"Торпедо" за свободата в интернет?

Спорни текстове, приети от Европарламента повдигат сериозни въпроси за контрола в мрежата

Потребителите, които нарушават авторски права, могат окончателно да загубят достъп до интернет
Потребителите, които нарушават авторски права, могат окончателно да загубят достъп до интернет
Потребителите, които нарушават авторски права, могат окончателно да загубят достъп до интернет    ©  Анелия Николова
Потребителите, които нарушават авторски права, могат окончателно да загубят достъп до интернет    ©  Анелия Николова

Детето ви преписва на контролно. Изключват го от училище и му забраняват да чете книги, да слуша музика, да говори с приятелите си и да пазарува. Забраната е наложена на цялото ви семейство - завинаги. Според мнозина подобна ситуация е възможна, само че в интернет. Звукозаписни и филмови компании настояват потребителите, които нарушават авторски права (например чрез теглене на музика и филми през мрежата), да губят достъп до интернет, и то окончателно. Във Франция дори се обсъжда подобна законодателна промяна - наречена "дигиталната гилотина на Саркози" - при която при три нарушения потребителите могат да бъдат отрязани от достъп до мрежата.

Заплахите за неутралността на интернет и ограниченията на свободата в мрежата не са нещо ново, но превръщането им в реалност изглежда малко по-близо тази седмица, след приемането на спорни поправки в "Телеком пакета" на Европейския съюз, одобрен от Европейския парламент миналата сряда. Това е позицията на десетки организации, защитаващи правата на потребителите на интернет в Европа, които от месеци алармират, че някои текстове от законопроекта могат да доведат до безпрецедентен удар по свободата на потребителите и да превърнат интернет в


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Свобода, а не страх

  Свобода, а не страх
  http://svobodata.org/

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Андрей

  Голямо движение от хора и организации призовават всеки да се присъедини към европейкия ден за протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителствата и бизнеса. На 11 октоври 2008 във всички европейски столици по едно и също време ще бъде дадено началото на събитията и протестите под наслов "Свобода, а не страх". Мирни действия за една по-човешка Европа.
  http://svobodata.org/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5

  Нередност?
 • 3
  hrisi avatar :-|
  Хриси

  Е, ако това стане, жална ни майка! То и сега тук властта прави опити да контролира интернета, та какво ли ще се случи, ако тези поправки станат реалност...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-P
  долу пиратството
  • - 1

  'да' на легалната музика, филми и софтуер

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Магаданс

  Обясни как виждаш тш пиратството?

  Нередност?
 • 6
  keen avatar :-|
  keen

  Истината, която надявам се всеки вижда, се състои в това, че предлогът евентуално "незаконно съдържание" ще бъде използван за тотален контрол на съдържанието и самоличността в Интернет.
  Същото е както "световният тероризъм" е повод да се ограничават масово гражданските свободи на уж врели и кипели в демократичните ценности държави.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  ds
  • + 1

  Този съюз все повече започва да прилича на един друг съюз, но това едва ли е чудно след като България е страна член. Или иначе казано: егати европейския съюз щом ориенталска държава като нашата е част от него.

  Нередност?
 • 8
  delian avatar :-?
  Делян Делчев

  Ето и моят коментар, завършек на тази статия: http://delian.blogspot.com/2008/09/blog-post_2286.html

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  axa

  С появата на дигиталните носители и Интернет светът се промени много сериозно и едни дебели, мазни чичковци от звукозаписните и филмовите компании взеха да реват на умряло, щото вече не можеха да дерат потребителите така както си бяха свикнали.

  И вместо да седнат на тлъстите си задници и да преосмислят политиката си в новата ситуация, те решиха, че може някой друг да им свърши мръсната работа. Щото никак не е лесно, ако изобщо е възможно, а и предполагам икономически е неизгодно да преследват всеки един нарушител персонално.

  Само че това си е техен проблем, а не на интернет доставчиците или на който и да било друг.

  "Моето предложение е добро за потребителите" разправя Харбър.

  Брех, аз поне не знам потребителите да са се оплаквали, та господин вносителят се е загрижил да им прави разни добрини. Що ли ми се струва, че грижовният сладур нещо ни мота? Изготвил бил проекта си с участието на потребителски организации и нямало опит за влияние от страна на бизнеса... А стига бе! И очаква да му повярваме, че ей така самопожертвувателно предлага разни работи дето никой не му ги бил искал?!

  Може ли и аз така съвсем благородно да предложа на всички коли да се монтира по някоя джаджа, дето да следи за превишаването на скоростта, щото шофьорите така или иначе са потенциални нарушители. И като хванат някого с "незаконна" скорост да му спрат доставката на бензин.

  Имам и други подобни тъпи идеи.

  Нередност?
 • 10
  katafalka2003 avatar :-|
  Allergosan

  Този прецедент ще бъде ужасно удобен за разправа с политически активисти, групи и противници. Докато скапаните звукозаписни и филмови мастодонти ще се опитват да си възвърнат печалбите - правителствата ще могат да слагат юзди върху политически опоненти от всякакъв вид. С едни поправки два заека и всички са доволни.

  Протестите в рамкикте на ЕС ескалират и това не може да не тревожи властта. Ако в Китай, Русия и Северна Корея да речем неудобните или нарочените за такива може да изчезнат физически, то в ЕС все още това не можое да стане. Патриот Акт засега няма, но ето едно добро начало - потенциален удар върху комуникацията и организирането на съпротива. Тук не става дума за тероризъм - както се тръби и ще се тръби - става дума за граждански протести на всякакво ниво и информация от и за тях.

  Представете си подобно законодателство в страна като България и структури като ДАНС и МВР. Тотален произвол, без ответна реакция.

  Но има едни проблем, който не може да бъде прескочен от властта - технологията е по-бърза от правителството и достъпа до нея е неограничен. Знанието ще победи репресиите и на атаката ще отговорим с атака. Достатъчно хора работят върху защитата на всички. Ще криптираме, ще тунелираме, ще анонимизираме, ще бъдем мобилни......да го духат всички тирани!!

  Вече имаме оръжието в ръцете си и нищо няма да ни спре. Родени сме свободни, познаваме вкусът и силата на свободата.

  Нередност?
Нов коментар