Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Другият път към еврото

Спекулациите около валутния риск започват да тежат на инвеститорите

Какво печелим и губим при едностранна евроизация

Плюсове

- премахва валутния риск

- премахва курсовите разлики и транзакционните разходи за икономиката, оценявани на над 120 млн. евро годишно

- сваля рисковата надбавка върху кредитите за фирмите и населението

- избягва риска от банкова криза вследствие от валутна криза

Минуси

- съпротива от ЕЦБ и ЕКОФИН, което означава риск от още по-голямо влошаване на отношенията с евросъюза

- няма да участваме във формирането на общата парична политика на еврозоната

- няма да имаме собствена евромонета с националните символи

- загуба на сеньораж (разликата между себестойността на отпечатваните банкноти и техния номинал)

Кризата дава първи важен урок на България - най-добрият начин да посрещнеш глобалните турбуленции е със стабилна финансова система и солиден валутен резерв. Но решаващото е да избегнеш етикета "страна с висок риск". България не успя и следващата й спешна задача е да убеди недоверчивите инвеститори, че финансовата стабилност, валутният борд и левът са все така незастрашени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
82 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  еврореалист

  Работата ще стане. Е, не направо в механизма ERM II, а във втория посочен вариант със съответното съдействие на ЕЦБ. Стига само да решим въпроса с "корупцията, организираната престъпност, неработещата съдебна система, липсата на административен капацитет, неефективния публичен сектор". А има и още един проблем - нащите скочиха срещу Комисията за спрените пари по предприсъединителните програми. Съвсем забравиха, или не са научили, че Комисията е the guardian of the treaties. А в клубът, където наскоро си влязъл с кански мъки, да викнеш срещу the guardian значи немалко. Или трябва да си добре подкован с неопровержими железни аргументи, или да си меко казано неадекватен.
  Затова скоро евроизация ли? - само през крив макарон... и през края на това управление в този му вид (но не и през края на разбунтувалото се момче бат Серго - все още може да оправи работата и да си изкупи грешката, ако се хване сериозно на работа...и разчисти някои другарчета)
  Тогава ако Германия се смили над нас, може и ЕЦБ да кандиса скоро на втория вариант! Ако не - чака ни нова ЯнРибенова зима...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  1234

  Точно така. Ще стане, ако намерим будали да ни покрият загубите от кредитния балон и да ни покриват търговския дефицит, за да можем ние тука да си вдигаме заплатите с темпове надвишаващи инфлацията и да си лапкаме без да произвеждаме нещо насреща.

  Ако бяхме слушали съветите на ЕЦБ да не надуваме балона и да не пускаме инфлацията да вилнее, сигуацията щеше да е друга. Дори докладите от там бяха на български, но няма кой да ги чете. С тези дефицити, при тази суша за пари и грандиозната корупция и наглост на управляващите няма желаещи да наливат валута в издънената каца. Нека да евроизираме пък после, като закъсаме като Латвия, ще ни гледат сеира и ще ни се смеят докато се отвързваме. Откога ни пропоръчват да отвържем курса и да си оправим дисбалансите.

  Как Латвия се справя с валутния риск. Тези мерки са напълно по силите на българското правителство.
  http://www.baltic-course.com/eng/finances/?doc=7310

  Какво мисли ЕК за успешната икономическа политика на държави с валутни бордове и измислен икономически бум.
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601095&sid=auoOcfn3tm9Q&refer=east_europe

  Какво ни чака в близкото бъдеще след краха на потребителската ни икономика финансирана с външен дълг.
  http://balticeconomy.blogspot.com/

  За намеренията на правителството и парламента може да съдите по делата им. Дори след последните промени на закона валутните депозити са гарантирани в ЛЕВА. Да не са луди политиците да си затворят вратата за един аржентински сценарий за излизане от борда.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Надежда
  • + 1

  Не им ли стига на нашите, че толкова се унизиха с това "натискане" за приемането ни в ЕС? Не може ли просто да намекнат за това какви са предпочитанията им и да си правят пас. Само влошават положението в момента така. Този Сер гейчо няма ли да се научи най-накрая, че израза чрез нахалство към прогрес не винаги важи в пълна сила. Статията е добре написана за нефинансист като мен, само прави впечатление, че не е обърнато внимание на въпроса - Ок де, рано или късно ще го приемем еврото, но оттам нататък какво следва?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Rumen

  Твърда позиция и подходяща политика за удържане на борда. Всичко останало води до паника по време на криза

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  IR

  Едностранно евроизиране ще е абсолютна грешка - в договора за ЕС е казано как се става член на еврозната - точка. Ако се възприеме подобно нещо ще означава или ново нарушаване договорите или че се поставяме във васално. Това че група БГ бизнесмени са се набълбукали с кредити и сега им става скъпо да си ги връщат си е абсолютно техен проблем (макар че така казваха и за СитиБанк, Беър Стърнс:). България има фундаментални проблеми, които трябва да преодолее и със "спиране на музиката" това няма да стане.

  Врявата, че ни трябва незабавна евроизация само ускорява кризата и паниката, това говори, че има проблем какъвто няма. Само си представете паниката в БГ когато всички започната да обръщат левовете в евро. Освен това, кредитният риск в България няма да отпадне с приемането на еврото - кредитите които се отпускат на страната така или иначе ще носят рискова премия. Всъщност евроизацията почти няма да повлияе на този риск.

  Разбирам притеснението на собствениците на вестник "Капитал" за "финансовите инвеститори", но това е много по-лесно решим проблем. Просто българските дружества могат да листват акциите си в евро. Не че това ще премахне рискът на фондовия пазара. Той пак ще трябва да се хеджира, но не заради валутен риск, а заради ясната на всички неадекватност на борсата (т.е. по-бързо я интегрирайте с някоя чужда).

  Все пак хубаво е, че КРИБ промениха първоначалната си позиция, която беше за безусловна едностранна евроизация. Паралелното въвеждане на еврото е възможно и може да ограничи валутния риск за някои групи инвеститори (примерно като листване в евро). Това вече става - ипотечните кредити са почти изцяло в евро. Останалите предложения изброени в статията (и предполагам предложени от КРИБ) са така или иначе вече намясто. Примерно "за властта е достатъчно да приеме законодателно, че всички цени в търговски договори и плащания към бюджета имат стойност в евро, изчислена по фиксирания курс." Ами нали за това има валутен борд бе хора - всеки може да отиде в БНБ и да си обмени левчетата за еврота по фиксиран курс. Обратното на написаното от вас (т.е. цените не са по фиксиран курс) би било незаконно (чл. 30 от закона за БНБ ако не ме лъже памета).

  А и между другото "власт" и "правителство" и дори "кабинет" не са синоними. Не изпадайте до вестник "Труд", където олиото е мазната течност. "Капитал" е твърде добър вестник, за да стигам до там. ПЛС

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Въпрос

  "цената на ангажимента левовете да бъдат изкупени по сегашния курс след година е достигнала 12-14%"
  това не звучи като да е писано за специализиран вестник- за кой инструмент става дума, как е определена "цената на ангажимента" и най-важно, за да може да се направи сравнение, посочете данни колко е била тя преди

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  hr

  вие сте кретени, които нямат дори малка представа за какво пишат. "Проблемът е, че вече няколко години с аргумента за високата инфлация в България Европейската централна банка (ЕЦБ) мълчаливо отказва да покани страната в т.нар. валутен механизъм (ERM II) - първата, поне двегодишна, фаза, предшестваща същинското приемане на еврото. Важното в акта на поканата би било, че ще закове курса за смяна на валутата и ЕЦБ ще се ангажира с това. Това автоматично ще отмени спекулациите и колебанията на инвеститорите, свързани с валутен риск."
  Курсът с който една страна се присъединява към ERM II, по никакъв начин не е курса, по който тя ще въведе еврото. Дори като тъпи вестникари четяхте вестници щяхте да знаете това-виж последния пример Словакия.
  как може да пишете глупости, че хедж лев евро струва 1300 басизни точки. това са пълни глупости. няма сделка за хедж лев/евро по скъпа от 200 базисни точки. сигурно ако търсите ще намерите котировка и на 2000 базисни то1ки, но по тази цена няма сделки. наистина сте много тъпи
  играете си с огъня и ще предизвиката валутна криза, без да има напражение и натиск. това е проблемът на бг, всеки среностатстически кретен си мисли, че разира от всичко.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  MOLBA
  • + 1

  моля за МНЕНИЕ относно кризата.имам депозит в евро в банка,с оглед финансовата криза бихте ли ми казали дали мога да се безпокоя за парите си в банката и какво е добре да направя, за да се предпазя от негативните последици на кризата. не искам да загубя парите си благодаря предварително за мненията ви.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  ft

  вие евтини манипулатори. защо не кажете, че годишния приход от сеньораж е 2.5% от БВП, т.е. близо до годишния бюджетен излишък, за който постоянно се чудите как да изхарчите. с вероизацията сте склонни без проблем да загубите тези пари.
  второ, след като голяма част от кредита вече е в евро, тогава за какво спестяване на разходи от валутен риск говорите.
  изпилзвали сте стандартните учебникарски аргументи, но нямате мозък да изчислите какво значи това за България. много сте тъпи. арогантно тъпи, като управляващите в момента, които се опитвате да критикувате, но се държите като тях - арогантност и тъпота.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  chaos

  Другият път към хаоса!

  Нередност?
Нов коментар