Данъчно изобилие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данъчно изобилие

Данъчно изобилие

Ниските ставки очаквано доведоха до повече приходи в бюджета. И до огромен излишък

Емил ГЬОРЕВ
3166 прочитания

© Artem Efimov


Най-излишен е... излишъкът.

Това е изводът от прочита на данните за изпълнението на консолидирания държавен бюджет за първата половин на годината, които оповести Министерството на финансите. Събраните пари в повече надминаха 3.78 млрд. лв., което е колкото за 2006 и 2007 г., взети заедно. Иначе в отчета няма големи изненади, а по-скоро сбъдване на част от очакванията на правителството - положителен ефект от намалените данъчни ставки и може би малко по-светла икономика.

По-щедри данъкоплатци

Данъците носят близо 85% от всички приходи в бюджета за първата половина на годината. За периода данъкоплатците са внесли 12. млрд. лв., което е ръст с 24.7% спрямо година по-рано. "Заслугите" за този резултат е на намалените ставки по данъка върху личните доходи и на постъпленията от плоския корпоративен данък (+25.1% спрямо същия период на 2007 г.), но принос има и увеличението на дохода на населението. "Броят на заетите расте, а оттам расте и събраната от данъци и осигуровки сума", обясни Димитър Чобанов, старши експерт в "Института за пазарна икономика". "Това обаче не ни дава ясна представа доколко понижението на данъците всъщност е допринесло за по-светла икономика, но е факт, че действа", допълни още той. Косвените данъци също са увеличили своя принос, като приходите от тях възлизат на 5.76 млрд. лв., което е с 27.3% повече спрямо 2007 г. Това отчасти се дължи и на поскъпналите стоки.

Изчисленията сочат, че ако управляващите напълно премахнат някои от данъците като този върху личните доходи и корпоративния данък, пак в бюджета щеше да има 1.4 млрд. лв. излишък. Подобна е и ситуацията, ако се премахнат осигуровките - тогава в повече щяха да са над 1.27 млрд. лв. Всичко това доказва, че има солиден повод за дебат за още по-голямо намаляване на данъците и осигуровките.

Разходите също са се увеличили. Към края на полугодието те са 10.2 млрд. лв., което е с 12.7% повече. Интересно е, че това е по-малко от инфлацията за същия период. Традиционно най-много пари се гълтат от бюджета за социално осигуряване (3.55 млрд. лв. за първото шестмесечие на 2008 г. спрямо 3.14 млрд. лв. за същия период на 2007 г.).

Златен дъжд преди избори

Лошата новина за излишъка е, че огромната сума е натрупана точно преди парламентарните избори и управляващите могат да се изкушат да изхарчат милиардите по един твърде социален начин. Опасението се доказва от изследване на "Института за пазарна икономика", което сочи, че най-много средства от излишъка се харчат в годините преди избори (2004 г. - 7.1%, а 2005 г. - едва 3.7% от консолидирания бюджет). Много е вероятно месеците преди новогодишните празници традицията да продължи под формата на 13-а заплата, солидни надбавки над пенсиите и други стимули за населението. "Най-лесно е тези средства да дойдат именно от излишъка, затова и правителството не възнамерява да прави промени в настоящата си политика като допълнително намаляване на данъците и осигуровките ", смята Чобанов.

Заложеният в бюджета размер на излишъка за цялата 2008 г. е едва 1.82 млрд. лв. Това означава, че ако вземем развитието на излишъка от минали години (който традиционно се стапя през втората половина на годината) и предположим, че тази няма да е много по-различно, то нищо чудно Министерският съвет да се окаже с около 3 млрд. лв., с които да оперира. Затова дебатът как точно да бъдат ефективно инвестирани, а не изхарчени тези пари трябва да започне още сега. А по принцип вместо да се трупат излишно много пари в държавната каса без ясна цел дали ще отидат за пенсионна реформа, за погасяване на външни задължения или за вътрешно финансиране, може да се помисли за оптимизация на приходите и разходите. Предложения за различни решения не липсват, въпросът е кое би било най-успешно в дългосрочен план, а не просто за следващата година, докато се смени управлението.

Автор: Капитал

Най-излишен е... излишъкът.

Това е изводът от прочита на данните за изпълнението на консолидирания държавен бюджет за първата половин на годината, които оповести Министерството на финансите. Събраните пари в повече надминаха 3.78 млрд. лв., което е колкото за 2006 и 2007 г., взети заедно. Иначе в отчета няма големи изненади, а по-скоро сбъдване на част от очакванията на правителството - положителен ефект от намалените данъчни ставки и може би малко по-светла икономика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  hobbitbg

  Голям трън в очите ви е тоя бюджетен излишък,ей! Освен да оставим Капитал да го разпределя, та дано и за вас да остане нещо! Много ясно,че като половината държава не плаща ни данъци,ни осигуровки,останалите ще трябва да плащаме и за тях. Като сме такива тарикати и няма кой да наказва,така ще е поне още 10-ина години. А иначе за тоя излишък толкова народ се реди,че с обсъждане или не горе долу вече е похарчен.

 • 2
  Avatar :-|
  Данъкоплатец

  Връщам се от 2-седмична отпуска от Южното Черноморие. Там всичко е в сивата икономика: хотел, таксита, корабчетата Несебър-Сл. бряг, капанчета на плажа, денонощните магазини, тоалетните...При натрупан разход за 3 човека от около 2000 лева да съм събрал касови бележки за 100 лева. Всичко останало е кешовица без разходен документ. И 1000 данъчни да назначиш, няма да се справят. Решението е само в по-нататъшното намаляване на данъците, така че конкурентното предимство на сивите играчи да изтънее, и те да паднат жертва на консолидационна вълна.

 • 3
  Avatar :-|
  Мишо

  И аз също мисля, че при наличие на примерно 500 - 800 хиляди стопански субекта в сивата икономика борбата е обречена на провал. За щастие има саморегулация на пазара, която подтиква икономиката към изсветляване. На фирми без декларирани доходи пътят към кредитирането, борсата, кандидатстването за еврофондове, към шанса да си продадеш бизнеса на добра цена, е отрязан. При едно сътресение (примерно слаб турсистически сезон, слаба реколта) много от тези играчи ще останат без оборотни средства, при което лигитимните играчи, имащ шанс да ползват заемен капитал от банките и ползващи облагите на еврофондовете, ще ги погълнат или просто ще ги изтикат в кьошето. За да се ускори този процес обаче, е нужно допълнително намаление на данъците и осигуровките. Първо там, където най-много се крие - осигуровките. После на данъка дивидент, а накрая и на ДДС-то.

 • 4
  Avatar :-|
  а

  Добри Божилов:

  Тези данни мисля, че са малко разочароващи. Очаквах далеч по-добри резултати. Реално ръстът на приходите може да се припише не на намалената ставка, а на инфлацията,и също - на частта от ставката, която не е намалена, а е увелечена - премахването на необлагаемия минимум. Номинално погледнато, премахването на необлагаемия минимум е равносилно на въвеждане на поголовен данък от 22 лв. към всяка заплата. Това са 10% от стария необлагаем минимум. При положение, че в държавата има към 2,5 милиона работещи, от това излиза, че 55 милиона месечно са идвали само от това облагане. Умножено по 6 месеца, това са 330 милиона лева. Излиза, че над половината приходи от ДОД са заради премахнатия необлагаем минимум. Това е доста смущаващо. Ако го нямаше това облагане, щеше да излезе, че приходите са по-малки от миналата година. И то значително по-малки. Тук изобщо не броим инфлацията и нарастналите доходи.

  Предполагам, че резултат от плоския данък няма да има сериозен, докато не паднат осигуровките. Защото заради по-ниския данък не си струва да декларираш доходите, които ще ги одрусат с 30% осигуровки.

 • 5
  Avatar :-|
  Данъкоплатец

  Осигуровкие имат и други бюрократични недостатъци, които подтикват хората да си ги спестят. Само един пример: имам си електронно банкиране, но когато изплащам трудови възнаграждения, трябва предварително да отида в банката, да оставя декларация, че "сумите не са за заплати", към която да прикрепя същото платежно нареждане, но попълнено на ръка. Е тогава, за какво ми е изобщо електронно банкиране, когато пак трябва да ходя до банковия клон?
  Дори в общите договорни условия на услугата "електронно банкиране" пише, че според чл. един кой си тя ще бъде глобена от НАП, ако това не се направи, а аз се съгласявам, че ще и възстановя глобата.

  Ето ги тези наглед дребни, но много показателни неща, които издават, че българският чиновник е ретрограден, силно деформиран от комунизма и ориенталщината, в резултат на което се опитва всячески да се противопостави на човешкия прогрес.

 • 6
  Avatar :-|
  Данъкоплатец

  грешка, "сумите са за заплати" исках да кажа

 • 7
  Avatar :-|
  читател

  Капитал са открили топлата вода с тая дописка. Същото инфо мога да си набавя от МФ.
  Зглавието "данъчно изобилие" просто ме срази. Нови данъци ли ще въвежат, що ли? А то за бюджетен излишък идело реч...

 • 8
  Avatar :-|
  Гичо

  Приносът за този огромен излишък е преди всичко, да не кажа САМО от такива като мен със заплата под 480 лв. Плоският данък беше НЕИЗГОДЕН за нас и МНОГО ИЗГОДЕН за хората с по-големи заплати.

 • 9
  Avatar :-|
  до Гичо

  Това, което твърдиш е смешно. Излишъкът е най-вече заради по-високите приходи от ДДС, заради инфлацията. Делът на ДОД в проходите е малък. Това, че са взели с 10 лв повече от нечия мизерна заплата не е напълнило хазната.
  Но ти ми обясни друго. ОТ КАКЪВ ЗОР ДАНЪКЪТ ТРЯБВА ДА Е ИЗГОДЕН ЗА ТЕБЕ БЕ ДЖАНЪМ?? ДАНЪКЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕУТРАЛЕН. ПРОПОРЦИОНАЛЕН НА ДОХОДИТЕ. ПО-СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е на моите 1600 лв. да ми вземат 479 лв. данъци и осигуровки (30% от заплатата) както беше 2007 г., а на тебе 113 лв. (23.5%)? Днес на мен ми вземат 396 лв. (24.8%), а на тебе 103.7 лв. (21.6%). т.е. пак ти вземат пропорционално по-малко от мене и номинално по-малко от колкото са то вземали година по-рано.
  Я СЕГА МИ КАЖИ ТОЧНО КОЛКО ГЛУПАВ СИ??

 • 10
  Avatar :-|
  до Гичо (№8)

  Гичо, няма голяма изгода и за тези които получават високи заплати тъй като вдигнаха максималната осигурителна сума на 2000 лв. при непроменени осигуровки. Сега "богаташите" плащат по-малко данъци за сметка на по-високи осигуровки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK