Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Леден урок

Кабинетът на социалиста Станишев, който направи най-много за тоталното енергийно обвързване на България с Москва, изпитва последиците от това

Газови изцепки

Миналото...

"Ако позволите да използвам една неспецифична терминология, дами и господа, с подписаните днес енергийни споразумения България успя да постигне "голям шлем", защото многобройни са икономическите, социалните измерения на всеки един от тези проекти."

Януари 2008 г., част от официалното изказване на Георги Първанов при посещението на Владимир Путин

"Най-важният резултат от подписването на договореностите е осигуряването на достъп на България до газ, който ще гарантира задоволяване на растящите потребности на икономиката ни."

Януари 2008 г., Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката

"Вписана е клаузата за това, че "Газпром" гарантира доставките чрез клаузата "доставяш или плащаш". Това осигурява и дългосрочна стабилност на доставките."

25 януари 2008, Сергей Станишев защитава договора с "Газпром" пред парламента

"Не всеки знае какво е да преговаряш с "Газпром".

Януари 2008 г., Сергей Станишев пред в. "Труд"

"Този договор гарантира транзита на руски природен газ през България до 2030 г. България е една от трите държави, които имат такъв договор... Само четири са държавите, които имат гарантирани доставки на газ."

Октомври 2008 г., Румен Овчаров от името на ПГ на "Коалиция за България"

Предупредени или не?

"Никога не е отправяно предупреждение за спиране на доставките, това просто се случи като факт тази нощ."

6 януари, 2009, 12:36, Сергей Станишев, министър-председател.

"Никой в "Булгаргаз" не беше получил каквото и да било съобщение предварително, че газът ще бъде спрян в 03.25 часа. Решението да бъде направена тази стъпка е взето само и единствено от хората, които са го направили."

7 януари 2009, 08:26, Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", пред БНР

"Аз мога да кажа нещо повече, на 18 декември имаме официално писмо от руското посолство, с което първият вицепремиер на Русия ни информира, че може да има проблеми за това, че Украйна не желае да си плаща задълженията... От тази гледна точка всички очаквахме, че най-вероятно ще се повтори това, което се случи миналата година, но такива очаквания просто в ничий прогнозен мозък не се бяха родили."

7 януари, 08:00, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, пред Би Ти Ви

"В писмо от вицепремиера от Русия се иска по линия на Европейския съюз да се окаже натиск върху Украйна да изплати задълженията си. Няма предупреждение, което да казва - има реална заплаха за спиране на газоподаването към Република България. Можеше да има предупреждение, можеше да има период, в който да се подготвим, не се постъпва така."

7 януари 2009, 11:54, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката

За обезщетенията

"Нашите договори не са конкретно с "Газпром". Знаете, че има две фирми посредници, през които се минава. Това е и важна крачка, но това е крачка за далечното бъдеще (да се искат обезщетения от "Газпром", бел. ред.). Засега ни интересува да бъде осигурено функционирането на икономиката и животът на хората. Така че този въпрос може да се изяснява от юристите в бъдеще, да не слагаме сега ударението върху него."

6 януари 2009, 11:13, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, пред "Дарик"

"Не е в наш интерес да се превръщаме в разследваща страна, за нас е важен фактът и резултатът. Не се гаси огън с петрол."

6 януари 2009, 11:58, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката

"Справедливо е да очакваме компенсации от Европейския съюз за щетите, които ще понесе реалната икономика."

7 януари 2009, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката

"Ще търсим провеждането на дипломатически разговори и контакти с Русия и Украйна, с отговорните фактори, в това число и с представители на властите. За съжаление освен всичко друго, ние сме възпрепятствани и от факта, че там в момента са празниците, които при нас отминаха."

7.01.2009, 17:30, Георги Първанов

"За съжаление повечето страни, които са потърпевши в една или друга степен, имат и своите находища, имат сигурно и своите, имат и други възможности. Това е потвърждението на политиката, която се опитвам да провеждам в последната година. Надявам се и най-големите ми опоненти да разберат смисъла на тези посещения в Туркменистан, Азербайджан, Египет, Турция."

Георги Първанов

За АЕЦ

"Аз имам и друга идея. Трябва да започнем незабавно подготовката за рестартирането на 3-ти реактор на АЕЦ "Козлудий"

6 януари 2009, Георги Първанов

"Ако се претовари енергийната мрежа, ако спре износът на електроенергия, то това (пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ, бел. ред.) е една реална възможност. Това не е фикция, не е абстракция... Разбира се, че не можем да правим държавата дискотека."

Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, пред Би Ти Ви

"Ако един от блоковете бъде пуснат в експлоатация - едва след около месец ще започне да произвежда електроенергия. Ако има решение на правителството за пускането на двата блока, се надявам за около пет месеца - докато работи единият, да получим гориво от Русия и да подготвим и другия за работа."

инж. Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", пред агенция "Фокус"

За Чирен

"В Чирен има запаси, които могат да гарантират и двумесечното потребление."

5 януари, 11:17, Димитър Гогов, изп. директор на "Булгаргаз" пред "Нова телевизия"

"Това, което казах, е, че при сегашната ситуация, при тези доставки, които в момента получаваме на румънско-украинска граница, и с работата на хранилището в Чирен при потребление в размера, в който е в последните дни, ние сме в състояние да издържим около месец."

Димитър Гогов в същото интервю

"Запасите от природен газ в хранилището в Чирен при намалените с около 15 процента доставки на синьо гориво от Русия и увеличеното потребление през зимата ще стигнат за около два месеца."

5 януари 2009, 16:07, становище на "Булгаргаз", цитирано от БТА

"В момента има количества около 570 милиона кубични метра, които са абсолютно достатъчни за повече от месец."

7 януари 2009, Галина Тошева, зам.-министър на икономиката и енергетиката, пред "Нова телевизия"

"При настоящото потребление от по 4.2 милиона на ден (три пъти по-малко от обикновеното) разполагаме с газ за около 6 месеца."

7 януари, 08:00, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, пред Би Ти Ви

"Ние бихме могли да издържим в порядъка на 90-100 дни - 3 месеца, при ограничен режим и при положение че няма разрешение на кризата."

7 януари, 18:00, Георги Първанов

"Запасите от газ в Чирен ще стигнат до края на зимните месеци."

8 януари, Младен Йорданов, началник на хранилището към "Булгартрансгаз" в Чирен, пред БТА

Сергей Станишев прогледна. Москва е непредвидим търговски партньор, призна министър-председателят по повод на кризата, до която доведе пълното спиране на газовите доставки от Русия. Именно неговият кабинет обаче, в лицето на бившия енергиен министър Румен Овчаров, роди крилатата фраза "Повишаване на енергийната независимост на България от Русия чрез задълбочаване на взаимната зависимост". Енергийният екшън от последната седмица нагледно доказа абсурдността на подобна идея.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
168 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Веселин

  Тъй като е ясно че в БГ политик съд и присъда не го лови, единственото което остава е Народът да се произнесе на следващите избори! Единственият въпрос на който не мога да си отговоря е, защо БСП все още има 15-19% според последните социологически проучвания?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Петров

  На БСП не им стигна 97 г. и май пак искат народа да се надигне.
  Ай да пускат топлата вода, че вече 4 дни не съм се къпал и ще замириша вече.
  http://credits-finance.blogspot.com

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Попов

  Ами давайте "американски" газ и няма да сме тотално обвързване с Москва.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Митака

  Няма да коментирам Русия и Украйна...Няма защо да се чудим защо БСП имат 15-20% по последни проучвания.Задайте си въпроса,колко хора имат достъп до интернет,колко хора четат не само "24 часа" и "Труд",и колко хора гледат само БНТ и БТВ.Да не говорим за ДПС-електората,който гледа само турска телевизия,и слуша какво му казва ДПС активиста от неговото село...

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  еврореалист

  каква ирония!
  парите на европейския данъкоплатец по структурните фондове на ес не могат да стигнат до редовия български данъкоплатец (солидарност, а! каква красива дума!) поради несправяне на правителството с работата му.
  но ние сме гениални - "кризата дори да се опитва да ни заобиколи, ние сме й създали непреодолими препятствия, за да не успее..." ес може и да ни спря парите, но ние така се натресохме на кризата, та сега ще е принуден да ни ги отпусне като помощ за справяне с последиците от газовата крива.
  е, гениални просяци сме! аферим!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-P
  Петров

  Попов е прав, ако бяхме руска губерния, сега щяхме да имаме газ. Евала Попов, гласувам с двете си ръце за тебе !

  Нередност?
 • NPaine

  А не е ли време да сложим край на червения проблем веднъж завинаги? С добро комунист очевидно не се превъзпитава, а и ако не ме лъже памета българския народ все още не е получил възмездие за зверствата с които червените паразити завземат властта и с които успяват да я запазят в продължение на 45 години.Ето 14.01 е хубава дата за един своебразен Видов ден макар и с 20 години позакъснял. Аз лично нямам нищо против внукът или синът на някое бившо партиино величие да изкупи престъпленията на своя баща (наказанието, мисля е кристално ясно).
  Та да обобщя: Бой по червените паразити докато спрат да ни смучат кръвта!

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  a.g.

  Ето разрешение на проблема : http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=457&aid=10737

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  rm

  Винаги ме удивляват дебилни изказвания като това на Попов.
  Ти му разправяш какви и защо са такива проблемите на България, той ти казва "да, ама в Америка бият негрите".

  Нередност?
Нов коментар