Какво тук значи някаква си етика

Общият етичен кодекс на магистратите беше разкритикуван от съюза на съдиите

Коко Ганчев в действие<br />
Коко Ганчев в действие<br />    ©  "Капитал"
Коко Ганчев в действие<br />
Коко Ганчев в действие<br />    ©  "Капитал"

ферирай!" С тази си директна реплика, отправена към наместника на СИК в Русе Илиян Пенев-Мацола, прокурорът Николай Ганчев влезе в най-новата история на българската съдебна система. И въпреки че с тези си думи без съмнение Ганчев уронва престижа на съдебната власт и въпреки че съдбата му премина през всички етапи на трудния и осеян с формалности път на дисциплинарното наказание, днес Николай Ганчев може да бъде забелязан как с широка усмивка прехвърча от зала в зала в Съдебната зала и правораздава...

Съдбата на Ганчев е един от стотиците примери за това как провинили се магистрати успяват да използват дупките в законите, противоречивата дисциплинарна и съдебна практика и така успяват да минат ненаказани между капките.

От близо година Висшият съдебен съвет (ВСС) подготвя общ етичен кодекс за съдии, прокурори и следователи, който би трябвало да обхване всички стандарти за професионално поведение на магистратите. С него правителството на съдебната власт се надява да въведе ясни принципи на отговорност и да запълни дупките, създадени между действащите в момента три етични кодекса.

В същото време обаче проектът беше остро разкритикуван от съдийската гилдия в лицето на Съюза на съдиите в България, неправителствения сектор и дори Консултативния съвет на европейските съдии. Според всички тях, така написани и приети, текстовете ще доведат до ограничение на независимостта на магистратите.

Общ знаменател

Първият недостатък в кодекса е, че поставя под общ знаменател всички магистрати и дори разширява разбирането за тази длъжност, като включва членовете на ВСС и служителите на инспектората към съвета. "Той е общ за всички магистрати и не взима предвид характерните особености на всяка една от професиите", коментира говорителят на съюза Нели Куцкова. Тя дава конкретен пример: "Ако за един съдия е забранено да контактува пряко с обвиняемия, за прокурора и следователя това е част от задълженията му."Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев споделя тезата, че правилата са едни и същи за всички: "Нима мислите, че съдията не може да се напива, а прокурорът може." Истината е, че към настоящия момент в България действат три различни етични кодекса за всяка една от гилдиите - съдии, прокурори и следователи. Този факт по думите на членове на ВСС затруднява дисциплинарната практика.

Работодател срещу профсъюз

Този четвъртък парламентарната комисия по правни въпроси, без да му обърне и секунда внимание, прие на първо четене текст за изменение на Закона за съдебната власт, който дава право на ВСС да приеме единния етичен кодекс (засега съветът само утвърждаваше етичните кодекси на гилдиите). Според становището на Съюза на съдиите в България и различни експерти проблем представлява и фактът, че "работодателят" (Висшия съдебен съвет) създава етичните правила, а не самата гилдия. Това противоречи на международната практика, според която те се приемат доброволно от самата гилдия не от нейния административен началник. На сходно мнение е и Иванка Иванова от правната програма на институт "Отворено общество". Нейната позиция е, че приемането на етични правила за съдиите е висш израз на тяхната независимост. В същото време обаче съществува проблем с това коя точно организация ще изработи кодекса. Константин Пенчев дава пример: "Само съдиите имат три." Председателят на ВАС коментира, че ако едното сдружение е приело етични норми, те практически не са задължителни за членовете на останалите две: "В дисциплинарната практика сме стигали до абсурди. Например следовател, срещу когото има дисциплинарно дело, казва: "Аз не съм член на съюза на следователите, тези етични норми не важат за мен."И действително - тоталното размиване между добро и лошо, позволено и забранено е част от действителността на съдебната система. И ясните правила за всички и адекватното прилагане е единственият начин Темида да се освободи от некоректните в редиците си.

Миш-маш

@@file:[email protected]@

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  нищо чудно

  Пълна порнография и емблематична за България история

 • 2
  Avatar :-|
  гражданин

  Той човекът не само си правораздава. Той си и гласува когато беше член на ВСС и си назначи много хора, че и окръжен прокурор на Русе. Ама както е казал националният ни герой " а бе нейсе, запуши я...".

 • 3
  petervanev avatar :-?
  Петър Ванев

  Любопитно ми е, как така етичен кодекс за съдиите не важи за всички съдии? А само за тези, които са членове на съюзите им. Тези неща трябва да имат задължителен характер, още повече, че се касае за съдебната власт а не за продавачите в бакалии. Не бива да се допуска такова размиване -

  "Например следовател, срещу когото има дисциплинарно дело, казва: "Аз не съм член на съюза на следователите, тези етични норми не важат за мен."

  Трябва да има общоважащи етични правила, чието неспазване да влече отговорност. Но каква може да е, ако не дисциплинарна? Етична отговорност при магистрат? Това не е дефинирано, каква друга може да е тя? Етичните норми следва да се разглеждат като тълкувателно решение, а не пожелание за празник...

 • 4
  Avatar :-(
  пресен емигрант

  Само ни хвърлят прах в очите май (поредния). Голяма част от съдиите и прокурорите са престъпници, част от Октопода.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход