Добре дошли в задния двор на МВР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добре дошли в задния двор на МВР

Много сме, силни сме<br />

Добре дошли в задния двор на МВР

Действията на вътрешното министерство около протестите показаха лицето на полицията - опасна, вулгарна, неефективна

13141 прочитания

Много сме, силни сме<br />

© Надежда Чипева


очно преди година МВР покани журналисти заедно с тогавашния вътрешен министър Румен Петков на посещение в обновената сграда на столичното 4 РПУ. С възторг домакините показваха лъскавия паркет и новата дограма на заседателната зала на участъка. Тогава полицаите учтиво помолиха да не се снимат две неща - задържаните, които надничаха зад решетките на килията, и задният двор на участъка, където бяха изхвърлени всички стари мебели отпреди ремонта.

Една година по-късно 4 РПУ отново е в центъра на вниманието. Причината не е поредната порция PR реновации, а фактът, че при странни обстоятелства в участъка загина арестант, а десетки други задържани по протестите пред парламента са били бити, унижавани и малтретирани. Някои от тях - в същата тази лъскава заседателна зала. Други - в арестите на други РПУ-та. Разхвърляният и пълен с боклуци заден двор на цялото МВР този път не остана скрит. През последната седмица: - В ръцете на полицаи загинаха двама арестанти.
- Цяла България видя как неадекватните действия на униформените, охраняващи протеста пред парламента, доведоха до масова агресия и смачкаха желанието за проява на гражданско недоволство.

- Десетки младежи, нямащи нищо общо с агресивните ултраси от площада, разказаха как са били бити и малтретирани из столичните полицейски управления.Всичко това показа едно - въпреки новия министър, новите закони и правилници, новите коли и униформи, обещанията за по-високи заплати вътрешното ведомство остава институция, която може да бъде повече опасна и вредна, отколкото полезна. Ето и доводите в няколко епизода.

Епизод 1 - протест, провокатори, полицейско бездействие

"Тези, които предизвикваха безредиците на 14 януари, бяха 30-40 човека с маски и скрити лица. Те бяха най-отпред. Идентифицирахме ги бързо и ги посочихме на един от висшестоящите полицаи на площада. Ефект от това нямаше. За да ги идентифицираме по-ясно, призовахме протестиращите на седнат на земята в памет на загиналия студент Стоян Балтов. Единствените, които останаха прави, бяха хората от групичката, която нападаше полицаите. И въпреки това те не бяха задържани." Думите са на Борислав Сандов от Сдружение за развитие и обществен контрол - един от организаторите на първия голям протест пред парламента.
Той разказва още как металните ограждания на площада са били обърнати наобратно и вързани помежду си с пластмасови връзки - причината, поради която те бяха лесно откъртени и се превърнаха в оръжие срещу служителите на реда. Не разбира и защо полицията е бездействала, когато е била агресирана от същите тези 30-40 души. Борислав продължава: "В 13 часа предвид ситуацията решихме сами да обявим, че прекратяваме протеста. Не знаехме, че има сигнал за бомба и заповед на общината. Научихме за това чак в 13.30 ч., когато площадът вече беше изпразнен." Ние ще допълним - без предупреждение (полицията разполага с два мегафона, вероятно по-възрастни от голяма част от протестиращите), но за сметка на това с много сила. "Митингът изведнъж става незаконен и никой не разбира това. Полицията обаче се държи така, сякаш всички са уведомени", коментира правозащитникът Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии.

Сигналът за бомба беше официалният повод площадът да бъде почистен, а протестиращите - прогонени. До ден днешен обаче МВР мълчи защо не е предприело действия по-рано (сигналът е получен в 9.30) и защо не е евакуирано Народното събрание, БАН и близките сгради.

Епизод 2 - Бой за всички

Разпръскването на протестиращите пред парламента стана с много бой. "По принцип стандартът е сила да се използва тогава, когато е абсолютно необходимо, тогава, когато няма друг начин. И само по отношение на тези, които отказват да се подчинят, а не поголовно. Иначе действията на МВР са незаконни. Конкретно за всяко използване на сила трябва да се прави подробен анализ впоследствие", коментира Йонко Грозев.Студентът Александър Витанов, около 20- годишен, разказва как е бил задържан заедно с брат си: "Когато станаха безредиците, попитах полицаите къде е безопасно да отидем. Те посочиха градинката между университета и парламента. Щом стигнахме там, бяхме притиснати между други протестиращи и полицаи. Започнаха да ме ритат, докато не падна. Тогава в мен се спъна един жандармерист. Когато стана, той извика: "В теб ли ще спъвам бе, копеленце." И започна да ме бие." Александър си спомня, че никой от полицаите не е искал да се легитимира. Явор Никифоров, преподавател по информатика и треньор на националния отбор по програмиране, също попада в ареста: "Излизах от лекции и заедно с приятелката ми отидохме на протеста. Въобще не разбрах защо бях задържан."

Задържаните са накарани да застанат на колене от лявата страна на парламента (припомняме - намиращият се на 50 метра площад е изпразнен, защото на него уж има бомба). Разказват двама от арестуваните, пожелали анонимност: "Викаха ни - сега ще видите, ще ви закараме в Суходол и в Бобов дол." Тези, които задавали въпроси, са удряни пред очите на останалите: "Един от природозащитниците отказа да седне в калта. Беше отведен зад един от микробусите. Чувахме само крясъци." Арестуваните са откарани с автобуси и микробуси в различни полицейски управления.

Епизод 3 - Добре дошли в столичната полиция, който е жив и си признае, може да излезе.

"След като бяхме задържани, ни отведоха в Четвърто РПУ. Настаниха ни в голяма заседателна зала", разказва Асен Витанов, брат на Александър. Той си спомня, че отношението към тях е било грубо: "Бяхме постоянно псувани, удряни. Събличаха ни голи." Асен разказва как е ставало попълването на декларациите към заповедта за задържане: "Подсказано ни беше да не искаме адвокат или медицинска помощ."Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов разказва, че дежурният в друго полицейско управление му е обяснил, че задържаните не се срещат с адвокат, защото няма свободно помещение. "Това е абсурдно. Не може битовите проблеми на МВР да са причина да не се спазва конституцията", коментира от своя страна Йонко Грозев. На задържаните е отказано и да се обадят по телефона на роднини. В същото време им е казано, че храна могат да получат само ако някой им донесе.
Явор Никифоров разказва как е настанен в килия от девет квадратни метра заедно с още дузина: "Аз спах на земята. Престъпниците са нещо, от което се страхувах, а с мен се държаха като точно такъв. А аз съм невинен."Близо 40 от арестантите в Четвърто РПУ са настанени в една килия от 15 квадратни метра: "Нямаше прозорец и затова сложихме единственото одеяло, за да спре въздуха." Тези, които се съгласили да "признаят", че са хулиганствали, са освободени същата вечер. Отказалите - остават да нощуват в районното. Асен Витанов разказва друг интересен факт - в районното не е видял нито един от тези, които са буйствали и наистина правили проблеми на площада: "Имаше двама, но те се оказаха непълнолетни и ги отделиха." В същия участък по-рано през деня е задържан и 60-годишният Методи Маринов. Той отива сам в районното - срещу него има подадена жалба, че е обсебил два автомобила. При ареста декларира, че има сърдечни проблеми. Разпитван е цял ден. Килията е пренаселена и той е оставен да нощува на стол в коридора. Задържаните си спомнят, че чуват призивите му за помощ. Никой от дежурните не му обръща внимание. Малко преди 2 часа сутринта той пада на земята. Половин час по-късно лекарите констатират смъртта му.
МВР крие случая повече от 16 часа и най-накрая изнася невярна информация - че починалият е обвиняем по досъдебно производство и че прокуратурата е искала да го задържи за 72 часа.Най-странното е, че държавното обвинение (според законите господар на разследването) е било уведомено чак след като случая се разшумя в медиите. По информация на "Капитал" това е станало след подсещане от самия главен прокурор. По негово настояване е образувано досъдебно производство за убийство.

Иначе вътрешната проверка на МВР, назначена по случая, не откри нередности. По информация на "Капитал" обаче тя се базира само и единствено на показанията на служителите в районното.И въпреки, че случаят "Маринов" най-вероятно няма нищо общо с протестите, той е показателен за това, че в МВР е жив един мрачен инстинкт - да подбира и манипулира информацията, която изважда наяве.

Епизод 4 - Равносметката

Според статистиката на протестите са задържани около 180-190 души. От тях 95 са изправени пред съда по Указа за борба с дребното хулиганство. Осъдените са 49. "Тези числа повдигат много въпроси - за ефективността на полицията, нейните методи и компетентност", коментира Йонко Грозев. Александър и Асен Витанови и Явор Никифоров са сред оправданите - полицаите по никакъв начин не могат да докажат, че те са извършили това, което им се приписва: "Никой обаче не може да изчисти това, което преживях", казват те.Делата се гледат на конвейер и има явен дисбаланс между силите. Полицаите, задържали обвиняемия, са и основни свидетели. Те свидетелстват за неща, които просто не е имало как да видят. Обвиненията на задържан на различни места около парламента са copy-paste. "Този тип дела са голям проблем, защото по никакъв начин не гарантират правото на защита. Един човек е държан в ареста и директно изправен пред съдия, без да е имал възможност да организира защитата си. Има решение на Европейския съд по правата на човека, че подобна практика е незаконна."

Въпреки инцидентите и проваления протест вътрешният министър похвали полицаите за това, че са използвали "добре премерена сила", и практически вмени на организаторите отговорността за случилото се. Думите му за перфектните действията на МВР на 14 януари ясно контрастираха с мерките, които МВР взе на останалите протести - беше въведен пропускателен режим, загражденията бяха завързани с метални скоби. Провокатори вече нямаше. Но нямаше и протестиращи. Полицейската операция беше успешна.

Епизод 5 - Не, не желаем да ви слушаме

Седмица по-късно по настояване на опозицията в парламентарната вътрешна комисия беше извикан за изслушване вътрешният министър Михаил Миков, както и младежи, станали жертва на полицейското насилие. Сред тях са Асен и Александър Витанови. Беседата обаче е бламирана от БСП и ДПС, които отхвърлят предложението за изслушване. Идеята е на Татяна Дончева, която се мотивира с думите, че комисията не е разследващ орган, за да разпитва анонимни лица. Впоследствие ще стане ясно, че всеки от дошлите е готов да говори с името си.

За разлика от ръководството на МВР, което коментираше безлично случилото се на площада и полицейските участъци.

"Ние си проверяваме това, което има в нашите масиви, нашата информация, разбира се, ние сме длъжни да си правим вътрешни проверки, но пак казвам, ако има граждани, които са засегнати, нека сезират прокуратурата, има ред за това и нещата трябва да се проверят", коментира действията на полицията пред "Дарик" генералният комисар Павлин Димитров.

По настояване на председателя на комисията Минчо Спасов все пак младежите бяха изслушани неофициално от представители на опозицията и НДСВ. Битите протестиращи са учудени, че останалите депутати не желаят да ги чуят.

Един по един те разказват за случилото се около тях на 14 януари. Малкото останали депутати не крият изумлението си от чутото. Видимо втрещен остава и съветникът на комисията и бивш шеф на националната полиция Васил Василев. След заседанието Минчо Спасов коментира, че няма механизъм, по който да накара цялата вътрешна комисия да чуе разказаното, и за това поема лична инициатива информацията да бъде систематизирана и предоставена на МВР: "Чух много тревожни неща, които изискват мерки за защита на гражданските права."Вътрешният министър Михаил Миков обаче предпочете да пропусне разказите на малтретираните и да изчака резултатите от поредната вътрешноведомствена проверка. Която е с предизвестен резултат...

очно преди година МВР покани журналисти заедно с тогавашния вътрешен министър Румен Петков на посещение в обновената сграда на столичното 4 РПУ. С възторг домакините показваха лъскавия паркет и новата дограма на заседателната зала на участъка. Тогава полицаите учтиво помолиха да не се снимат две неща - задържаните, които надничаха зад решетките на килията, и задният двор на участъка, където бяха изхвърлени всички стари мебели отпреди ремонта.

Една година по-късно 4 РПУ отново е в центъра на вниманието. Причината не е поредната порция PR реновации, а фактът, че при странни обстоятелства в участъка загина арестант, а десетки други задържани по протестите пред парламента са били бити, унижавани и малтретирани. Някои от тях - в същата тази лъскава заседателна зала. Други - в арестите на други РПУ-та. Разхвърляният и пълен с боклуци заден двор на цялото МВР този път не остана скрит. През последната седмица:

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

86 коментара
 • 1
  23 avatar :-|
  Rowan Atkinson

  Плаче ми се,докато чета тази статия. Безчестие и безнадежност.

 • Comandante Marques

  МВР като цяло е убежище за хора, които са отпаднали от обществото като непригодни. За тия екземпляри (някои от които не са извървяли пътя на еволюцията) пищова и белезниците са неоспорим белег на власт. Власт, която те ползват за да бият задържани и безпомощни хора, скрити зад маските, щитовете и шлемовете си. За тях основното е, че са безнаказани и в оскотяването си са паднали дотам, че да не зачитат никакви други права, освен собственото си право да бият и да се молят за повече пари, за да могат да бият по-ефективно.

 • 3
  Avatar :-|
  Petrov

  MVR i vsichki DS strukturi komandvat darjavata nishto she licata na politicite uj se meniat
  http://credits-finance.blogspot.com

 • 4
  antonk avatar :-|
  Anton K

  Статията ми напомня на една книга написана при други обстоятества - 'Хоро'. Някой да помни тази книга? Времената се менят, хората не.

 • 5
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  сега като си помисля, това е най-големия побой, нанесен на граждани от полицията от 1989 гоина на сам. през 1997 беше по-малко.

 • 6
  kurzabsp avatar :-|
  Milen Ivanov

  На 14-и бях, защото ми се ходеше. В сряда обаче ще отида само напук.

 • 7
  Avatar :-|
  Изродът

  още размишлява как да напише коментар, в който някак да включи и "брюкселските зелки". Трудна работа.

 • 8
  Avatar :-|
  Шок

  Видях потресаващи кадри ( http://www.vbox7.com/play:4f1cdd3f )! Нямаме нужда от такова МВР! Полицаите, превишили правата си трябва да бадат уволнени незабавно!

 • 9
  Avatar :-|
  ?

  добре описано. защо са изпуснати епизода за медийното затъмнение за следващия ден? , и каква е разликата между желанието на гражданите за справедливост и бъдеще и финансовите интереси на шефове на студентски общежития и столове?..преразказ от майка на студентка във варна- още първия ден ме рекетираха със сто лева....сигурен съм , че образованото и интелигентно общество в българия ще излекува чумата от родината ни - не със борба срещу полицията , а с осмиването на силата която ни прави роби в 21век в държава - част от империя. .. с нови идеи, с творчество, със знания и най вече - с желанието не да се борите, а да се присмеете на тираните....засега те ви се смеят- подредиха първия истински граждански протест за обида срещу държавата и народа по начин и режисура който няма да се повтори...веднъж е девственоста ! .. веднъж идва от веда..а след веда - повеля...обичайте българия, обичайте хората които живеят в българия и които искат да живеят в нея с нас..явно е дошло времето когато трябва пак да докажем че сме най интелигетните- че сме птицата феникс за европа...можете ли да покажете творчество в желанието за граждански права, което да победи организирана йерархична структура , която работи с предварителни модели?.. със закъснение?............когато проявявате дейност която е в полза на род и родина - празнувайте!!!!!!!!!!!!!!..с всички! .. защото се раждате!

 • 10
  Avatar :-|
  гого

  Всяка позиция има значение. Всичко премълчано е без значение. Просто е. Не е необходимо да си някакъв екстремист, революционер или гръмогласен "патриот". Ако искаш да бъдеш гражданин, защото всичко което те заобикаля е твое, то кажи какво мислиш. Ако доброволно се съгласяваш друг да стопанисва живота ти - мълчи. И това е просто. И преди 150 години у нас е било така. Населенито е работило /слугувало/ безплатно на наместника от турска страна при събиране на реколтата и какво ли не. Мразели са се. Биели са се по време на тържаства, в последствие на което са се появявали хайдути /Видрица/. Нищо от тогава в обществени отношения не е по-различно.
  Сега разни типове, номенклатура от второ и трето поколение се правят на управляващи, но на практика са чисти консуматори и експлоататори на ресурс изработен от нормалните хора. И преди 150 години и сега ситуацията е идентична. Тогава са им изработвали материални ресурси, сега пари под формата на данъци и такси - бюджет. Този ресурс си го харчат както им скимне, особено за екстри. На фона на тези разходи, Валентин Димитров - "Топлото" си е купувал "захарни петлета" и нищо повече.
  Разбира се, право на всеки е да си седи в къщи, а шепа млади хора да протестират. И преди 150 години е било така. Защо ли и сега е така?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.