АЕЦ-ът на мечтите

За първата копка на втора атомна и други истории

Багерът на надеждите за жителите на Белене....<br/><br/>
Багерът на надеждите за жителите на Белене....<br/><br/>    ©  Надежда Чипева
Багерът на надеждите за жителите на Белене....<br/><br/>
Багерът на надеждите за жителите на Белене....<br/><br/>    ©  Надежда Чипева

Малко след залез слънце на завоя с табела "Към АЕЦ "Белене" ни посрещат бели знамена на Националната електрическа компания. На всеки десет метра са. Освен тях и осветените строителни кранове в далечината не се вижда нищо друго. Приближаваме огражденията на площадката на втора атомна и пред нас блесва чисто нова административна сграда. Пред стъкленото здание, натрапващо се със своето турско синьо на фона на всички останали посивели постройки наоколо, са издигнати две големи шатри. Под тях на следващия ден ще се разлива шампанското: за първата копка на АЕЦ-а - четиримилиардния проект, за който в Белене мечтаят от 20 години. Подминаваме с очакването, че на влизане в градчето ще се натъкнем на още по-големи изненади. Белене е потънало във вечерните изпарения от Дунава. Или поне така си мислим, докато симпатичната сервитьорка от ресторанта на НЕК не ни отваря очите. "Пръскат за комари. Отдавна не са го правили, но понеже напоследък нещо май пак са се нароили и затова", обяснява тя с усмивка. Под навеса в градината на "Димум" е опъната софра, на която домакинът гощава за добре дошли големите шефове от НЕК. На следващия ден разбираме, че и премиерът Сергей Станишев пристигнал ден по-рано за събитието. Той обаче бил почетен гост на ексминистъра на вътрешните работи Румен Петков в Плевен.

Изгревът на Белене

Осем сутринта. Първите строители със зелени, червени и сини каски (сред тях и руснаци) тъкмо се отправят към бариерата. Дори не правим опит да разговаряме с полицая. Още предния ден са ни предупредили, че няма никакъв шанс да ни допуснат по-рано от всички останали журналисти на площадката, за да направим снимки и да разговаряме с хората. Откакто обектът е предаден на руската "Атомстройекспорт", пропускателният режим е изключително строг. Дори за работниците там, които задължително трябва да имат документи, че не са невменяеми или пък следствени, за което ги проверяват от ДАНС. Така че решително се отправяме към старите административни сгради, които са отпред - извън бариерата. Там се помещават фирмите, които досега са работили по консервацията на съществуваща инфраструктура. Първата ни среща е със служителка от "Енергомонтажкомплект" - фирма, за която от "Енемона" обявиха, че е "приобщена" към консорциума от петте компании, които рушат бетона и ще изливат основите на двата реактора трето поколение. "Голям ден е днес. Само дето са ни дали срок до 9 септември да напуснем площадката. Даже не ни пускат на нея, а имаме машини там. В АЕЦ "Козлодуй" по-лесно се влиза. Отношенията са на нож - до такава степен, че работниците се замерват с камъни. Затова нали разбирате, и да искам, нищо не мога да ви кажа." Жената е облечена в мъжки гащеризон, поглежда през прозореца и без да сочи казва: "Ето там ще я видите струпаната техника. На фирма "Евроблид", тя руши това, което сме строили и поддържали с години. Но... походете по камъните и ще видите как е." "Е, добре де. Не е "Евробилд", а "Евробетон". Така се казва фирмата вече", подхвърля възрастен мъж също в работно облекло. От човек на човек разбираме какво означава да стъпваш по горещия асфалт в Белене - никой не желае да застане пред вестника с името си. А времето изтича - не по-късно от 11.30 всички репортери, желаещи да отразят знаменателната първа копка, трябва да са се снабдили с баджове, за да преминат под строй бариерата. За щастие малко по- разговорлив се оказва кметът на Белене Петър Дулев. Изреждайки фирмите, които вече работят в АЕЦ-а, той споменава и тази, в която до съвсем скоро е имал участие и Людмил Стойков - разследваният за пране на пари спонсор на президента. Нищо, че от НЕК отричат това да е вярно. От кмета научаваме и че в Белене вече се строят два ВИП комплекса - в тях ще се настанят бъдещите руски специалисти. Терените били продадени от общината за 40 лв. квадратния метър. Какво ще се случи със строените преди години за АЕЦ-а панелни блокове, не се знае - за тях все още нямало решение от НЕК.

Подкопани надежди

Джипове, мерцедеси, крайслери и какви ли не лъскави автомобили се струпват, вдигайки прахоляк пред полусрутения бетон на първи блок. Старият реактор там вече го няма - изнесен е за централата в руския град Калинин. За височайшите гости - посланици, депутати, премиер, министри, зам.-министри, областен управител, кмет и генерални директори на основните изпълнители е издигната сцена с триумфалния надпис "Официален старт на дейностите по изпълнение на проект АЕЦ Белене". Специално за събитието са доставени и няколко чисто нови багери, на един от които всички очакваме да видим Сергей Станишев. Многото речи и най- малко 300-те гости явно смущават министър-председателя и за ритуалната първа копка на машините се качват руските строители с каските. А интервюта министър-председателят и енергийният министър дават единствено за руските медии. Сблъсквам се с охранителите на премиера от НСО. Въпреки това успявам да се добера до областния управител на Плевен. Питам го има ли наистина конфликт около строежа на АЕЦ "Белене" на местно ниво, след като в списъка на "Атомстройекспорт" и НЕК с българските подизпълнители няма включена нито една плевенска компания. "Не може българските подизпълнители да се избират по списък, в който да няма нито една регионална фирма. Мисля, че е изключително непрозрачно да не се провеждат обществени поръчки и ще поставя този въпрос пред г-н Станишев", заканва се Цвятко Цветков. Отбелязвайки възмущение от факта, че от строежа на атомната централа е изолирана дори компанията "Енергостроймонтаж инженеринг", която е изградила всичко на площадката в Белене до момента, дори лъскавата нова сграда за големите босове от Русия.

Въпреки трогателните слова, с които час по-късно Станишев ще залее обществеността в Белене, се оказва заблуда, че хората там вече са в очакване на по-добро бъдеще с новата АЕЦ. Разбира се, таят надежди за това, че градът ще живне, че икономиката му ще се развие, че ще има работа за младите хора. Страх също няма - нали навсякъде по света вече се строят нови атомни централи, а и технологиите са съвременни. Ако питате хора като Емо - на 19 години, учещ икономика в Свищов, дали свързва бъдещето си с новата АЕЦ, не очаквайте положителен отговор. Като ядрен специалист не се вижда и 27- годишната Мирослава, завършила Техникума по ядрена енергетика "Мария Кюри". Може би, защото и тя като Владимир, който е на 28, смята, че "първата копка не е нищо друго освен част от акцията на БСП да спаси кораба си от потъване".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Ivan40

  Всъщност, това е първата копка на втората атомна, на която вече е копната първа копка, което ще рече, че това всъщност е втора копка, но си е първа, защото за втората втора атомна това си е една копка, която до сега не е правена - прави се за първи път, но си е втора, защото втората втора атомна си е пак първата втора атомна, но за втори път, на която пак ще се прави първа копка - за втори път. Ясно?

 • 2
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Е градските строеж на АЕЦ не е като мотоциклетни състезания по Кайлъка или чеверме на Бобевата воденица искат се доказани умения. Иначе "мирният" атом става "много немирен" спомни си Чернобил.
  А иначе на Белене ще работят едно 10 години кажи речи 2-3000 души много добре платени, и за тях ядене, пиене, нощуване, развлечения, дами, разни услуги.
  Затова не се занимавайте с глупости, а наблягайте на услугите! А то нямате рейс до Хотела в Кайлъка!?!?!?
  А то Румъния отсреща и току виж тръгнали да отмарят в Зимнич или Кючук Париж, после да не плачкаме като край полигона в ново Село???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход