На 900 млн. евро разстояние

Толкова ще струват спешните проекти за по-голяма сигурност на газовите доставки

1. Връзка Димитровград - Комотини


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  AZ

  А аз си мислех, че Гюмурджина и Комотини са един и същ град? Не е ли така, Гюмурджина е българското име от едно време?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-P
  дедо Иван

  ако искаш да си точен AZ [Анонимен | неутрално] Гюмюрджина е турското име от пам ти века!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-P
  дедо Иван

  търсят се едни 900 млн ЕВРО Батето пита не аз!

  Нередност?
 • 4
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Абе то и магистрала Тракия е само 300-400 км, а се строи от 30тина години.
  Тъй, че горепосочените срокове в българския случай за най-голямо разочарование на всички (изключвам политиците) току виж се попроточили малко.
  Относно цените: това са пазарни цени, т.е. това което реално струва проекта. Тази цена не включва "данък корпуция", а с него както знаем в България се облага всичко...какво остава за големи инфраструктурни проекти. Все пак там пада най-голямото лапкане. Представям си как проблясват очите на политическата измет само като чуе думата "спешен инфраструктурен проект" ( в превод на "батковски": 10-12 години предварителни проучвания, 10тина години строеж, 2-3 опита за концесия, 5-6 сменени правителства всяко със собствени "идеи" т.е. строителни и консултантски фирми, постоянни разходи за консултантски услуги, ежемесечни платени публикации в европейски медии за измиване на имиджа покрай лапкането, постоянно препроектиране на трасето и т.н.).

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  ал

  Глупости, а съществуващия газопровод към Гърция не може ли да се договори да се използва в реверсивен режим? В кризисни ситуации е напълно достатъчен. И ще струва десетки пъти по-малко.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  ал

  И най-важното може да се реализира за месеци.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  киро акционера

  е как да се реализира като политиците мислят от празник до празник

  Нередност?
 • 8
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист

  ОСЕМ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ЕНЕРГИНА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ:

  КАЧ ПАРА & КОГА?

  1. Връзка Димитровград - Комотини
  - 120-130 млн. евро.
  - поне година-година и половина.

  2. Връзка Русе - Гюргево
  - 30 млн. евро
  - поне до края на тази година

  3. Разширяване на хранилището в Чирен

  - 250 млн. евро
  - около година.

  4. Изграждане на второ газохранилище край Галата
  - 85 млн. евро
  - на два етапа - зависи от фактора "туткане-комисион"

  5. LNG терминал за втечнен газ
  - минимум половин милиард евро
  - поне две години

  6.газопровод в проект "Южен Поток"
  - поне 10 млрд. евро
  - поне 3 години след старта

  7. газопровод в проект "Набуко"
  - около 4,6 млр. евро
  - поне до 2013 г.

  8. НАЙ-НАКРАЯ ДА СЕ СДОБИЕМ С АДЕКВАТНИ ПОЛИТИЦИ

  - БЕЗЦЕННО / не е без пари, а сиреч няма цена...
  - до 100 ГОДИНИ...
  - ако мечка не ни мине път...

  Нередност?
 • 9
  scribbler avatar :-|
  Scribbler

  ...
  6. Да се използват падащите световни цени на енергийни източници за да се въведе плавно акциз върху газа и да увеличим акцизите върху другите горива. (В условията на висока енергийна зависимост това е квази равносилно на обмитяване на вноса от Русия). Подобен е дебата има и в Американското общество в момента по повод облагането на горивата като средство за намаляване зависимоста към Близкия изток. Като компенсация за индустрията да се намали корпоративния данък до символичните 1-2%. (Тези две мерки биха имали и оздравителен ефект и за хронично проблематичната ни текуща сметка и ще подподпомогне финансирането на дефицита и по капиталовите салда)
  7. Комисията за защтита на потребителите да проследи дали падането на цените на горивата в България, рефлектира правилно редукцията на нивата им на световните пазари. Ако има нарушения на правилата на конкуренция - санкции, глоби и т.н.
  8. Да се проверят фактурираните вносни цени на суровия петрол и дали рефлектират световните цени, за да не се получи че купуваме по някякъв индекс който уж не падал и по този начин се изнася необложена добавена стойност чрез трансферно цено-образуване.
  9. Да се преразгледа договора с РосАтом за Белене. Да се вдигнат допълнително цените на електричеството, паралелно с интензивно усвояване на средства по Евро-програми за повишаване на енергийната ефективност, както на индустрията така и на домакинствата.
  10. Правителството да инвестира в обновяване на елктро-преносната мрежа създаването на така наречената интелигентна мрежа - смарт грид, която да позволява преноса на електричество в една или друга посока в зависимост от потреблението и генерирането на енергия както и складирането на ток. Да се насърчават истинските пректи за алтернативна енергия (слънце, вятър, битиви и селскостопански отпадъци), а не прокти тип "вавилонска кула" като този за преграждане на Дунава
  11. Да заявим на Газпром че съответно не искаме от тяхната, скъпата газ (по $435 на 1000 куб.м. за България) а да ни дават от Туркменистанската, евтината (по $100 на 1000 куб.м. - http://www.iht.com/articles/2006/09/05/business/gazprom.php) а ние само ще им плащаме трансферните такси както те изкат от Украйна (иначе и ние трябва да искаме за газопренос очетворяване на цената на газта). Алтернативно може да помолим да ни я продават по цени като за Белорусия ($129 на 1000 куб.м. - http://paguntaka.org/2008/12/28/gazprom-gas-price-for-belarus-in-2009-to-be-higher-than-in-2008/)!
  Последната точка е съответно само шега или по скоро реторично искане, но забележете разликата в цените за Беларус и Украйна - 40% дисконт за Беларус. Разликата е най-дебре усезаема в контраста между президентите на двете страни- Виктор Юшченко- бивш губернатор на централната банка на Украина, води активна политика за влизането на странат в ЕС и НАТО; и Александър Лукашенко- бивш директор на СовХоз и последен диктатор в Европа (президент от 1994 година!) с отявлена анти-западна политика. И така в междуредието изплуват леките щрихи и очертания на истинските интереси и намерения на Москва. Каква беше онази приказка за вълка, козината и нрава му! Ну заяц!
  След супата по Грузинска рецепта (харчо) и основно- холубци по Украински, ще има май Ябланишка халва за десерт. Но защо имам чувството че менюто за обяда не е а-ла-карт, ами е поръчано и платено някъде предварително, като храненето в ол-инклусив пакетите за почивка по Българското Черноморие...

  Нередност?
Нов коментар