка

"Фирмата ще проверява различни неща - дали курсовете се посещават, дали се преподава правилното ниво, дали хората, които присъстват, са тези, които са записани, и т.н.", разказва министърът на държавната администрация Николай Василев, описвайки предмета на поръчката. Изпълнителят ще трябва да направи пет хиляди проверки на курсовете, които се провеждат в над 200 населени места из цялата страна и в които участват над 15 хил. държавни служители.

По думите на Николай Василев МДААР няма капацитет да извърши подобен контрол, а такъв така или иначе е необходими. Според Иван Иванов, директор на дирекция "Управление на човешките ресурси" в МДААР и председател на конкурсната комисия, подобен тип поръчки са световна практика. Истинското притеснение на Николай Василев било, че изобщо няма да има фирми, които да кандидатстват. И допълва: "Имахме цели двама [кандидати], което е отлично." Става дума за "Гражданско дружество "Мониторинг на изпълнението на специализираното обучение по английски език за работа с институциите на Европейския съюз" (сдружение, в което влизат социологическа агенция "Алфа рисърч", училището за английски "Мис Диамандиева" и консултантската фирма Дю дилиджънс интернешънъл) и рекламна агенция "Оксиген" ЕООД. Двата кандидата подават идентични ценови оферти - 208 хил. лв. В крайна сметка комисията избира "Оксиген" ЕООД, с мотив, че има "по-голям потенциал за извършване на услугата".

Стандарт за нестандартност

От конкурсната документация става ясно, че зад евфемизма капацитет на кандидата се крие... годишният оборот на фирмата. От приложената таблица става ясно, че при оборот над 1 млн. лева се дават пет точки, над 2 млн. лв. - 7 точки, над 5 млн. лв. - 10 точки, и т.н.
Подобна формулировка е, меко казано, странна, тъй като според практиката на самото МДААР подобен капацитет се доказва не с оборот, а с реализирани проекти в конкретната област. По информация на "Капитал" приходите на "Оксиген" за 2007 г. са 3,034 млн. лв. Във тях по всяка вероятност влизат двата милиона лева, които фирмата е получила през 2007 г. от "Българския спортен тотализатор" по договор за реклама.

Според Николай Василев обаче "представените предложения се различават предимно в качеството си и детайлите на разработката". Според системата за оценка комисията трябва да оцени "нестандартността, иновативността и креативността" на проекта. Качества, които биха звучали на място, ако конкурсът беше за рекламна кампания, но не и за мониторинг на обучение по чужд език, където по принцип се търси именно стандартизация - матури, изпити (TOEFL, SAT са именно стандарти) и т.н.

Рекламата, като проверка

Въпреки че на фона на големите обществени поръчки тази за мониторинг на курсовете по английски е по-скоро с незначителна стойност (държавата ще плати 208 хил. лева), тя повдига доста сериозни въпроси. Като например за търговете "по мярка", неясните и обтекаеми критерии, които позволяват фаворизирането на един или друг кандидат и екстравагантното изразходване на средства в съмнителни проекти... Все проблеми, които могат да бъдат решени с промени в Закона за обществените поръчки.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Станислав Янков

  Този некомпетентен човек, образователният министър Вълчев, още ли не са го освободили от кабинета?! Уф! И аз какви глупости питам!!! Че нали у нас колкото по-лошо управляваш, толкова по-дълго те държат!

  http://theworld.blog.bg/viewpost.php?id=220493

 • 2
  Avatar :-|
  Ivan

  Въпросът е колко пари е взел министър Василев от тази работа. Защото нали не се съмнявате, че го е направил без пари и от един комсомолски ентусиазъм? Момчето добре знае как да не цепи басма никому, а вие по-добре проучете как парите от тази фирма ще стигнат до министъра.

 • 3
  Avatar :-|
  Говедовъд

  Ники, батка! Предлагам, когато решиш да правиш проверка на нивото на ИТ обучението в държавната администрация, да наемеш мойта говедовъдна фирма. Имам 'ного голем оборот за миналата година, а мойте ексепрти ще проведат професионални и креативни краш тестове, за да проверат как компюторите издържат на бой с кравешки лайна.

  Ае!

 • 4
  Avatar :-|
  100jan

  Да, световна практика е да се наемат външни фирми за контрол на дейности, извършвани от държавата. Но поръчител едва ли може да бъде държавата! Та тя си има звена за контрол. Поръчител може да бъде неправителствена организация. Защото пак световна практика е, че който пляща, той поръчва музиката. Сега дали не бихме могли да се усъмним, че резултатите ще бъдат много удобни за Василев и безумното му министерство? Както бихме могли да се усъмним и в резултатите за любезните и трудолюбиви администратори, излезнали наскоро и обнародвани в почти всички вестници.

 • 5
  Avatar :-|
  100jan

  Да, световна практика е да се наемат външни фирми за контрол на дейности, извършвани от държавата. Но поръчител едва ли може да бъде държавата! Та тя си има звена за контрол. Поръчител може да бъде неправителствена организация. Защото пак световна практика е, че който пляща, той поръчва музиката. Сега дали не бихме могли да се усъмним, че резултатите ще бъдат много удобни за Василев и безумното му министерство? Както бихме могли да се усъмним и в резултатите за любезните и трудолюбиви администратори, излезнали наскоро и обнародвани в почти всички вестници.

 • 6
  Avatar :-|
  xx

  ами "метафорично" казано Никито Василев е направил една рекламна кампания на държавната администрация то сериоозният замисъл личи ,ако и да не го виждаме като такъв

  ....

 • 7
  Avatar :-|
  -

  Точкуването на оборота на кандидатите/участниците в процедурата е класическо нарушение на директивата за обществени поръчки на ЕС. У нас се прави почти винаги, често неумишлено, а ЗОП не е твърде ясен по въпроса, въпреки, че ръководството към закона е. Оборотът (както и броя служители и подобни показатели) може да се ползва като selection criterion (т.е. критерий за допускане), но не и като award criterion (т.е. критерий за присъждане).

 • 8
  Avatar :-|
  Памела

  Когато аз изучавах английски език си платих курсовете от собствения си джоб и не беше никак евтино. На курсове по персонални компютри не съм ходила никога - основните продукти като Word, Excel и Access ги изучих от книгите.
  Сега чиновниците ги обучават с парите на данъкоплатците (!?) вместо да въведат изискване при постъпване на работа за владеене на един западен език + компютърна грамотност. Карат си по стария принцип, липсата на качество при чиновническата маса го "компенсират" с количество. Затова и заплатите са ниски и се получава затворен кръг - ниски заплати, калпави кандидати. Като се включат и връзкарите, картинката става пълна.
  Защо не се усигуряват подобни екстри (безплатни курсове от държавата) и за заетите и в частния сектор? Нали те са основните данъкоплатци?

 • 9
  Avatar :-|
  :(((

  Един жокер до разследващите журналисти на Капитал:
  Можете лесно да проследите приятелско-кумската връзка между лицата Иво Кусев ->(близък приятел на) -> Веселин Генчев (собственик на "Бенчмарк" и кум на...) -> министър Николай Василев.

  Айде сега да решим задачката: а) кой на кого е съученик и приятел, и б) има ли връзка между министъра и спечелилият търга ?

 • 10
  Avatar :-|
  balubri

  "Присмял се хърбел на щърбел", "журналистите" да не би да знаят по-добре английски или някой друг език. Къде сте видели да превеждат "Силициева долина" всички я преименуваха на "Силиконова долина".
  Той и министъра си пада малко циркаджия за това е весело като е с репортери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход