С план по време на криза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С план по време на криза

Членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците гласуваха антикризисна програма.

С план по време на криза

КРИБ призова партиите да представят консенсус за реформи пред Брюксел

2293 прочитания

Членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците гласуваха антикризисна програма.

© Юлия Лазарова


По лоша ирония на съдбата в деня, в който Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) одобри своя антикризисен план за България, еврокомисията даде знак, че съществена част от него засега ще остане замразена. На фона на все по-ясно очертаващите се последствия от кризата отнемане на лицензите на няколко разплащателни агенции (вижте темата на броя на стр. 12-17) означава, че:

- В близките месеци не може да се разчита на еврофондовете за частично подобряване на ликвидността в икономиката

- Ако публичните инвестиции бяха привиждани като мярка за подкрепяне на растежа, тя ще трябва да легне изцяло на парите на данъкоплатците

- И не на последно място, влошаването на отношенията с Брюксел може да остави България изолирана от антикризисните пакети, обсъждани в евросъюза (на стр.30).

Не случайно реакцията на работодателите беше остра и съвсем не в синхрон с тази на управляващите, които в шока си привидяха главно злонамереност в европейските институции.

"Промяна в политиката е необходима сега. Очевидно няма време икономиката да изчака нормалния ход на политическия цикъл. Трябва

всички политически формации да се обединят около пакет

от мерки от гледна точка на възстановяването на доверието на Европейския съюз. Това е главният приоритет", коментира след заседанието Иво Прокопиев, председател на управителния съвет на КРИБ и един от издателите на "Капитал". Предложението в антикризисния проект е партиите да поeмат писмен ангажимент пред Брюксел за структурни реформи, прозрачност на публичните разходи и борба с организираната престъпност. От КРИБ предлагат дори ако трябва да подготвят такъв документ, както и да участват със свои представители във всички стадии на работа с европейските фондове - от структуриране на програмите по тях и оценка на проектите до контрола по усвояването на средствата.

Председателят на съвета на директорите на "Елана холдинг" Камен Колчев обясни след заседанието, че работодателите настояват за своеобразен валутен борд например в пътната агенция или в агенциите, които трябва да управляват големи проекти. "Там провалът е тотален, безусловен и безкраен, няма как да е по-провал. Време е да си признаем, че някои неща не ги можем добре и да повикаме някой като "Краун ейджънтс", на който да бъде поверено правенето на проекти по структурните фондове от А до Я... По този начин българската администрация ще натрупа необходимия опит и знания при работа с европейски програми", обясни Колчев.

Осигуряването на достъп до еврофондовете е само част от пакета мерки, който в КРИБ са структурирали по предложения от членовете си и представените браншови организации. Основното послание е, че България трябва да има истински план за минимизиране на ефектите от кризата и той трябва да предвижда и най-песимистичния сценарий.

Според изпълнителния директор на организацията Евгений Иванов инструментът за работа с правителството може да бъде предложената от КРИБ ad hoc група към премиера с участието на Министерството на финансите и Българската народна банка. Тя редовно ще наблюдава индикатори, които своевременно сигнализират за влошаване на икономическите условия, за намаляване на производството и ръст на безработицата, за да може да реагира превантивно.

Една от основните постановки в документа е, че валутният борд трябва да се запази до влизането на България в европейския валутен механизъм и по-късно в еврозоната. Но ако това се забави, "КРИБ разглежда

едностранната евроизация

като единствено възможен сценарий за запазване на макроикономическата и финансовата стабилност в страната по време на криза". "Решението за приемането на България в ERM 2 е политическо и не зависи от никакви критерии. Ако такова решение не може да бъде взето, не трябва да пречим на спонтанната евроизация, която така или иначе си върви", смята Иво Прокопиев. "Въвеждането на еврото е кризисна мярка с незабавен ефект. То ще повиши доверието в България, ще намали риска за инвестиции и работа тук, всички дискусии ще го бъде ли валутния борд или не ще приключат с един акт", каза Камен Колчев председател на съвета на директорите на "Елана холдинг" (още по тази тема на стр.22-23).

Другият важен момент е пакетът за незабавни антикризисни фискални мерки. Мерките при ликвидни кризи и кризи на доверието във финансовата система включват намаляване на минималните задължителни резерви, които банките държат в БНБ, от 12% на 8%, увеличаване на гарантираните депозити до 200 000 лева (100 000 евро) и съкращаване срока на изплащането им. Предлага се БНБ да се договори с регулаторните органи от Австрия, Гърция, Унгария и Италия, така че да се предотврати изтичането на средства от нашите банки за рефинансиране на техните майки в тези страни. Според работодателите лихвите по ипотечните кредити трябва да се приспадат от облагаемия доход на домакинствата. Трябва да се премахне и таксата за предсрочно погасяване на кредити.

В областта на данъчното законодателство се предлагат облекчения за изрядните данъкоплатци, като изпреварващо се възстановяват 80% от данъчния кредит по ДДС преди приключване на данъчната ревизия, премахва се данък дивидент, намалява се социалната осигуровка за работодателите с 5 процентни пункта. От КРИБ настояват за изчистване на просрочените задължения на бюджетните организации към фирмите. "Ако премахнем данък дивидент, ще създадем интерес у чуждестранните инвеститори. Бързото връщане на ДДС и изплащането на задълженията на държавата към бизнеса ще подобри ликвидността и ще компенсира ограничения достъп до кредитен ресурс", обясни още Камен Колчев. Според експерти незабавното разплащане на дължимите средства от пътната агенция, общините, болниците ще върнат в икономиката поне 200-300 млн.лв., а по нечии оценки - и 1 млрд. лв.

Предлага се и увеличаване на капитала на Българската агенция за експортно застраховане(БАЕЗ), за да се увеличат лимитите на застраховане на вземания на български фирми от чужбина. Работодателите предлагат и мерки за намаляване на социалните последици от кризата. Те предвиждат въвеждане на гъвкаво работно време, което да гарантира запазването на работни места, и отделят особено внимание на квалификацията и преквалификацията на работниците.

Принципите на предложения антикризисен план са:

- по-голяма прозрачност на финансовите институции и техните регулатори,

- по-силни регулации

- по-добра координация между БНБ, МФ, Комисията по финансов надзор, Европейската комисия, МВФ и Световната банка

- по-прозрачен и обществен контрол при публичните инвестиционни разходи, защото те са основен фактор за компенсиране на отлива на преки чужди инвестиции.

По лоша ирония на съдбата в деня, в който Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) одобри своя антикризисен план за България, еврокомисията даде знак, че съществена част от него засега ще остане замразена. На фона на все по-ясно очертаващите се последствия от кризата отнемане на лицензите на няколко разплащателни агенции (вижте темата на броя на стр. 12-17) означава, че:

- В близките месеци не може да се разчита на еврофондовете за частично подобряване на ликвидността в икономиката


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    Гавраджиев

    Колко са хората в България с депозити до 100000 евро? Колко са хората в България, които изобщо имат депозити?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK