Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Пълен Ctrl

Следенето на онлайн-кореспонденцията си проправя път през законодателната машина

Транспортната комисия на парламента гласува поправките в Закона за електронните съобщения почти единодушно<br />
Транспортната комисия на парламента гласува поправките в Закона за електронните съобщения почти единодушно<br />
Транспортната комисия на парламента гласува поправките в Закона за електронните съобщения почти единодушно<br />    ©  Красимир Юскеселиев
Транспортната комисия на парламента гласува поправките в Закона за електронните съобщения почти единодушно<br />    ©  Красимир Юскеселиев

Четвъртък, 22 януари 2009 г., 14:30. Зала 142 в бившия Партиен дом е тиха и почти празна. Има само двама депутати, които убиват време, като четат вестници. Бутилките с вода около масивната маса стоят неотворени. Нищо не подсказва, че след по-малко от половин час именно тук ще се състои "разлютена" дискусия за регулацията и контрола на българския интернет. Темата е повече от чувствителна: как правоохранителните органи да получават данни за комуникацията, осъществявана чрез интернет, мобилни и стационарни телефони. Информация за това на кого изпращате имейли, с кого разговаряте по телефона, колко е продължило дадено обаждане, с кого чатите през Skype или ICQ, кои сайтове посещавате. Тоест нещо, което засяга всички. Заради важността на проблема постепенно в зала 142 се стичат представители на телекоми, неправителствени организации за защита на гражданските права, експерти и журналисти. Темата е толкова деликатна, че събира две парламентарни комисии на съвместно заседание. Едната - по транспорта и съобщенията, другата - по вътрешната сигурност и обществен ред.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
43 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Аристотел

  Нещастници. Тези технически малоумни, селски номенклатурчици ще решават за моите права и свбода. Тези доказаха, че не стават за нищо смислено.

  Да обявим тотална война на властта - технически, административно, на улицата. Протестите трябва да продължават и да се радикализират. Друг път няма.

  Интернет е и ще остане свободна зона, технологията изпреварва желанието за контрол и подтискане на личността.

  Използвайте цулото си знание или се образовайте. Време е да поемем нещата в нашите ръце.

  ЗА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ! ПРОТИВ ВСЯКА ВЛАСТ!!

  пс хайде засечете ме и ми запишете данните нещастници. Хайде да ви видя как ще го направите костюмирани дегенерати. Вашето Кунг-Фу не струва.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Petrov

  Sledeneto v neta se nalaga za da moje tanko i nejno da se prilaga cenzura.
  Tova e nepriemlivo za edna uj demokratichna darjava
  http://credits-finance.blogspot.com

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Александр

  решение е технически неграмотно по следните причини

  Технологи за укриване са разработени, предлагат се и се използват със самата появата на интернет (като технология)

  Примери:
  SSL - пакетът за криптиране на предаваеми дани(вчастност), може да бъде използван за чат, поща и всичко друго което има нужда да се скрие от проследяване.
  TOR - позволява да скрие всяка програма работеща в мрежи....
  Списък може да бъде удължен, ако човек се задълбочи и потърси решения.

  Като резултат - технологично изоставане на закони от реалност винаги е имало и винаги ще има, като на престъпници никой не им пречи да използват най модерното, а и няма как. Въпросът е кого ще хванат с тия прости подходи....

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  freenet

  С оглед на събитията от последните 10-на дни, тези изменения в закона е логично да се разглеждат неразделно от някои други вече приети или предлагани изменения от последните дни:

  1) Относно митингите и събранията - забранява се да провеждат такива около сгради на публични институции (като парламент, президентсво и т.н.)
  2) В момента от БСП се предлага да се авишат наказанията за "възпрепядстване на полицай" -т.е. разбирайте, че на всеки митинг полицията може да реши да бие когото си иска, позовавайки се на възпрепядстване на нейни действия, (например ако е решила да подгони и хване някого,всеки, който попадне между него и полицията, за нея ще е препядстващ действията и)

  На пръв поглед мнозина биха казали, че няма общо между тези изменения и следенето на нета и другите комуникации, но фактите говорят, че сериозна част от подготовката и организацията на протестите е станала именно чрез нета. За това и полицията толкова упорито се опитва да избегне съдебния контрол и да разшири обхвата на следенето и ползването от данните от него - така иска предварително да прилага репресии срещу най-активните организатори и симпатизанти на бъдещи протести.

  Вярно, че настоящите поправки се готвят от миналата година още със скандалната наредба 40, но това е именно, защото и през предишните години имаше протести, които се организираха чрез нета (например за Странджа) и при които беше упражнявано полицейско насилие над мирно протестиращи.
  Идеята съвсем не е държавата да се бори с престъпността, а да се потушат в зародиш всички идеи за протест.

  Нека дам един нагледен пример:

  Няколко дни преди протестите във форумите се водят оживени дискусии и полицията изисква от администраторите им IP-та, съответно от доставчика (който по този закон е длъжен да пази логове) установява самоличностите на най-активните пишещи. На база на логовете им за 24 месеца назад може да ги заплаши с предявяване на обвинение за каквото си поиска - например изтегляне на филм преди няколко месеца, ползване на нелицензен софтуер и т.н. (забележете защо МВР толкова упорито настоява поправките да не касаят само тежки престъпления, както е в директивата на ЕС). Така от една страна се постига предварително неутрализиране на най-активните, а от друга - сплашване на всички останали, че полицията винаги и по всяко време има достъп до личните им данни и действията им за 24 месеца назад.

  Примерът може да се обърне като последователност и по друг начин - полицията събира лични данни на влизащи в периметъра на протеста (което прави при таз годишните протести) и след това проверява в логовете на операторите и интернет доставчиците всички действия (телефонни разговори, форумни постове и т.н.) на конкретни хора присъствали там с цел последващо привикване и сплашване или дискредитиране, както стана с един от водачите на лекарските протести миналата година.

  Аз лично преди деня, в който полицаите биха мирни граждани не подкрепях протестите, заради искането за засилено полицейско присъствие в студентски град - никога не съм вярвал че повече полиция там би защитила по-добре правата на студентите - напротив, просто ще има повече корупция и съдействие на мутрите от страна на полицията и повече насилие над студентите. Сега, след като основно искане вече е оставката на Миков, смятам, че дълг на всички нас като Интернет потребители е да подкрепим тези протести и да поставим искания за оттегляне на предлаганите поправки в Закона за електронните съобщения и в другите посочени закони, както и за отмяна на вече приетите такива поправки.

  Просто българската полиция за пореден път показа, че е репресивен орган срещу обикновените граждани, а не борец с престъпността. Сега се опитва да издгне репресиите в ранг на закон с всички тези изменения в законодателството.

  Ако не спрем това сега утре може да е късно и да бъдат премахнати всички законови начини за изразяване на гражданска позиция.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  ?

  който следи и пази - работи. който работи - плаща данъци. ..за вятър работа. колко ще се увеличи обема и потребителите на интернет след 5 години? ще има ли доставчици от други държави? правото на свободно общуване не е престъпление , не е необходимо да имаме разрешение от лекар за сърфиране в интернет, още по малко от катаджии по мрежата. искам правото някой друг да ми напише- ти човече нещо не си добре....ЛИЧНО. без да се криптираме.аз знам кое да помня до гроб, но знам и кое да забравя за да вървя напред. после има да се чудите защо циганите и невярващи в образование стават повече.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Богомил

  Много добре знаят, че сериозните престъпници ще криптират всичко и ще избегнат всякакъв контрол. По-скоро са се прицелили в по-обикновените политически активисти. Около протестите се видя, че интернет им е пробойна в медииното затъмнение, която със сигурност ще се опитат да запушат. Май скоро ще четем упътвания за криптиране и пренасочване.

  Нередност?
 • 8
  nikiv25 avatar :-P
  nikiv25

  Книгата на Джорж Оруел "1984" става настолна книга на законодателите.

  Нередност?
 • 9
  nikiv25 avatar :-|
  nikiv25

  В тази книга май беше забранен и секса?

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Бого

  http://www.bogomil.info/2272/

  Ето още за закона и за слабостите му.

  Нередност?
Нов коментар