Великото назначение на магистратите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Великото назначение на магистратите

Великото назначение на магистратите

ВСС започна процедурата по избор на 150 ръководители в съдебната система.

3629 прочитания

© Михаил Вълканов


а всеки пет години странно настроение обхваща членовете на кадровия орган на Темида - Висшият съдебен съвет(ВСС). Те трябва да организират и проведат избора на близо 150 административни ръководители в цялата съдебна система - съдии, прокурори и следователи.

Притиснати от поети политически ангажименти и криворазбрана гилдийна солидарност, те кадруват и така определят качеството на съдебната система за следващите пет години.

Е, от известно време членовете на ВСС са в странно настроение. Причината - началото на първата от многото процедури по назначаването на въпросните 150 административни ръководители (съдии, прокурори и следователи). Процес, който ще продължи до края на годината и е определящ реформата в съдебната система.

Оттук нататък възможностите са две - или ВСС ще запази статуквото и ще напълни системата с политически назначения, или ще проведе прозрачен избор, който ще издигне ръководители, които са доказани професионалисти и се ползват с добро име.

Фалстарт

Въпреки заявките за публичност и откритост на процедурите по избор на административните ръководители той започна противоречиво. Съветът категорично отхвърли идеята на тримата големи - главния прокурор, председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС) и министъра на правосъдието Меглена Тачева гласуването да става явно. Като мотив беше посочена разпоредба в Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която вотът за назначаване трябва да е таен.

За съжаление близката история на ВСС (факт, не в този му състав) познава кадрови решения (приети след тайно гласуване) които са, меко казано, противоречиви. Достатъчно е да споменем например назначаването на сегашния зам.-министър на извънредните ситуации Делян Пеевски за следовател преди няколко години.

Истината обаче е, че не само тайният вот буди притеснение за прозрачността и ефективността на предстоящото масово кадруване. В хода на изработването на правилата за избор на административни ръководители различни представители на неправителствения сектор направиха своите предложения, които обаче не са взети предвид във финалния вариант на регламента.

"Ние предложихме да има ясно описание на критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, да има задължително изискване да нямат дисциплинарни наказания, да се проведе отделна атестация, решенията за избор да бъдат мотивирани, да се предвиди възможност граждани и организации да подават референции, да има публично изслушване на кандидатите и пр.", разказва Иванка Иванова от "Отворено общество". Тя е един от представителите на гражданския сектор, които са предложили конкретни идеи за това кадруването по върховете на Темида да стане по-прозрачно. Иванка Иванова допълва: "Идеята беше ВСС да влезе в ролята на мениджър, който пресява най-добрите кандидати. Това обаче не се получи."

По думите й в момента изискванията са формални и кандидатът трябва да представи само, че има необходимия юридически стаж. Другата критика на Иванка Иванова е за начина, по който ВСС тълкува понятието за мандат: "В момента няма пречка някой, който има два мандата като апелативен прокурор някъде, да стане председател на апелативния съд другаде." Според нея, ако това се случи, няма как в системата да влязат нови хора с идеи и желание за работа.

В крайна сметка ВСС приема правила за избор на ръководители, които не включват нито едно от предложенията на неправителствения сектор, а само обобщават заложените в Закона за съдебната власт и конституцията разпоредби.

Според източници на "Капитал" аргументът за отпадането на предложенията бил, че ако правилата бъдат допълнени с неща извън разписаните в закона текстове, това би дало възможност на недоволните да обжалват процедурата пред ВАС. Което от своя страна би блокирало процедурата с месеци.

Прокуратурата - отгоре надолу

Според графика на ВСС първи (изборът е насрочен за 8 април) ще бъдат назначени зам.-главният прокурор и апелативните прокурори в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Идеята е впоследствие сами те да правят своите предложения за по-ниските нива на йерархията. Рокадите по върховете на прокуратурите са от изключително важно значение - реално погледнато до този момент главният прокурор Борис Велчев нямаше достатъчно "свои" хора, през които да прекарва политиката си, поради което опитите му за намеса (ако въобще е имало такива) бяха силно ограничени.

Всеки, който е следял отблизо процесите в прокуратурата през последните няколко години, е забелязал, че Велчев е пасивен и е делегирал значителни правомощията на заместниците си - предимно Камен Ситнилски и Валери Първанов и значително по-малко на Христо Манчев (противоречиво наследство от времето на Никола Филчев). Не случайно именно от активността на Ситнилски и Първанов зависи до голяма степен дали държавното обвинение ще работи и в каква насока ще бъде това.

Именно за това е от изключителна важност кой точно ще е наследникът на Христо Манчев.

Не по-малко значими са и постовете на апелативно ниво в държавното обвинение. Ако е достатъчно инициативен, апелативният прокурор може да се превърне в своеобразен "губернатор" на района си и да провежда целенасочена наказателна политика - кои престъпления са приоритет, накъде трябва да бъдат насочени ресурсите на правоохранителните органи и пр. И обратното - ако той е корумпиран и/или безличен, прокуратурата може да създаде изключително благодатен климат за раждането на местни олигарси.

Смяна със сигурност ще има в Пловдив (апелативният прокурор там Росен Димов е изчерпал мандатите си) и Бургас (същото важи и за Йордан Иванов). И двата района са изключително ключови. В АП-Пловдив освен втория по големина град в България влизат и граничните зони с Турция. АП-Бургас обхваща цялото Южно Черноморие. Макар и по-долу в йерархията, далеч не без значение са и бъдещите окръжни прокурори - най-малкото поради факта, че те координират действията на МВР и ДАНС на "оперативно ниво" - с тях се съгласуват специализираните операции и действията срещу тежката и организираната престъпност. Със сигурност нови кандидати ще има във Велико Търново, Пловдив, Видин, Търговище, където сегашните ръководители нямат право на повече мандати.

Председателят на съда - само привидно безсилен

На пръв поглед председателите на съдилищата нямат сериозен набор от правомощия, чрез които да въздействат на системата. Истината обаче е, че от качеството на кандидата зависи пряко атмосферата на работа в поверения му съд. Ако той е инициативен, съдът ще е отворен и прозрачен, ще има работеща информационна система, интернет сайт, на който се качват решенията, както и възпитани и вежливи съдебни служители. И обратното.

Ключово правомощие на председателя на съда (на окръжно и апелативно ниво) е това да дава или отказва разрешения за използването на Специални разузнавателни средства (СРС). Това го превръща в изключително важна фигура в борбата с тежката престъпност. Но не защото участва в разследването, а просто защото през "ръцете му" минава значителна по обем чувствителна информация - кой човек правоохранителните органи имат намерение да подслушват или следят в конкретния регион. И още - през председателя на Софийския градски съд например минават всички разработки на ДАНС, бившата ГДБОП, разследванията срещу магистрати и висши чиновници. Така, ако административният ръководител е недобронамерен, лесно може да се превърне в къртица и да провали опитите на правоохранителните органи да противодействат на тежката престъпност.

Подобно на прокуратурите и при съдилищата ВСС реши да назначава "отгоре надолу". Така в края на април трябва да бъдат назначени председателите на апелативните съдилища в София, Варна, Пловдив и Велико Търново. Засега е сигурно, че промяна ще има само в София - председателят на АС-София Евгени Стайков, който се ползва с уважение сред колегите си, няма право на повече мандати.

Тестът започна

Преди време еврокомисарят по правосъдие Жак Баро каза за "Капитал", че от процедурата на назначаването на ръководителите на съдебната система ще е "своеобразен тест" за България и за волята й наистина да реформира съдебната система. Дали тестът е издържан, ще разберем в края на годината, когато процедурите приключат окончателно.

а всеки пет години странно настроение обхваща членовете на кадровия орган на Темида - Висшият съдебен съвет(ВСС). Те трябва да организират и проведат избора на близо 150 административни ръководители в цялата съдебна система - съдии, прокурори и следователи.

Притиснати от поети политически ангажименти и криворазбрана гилдийна солидарност, те кадруват и така определят качеството на съдебната система за следващите пет години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  гражданин

  А в някои градове всичко вече е решено. В "европейския" Русе окръжният прокурор вече си е "опекъл" работата. За съжаление никой няма да пита кандидатите за началници колко знакови дела са имали през мандата си. Ако изборът става по принципа кой на кого е удобен, Бог да му е на помощ на Борис Велчев! Брюксел не иска молитви - иска ДЕЛА!

 • 2
  Avatar :-|
  Риболовец.

  Като ги виждаме К.Ситнилски и В.Първанов какви са хубавци-единия снасял на Мургина , че ще я хванат /бивш адвокат на Косьо Самоковеца , Цецо Кънчев и ред други мутри/ пък другия щял да я разследва / евентуално ама друг път щото сега нямало достатъчно данни , но със сигурност К.С. не и давал информация/ представете си какви брилянтни кадрови решения ще има по места.Хората правилно са казали , че рибата се вмирисва от към главата.Е при нас главата си смърди така , че не очаквайте нищо добро.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.