Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

6% (не) стигат

Управляващите се уплашиха, че няма да постигнат събираемост на увеличени здравни вноски

Десислава Николова
2011 прочитания

© Shutterstock


В България около 1.5 млн. души, които работят в частния сектор, плащат с данъците и осигуровките си здравните вноски на всички останали. През последните девет години от старта на здравната реформа всички те не знаеха къде точно отиват парите им. Затова дебатът дали здравната вноска да е 6% или 8% при липсата на каквито и да било реформи всъщност се свежда до това дали да се вдигнат данъците на тези 1.5 млн. души и по какъв начин. Почти сигурно е, че здравната вноска ще остане 6% и следващото правителство ще бъде натоварено с това да продължи да субсидира здравната каса, което пак идва от джоба на всички данъкоплатци.

А какво трябваше да направят?

Още през март управляващата коалиция се споразумя да започне реформи от началото на 2009 г. и да позволи конкуренция на здравната каса от частни дружества. Законопроект за това написаха депутатите Антония Първанова и Йордан Цонев (ДПС). Впоследствие и здравното министерство подготви подобен проект, но с начало от 2010 г. Идеята беше до края на годината промените да бъдат факт. С днешна дата обаче нито един от двата проекта не е разглеждан в парламента.

Освен че не допуснаха конкуренция на здравната каса, управляващите я оставиха с вързани ръце по отношение на това на кого да плаща. Тя е длъжна да сключи договор с всяко лечебно заведение, което има лиценз за работа, без каквито и да било критерии за качество, лекарски и търговски практики. Няма здравна карта, която да определя къде от какви здравни заведения има нужда. Така само болниците, с които НЗОК работи, са 410. Приватизация в сектора няма, макар че законът вече я позволява. Болниците са предимно държавни и общински, а мениджърските договори на директорите им включват задължението за 80% използваемост на леглата. Всички лекари имат интерес да лекуват болните с цената на всичко, защото от това зависят заплатите им. В същото време обаче болниците имат финансов лимит, който не могат да надскочат, за да може парите да стигнат за всички лечебни заведения. Болниците, които са по-предпочитани, не би трябвало да приемат пациенти, след като го надвишат.

Единственият плах опит за реформа беше лансиран през тази седмица от здравния министър Евгений Желев и вероятно идеята му ще срещне солиден отпор. Той предлага болниците в общините на разстояние до 20 км да обединят дейността си, за да могат да се издържат и да оказват качествена помощ, или пък да бъдат преструктурирани в хосписи. Става въпрос за 140 болници. Все още не е ясно как ще реагират на това местните управи, а и дали идеята може да се осъществи през следващата година.

Шест или осем процента вноска?

Преди няколко седмици парламентът одобри на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В него беше предвидено увеличаване на здравната вноска от шест на осем процента. Участието във вноската работодател - работник се запазва 60:40. 401 млн. лв. от увеличението на вноските ще бъдат блокирани в преходния остатък (т.нар. голям резерв на касата) в БНБ. При този вариант бюджетът не субсидира повече здравната каса. Причината за създаването на този "буфер" е, че финансовото министерство е против да се увеличават средствата без реформи в сектора. Работодателите също осъзнават, че системата е недофинансирана, но не желаят да плащат повече и да няма промяна. "Няма прозрачност къде отиват парите. Увеличението няма да добави стойност при управлението и резултатите в сектора", смята Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

При гласуването депутати заявиха, че с увеличаването на здравната вноска няма да се постигне никакво увеличение на здравните услуги, които касата предлага, и няма да се покрият и сегашните недостатъци - ниски цени за лечение в болница, лимити на талони, недостатъчно средства за лекарства. Беше постигнато негласно споразумение 150 млн. лв. от увеличението да не се блокират в БНБ. След това обаче НДСВ се върна на старата си теза, че здравната вноска трябва да се увеличи само ако започнат реформи в сектора и бъде допусната конкуренция и частни здравни каси. "При това положение според нас не е оправдано здравната вноска да се увеличава", заяви през седмицата заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. По думите му пред БНТ увеличение в приходите от здравни вноски ще има, но "не такова огромно увеличение, каквото може би очакват работещите в здравния сектор, и не такова голямо увеличение, каквото би било оправдано, ако имаше реформа на здравното осигуряване".

При очакваната по-голяма безработица и по-висока от 4-5% годишна инфлация събираемостта на здравни вноски от 8% просто няма да е очакваната и ще падне под 2 млрд. лв. В проектобюджета на НЗОК са предвидени 2.4 млрд. лева приходи. Затова се очакваше в петък управляващите да преразгледат този вариант. До редакционното приключване на броя решение по въпроса не беше взето. "Когато здравната вноска е 6%, при криза държавата може да допълва, да субсидира здравната каса, за да запази разходната част за медицинска помощ. Може и да се актуализира бюджетът на здравната каса. При 8% вноска няма държавни субсидии", отбеляза пред "Капитал" д-р Антония Първанова от НДСВ. По думите на депутати от БСП почти сигурно е, че ще се приеме вариантът, в който държавата да може да се намесва пряко. На глас депутатите от БСП все още държат на решението си за 8%. "Така се предпоставя по-добро финансиране на системата, без да се ощетяват гражданите. Не бива да се пренебрегват тенденциите, които се очертават в резултат на световната икономическа криза, но мисля, че не бива здравеопазването да пострада в най-голяма степен от това. Трябва да се увеличат цените на медицинските услуги и да се финансира лечението на хората", смята Донка Михайлова от БСП.

Така, вместо да приватизират, закриват, да допуснат пазарът и пациентите да работят с най-добрите и да създадат ясна среда, управляващите оставиха нещата без промяна. И имат избор между две неправилни решения - да дадат повече пари за нереформирана система или да излеят поредната държавна субсидия в черната дупка на здравеопазването.


2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Веселин

  Много моля някои да ми обясни процентите за здравопазване, плащането 40:60 работник работодател (къде се вмества 8:10:12 участие на държавата или каквото там е е предложеното разпределение) и като цяло "данъчната тежест" в БГ? 6 или 8% от какво? От цялата (брутна ли се казва?) заплата?
  Значи аз ги разбирам нещата така: 1000 лв. "чиста заплата":
  10% плосък данък= 100 лв.
  8% здравна осгуровка= 80 лв. (40% от 80= 32лв., това означава ли че на работника се "връщат" 48лв защото 60% от вноската се плащат от работодателя?)
  Х% вноска за пенсия= ? (не знам колко е пенсията)
  Х% за нещо друго= ? (има ли нещо друго)
  ---------------------------------------------------
  Равносметка: 1000- 100- 80+ 48- ?- ?= ??? лв.

  Благодаря предварително!

 • 2
  Avatar :-|
  Гедоре

  В България няма управлявящи. Има властващи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK