Мръсни въпроси

10 отговора за драмата с боклука на София

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колкото и да не му се искаше на Бойко Борисов да признае, че има криза с боклука на София, тя е факт. В буквалния и преносния смисъл на думата. Вече седмица гледката в столицата е почти като тази отпреди три години, когато беше затворено сметището в Суходол и контейнерите със смет преливаха. На този фон кметът и концесионерът по чистотата "Новера" си отправят закани чрез медиите и водят истинска война помежду си. Бойко Борисов поиска и получи мандат от Столичния общински съвет да развали договора с "Новера", но разводът беше отложен с две седмици, докато юристите не кажат какъв е рискът концесионерът да осъди общината за милиони левове. В отговор "Новера" спря да чисти София, после възстанови дейността си и по-късно отново я прекрати.

Кметът се втурна да спасява ситуацията, като нае няколко външни фирми, за някои от които е спорно дали изобщо разполагат с нужната техника да чистят София. Не е ясно и колко им се плаща за това, защото кметската администрация отказва да даде такава информация. От концесионера пък твърдят, че причината да спрат да чистят е отказ на работниците им да се явят на работа. И докато двете страни се обвиняват взаимно и си извиват ръцете, въпросите около кризата с боклука продължиха да нарастват успоредно със сметта около препълнените кофи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  ПСИХОАНАЛИТИК
  • + 2

  След като толкова много се изписа за БОКЛУКА ето и някои много важни факти:

  Министъра на околната среда и водите в своите издадени заповеди не допуска опасностите от екокатастрофа поради изпозванитв пластмасови опаковки. Справка www.moew.government.bg влизайки в сайта ,на главната страница ниско в дясно в графата "отпадъци" са изписани многото производители на опаковки с финансови изисквания към тях. В тази страница никъде не става дума за забраната или тоталното им ограничаване на трудноразградими опаковки.Всеизвестно че те са най-големи замърсители както и че забавят разлаганетои и на др.материали /храни ,хартия /попаднали между тях. Ето и как се появи проблема на София с боклука.Липсата на всякаква еко-политика като например задължаването на производители на опаковки, ботилки и всякакъв друг амбалаж да го изкопуват както е в Холандия.Напоследък дори стъклените ботилки от бира се изхвърлят ?!?! Ето как не г-н Борисов е виновен за кризата а липсата на каквато и да било еко-политика на правителството.Малцина кметове забраниха използуването на пластмасови торбички и замянита им с лесно разградими такива. Разделното събиране е невъзможно в БГ разбираемо защо.То се оказа пълен провал при малцинствата. Нека г-н Борисов да обвини правителсвото и парламентарното мнозинство за тази криза явно по какви прични. Само тоталната забрана на пластмасови опаковки,чаши,бъркалки,тори и какво ли още не ще облекчи проблема .Липсата на еко-полицаи и глобени нарушители от тях също задълбочават нещета .Като за последно изкам да представя случай в който фермер/мой познат/ намира във фуража на кравите си тънки парченца от найлонова торбичка най вероятно попаднала хвърчейки от вятъраи смляна....Шегуваме се че може да даде опаковано мляко.

  Тъжна шега нали ?!

  P.S. Между другото колкото повече боклук има толкова повече се плаща на чистача и той толкова повече "връща" пари на "когото трябва"

  www.betamax-bg.com

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  polit
  • - 1
  • + 2

  Драги Бойко, сигурно си добър полицай, но добър ПОЛИТИК не си. От 3.5год. си кмет на СТОЛИЦА която е толкова разкопана, в дупки и толкова мръсна ,!!!! мръсна че направо ми се плаче.Няма преса и телевизия, която да не пише и предава на живо за състоянието на столицата, защото ги боли.. Те софиянци си обичат града ,макар някои от тях да си хвърлят торбичките не където трябва,но не за това ми едумата. Направи анализ ,какво си направил икакво не си.ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ приема бюджет за изпълнение и кмета го изпълнява,така е по закон. Ти не го спази и последствията са налице.ТИ направи обратното- НЕ ПЛАТИ на "новера" навреме и то умишлено(с цел да развалиш договора)и се започна една история която няма да има край ,ПОМНИ ТОВА!!!!!!Политика се прави с такт а не с командажийски приоми. Вполицията се действа точно така, но вполитичческия живот НЕ СТАВА.Ако не дай бог станеш премиер как ше работиш с хора представители на други партий.Със същия приом ли???. Вечно някой ТИ е виновен някои ти пречи и всяка вечер се оплакваш по някоя телевизия.Не искам Премиера ни да се оплаква. Намери си ПОЛИТИЧЕСКИ съветници които ще ти кажат и научат на някой тънкости. НЕ политолози БОИКО, аполитици -има такива,особенно в провинцията,и не такива забогатели от политика или покраи политиката.Иначе те очакват големи неприятности заради, големите очаквания на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  Нередност?
Нов коментар