И печелившата комбинация е...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И печелившата комбинация е...

И печелившата комбинация е...

Правителството е на път да сключи скандален бартер с фирма на Ирена Кръстева

Димитър Пеев
9472 прочитания

© Георги Кожухаров


ез да играе тото, бившият шеф на спортния тотализатор и настоящ медиен бос Ирена Кръстева явно е налучкала правилната комбинация. Само в рамките на няколко часа и парламент, и правителство протегнаха ръка към близката до ДПС бизнес дама и взеха решения, от които тя и партньорът й Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка) ще ударят истински джакпот.

И ако приемането на скандалната промяна в Закона за електронните съобщения, която може да даде възможност на притежаваната от Кръстева TV7 да получи без конкурс национален лиценз, беше очаквана от миналата седмица, новината, че правителството подготвя бартер със съмнителна полза за държавата с притежаваното от Ирена Кръстева дружество "Обединени български вестници", вече е изненада.

На заседанието си в четвъртък Министерският съвет прие предложението на министъра на финансите Пламен Орешарски за "обявяване на имоти публична държавна собственост за имоти частна държавна собственост".

Зад енигматичното решение (за което официална информация няма - нито на сайта на Министерството на финансите, нито на сайта на правителството) всъщност се крие серия от рокади в полза на тандема Ирена Кръстева - Цветан Василев. Предвижда се да бъде променен статутът на четири имота, които се използват от Националната агенция за приходите (НАП). Те включват: парцела на "Цариградско шосе" 113 А, където се намира недовършената сграда на ИПК "Родина" (полурушаща се сграда от времето на късния социализъм), сградата на Националната приходна агенция на бул. "Дондуков" 52 (непосредствено до кръстовището с бул. "Васил Левски"), сградата на софийската териториална дирекция на НАП на ул. "Аксаков" 21 (на гърба на хотел "Радисън") и тази на ул. "6-ти септември" 10 (срещу сградата на МВР), в която е офис "Център" на приходната агенция.

Предложение, на което не можеш да устоиш

До тазседмичното решение на Министерския съвет се стига по "предложение на инвеститора", пазено в тайна от обществеността. В началото на миналия септември фирмата на Кръстева и Василев "Обединени български вестници" предлага на премиера сделка, примамливо озаглавена "Изграждане на административна сграда за нуждите на НАП и прекратяване на съсобствеността между държавата и "Издателско-полиграфическия комплекс Родина" АД. Зад офертата обаче се крие по-мащабен проект.

Компанията "Обединени български вестници", която е собственик на 97% от акциите в "ИПК Родина" и заедно с държавата са съсобственици на два парцела на бул. "Цариградско шосе" с обща площ 55 857 кв.м. Държавата държи по 26.7% идеални части от терените.

По-малкият парцел с площ 15 хил. кв.м и е с лице към бул. "Цариградско шосе". Върху него се намира незавършената сграда на ИПК "Родина", в която трябваше да се нанесе НАП. По-големият терен граничи само с ул. "Петър Мутафчиев", пресечка на булеварда. Той се ползва изцяло от ИПК "Родина" и там се намира печатницата. Кръстева предлага върху 15 000 кв.м от терена без излаз към булеварда да построи нова сграда на НАП от 50 000 кв.м разгъната площ, а срещу това да получи останалите 40 000 кв.м от двата терена, като на мястото на непостроения комплекс на ИПК "Родина" да изгради "нов търговски и административен комплекс". В добавка Кръстева иска да придобие и другите три сгради на НАП в идеалния център на София.

Проста сметка показва, че държавата освен сградата в строеж на бул. "Цариградско шосе", която е с обща разгъната площ от 47 850 кв.м, притежава и терен от около 15 000 кв.м. Общата площ пък на застроените сгради в центъра е приблизително 38 000 кв.м.

След сделката държавата ще остане със сграда с приблизително 50 хил. кв.м и терена под нея (15 хил. кв.м).

Първо действие

От Министерството на финансите заявиха пред "Капитал", че още нищо не е решено, а с акта си Министерският съвет само дава начало на преговори, кръстени "проучване и обсъждане на идеи за решение на проблем за настаняване на администрацията на НАП". Според ръководеното от Пламен Орешарски ведомство ремонтът и довършването на сградата на "Цариградско шосе" биха надвишили сумата от 50 млн. лв. В докладната на Орешарски пише, че "в настоящите неблагоприятни икономически условия би било в тежест на държавния бюджет да предостави тези средства. Поради същата причина ще бъде все по-трудно да се намери купувач, който да довърши сградата, и това обяснява взетото решение".

От Министерството на финансите подчертаха още, че постановлението на правителството не е за сделка и ако такава има, ще стане с отделно решение на Министерския съвет.

Доколко финансовата криза може да е мотив за подобна (меко казано) непрозрачна сделка, е друг въпрос. Експерти коментираха пред "Капитал", че въпросното проучване и обсъждане може без проблем да се направи и със сегашния статут на сградите и терените. Единственото обяснение, което остава при това положение, е, че взетото в четвъртък решение е само и единствено първата стъпка към финализирането на сделката.

Не по-убедителни са и мотивите, че сделката цели спасяването на "рушаща се сграда" на НАП. Преди по-малко от месец НАП анулира конкурса за изграждане на сградата. Официалната посочена причина беше, че предложените цени са високи. Най-високата оферта е на CFE International - 67.31 млн. евро, най-ниска е на PSI - BD Holding и е за 37.34 млн. евро. Парите бяха осигурени със заем от Световната банка на стойност 34 млн. долара със срок на усвояване до 2009 г. Тогава от НАП уточниха, че ще обявят нов търг. Не ясно обаче какво ще се случи с уговорените средства предвид новите планове на правителството и фирмата на Ирена Кръстева.

Пред в. "Сега" съдружникът в ОБВ Цветан Василев казва, че сградата, която предлагат да бъде изградена за нуждите на НАП, ще е "чисто нова" и по проект, официално одобрен от НАП според всички изисквания на съвременното строителство, включително на изискванията за земетръсна зона".

Пред всекидневника той посочва още, че проектът ще се финансира със заем, като уточнява, че "при положение че акционер в дружеството е акционер в банката, кредитът няма да бъде от КТБ, защото това би било вътрешен кредит. Ние такива грешки не правим".

ез да играе тото, бившият шеф на спортния тотализатор и настоящ медиен бос Ирена Кръстева явно е налучкала правилната комбинация. Само в рамките на няколко часа и парламент, и правителство протегнаха ръка към близката до ДПС бизнес дама и взеха решения, от които тя и партньорът й Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка) ще ударят истински джакпот.

И ако приемането на скандалната промяна в Закона за електронните съобщения, която може да даде възможност на притежаваната от Кръстева TV7 да получи без конкурс национален лиценз, беше очаквана от миналата седмица, новината, че правителството подготвя бартер със съмнителна полза за държавата с притежаваното от Ирена Кръстева дружество "Обединени български вестници", вече е изненада.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  axo30306355 avatar :-|
  Bogdan Bogdanov

  Последното изречение от материала е многозначително.
  Само едно се питам : Имат ли идея управляващите, какво ще пише за тях в учебниците по история на бъдещите ученици и техни настоящи внучета ?!
  И най - вече : Пука ли им изобщо ?

 • 2
  wornoxmaniaka avatar :-|
  TOYOTA

  Kradat,ama mnogo kradat!

 • за 1 и за 3

  Какво да се притесняват, да не би в днешните учебници пише нещо лошо за комунистическото управление през което цвета на нацията е пратен в помийна яма? Къса памет, това е болест страшна и заразна, самият факт че Костов или червените са на власт, че Софиянски е в парламента, па Р.Петков да не говорим, си показва че внучетата нищичко няма да знаят. Погледнете младото поколение, тотална некомпетентност за настоящето, никаква мисъл за причиноследствената връзка в социалния живот.

  Имат идея управляващите какво ще се пише за тях, каквото ще си напишат, това ще бъде. Ама не искам така да е, писна ми от пасмината тази, честно. Живее човек в един затворен кръг, добре си му е, ама да си поканя приятели от друга държава ме е срам, къде да го поканя, в град без улична канализация с треторазрядни улици, рушащи се безумно грозни сгради и гладни погледи по улицата? Къде? Ако исках да живея в Куба, там щях да си ида, наистина.

  Не искам да се махам от тук, защото нормални хора така няма да останат. От друга страна мисля за децата в перспектива, и лошо ми става. Елитните детски градини и училища, дето с връзки и с пари се вкарват, като едно време по соца!!!, са под всякаква критика. Бедност и цирк, това са думите за които се сещам като гледам наоколо.
  И какъв е смисъла че живея добре, ако сградата в комплекса ми прилича на гротеска, съседните са като нарисувани от племеницата ми, кал боклук и съсипия навсякъде, иначе съседите обезпечени. А на улицата - вандализъм. Какъв е смисъла да плащам данъци тук, където управляващите ни се държат като свине с нас, поне аз така го чувствам за разлика от повечето, очевидно? То народа е свикнол от турско и комунистическо, сиди и си трае безропотно като някакъв помияр.
  Разбирам да се краде, навсякъде се краде, накак си част от живота си е, краде се навсякъде, но не така ве хора, това не е кражба а взлом с изнасилване!

 • 6
  daks avatar :-(
  ДАКС

  "Компанията "Обединени български вестници", която е собственик на 97% от акциите в "ИПК Родина" и заедно с държавата са съсобственици на два парцела на бул. "Цариградско шосе" с обща площ 55 857 кв.м. Държавата държи по 26.7% идеални части от терените.

  По-малкият парцел с площ 15 хил. кв.м е собственост на държавата и е с лице към бул. "Цариградско шосе"."

  Без коментар! Вярвам, че редакторите (ако ги има) вече си знаят.

  Авторът бих попитал само това: Последно и в двата парцела ли държавата е съсобственик или по-малкият парцел, с площ от 15 хил. кв. м., е изцяло държавна собственост?

  Айде със здраве и да не се обиждате. Щото аз, ако прочета още малко глупости на граматически неправилен български език (поради което често и трудно- или неразбираем) ще се обидя. Сериозно.

 • 7
  Avatar :-|
  Коан

  Нека не се лъжем - нещата са вече уредени. Изкупуването на дружеството е няколко заека с един куршум. Имотите, вестниците, дистрибуторската фирма.
  Представете си сега, че изпада ДПС от властта и почва отстрел на хора с дебели гъзове, с бродещи из къщите им мъжки секретарки - самоубийци, с афинитет към бедствията и авариите. Ще тъгува ли народът? По-скоро говорим за национален празник. На България.

 • 8
  Avatar :-(
  пресен емигрант

  Казва се "Движение за Пари и СЛУЖБИ", не за "свободи".

 • 9
  dimilov avatar :-|
  dimilov

  Най-вероятно срещу сделката ще се усигурят медийният комфорт,добре прецизирана цензура срещу всеки пишещ нещо срещу БСП и ДПС,като за да си печата нещата на промоционални цени ще трябва да се въздържа от неудобни теми ,разкрития и т.н.Истинският проблем е,че с такива действия ще ни закопаят живи и ЕС нищо чудно да ни изключи и изхвърли като най-големи негодници.Цената ще плати обикновения човек.С медийно влияние ще се промива съзнанието на хората и край с демокрацията,край с истината,край на различното мнение.Оттук натам и да паднат от власт,като иман власт над медийте,ще събарят когото си поискат.Няма да забравя как един поляк ми казваше ,че те ще се оправят ако не за 9,то за 19 гонини,но при нас ДС и комунистите ще ни правят на маймуни и след 100 години.

 • 10
  Avatar :-|
  Опа

  Не искам аз да съм самотен,
  гладен, беден и бездомен.
  Тук при старият ерген
  всяка вечер е харем!

  Припев:
  Я елате пиленца при батко
  да ми пеете сладко, сладко.
  Къде си батко да ти пеем сладко, сладко?

  Не е лесно да си мъж
  в тоя свят на шир и длъж.
  Но пък стане ли играта -
  качвам ги на луната!

  Припев:

  И вече старият ерген
  няма никакъв проблем -
  всички птички са в кафеза
  и не могат да излязат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK