Данък торбичка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данък торбичка

Данък торбичка

Проектонаредба предлага да се въведе 20 стотинки такса за всяко полиетиленово пликче

Мара ГЕОРГИЕВА
5768 прочитания

Пластмасовите торбички, които летят във въздуха, висят от клоните на дърветата и нахално се ширят навсякъде по земята, скоро може би няма да ги има. Или поне такива са амбициите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). То предложи промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Според проекта през следващата година производители и вносители ще плащат на държавата по 20 стотинки за всяка полиетиленова торбичка. През 2010 г. таксата става 22 стотинки, през 2011 г. - 25 стотинки, и през 2012 г. - 30 стотинки. Ако членуват в колективна организация за оползотворяване на отпадъците, предприемачите ще плащат по 17 стотинки на бройка.

Цена 1 ст. Такса 20 ст.

Таксата е много висока, като се има предвид, че себестойността на една торбичка е между една и три стотинки. Но този ефект е търсен съзнателно. От МОСВ твърдят, че от една година дискутират как да се преборят с лавината от полиетилен. "На европейско ниво всички са категорични, че ще бъдат приети екстремни мерки, за да се ограничи употребата на полиетиленови торбички, които са проблем не само за България", обяснява Мария Нинова, директор на дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ.

Найлоновите пликчета се разграждат в природата за период между 100 и 400 години в зависимост от вида и условията, при които се намират. Според Кирил Здравков, изпълнителен директор на "Екопак", възможностите за повторна преработка на най-тънките (шумолящите) торбички са ограничени, тъй като те се произвеждат от вторични материали с използването на много оцветители и имат малка по обем маса. "В България няма изградени мощности за рециклирането им", казва Здравков. По-плътните найлонови торбички (от типа на продаваните в "Метро" например) се събират заедно с общите количества пластмаса в цветните контейнери, преработват се в сепариращи инсталации и годните се предават на заводите за рециклиране ("Мегапорт", "Унитрейд", "Полипласт", "Мегапласт" и др.).

"Затова таксата трябва да е рестриктивна. Тя трябва да формира висока цена, която да впечатлява потребителите и да ги отказва от посягане към пликчето. Така те ще бъдат принудени да помислят за алтернативи - торби от хартия или плат, за многократна употреба", обяснява Мария Нинова. За модел при промените в наредбата е използван опитът на Ирландия, където през 2002 г. бе въведена такса от 17 евроцента на полиетиленова торбичка. И още през първата година е отчетен 90% спад в потреблението на найлоновите пликчета.

Производителите...

По данни на Българска асоциация "Полимери" (БАП) през 2007 г. в страната са произведени 34 617.5 тона и продадени 33 572.4 тона торбички от полиетилен. Или всеки месец на пазара излизат около два милиона пластмасови пликчета. С новата такса обаче този добър бизнес е на път да загине, предвиждат производители.

"Заплащане на продуктовата такса ще доведе практически до закриване на заводите за производство на полимерни чанти. А това означава масови съкращения. Става въпрос за повече от 40 фирми и 1600 заети в тях лица", твърди Антоанета Перникова, изпълнителен директор на БАП. Йордан Вълков, собственик на фирма "Еднократна употреба" - Велико Търново, предвижда повече засегнати. "Между 2000 и 3000 души ще си загубят работата в рамките на един месец. Същата участ ще последва и за пласьорите на торбички, за вносителите на материали и за тези, които изкупуват полимери", твърди Вълков.

Иван Игнатов, мениджър внос и производство на "Новиз" - Пловдив, се притеснява, че "заводите ще бъдат закрити, защото с тези технологии не може да се произвежда нищо друго. Всички кредити, които са теглили фирмите, обаче ще останат, а оборудването ще отиде за скрап". Милен Георгиев, съдружник и управител на "Екстрапак" - Велико Търново, смята, че таксата ще се отрази отрицателно и върху обема на продажбите на стоки в търговските вериги.

Що е то торбичка?

Според проектонаредбата "полимерната торбичка е продукт, произведен от полимерен материал и използван от потребителите за държане, опаковане и пренасяне на каквито и да са стоки от суровини до готови изделия (изключение са пликове без дръжки, служещи за първична опаковка)".

БАП определя дефиницията като "изключително неясна" и смята, че от недоброто дефиниране на термина биха могли да се оскъпят редица изделия, които най-вероятно са извън обсега на наредбата. Антоанета Перникова твърди, че в това определение биха могли да се вместят и пазарските чанти за многократна употреба, пътните чанти от полимерни тъкани, торбите с изрязана дръжка за въглища, за минерални торове, за храни за домашни любимци, торф и др.

Милен Георгиев изразява други опасения. "Според дефиницията в обхвата на таксата попадат всички торбички, в това число и тези за многократна употреба, както и тези, които се използват на местата за зеленчуци в супермаркетите. Дори в Ирландия, страната с най-рестриктивния закон в Европа, това не е така." Производителите се тревожат още, че наредбата не прави изключение за биоразградимите и компостируеми (поддаващи се на биологично разпадане) торбички. В резултат на което фирмите няма да имат стимул за производството им. Милен Георгиев сочи за пример Румъния, където през седмицата бе приета подобна наредба. От нея обаче са изключени биоразградимите торбички, а таксата е 0.20 леи (около 10 ст.) на бройка. В Германия пък продуктовата такса за компостируемите опаковки е премахната преди две години, казва той.

А сивият пазар

Пластмасовите торбички, които летят във въздуха, висят от клоните на дърветата и нахално се ширят навсякъде по земята, скоро може би няма да ги има. Или поне такива са амбициите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). То предложи промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Според проекта през следващата година производители и вносители ще плащат на държавата по 20 стотинки за всяка полиетиленова торбичка. През 2010 г. таксата става 22 стотинки, през 2011 г. - 25 стотинки, и през 2012 г. - 30 стотинки. Ако членуват в колективна организация за оползотворяване на отпадъците, предприемачите ще плащат по 17 стотинки на бройка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  stir avatar :-|
  stir

  Браво!

  Време беше и за това да се помисли. Дано влезе в сила наредбата.

 • 2
  flasha avatar :-|
  Flasha

  НАПЪЛНО ДА ГИ ЗАБРАНЯТ А С ТЯХ ВСИЧКИ МАЛКИ ПЛАСТМАСОВИ АРТИКУЛА КАТО: БЪРКАЛКИ ,МАЛКИ ЕТИКЕТИ ,КАПАЧКИТЕ ДА СА ХВАНАТИ ЗДРАВО ЗА ОСНОВАТА, ЧАШКИ ЗА КАФЕ И БЕЗАЛКОХОЛНИ ,ПО ПРИМЕРА НА Мc Donalds

 • 3
  Avatar :-|
  тото

  Добре! Ами пластмасовите бутилки и други опаковки? В Германия даваш празно, вземаш пълно. Защо и при нас да не е така?

 • 4
  Avatar :-|
  Aussie

  Чудно ми е колко ли така наерчени завода в България правят чантички? :)
  И може би е време тези фирми да помислят за промяна в производството към хартиени вместо найлоноби торби.
  И кой ли е този бизнесмен който би инвестирал грамадно количество пари в поточна линия за производство на продукт който е обречен в бъдещето.

 • 5
  Avatar :-|
  ПАк-ПАк

  Чакайте малко! А наясно ли сте, че за да бъде качествена хартията за производство на торбички, тя се прави от дървесина. После пък ще ревем, че няма дървета.... Вярно,че има е рециклирана хартия, но не е със същите показатели. Най-добре е да се наложат разградимите торби, а на останалите да им слагат такса.

 • 6
  Avatar :-|
  nikiboy

  Идва ерата на бабите дето умеят да плетат торби.
  Другата алтернатива са дървените плетени кошници- много разпространени по Европата.
  Аз също мразя найлона, особено когато се продъни и стъклената бутилка се пръсне на плочките.

 • 7
  Avatar :-|
  ЛЮТАКОВА

  ЧУДЕСНА ИДЕЯ! САМО ЧЕ, ИЗОБЩО НЕ СЪМ СИГУРНА ДАЛИ ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ, ДАЛИ ЩЕ СЕ СПАЗВА И ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ИМА ЕФЕКТ ЗА ЦЯЛАТА ОКОЛНА СРЕДА....ПРЕДЛАГАЛА СЪМ КАМПАНИИ ОТ СОРТА " ДА ВЪРНЕМ ДОБРИТЕ ПАЗАРСКИ ЧАНТИ, СКЪПИ ДОМАКИНИ!" Т.Е. ВСЯКА ДАМАКИНЯ, КАТО ТРЪГНЕ ДА ПАЗАРУВА ДА СИ НОСИ ЧАНТА ОТ ПЛАТ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА.А НЕ ДА ИЗЛИЗА ОТ МАГАЗИНА НАТОВАРЕНА С 10 КГ ПОКУПКИ , 5 ОТ КОЙТО НАЙЛОН. ЖИВЕЯ В КЪЩА, ИМАМ ОГНИЩЕ И ВСИЧКИ ОТПАДЪЦИ , КОИТО СА ЗАПАЛИМИ-ТАРЕЛКИ, КОФИЧКИ, ШИШЕТА,ХАРТИИ И ОПАКОВКИ, ПРОСТО ИЗГАРЯМ.

 • 8
  Avatar :-|
  z

  еее, манталитет. аз си ползвам само раницата или в краен случай нещо от плат. но все пак живея извън България и продавачките не ме гледат сякаш съм психо,когато им откажа найлона

 • 9
  Avatar :-|
  krisi

  Много са гадни тия фарчащти навсякаде найлонови пликчета, ма напоследък някои магазини започнаха да предлагат алтернативни :) в Елемаг сега има много хубави от памучен плат :)

 • 10
  Avatar :-|
  bajbaj

  култура, възпитание ???
  те това вБългария го нема


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK