Върхът на Витоша

История за повече от 19 камъка и бъдещето на планината до София

По този метод се разчистват камъните от &bdquo;Витошко лале&quot;, за които се прецени, че пречат<br />
По този метод се разчистват камъните от &bdquo;Витошко лале&quot;, за които се прецени, че пречат<br />    ©  Надежда Чипева
По този метод се разчистват камъните от &bdquo;Витошко лале&quot;, за които се прецени, че пречат<br />
По този метод се разчистват камъните от &bdquo;Витошко лале&quot;, за които се прецени, че пречат<br />    ©  Надежда Чипева
Кои са "Витоша ски"

"Витоша ски" ЕАД купи "Алеко спорт 99" през миналата година за 3.35 млн. евро. "Алеко спорт 99" държеше лифтовете "Витошко лале" 1 и 2, "Романски", влековете "Помагалски", "Резена-1" и "Резена-2", както и останалите съпътстващи влековете сгради на територията на природен парк "Витоша". По-късно през годината "Витоша ски" ЕАД придоби за 8.3 млн. лв. общинското "Въжени линии" ЕАД. В него влизаха три лифта - строената през 1956 г. седалкова линия Драгалевци - Голи връх, първата кабинкова линия в България Княжево - Копитото и кабинките от Симеоново до "Алеко". Компанията е собственост на регистрираната на Вирджинските острови "Елора кепитал мениджмънт". Смята се, че е свързана с "Юлен", която държи ски инфраструктурата на Банско.

рез 50-те години на миналия век каменните реки на Витоша разделят геолозите в България на две. Едните са убедени, че някога в планината е имало ледници, довели до образуването на морени. Другите защитавали теорията, че каменните реки нямат ледников произход, а са създадени под влиянието на външни, климатични фактори. Докато спорът е в разгара си, планината постепенно се превръща в люлка на ски спорта. През петдесетте години там е построен първия лифт в страната (известен като "Заека"), малко по-късно е изградена и седалковата линия Драгалевци - Голи връх, която работи и до ден днешен...Петдесет години по-късно е повече от ясно, че ледници (и съответно морени) на Витоша не е имало. Условията за зимни спортове за разлика от геоложките схващания не претърпяват кой знае каква еволюция - лифтовете са почти същите като едно време, а пистите са с ограничен капацитет. Поне досега.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


69 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  VvavV

  Както и малките деца знаят Цеко Минев освен, че е председател на БФС е и собственик (директно или не няма значение) на "Витоша ски" и "Юлен" ( както и на втората фирма участваща в търга за лифтовете на витоша организиран от общината). Жк Банско в момента съществува благодарение на "инвестициите" и "визията" на този човек, сега сигурно трябва да очакваме до година-две жк Голи връх.
  Всякакви изказвания , че е възможно да се балансира, да се съвмести екология и строеж на Витоша са безмислени, за справка виж Банско. След като веднъж сме се "опарили" защо трябва да вярваме на приказките на този човек?

 • 2
  Avatar :-|
  sergo

  според мен статията представя добре фактите, но прекалено явно се застъпва за закононарушителите и техните уж добри помисли, нещо понамирисва тук...май законите никому не са драги в таз' държава :(

 • 3
  Avatar :-|
  Маята

  "Дилемата не е нерешима и на много места по света тамошните общности са намерили начин да живеят в мир със зимните курорти, да печелят от тях и щастливо да карат ски."

  Много правилно! И аз мисля, че това е посоката.

 • 4
  Avatar :-|
  ver4eto

  със сигурност като дойде време да се обсъжда проекта ще трябва да се питат софианци и да се намери начин да се постигне баланс между интересите на скиори и туристи, все пак скиорите също обичат природата! както кзват хората - няма начин да няма начин ;)

 • 5
  Avatar :-(
  parazit

  И Капитал ли се продаде на болшевиките, бре?! Много е манипулативно и лъжливо да се твърди, че " регулиращите органи са склонни излишно да ги усложняват (правилата), еколозите - да преувеличават".
  Кога МОСВ е отказвало на инвеститори? Какво точно преувеличват еколозите? Факти моля.

  Венера Иванова и Ирина Ценкова моля да бъдат така добри да отговорят.

 • 6
  Avatar :-|
  morena

  "Междувременно организации, определящи се като екологични" ???
  а защо не напишете за Цеко Минев, човек обпределящ се за бизнесмен

  ОК, камъните пречели, ОК, трябва повече да се премахнат - но защо не поискаха разрешително? Не че са единствените (все едно някой е бил глобен за това, че си е хвърлил боклука през прозореца), но това показва абсолютната анархия в страната. Ако искаха да са не са само определящи се за бизнесмени мошеници, можеха да спазват правилата. Ако в БГ имаше достатъчно количестово такива хора, нещата лека по-лека биха тръгнали към оправяне. Но не, те не са будали. Сега кой да претендира за борба с корупцията - Цеко Минев ли?

 • 7
  Avatar :-|
  Владимир

  "Витоша ски ще трябва да осветяват всяка своя стъпка, регулаторите - да обясняват всяко свое решение, а планът за управление на планината, ако наистина е стар и прекалено консервативен, да бъде договорен наново - точно до тънката граница на трудния баланс."

  Ами да, точно така. Това е прозрачна процедура.

 • 9
  Avatar :-|
  parazit

  ето едно описанийце на нарушенията, които разни хора от "организации, определящи се като екологични" си мислят че видели - според авторките на този очерк вероятно силно преувеличено. http://ecobusiness.dnevnik.bg/show/?storyid=562781

  Разрешение има "да отсече горната част на 19 морени, които пречат на скиорите и са потенциално опасни". Всъщност "над 100 морени са били изкопани и разпръснати покрай пътя." " Планът изрично забранява взивяване на скална маса, както и навлизане на тежки машини – багери, булдозери и камиони в парка, което се е случило при "разчистването". Забранено е и изсичането на алпийската растителност, което фирмата си е позволила. Експертите от ДАГ заявиха, че всички действия на фирмата са били неправомерни, тъй като тя е нямала разрешение от Държавното горско стопанство в София, което стопанисва тукашната държавна гора.
  "
  Ех формалности... Пустите му еколози станали бюрократи, бюрократи баш бройкаджии?!? Явно липсва добра воля за решаване на проблема a.k.a. ненавлизане в конфликт с бай Цеко Минев.

 • 10
  Avatar :-|
  batkata

  айде Цеко продавай банката и влагай някой реален лев на Витоша! няколко камъка повече или по-малко кво значение има?! Колко ски са потрошили тия чукари - много ясно че трябва да се махнат! ако седне човекОт да сака разрешение за всяко камъче от тази мудна адинистрация кога ще караме ние курорта - като станеме на 70 ли?! а това че вече се поддържа пътят до алеко някой видя ли го? Я направи си едно "кемпинче" горе и да не ти дреме. само спри колите да се качват, но всичките (освен "наще") - аа ама това ше стане като оправиш лифтовете. не забравяй да бутнеш драгалевския, първо от него почни! и си купи по-големи багери че тия с с гумите по 2 метра диаметъра дето си ги качил само се измъчваш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата