Добре дошли в задния двор на МВР

Действията на вътрешното министерство около протестите показаха лицето на полицията - опасна, вулгарна, неефективна

Много сме, силни сме<br />
Много сме, силни сме<br />    ©  Надежда Чипева
Много сме, силни сме<br />
Много сме, силни сме<br />    ©  Надежда Чипева

очно преди година МВР покани журналисти заедно с тогавашния вътрешен министър Румен Петков на посещение в обновената сграда на столичното 4 РПУ. С възторг домакините показваха лъскавия паркет и новата дограма на заседателната зала на участъка. Тогава полицаите учтиво помолиха да не се снимат две неща - задържаните, които надничаха зад решетките на килията, и задният двор на участъка, където бяха изхвърлени всички стари мебели отпреди ремонта.

Една година по-късно 4 РПУ отново е в центъра на вниманието. Причината не е поредната порция PR реновации, а фактът, че при странни обстоятелства в участъка загина арестант, а десетки други задържани по протестите пред парламента са били бити, унижавани и малтретирани. Някои от тях - в същата тази лъскава заседателна зала. Други - в арестите на други РПУ-та. Разхвърляният и пълен с боклуци заден двор на цялото МВР този път не остана скрит. През последната седмица:

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


86 коментара
 • 1
  23 avatar :-|
  Rowan Atkinson

  Плаче ми се,докато чета тази статия. Безчестие и безнадежност.

 • Comandante Marques

  МВР като цяло е убежище за хора, които са отпаднали от обществото като непригодни. За тия екземпляри (някои от които не са извървяли пътя на еволюцията) пищова и белезниците са неоспорим белег на власт. Власт, която те ползват за да бият задържани и безпомощни хора, скрити зад маските, щитовете и шлемовете си. За тях основното е, че са безнаказани и в оскотяването си са паднали дотам, че да не зачитат никакви други права, освен собственото си право да бият и да се молят за повече пари, за да могат да бият по-ефективно.

 • 3
  Avatar :-|
  Petrov

  MVR i vsichki DS strukturi komandvat darjavata nishto she licata na politicite uj se meniat
  http://credits-finance.blogspot.com

 • 4
  antonk avatar :-|
  Anton K

  Статията ми напомня на една книга написана при други обстоятества - 'Хоро'. Някой да помни тази книга? Времената се менят, хората не.

 • 5
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  сега като си помисля, това е най-големия побой, нанесен на граждани от полицията от 1989 гоина на сам. през 1997 беше по-малко.

 • 6
  kurzabsp avatar :-|
  Milen Ivanov

  На 14-и бях, защото ми се ходеше. В сряда обаче ще отида само напук.

 • 7
  Avatar :-|
  Изродът

  още размишлява как да напише коментар, в който някак да включи и "брюкселските зелки". Трудна работа.

 • 8
  Avatar :-|
  Шок

  Видях потресаващи кадри ( http://www.vbox7.com/play:4f1cdd3f )! Нямаме нужда от такова МВР! Полицаите, превишили правата си трябва да бадат уволнени незабавно!

 • 9
  Avatar :-|
  ?

  добре описано. защо са изпуснати епизода за медийното затъмнение за следващия ден? , и каква е разликата между желанието на гражданите за справедливост и бъдеще и финансовите интереси на шефове на студентски общежития и столове?..преразказ от майка на студентка във варна- още първия ден ме рекетираха със сто лева....сигурен съм , че образованото и интелигентно общество в българия ще излекува чумата от родината ни - не със борба срещу полицията , а с осмиването на силата която ни прави роби в 21век в държава - част от империя. .. с нови идеи, с творчество, със знания и най вече - с желанието не да се борите, а да се присмеете на тираните....засега те ви се смеят- подредиха първия истински граждански протест за обида срещу държавата и народа по начин и режисура който няма да се повтори...веднъж е девственоста ! .. веднъж идва от веда..а след веда - повеля...обичайте българия, обичайте хората които живеят в българия и които искат да живеят в нея с нас..явно е дошло времето когато трябва пак да докажем че сме най интелигетните- че сме птицата феникс за европа...можете ли да покажете творчество в желанието за граждански права, което да победи организирана йерархична структура , която работи с предварителни модели?.. със закъснение?............когато проявявате дейност която е в полза на род и родина - празнувайте!!!!!!!!!!!!!!..с всички! .. защото се раждате!

 • 10
  Avatar :-|
  гого

  Всяка позиция има значение. Всичко премълчано е без значение. Просто е. Не е необходимо да си някакъв екстремист, революционер или гръмогласен "патриот". Ако искаш да бъдеш гражданин, защото всичко което те заобикаля е твое, то кажи какво мислиш. Ако доброволно се съгласяваш друг да стопанисва живота ти - мълчи. И това е просто. И преди 150 години у нас е било така. Населенито е работило /слугувало/ безплатно на наместника от турска страна при събиране на реколтата и какво ли не. Мразели са се. Биели са се по време на тържаства, в последствие на което са се появявали хайдути /Видрица/. Нищо от тогава в обществени отношения не е по-различно.
  Сега разни типове, номенклатура от второ и трето поколение се правят на управляващи, но на практика са чисти консуматори и експлоататори на ресурс изработен от нормалните хора. И преди 150 години и сега ситуацията е идентична. Тогава са им изработвали материални ресурси, сега пари под формата на данъци и такси - бюджет. Този ресурс си го харчат както им скимне, особено за екстри. На фона на тези разходи, Валентин Димитров - "Топлото" си е купувал "захарни петлета" и нищо повече.
  Разбира се, право на всеки е да си седи в къщи, а шепа млади хора да протестират. И преди 150 години е било така. Защо ли и сега е така?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход