С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 14 ное 2008, 12:21, 4621 прочитания

Нели Куцкова, апелативен съдия и говорител на съюза на съдиите Не за пръв път ни плашат

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил
Нели Куцкова завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1981 г. През 1982 г. вече е стажант-съдия в Софийски градски съд. Две години по-късно е младши съдия към същия съд, а между 1986 г. и 1991 г. е районен съдия в Първи районен съд в София, негов заместник-председател и председател. През 1992-1993 г. е заместник-министър на правосъдието, а през 1997 г. е главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Стефан Софиянски. През 1999 г. е избрана от квотата на съдиите за член на Висшия съдебен съвет. През 2001 г. се кандидатира за вицепрезидент заедно с Петър Стоянов. В периода март 2002 - юни 2003 г.е заместник на правителствения представител на България в Европейския конвент. От 1993 г. до 2004 г. е председател на Софийски окръжен съд. Потърсихме я във връзка с острите критики, които премиерът Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров отправиха към определението на Софийския апелативен съд (САС) по казуса със синдиците в "Кремиковци"


ъюзът на съдиите, на който сте говорител, излезе с декларация, която осъжда критиките на премиера и министъра на икономиката и енергетиката срещу определението на САС по "Кремиковци". Какъв обаче е вашият личен коментар за случилото се - какъв сигнал носи реакцията на премиера. Може ли да се предположи, че казаното ще има ефект върху съдиите, които ще се произнасят по казуса?

Като личен коментар ще повторя това, което преди 7-8 години казах на група големци от друга политическа сила, които под предлог на дискусия ни бяха поканили четирима председатели на съдилища. Оказа се, че са ни викнали да ни хокат за постановени от наши колеги актове. Няма да им кажа имената, защото те поне не си позволиха да ни заплашват и разговорът, макар и грозен, не беше публичен. Тогава им казах това, което повтарям и сега: "Днес сте на власт, днес сте с имунитет. Утре ще сте в опозиция и не всички ще сте с имунитет. Няма гаранция, че няма да ви изправят пред съда. Бихте ли искали да ви съдят съдии, които треперят от властимащите и отсъждат не по закон, а под натиск?!"На съдиите не им е за пръв път да ги плашат. Слава богу, в нашата система има много почтени колеги с характер. За съжаление има и страхливци, и продажници, и такива, които с радост изпълняват политически поръчки. Убедена съм, че вторите са малцинство, но именно те са тези, които позорят съдийството. Тези, които си вършат работата почтено и компетентно, само в гилдията си ги знаем. Що се отнася до казуса "Кремиковци", вярвам, че той ще се гледа под лупа от медиите и мисля, че това е много добре и за съдиите, и за обществото. Само се моля журналистите, които ще пишат, да разбират поне малко от материята и да не са поръчкови. Защото и във вашата гилдия, както и в нашата, има всякакви хора.

След толкова много реформи можем ли да говорим, че съдебната система е наистина независима?
Независимостта е преди всичко качество на духа. Ако си страхлив или корумпиран, няма законов механизъм, нито чудотворна реформа, които да те направят независим. Познавам десетки колеги - и от моето поколение, и от по-младите, които са истински независими и които не биха направили компромис и за най-близък човек. Но страшното е, има много механизми - и политически, и икономически, чрез които може да се въздейства върху съда. А понякога и вас медиите много ловко ви употребяват, за да бъде насъскано обществото срещу съда. И колкото и да ми е мъчно да го призная, не всеки може да издържи. А няма нищо по-страшно за една държава от уплашен и зависим съд. И отстояването на тази независимост не е само наша, съдийска работа. И ако политиците са по-далновидни, те трябва да укрепват тази независимост, а не да й нанасят непрекъснато удари с жалката цел да си решат някой конюнктурен проблем. Цената, която плаща обществото за зависима съдебна система, е много висока. И ще се плаща дълго и с лихвите.


Факт ли са опитите на представители на изпълнителната и законодателната власт да притискат съдебната система?
Определено са факт - както чрез публично ругане по съда, така и чрез ходатайства по конкретни дела, чрез телефонни обаждания или фалшива загриженост уж "за интересите на държавата". А когато това не помогне, знаем случаи, когато и закони се променят, за да се вържат ръцете на съда.

На практика - истински независими ли са съдиите от председателите на съдилищата?
Както ви казах, то си е до конкретен съдия, а и до конкретен ръководител. По принцип един председател на съд е пръв между равни. Той е съдия и няма право да разпорежда на колегите си как да решат едно или друго дело. Има право и е длъжен да следи за организацията на работата, за своевременното приключване на делата, за трудовата дисциплина, но не и за същинското правораздаване. Познавам председатели, които стриктно се придържат към тези принципи. Но познавам и обратните случаи. Законът не създава такава зависимост от началника, каквато е в изпълнителната власт например. Мисля, че много хора не го разбират това. Докато бях председател, и на мен дори обикновени граждани са ми казвали "че какъв председател сте вие, като не можете да наредите на подчинените си как да си решават делата". И затова може би, затова много от силните на деня се опитват да влияят върху съдиите чрез административните им ръководители.

Като бивш член на Висшия съдебен съвет мислите ли, че новият Закон за съдебната власт и практиката по прилагането му успяха да уредят въпроса със спорните назначения в системата?
Конкурсното начало определено е по-добрият вариант за назначения. За тези конкурси Съюзът на съдиите се бореше от години. Но сега има много основателни недоволства от това как биват оценявани действащите съдии. Мисля, че вече и самият ВСС се убеди, че приетата от него методика за оценяване на работата ни не е удачна. Но за разлика от кариерата на редовия съдия за административни ръководители пък изобщо няма критерии. А следващото лято предстои избор на много председатели на съдилища, защото на една голяма част от колегите им изтича мандатът. Предлагам заедно с вас - медиите, да наблюдаваме по какви критерии ще се извършват тези назначения. И откъде ще идва натискът.Как съдебната система може да се раздели със зависимите си служители?
Нямам готова рецепта. А и съдебната система не е изолиран остров и всички процеси в държавата - корупция, шуробаджанащина, съмнителни лобирания, се отразяват и при нас. Не е много оптимистично, но когато се оправят и другите власти, тогава ще се оправи и съдебната. Макар че изискванията към съдебната власт са и трябва да бъдат много по-високи, отколкото към други две. Защото в крайна сметка именно съдебната власт е длъжна да осигури правата на гражданите и върховенството на закона. Дори и когато някои премиери газят тези принципи.

Инспекторатът към ВСС съществува вече близо година - отговори ли на очакванията, които се появиха при създаването му?
Една година е твърде малко. Да не говорим, че поради безкрайно продължилите преговори между политическите сили той дълго време работеше в намален състав. Нали знаете, че инспекторите ги избира парламентът? Нека имаме малко повече търпение, да му дадем на този инспекторат поне 2-3 години. Но аз много се надявам инспекторатът, освен да следи за добрата организация на работата, да се опитва и да анализира и проблемите и да предлага тяхното разрешение.

Какви най-често са истинските причини за честото отлагане на дела и как те биха могли да бъдат преодолени?
На този въпрос не може да се отговори кратко. Но мисля, че всички - и ние, съдиите, и вие, журналистите, и най-вече обществото се нуждаят от сериозен и задълбочен отговор. Това обаче няма да се получи в резултат на спорадични актове и припрени недомислени промени. Имаме достатъчно горчив опит от подобни спешни акции. За мен най-важното е, на първо място, да се направи едно голямо проучване от компетентни хора, които да прочетат една голяма част от забавените дела и след като лично проверят причините за отлаганията, да излязат с професионален анализ, който да послужи като основа на законодателните предложения. Когато се създаваше инспекторатът, ние, съдиите, много се надявахме, че това ще е една от неговите функции. А че процесите се шиканират - това и неюристите го знаят. Обществото вижда само наказателните дела, но при гражданските опитите да се проточват процесите от страната, която не иска да бъде осъдена, също са много. Но ГПК (Гражданският процесуален закон) е много по-гъвкав в това отношение и с промените, които бяха въведени в последните години, много ограничи възможността за злоупотреба с права (шикана). Да видим какво ще стане с новия ГПК, защото той се прилага само от няколко месеца и още не може да се правят изводи.Аз лично съм установила, че в средностатистическите съдилища над 60 процента от делата на една инстанция приключват в рамките на 3 месеца. За съжаление това рядко се случва в софийските и други натоварени съдилища в големите градове в страната. А що се отнася до Софийския районен съд, там условията на труд са повече от кошмарни и за колегите от този съд, на първо място, трябва да се осигурят нормални условия за работа, а след това да им се поставят изисквания за бързина и ефективност. Защото нагласата е "дайте да наказваме", а при какви условия работя, няма значение. Чувала съм изказвания "никой не ги е направил насила съдии".

Лошото е, че за страничния наблюдател обликът на съда не се създава от хилядите бързо приключени дела, а от неголям брой процеси, към които обществото проявява интерес и които и за съдиите, които ги гледат, се отлагат непоносимо дълго. Затова законодателят е длъжен да намери баланса - строга процесуална дисциплина, но без ощетяване на човешките права. А ще се изискват и професионализъм, и морал от всички участници в процеса - и обвинение, и защита, и разследващи органи, и съд.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, правителството залага 3.3% ръст на БВП догодина 1 Вечерни новини: Крайно различни прогнози за изборите в София, правителството залага 3.3% ръст на БВП догодина

И още: Готова е първата отсечка от "Турски поток" в България; Brexit пак ще се отложи, ако парламентът не одобри сделката на Джонсън

21 окт 2019, 2647 прочитания

Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи 6 Вярно или не за "Топлофикация София": колко, на кого и защо дължи

В предизборната битка стандартният договор на "Булгаргаз" се оказа рекетьорски за столичното парно

21 окт 2019, 2655 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Големи сини надежди

СДС избира нов партиен лидер половин година преди парламентарните избори

Още от Капитал
В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Балканска телекомуникационна компания

Новият собственик на дружеството ще бъде оценената на 2.6 млрд. евро регионална телеком и медийна група United Group

Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10