По милион евро на ден

Втора седмица българските компании понасят загуби от затворената граница с Гърция

Гръцките земеделци прекратиха блокадата на ГКПП&nbsp;&quot;Илинден - Екиохи&quot; в четвъртък вечерта.<br />
Гръцките земеделци прекратиха блокадата на ГКПП&nbsp;&quot;Илинден - Екиохи&quot; в четвъртък вечерта.<br />
Гръцките земеделци прекратиха блокадата на ГКПП&nbsp;&quot;Илинден - Екиохи&quot; в четвъртък вечерта.<br />    ©  Асен Тонев
Гръцките земеделци прекратиха блокадата на ГКПП&nbsp;&quot;Илинден - Екиохи&quot; в четвъртък вечерта.<br />    ©  Асен Тонев

"Истинският удар от затворената българско-гръцка граница го поемаме ние, малките предприемачи", казва Тони Костадинов, собственик на малка транспортна фирма от град Петрич. Единствените му два камиона са блокирани от гръцка страна, пълни със стока. Единият чака от пет, а другият от два дни. Неустойката за всеки ден закъснение е между 150 и 200 евро. Единият камион е хладилен и трябва да превози хранителни продукти до Румъния. Другият е натоварен с плодове и зеленчуци за вътрешния пазар.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Stavrogin

  Брех, що няма дитирамби за смелия гръцки и френски народ, които знаят как да остояват правата си и не са заспали като нас бългсрите!

  Нередност?
 • антивизантиец

  Най-гнусното в цялата история е, че "протеста" на гръцките фермери, насочен срещу гръцкото правителство, всъщност навреди най-много на България. Не мога да разбера, защо не блокираха центъра на Атина и Солун, защо не блокираха коридора за Западна Европа през Македония? Затова за "благодарност" и "солидарност" юни и юли трябва да им спретнем един протест, да блокираме границата и да поспрем потока от туристи към Гърция.

  Нередност?
 • 3
  ktpk avatar :-|
  KTPK

  Антивизантиец всъщност и коридора през Македония беше блокиран....

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  aikon

  ...казва Тони Костадинов, собственик на малка транспортна фирма от град Петрич. ....
  В същност, фирмата не е негова, а на баща му.
  По ирония на съдбата, познавам този неуравновесен младеж /вечния студент/ с параноя, че вечно го крадат шофьорите и плащат ремонтите на старите му камиони, под предлог, че те са виновни че са ги счупили.
  Също така, повечето нямат договори за работа, а след курса са изгонвани, под различни предлози.
  Но, не е само той, има доста фирми като "неговата". Крайно време е да си продаде камионите и да спре да "вдига прах" по шосетата и да остави истинските фирми, които наистина инвестират в нови камиони да работят.
  Фирми, като тази на баща му, свалят цените, също така и другите като него с един, два или три камиона.
  Имаше даже случай, в който, беше заобиколил спедицията, която му давше товари и отишъл направо при товародателя, с цел смъкване на цената, естесвено беше изхвърлен от схемата, заради неетичното му поведение.
  Но, както са казали старите хора, "пази Боже, сляпо да прогледа".
  Един съвет към уважавания от мен вестник Капитал, проверявайте си хората, за които пишете, защото някои от тях не са критерий за бизнеса в България, а по-скоро хората, от които кризата трябва да прочисти, за да освободи място за истинските фирми.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Зъбльо

  Айкон, той материалът на "Капитал" не е за Тони Костадинов, а е за малките фирми и ефекта от блокадата върху тях. Със същия успех можеше и да е за Сульо Пульов от Горно Нанадолнище. А иначе наистина е ирония на съдбата, след като си запушвал едни пътища, да ти запушат твоите камиони след това.

  Нередност?
 • 6
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  В следствие на блокадата бях удивен да разбера, че нарязаната салата в кутия, която си купувам всеки ден за обяд от Била, се кара чак от Гърция. Трудно ми е да повярвам, че така излиза по-евтино, отколкото местното производство, но явно нашите фермери една маруля не могат да изкарат, която да е конкурентноспособна на пренесената от стотици километри и произведена с по-високоплатен гръцки труд.

  Нередност?
 • 7
  tonirus avatar :-|
  Тони Крумова

  Като им излиза толкова скъпо на българските фермери, защо не минават през Турция за Гърция, турската граница не е блокирана.
  И е прав №6, защо българските фермери внасят стопански култури от Гърция, ние българите нямаме ли си производство? Защо българските фермери не произвеждат унас това, което внасят отвън?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал