Европейският съюз свършва в Бобов дол

В нарушение на ангажиментите към Брюксел държавата отвори повторно мощностите на контролирания от Христо Ковачки ТЕЦ

Христо Ковачки не крие намеренията си да види ТЕЦ &bdquo;Бобов дол&ldquo; отново с пълни мощности<strong><br />
</strong>
Христо Ковачки не крие намеренията си да види ТЕЦ &bdquo;Бобов дол&ldquo; отново с пълни мощности<strong><br /> </strong>    ©  Цветелина Ангелова
Христо Ковачки не крие намеренията си да види ТЕЦ &bdquo;Бобов дол&ldquo; отново с пълни мощности<strong><br />
</strong>
Христо Ковачки не крие намеренията си да види ТЕЦ &bdquo;Бобов дол&ldquo; отново с пълни мощности<strong><br /> </strong>    ©  Цветелина Ангелова

резидентът Георги Първанов винаги е обичал да повтаря, че подопечният му Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) трябва да има повече правомощия, за да бъде по-ефективен. След като години наред това не се случи, в разгара на газовата криза държавният глава явно е успял да осъществи мечтата си. Това обаче не е помогнало за възобновяване на газовите доставки от Русия, а за повторно пускане на втори блок на контролирания от Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". Рестартирането на мощностите, които бяха спрени от Европейския съюз, може да доведе до евросанкции за България.

Пускането на втория енергоблок ТЕЦ "Бобов дол" е станало на 9 януари, два дни след последно заседание консултативния съвет. На него бяха обсъдени различни варианти за решение на газовата криза. Един от тях, който само бегло е споменат по време на заседанието, е бил да се пусне отново спреният в края на 2007 г. блок, за да компресира голямото потребление на ток. Тъй като КСНС има само съвещателни функции, решение за ТЕЦ "Бобов дол" не е било взето.

Тука има, тука нема

След края на заседанието Първанов обаче обяви, че като че ли "има консенсус по необходимостта в най-близък план да се пристъпи към пускането на ТЕЦ "Бобов дол", където мисля, че има добри възможности за електропроизводство".
Този извод е странен, защото, преди да се тръгне към нарушаване на договора с ЕС, има други възможности. Може да се активира студеният резерв, (мощности, които не работят, но се поддържат в готовност за включване), би могло също да се намали износът. В действителност по това време проблемът на България не беше недостигът на произведен ток, а лошото състояние и недостатъчният капацитет на електрическите мрежи, което при по-голяма консумация доведе до аварии.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  AZ

  Отново елементарни грешки в текста и графиката-блокът бил харчил по 5 тона (!!) въглища дневно Проверете си пак цифрите- става въпрос за 5 000 тона!!!!!

 • 2
  Avatar :-|
  uf

  Абе това са кокошкарски истории. Защо не наблегнем на страния факт, че бившия германски канцлер е служител на "Газпром" и следователно е работник на Путин? Какви решения е вземал и как е управлявал Германия, като се е готвил да работи за своите господари - руснаците? И какво точно е казвал в Москва за ЕС????

 • 3
  Avatar :-|
  kamenl

  За Крадисто Феодалашки европейските правила не важали!

  Не думай! Понеже за Батко Братковия пътен фонд сигурно важат, или може би за МВР?

  Смех!

  Смърт на комунистическите шефове! Смърт само за комуниста!

 • 4
  Avatar :-|
  edi

  хей Ковачки спри се малко бре младеж, в гроба ли ще отнесеш богатството си ??? успех :-)

 • 5
  Avatar :-|
  NYTimes

  Пред очите на изумения "матриал" Христо Ковачки и президентът Георги Първанов се превръщат направо в бандити.

 • jim

  Ей така се финансират избори

 • 7
  stan072 avatar :-|
  stan072

  Преди няколко години имаше залпово замърсяване на Стара Загора. Вдигна се доста шум. Особено активна беше енергийната мафия. Лошото е , че почти нямаше жител на СЗ , който да не защити ТЕЦовете. В съшото време Димитровград , Гълъбово и Раднево са почти денонощно обгазени. Изглежда на житилите на тези градове им е по изгодно да взимат високи заплати и да живеят еснавския си живот , пред алтернативата децата им да са живи и здрави. ТЕЦ2 доста години не могат да пуснат сероочистваши инсталации на всички блокове. Сетете се защо?Брикел -тецът на Ковачки продължава да трови Гълъбово. Там няма елементарни пречиствателни съоръжения.
  Виновно е екоминистерството , одобрило комплексно разрешително на Брикел в разрез на всички норми. Мисълта ми е , че за алчноста на олигарсите плащат децата ни - със здравето и живота си.
  Надявам се ДАНС да се заеме сериозно с енергийната мафия. Кражбите за милиарди.

 • 8
  Avatar :-(
  пресен емигрант

  Така се пълнят партийни каси, значи... ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, КОГА ЩЕ НИ ИЗБАВИШ ОТ ТАЗИ УПРАВЛЕНСКА МАФИЯ??!!

 • 9
  Avatar :-|
  gogo

  Че защо е работил до 5 февруари, след като пуснаха газа на 21 януари, аааааааааааааааааааа

 • kamenl

  "Надявам се ДАНС да се заеме сериозно с енергийната мафия"

  Сигурен съм, че ще се заеме! Ще разкатае майката на всеки, който се опитва да противостои на енергийната мафия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход