Опасност зад борда

Фиксираният курс на лева ще усили влиянието на кризата в България, но без него страната е загубена

"България е остров на бюджетна стабилност в обзетата от рецесия Европа." Учудващо, но тези успокоителни думи не идват от българското правителство, а от Европейската комисия в нейната оценка за провежданата от България фискална политика, която беше дадена в сряда. И наистина, ако се гледат само данните досега, България изглежда като абсолютен отличник. През последното тримесечие на 2008 г. ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се забави, но се запази доста висок на фона на спада, отчетен от повечето европейски икономики. Бюджетният излишък също говори за завидна дисциплина. Основната причина за доброто представяне беше валутният борд, който предпази страната от спираловидно падане на валутата, сполетяло други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като Унгария, Полша и Украйна. Това обаче не е цялата картина.

"Първите признаци на кризата вече се появяват." Това вече са думи на премиера Сергей Станишев. Те не са успокоителни, но са верни. Истинските проблеми тепърва ще се усещат от българската икономика, и то болезнено. Основната причина е, че стабилността на валутния борд и доверието в него забавиха действието на кризата, но не го неутрализираха. И няма как да е иначе - според учебниците връзването на паричната единица на една страна към стабилна чужда валута защитава икономиката й от вътрешни шокове (като хиперинфлация), но я прави уязвима от външни. Всичко това се случва в момент, когато финансовите потоци към Източна Европа практически пресъхнаха, а няколко страни прибягнаха до финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ). Затова анализатори от редица водещи банки и институции предупредиха, че от спасителен пояс бордът се превръща в тежест. Всички обаче признават, че без него перспективите пред страната са още по-лоши и съветват правителството и БНБ да не допускат дори най-малко съмнение, че той е приоритет номер едно на управлението.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
29 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  скитало
  • - 7
  • + 1

  Опасност зад борда = Опасност за борда

  Те го поддържат, само че еврото се девалвира, пък левът вързан за него...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-(
  Drakon
  • - 7
  • + 12

  "Причината е, че той поддържа българския лев изкуствено скъп. Това се отразява най-вече на износа, който става по-неконкурентен, и по тази линия може да се очакват трудности за експортно ориентираните сектори"
  Нуриел Рубини е писал, че това ще се случи още през 1998 г. къде са сега Стив Ханке и другите капацитети защитници на фиксирания курс?

  Ние сме малка отворена икономика, като измрат повечето от експортно ориентираните ни сектори какво ще ядем? Защото голяма част от земеделската продукция която консумираме /особено месо и зеленчуци/ идва от внос. С какво ще си плащаме дълговете и енергията?

  И когато: "...Според Христов при наличието на валутен борд единствената опция, която остава, за да се запази конкурентността, е да се води дефлационна политика - т.е. да се замразят или дори номинално да се намалят заплатите..."

  И безработицата мине 20% и няма накъде в чужбина да се бяга - ще последва социална екплозия /революция /, и тя ще е доста по-различна от безкръвната 1997 г.

  Тежко и горко на следващото правителство...
  Тежко и горко на изтерзания български народ...

  Дано не съм прав, но след икономическия крах ще следва разпад на измислената ни държавица.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-P
  аз
  • - 2
  • + 4

  по закон е, разбира се, забранено да се подкопава доверието във финансовите институции и валутния борд. ако не беше бих ....

  Нередност?
 • 4
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън
  • - 4
  • + 7

  абе кви глупости дрънкате не сте истински
  голема работа като експорта намалее, с него ще намалее и вноса паралелно - като нема пари , по-виски заплати или повече безработица и съответно хората нема да имат пари за вносни стоки. другият вариант е дефлация - по-ниски цени= повече покупателна способност, по-ниски заплати и съответно по-евтина продукция

  влиянието на вноса и износа върху икономиката е отдавна отречено. нещата винаги се нагаждат върху определен баланс, който зависи от ефективността и капацитета на вътрешното производство, производителността на труда и подобни причини. Който успее да произвежда най-качествени стоки за най-малка стойност - той е богат. Китай се счупват да изнасят, но като произвеждат боклуци и живеят в мизерия. Даже кризата в този аспект е полезна, защото по-слабия експорт и по-ниската вътрешна консумация задължително ще доведат до подобряване на ефективността на родното производство. С други думи, шефът на фабрика Х ще си купи един нов мерцедес по-малко, ще замени некой друг служител с компютър и т.н.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Няма изход
  • - 4
  • + 3

  Проблема с дефлацията е, че действа кофти на психиката на хората. От една страна ти намаляват заплатата (като число), от друга не бързаш да купуваш, защото цените непрекъснато падат. Ето това е голямата опасност от дефлацията.

  Дори неотавна имаше социологическо проучване, което показа, че повечето българи биха напуснали при намаляване на заплатата. Когато кризата се изостри, няма да смеят да напуснат, но няма и да работят много-много. Докато ако има девалвация, заплатите даже ще се вдигнат (като число) и колкото и да е тъпо, повечето хора няма да се чувстват толкова прецакани като при падане на заплатата.

  За съжаление в страна като България девалвацията вероятно бързо ще прерастне в хиперинфлация, защото политиците са крадливи и некомпетентни, а народа е тъп и избира най-големите популисти (тези, които не биха се посвенили да печатат пари неконтролируемо).

  Кредитната бомба вече е заложена и просто тук ще гръмне по-късно, но за сметка на това ще има по-унищожителен ефект. Бизнеса и банките вече ще са обезкървени от кризата и ще има верижни фалити, които ще удължат кризата в България значително спрямо другите държави.

  Нередност?
 • 6
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист
  • - 1
  • + 11

  ха! щял да се оправи износът като девалвираме лева.ами защо просто не се намалят експортните цени? то и без това тук разходите за труд са сравнително ниски, а и се очертава тенденцията им към замразяване и дори намаление, суровините ще падат още надолу...
  а пък като обезценим лева нека помислим нашите предприемачи с каква валута ще купуват суровини отвън - с левове ли? а? ...
  сволявено та борда само ще напънлни гушите на някои спекуланти, които искат да си изтрият задълженията и ще върне населението в романтиката на жанвиденовата зима с 2-3 евро заплати...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Drakon
  • - 3
  • + 4

  Боко, Боко, де го видя това производство бе пич?
  Кой в днешно време гледа крави, овце, прасенца и пилета?
  Скоро и да искаш да избираш българското няма да има от какво и ще се чудиш защо в нетолкова евтиното сирене си намерил тебешир или ще установиш с изненада, че кварталните помияри изведнъж са изчезнали, щото и за кебапчетата трябва месо...

  Ето няколо нещица без които човек не може - храна, енергия/във всичките и разновидности/, лекарства, облекло и обувки -колко от тези неща се произвеждат сега в България? А колко ще продължат да се произвеждат ако запазим борда? Миналата седмица си купувах обувки, знаеш ли че българските са 25-30% по-скъпи от китайските и 10% по-скъпи от турските? Ако не ти стигат парите при съпоставимо качество кои ще избереш?

  За износа и вноса ...Само една цифра за размисъл ти давам 20 % от БВП на България се разходва за внос на енергоносители. 20 стотинки от всеки изкаран лев!!! /Данните са на министерството на Икономиката/. Какво като намалиш производството, значи спираш да потребяваш газ и почваш с дърва от гората или спираш АЕЦ-а/щото и там урана е вносен/ и минаваш на ветрогенератори и ВЕЦ - смях. Или спираш ТеЦ-овете дето работят на черни въглища.Ами производствата с непрекъсваем цикъл като стоманодобив или стъкло, там не можеш да спреш подаването на енергия под определен минимум , защото после ще строиш пеща наново. Най-вероятно обаче ще спреш да си караш колата, мда, бензинът ще ти идва скъп...

  За неща които и двамата не сме виждали като Китай , по-добре да не говорим. Но по официални данни средния китаец има паритет на покупателната способност 60 % от американския. Сиреч може да си купи 60% от това което купува американеца, за качество и цени не се говори. Я да видим какво е това съотношение между средния българин и средния германец например със сигурност под 60% и ще се влошава. Значи не плачи за китайците, плачи за нас, че по всичко изглежда лошото тепърва предстои.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Vesso
  • + 7

  Не мога да схвана как ще повлияе на износа скъпия лев, след като основните разходи по нашите експортни продукти са от внос: петрол, желязо, зеленчуци, плодове, опаковки и т.н. Машините и оборудването също са от внос. Остават основно разходите само за евтината работна ръка.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Vesso
  • - 1
  • + 4

  По отношение на качеството. Едно време нашите търговци купуваха стоката си от Капълъ чаршия и всички решихме, че това е производството на Турция. Това, че дадени "куфарни" търговци гонят "един" удар, а не име и внасят от дадена страна продукти на "пиратски" производители, които само копират и не спазват добри производствени практики, е проблем на държавните контролни органи и на нас като потрбители. И на Турция, и на Китай основното производство е висококачествено.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  ..
  • - 2
  • + 6

  предлагам да се заличи изцяло левчето.. иначе казано да се въведе паралелна валута евро и да няма разлика нито в цените нито в лихвите по двете валути
  ето така няма да има проблем с борда
  тези дето го бутат искат да си стопят кредитите в лева и са се напазарили с евро
  от девалвацията ще се оправят точно 100човека, дето ще им викаме пак кредитни милионери. останалите пак ще го закъсаме

  а колкото до износа: има смисъл, ако количествата са същите. изнасяме 1000 тона стомана, и сега я изнасяме и като девалвираме, пак продължаваме да я изнасяме, ама на работниците не им достигат парите за бензин, защото той се внася

  демек: да загробим народа, защото вече неможем да му откраднем нищо, просто нищо не му остана.
  има логика на всеки 10 години да се прави хиперинфлация.. тама се замогне народа и го обират "белите якички".. няма кървища, няма имена... само кофти спомени

  Нередност?
Нов коментар