Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
30 19 дек 2008, 17:25, 5595 прочитания

Зам. министърът на икономиката и изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева: Не харчим пари на данъкоплатците, инвестираме

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил
Галина Тошева е зам.-министър на икономиката и енергетиката от 2006 г. Тя е завършила Техническия университет. До назначаването й за зам.-министър беше директор на дирекция "Преструктуриране на енергийните пазари" в икономическото министерство. Работила е в АЕЦ "Козлодуй" и е специализирала енергийни проекти по програмата ФАР. От средата на тази година Галина Тошева оглавява новосъздадения Български енергиен холдинг (БЕХ). През ноември правителството отпусна 300 млн. лв. на енергийния холдинг, с които да се плати оборудване за строежа на АЕЦ "Белене". Преди две седмици Министерският съвет гласува на БЕХ да се дадат още 400 млн. лв. от бюджета - този път за оздравяване на "Топлофикация" и "Булгаргаз". Галина Тошева отговаря защо за целта ще се харчат пари на данъкоплатците.
 Какво наложи Министерският съвет да се занимава със столичната топлофикация и "Булгаргаз" и да решава схеми за тяхното оздравяване с 400 млн. лв. от бюджета?
"Топлофикация - София" доставя енергия на над 400 хиляди потребители. Поне в близко бъдеще друга алтернатива за отопление на столицата не съществува. Столичната топлофикация е важно дружество, което е поставено в трудно положение. Първо, заради разминаването на сроковете за промени в цените на топлинната енергия и на ресурса за производството й - природния газ, който формира над 70% от себестойността й. Цените на газа се променят всяко тримесечие, а тези на парното един път в годината. Второ, заради трудно събираемите вземания от крайните потребители (най-вече от домакинствата), което доведе до значителни задължения на столичната топлофикация към "Булгаргаз". "Топлофикация" е най-големият клиент на "Булгаргаз" - тя потребява около 35% от природния газ, който газовата компания продава в страната. Затова, когато тя не погасява редовно задълженията си за горивото, това се отразява сериозно и върху финансовото състояние на "Булгаргаз". Газовата компания трябва да плаща на доставчика си всеки месец цялото заявено количество газ, тъй като в договора за доставки има клауза take or pay (взимаш или плащаш). Досега не са допускани закъснения. Но когато паричният поток се наруши в значителна степен, какъвто е случаят с просрочените плащания на столичната топлофикация, рискът това да се случи е голям.

Какво е конкретно финансовото състояние на "Булгаргаз" в момента и за какви количества газ компанията трябва да се разплаща с "Газпром"?
Количествата се плащат на месечна база за съответната месечна заявка. Не мога да кажа какви точно са. Те се образуват на база на сбора на заявките на потребителите - колкото заявят клиентите, толкова заявява и "Булгаргаз" като количество за доставка. Проблемът идва оттам, че като не постъпват пари от "Топлофикация", "Булгаргаз" няма пари да си плати на доставчика. "Булгаргаз" няма друга дейност извън доставките, няма и кой знае какви активи. Затова регулярността на паричните потоци е много важна и всяко отклонение в тях, особено когато е за стотици милиони лева, какъвто е случаят с топлофикацията, създава сериозни проблеми при разплащанията с руския доставчик. Трябваше да потърсим бързо начин да прекъснем този омагьосан кръг, защото в противен случай финансовите проблеми на "Булгаргаз" щяха да рефлектират и върху индустриалните потребители - или като лошо качество на доставките, или като цени. Преценихме, че единственият начин да се реши този проблем бързо и ефективно е да се намеси държавата, като отпусне средства от бюджета. Разбира се, трябва да се съберат и вземанията на топлофикация от нейните клиенти. Но за да стане това, тя трябва да има един краен собственик - или държавата, или общината. Този процес приключи с това, че дружеството ще мине към държавата.


Все пак защо трябва да се харчат пари на данъкоплатците за решаването на тези проблеми? Не можеше ли да се измисли друга схема - например да се направи цесия за дълга на топлофикация, като по този начин в дружеството се допусне частна банка или инвеститор, който да търси начин да събира вземанията й и да плати дълговете й към "Булгаргаз"?
Такъв вариант също беше обсъждан и това, че не е направено сега, не го изключва като възможност. Цесията на вземанията на "Топлофикация" от потребителите изисква по-задълбочен анализ и е по-дълга като процедура. Дружеството осъществява лицензионна дейност и подобна продажба на вземанията не може да се направи без процедура по Закона за обществените поръчки, а подготовката и реализирането на такава процедура изисква няколко месеца, с които ние не разполагаме. Искам да подчертая, че тези 400 милиона лв., които се отпускат за стабилизирането на дружествата от бюджета, не са подарени пари, а инвестиция.

По каква схема топлофикация в крайна сметка ще стане държавна?
Решението на Министерския съвет от 8 декември решава няколко въпроса. Единият е за безвъзмездното прехвърляне на акциите от страна на Столичната община (58%) на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Паралелно с това се взе решение за вдигане на капитала на БЕХ с общо 400 млн. лв., като тези средства ще се използват за инвестиции. Това ще стане с няколко стъпки. Първата е Столичната община да прехвърли акциите си в холдинга. След това холдингът ще закупи вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация - София", след като бъде направена оценка на стойността им от лицензиран оценител. За тази операция са предназначени 240 млн. лв. от сумата, която гласува правителството. Сумата ще бъде преведена директно в "Булгаргаз" и по този начин БЕХ ще се превърне в кредитор на топлофикационното дружество. След това вече ще се предложи да бъде увеличен капиталът на "Топлофикация - София" със задълженията, които дружеството има към холдинга, като реално това представлява капитализация на дълговете. Тоест в резултат на финансовата операция БЕХ ще придобие акции в столичната топлофикация. В случая не става въпрос за държавна помощ, а за инвестиция. Схемата обаче ще стане възможна едва след като се получат съответните разрешения от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на конкуренцията. Както и от финансиращите топлофикацията институции - ЕБВР и Световната банка.

Как ще аргументирате пред Брюксел, че това преливане на средства не е неправомерна държавна помощ?
По принцип Министерството на финансите е органът, който осъществява контактите с Брюксел във връзка с държавните помощи. Съществува регламент на Европейската комисия, който определя кога една операция е разрешено подпомагане. Първо - инвестираният свеж капитал в дадено предприятие трябва да кореспондира на инвестиционните му нужди. Второ - индустрията, в която предприятието функционира, трябва да не е в състояние на свръхкапацитет. И трето - финансовото състояние на предприятието трябва да е стабилно. В случая държавата инвестира общо 400 млн. лв. в Българския енергиен холдинг, който е стабилен финансово и не работи в условията на свръхкапацитет. Така че инвестицията, която се прави, отговаря на изискванията на Европейската комисия за държавните помощи.А за какво ще се похарчат останалите 160 млн. лв., които се дават на "Булгаргаз"?
Тези пари са предмет на разговори с асоциациите на индустриалните потребители. "Булгаргаз" им предостави прогноза какви ще са цените и доставяните количества природен газ през първото тримесечие на 2009 г., както и до края на годината. Цената на газа ще бъде повишена от януари заради формулата, в която се отчитат цените на горивата девет месеца назад, като за съжаление това съвпадна със съществуващата в момента финансова криза. За сметка на това обаче от второто и третото тримесечие на следващата година цените на синьото гориво ще падат. Но докато това се случи, икономиката ще има проблеми. "Булгаргаз" предложи на големите потребители да разсрочи увеличението с три месеца. Да речем, че цената до края на годината е 100 единици. От 1 януари става 120 единици. Тези 20 единици потребителите ще ги плащат от второто тримесечие - за януари през април, за февруари през май и за март през юни. Тези 160 млн. лв. представляват финансовия ресурс, необходим на "Булгаргаз" да плаща доставките на природен газ през първото тримесечие, когато фирмите няма да плащат цялата стойност на газа. Принципно тази схема се отнася за всички директни потребители на "Булгаргаз", тоест големите индустриални предприятия и топлофикациите. Цените за тези потребители ще се променят, но разходите им за шест месеца ще останат почти без промяна.

Казвате, че парите от бюджета за БЕХ не са подарък, но какво ще спечелят в крайна сметка потребителите от тези финансови операции?
Потребителите ще спечелят, защото им се гарантира отоплението през зимата. Ако "Топлофикация - София" спре, това ще се отрази на цялата енергийна система и от това ще пострадат не само софиянци, но и всички потребители на електроенергия. Финансовата стабилност на "Булгаргаз" пък ще гарантира, че потребителите със сигурност ще получат горивото, което са заявили, означава и по-голяма предвидимост при формирането на цените.

"Газпром" обяви, че през 2009 г. ще поевтини с около 30-40% продажните си цени, като това ще важи и за България. "Булгаргаз" има ли вече някакви изчисления как това поевтиняване ще се отрази на българските цени догодина?
Не са правени още такива разчети, но все пак цените на газа за България се формират по формулата в договора с "Газпром". Така че това ще е определящото, независимо какви заявки правят от газовия концерн в момента. А цените в България със сигурност ще паднат през следващата година и бизнесът е запознат с всички разчети, правени до момента от "Булгаргаз".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

10% повече европейци в Пловдив 10% повече европейци в Пловдив

Изследване показва, че проектът "Пловдив - европейска столица на културата" е надвишил целите си, но има въпроси за разрешаване

28 май 2020, 378 прочитания

Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд. 1 Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд.

И още: Борисов реши, че детската болница все пак няма да се строи върху старо скеле

27 май 2020, 1542 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Балансът на лобитата

Румен Овчаров остана силен в БСП

Още от Капитал
Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10