Разграждане на "Възраждане"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разграждане на "Възраждане"

Разграждане на "Възраждане"

Част от собствениците на имоти в столичния район "Възраждане" са заплашени да се разделят с тях, ако влезе в сила новият устройствен план

Яна Бодурова, Велина Господинова
15793 прочитания

© ДАГ


Ако не беше верен читател на Държавен вестник, и до ден днешен жителите на т.нар. Център-запад в София нямаше да знаят, че кварталът им е предвиден за тотално прекрояване. В началото на отпускарския месец август някъде между обявите за община Попово и община Аксаково е публикувано любопитно каре за столицата, от което се разбира, че има одобрен нов подробен устройствен план (ПУП) за район "Възраждане".

Така собствениците на петнайсетина стари частни жилищни сгради научиха, че ще се простят с имотите си в името на две нови улици със съмнителна необходимост (виж картата). Освен това планът предвижда други карета от централния район "Възраждане" да бъдат преобразени в площи за офиси и магазини. По-точно "сгради с многофункционално предназначение за обществено обслужващи дейности", което, преведено, означава, че там не може да има изцяло жилищни постройки. Краят на романтичния период на тази централна част на столицата между булевардите "Мария Луиза", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски", "Тодор Александров" и ул. "Пиротска" ще дойде и с построяването на няколко внушителни постройки, високи между 35 и 41 м (градски небостъргачи, записани в плана като "архитектурни акценти").
Според обнародвания в Държавен вестник документ на места плътността на застрояването ще бъде 100%, а в други минималният предвиден от плана процент за зелени площи е едва 15. Предвижда се още изграждането на двуетажни подземни гаражи във всички възможни вътрешноквартални пространства, както и подземни и наземни паркинги за около 3000 автомобила.

Ако всичко това се случи, стилът на известния арх. Торбов от началото на XX в. - автор на Халите и някои от сградите в района, ще бъде заменен от "прагматизма" на сегашния главен архитект на София Петър Диков.

Възраженията на жителите

Проектът за преустройство на центъра естествено не се харесва на повечето собственици в района. Логично най-недоволни са тези, на които предстои да се простят завинаги с имотите си. "В къщата ми е стоматологичната ми клиника, в която работят общо десет души", казва д-р Георги Манев. И добавя: "Какво ще правя, след като ми вземат имота? Както и да ме компенсират, няма да мога да създам отново клиниката." Шейсетгодишният собственик на кварталния ресторант "Трето полувреме" обяснява, че на тази възраст трудно би успял да започне наново бизнеса си. "Знаете ли колко пари и време коства да разработиш едно заведение", пита риторично той. Те заедно със собствениците на една от проектираните от арх. Торбов къщи са сред най-ощетените, защото на мястото на имотите им ще са двете нови улици. По думите им застрашените да останат без собствеността си заради отчуждаването в четирите квартала от двете страни на бул. "Тодор Александров" са около 250 души. Допълнителен проблем е, че част от хората, които притежават жилища в района, нямат собственост върху земята, на която са построени къщите им. Което означава, че при евентуално отчуждаване те нямат право на обезщетение.

Хората от "Възраждане" протестират и срещу предвиденото в плана обединяване на имотите им в един урегулиран парцел. (Става дума за изискване на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според който парцел може да е само и единствено площ, която има минимум 18 м излаз на улица, затова е и изискването за окрупняване.) По този начин те се задължават да съобразяват евентуалното построяване на нова сграда върху парцела с останалите съседи. Ако един не се съгласи, никой не може да строи. Освен начина, по който се случва всичко, сред най-спорните идеи е решението за прокарване на двете нови улици. Според Закона за устройство на територията изграждането на нови улици се налага само ако имотът няма лице (изход) към улица. Случаят обаче не е такъв, защото до всички сгради в квартала има достъп от няколко места. Затова заплашените с отчуждаване на имотите им подозират, че новоизградените улици ще обслужват само собствениците на новите имоти от първа линия с лице към бул. "Тодор Александров". Жителите на квартала вече се организират, за да спрат приемането на новия устройствен план. Подобно на хората от столичния район "Младост", които се вдигнаха на бунт заради предвиденото в техния план застрояване на малкото останали зелени площи, те обмислят да направят същото. В община "Възраждане" са получени десетки възражения, като най-вероятно броят им драстично ще се увеличи до изтичането на крайния срок за внасянето им - 1 септември тази година. Тези обаче, които са в по-дълга отпуска, може и да пропуснат времето за възражения, което автоматично означава, че са съгласни с плана в този му вид.

"Всеки собственик има право да изрази своето недоволство, но такива планове се правят в името на публичния интерес, а не на частния", коментира главният архитект на София Петър Диков. "Липсата на градоустройствен план вече толкова години е причината да се чудим защо стана така, че сградите са набутани една в друга и защо няма тротоари и градинки. Този устройствен план се прави за центъра на една европейска столица, а не за имота "Х" или имота "У", или за виждането на техните собственици за развитие на града", добави той по повод възраженията.

Съмненията

"Съвсем наскоро започнахме реставрация на къщата", казва собственичката на една от засегнатите сгради, Наталия Бондаренко, чието семейство живее там от 60 години. Разказва, че "новината" какво им готви общината им дошла като гръм от ясно небе. Никой от съседите й не е бил уведомен кога и къде е имало задължителното в такива ситуации обществено обсъждане на идеята за създаването на новото сити.

През част от имота Бондаренко ще минава една от новите улици. Това, което остава встрани от нея, по думите й най-вероятно след като й бъде отчуждено, ще бъде препродадено на собственик на съседен терен уж с цел окрупняване. Така притежателите на имоти от първа линия ще бъдат облагодетелствани да разширяват терените си. Бондаренко смята, че това е "нова схема за присвояване на частни терени".

"На всеки документ широчината на новата улицата е различна. На чертежите е посочено, че тя ще е 9 м. Според специфичните правила - 12 м, а в обяснителните записки е посочено, че ще е 6 м плюс метър и половина тротоар", добавя тя. Арх. Диков обаче коментира, че тези улици са необходими, за да се обслужва градският център. "Ще направя всичко възможно този план да влезе в сила максимално скоро. В сегашния си вид тази част от града не може да остане, а и не вярвам някой освен пряко засегнатите да иска да остане", категоричен е Диков.

Какво следва

Макар и голяма част от собствениците на имоти и парцели в района наскоро да са разбрали за предстоящите промени, планът, който ги регулира, вече е пред вратите на последната инстанция. След изтичането на едномесечния срок за възражения подробният устройствен план ще бъде внесен и в Столичния общински съвет. Ако остане в сегашния си вид, имотите, предвидени за улици, ще бъдат отчуждени без право на обжалване. Като собствениците могат да спорят само за цената, по която им се заплаща собствеността, но не и за самия имот. До миналата година отчуждаването можеше да бъде оспорвано от притежателите на имота, но след приетите поправки в Закона за общинската собственост СОС на практика може да реши, че даден имот е от важно значение за изграждането на инфраструктурни обекти, и принудително да го придобие. Стойността на имота се определя от независим оценител на база на пазарната му стойност към момента. Но в повечето случаи в сумата не се включва и обезщетение за пропуснати ползи.

Ако новият устройствен план влезе в сила в сегашния си вид, почти е сигурно, че къщите, които са оцелели при бомбардировките над София по време на Втората световна война, ще бъдат разрушени сега.

Ако не беше верен читател на Държавен вестник, и до ден днешен жителите на т.нар. Център-запад в София нямаше да знаят, че кварталът им е предвиден за тотално прекрояване. В началото на отпускарския месец август някъде между обявите за община Попово и община Аксаково е публикувано любопитно каре за столицата, от което се разбира, че има одобрен нов подробен устройствен план (ПУП) за район "Възраждане".

Така собствениците на петнайсетина стари частни жилищни сгради научиха, че ще се простят с имотите си в името на две нови улици със съмнителна необходимост (виж картата). Освен това планът предвижда други карета от централния район "Възраждане" да бъдат преобразени в площи за офиси и магазини. По-точно "сгради с многофункционално предназначение за обществено обслужващи дейности", което, преведено, означава, че там не може да има изцяло жилищни постройки.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

133 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Надинка

  Пфффффф. Толкова са нагли. Наистина нямам думи. Първо избиха интелигенцията, после не престанаха да ни крадат, да взимата залъка от устата ни, прогониха ни в чужбина, а тези, които решиха да останат тук ще бъдат изхвърлени от собствените си къщи.

  Welcome to Bulgaria!

 • 2
  Avatar :-|
  др.Иванов

  Това са устройствени планове, никой нищо не взима. Маломерните парцели трябва да се обединят, защото при амортизиране на къщата няма да може да се строи. Има парцели по 200 кв.м с 8 м. лице. Като се спазят отстоянията, падне ли ти къщата трябва да си опънеш палатка. В големите парцели е предвидено високо застрояване, което при 35-40% обезщетение за собствениците си е чиста печалба. Получават с пъти повече от това, което имат. Защото както сега се жалят, как ще им звемат, петте стаи, така утре ще искат срещу тях 5 четиристайни апартамента с гаражи. Всички са си дабре, стига с това плачене. Много правилно решение.

 • 3
  Avatar :-|
  до др.Иванов

  И като си отворят прозореца вместо досегашната градинка ще гледат бетон. Парите и повечето жилищна площ не са всичко на този свят.

 • 4
  Avatar :-|
  danny

  То едни градинки...Гето си е,няма вечни гета.А какво ще получат насреща,за всеки отделен случай е или шанс,или малшанс,но повечето собственици отлагаха момента,фирмите ги молеха на крака и им даваха жилищна площ за гола земя,ако напуснат съборетините,преживели бомбардировките.ЗАКЪСНЯХА,ПОВЕЧЕТО ОТ АЛЧНОСТ,някои ще изгорят заради алчни роднини.А тези без собственост върху земята,казват ли как са придобили къщите-суперфицията е или от общината,или от роднини по права линия,никой няма да бъде ощетен,ако си е класически собственик,там пазарните цени са космически.От околните нормални сгради да не би да са щастливи от съседството с разрухата и пълната мизерия.

 • 5
  Avatar :-|
  др.Иванов

  Каква градинка, бе. Единствената беше дупката, където сега е новата католическа църква. Най-мизерният софийски район, където са живеели само изпаднали евреи. Имах апартамент на Трапезица, на 5-ти етаж/3,80 високи/, без асансьор и без баня, защото по царско решили, че щом са срещу Централна баня могат да минат само с тоалетна 0,90 на 2 м. Всичко това трябва да се събори и да се направят небостъргачи. Знаете ли какво е да паркираш там? Поживейте 2 седмици и тогава давайте акъл.

 • 6
  Avatar :-|
  post

  Новите улици са абсолютно ненужни. Облужват единствено интереса на собствениците на новите сгради. Което означава, че заинтересованите са платили ПОДКУП в общината,

 • 7
  Avatar :-|
  axa

  Щом прочутия арх. Диков драпа това да стане максимално бързо, нещо мнооооогоооо съмнително мирише работата.

 • 8
  Avatar :-|
  васко

  бкп част 2 - национализация част 2.
  не знам дали на някой му е направило впечатление, че всички красиви сгради в София са строени преди войната, и че 90% от готините за живеене места са устроени преди войната (изключвам Яворов и още няколко много малко места, които наистина са приятни за живот и са дело на соцовете).
  ама като 95% от "интелигентните" хора не гласуват - така ще е.

 • Възмутен

  Не разбирам как може циганите от кв. "Сердика" повече от 30 години никой да не може да ги махне,а така нагло да се постъпва с българи.И то от българи. Призив към хората,които са потърпевши от това предложение - съберете пари и си наемете добри адвокати. Съдете общината. Обжалвайте, ако не ви удовлетворят исканията. Ако трябва съдете и държавата. Странно е как циганите и престъпниците успяват да осъдят държавата,а обикновенните честни хора не могат да направят нещо.Ако трябва се обърнете към някоя европейска комисия.

 • 10
  Avatar :-|
  stroitel

  много правилно решение - това е централен район който трябва да се обнови изцяло. махайте бараките. сигурен съм че собствениците ще получат повече от това което дават, както стана на околовръстното.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK