Мръсни въпроси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мръсни въпроси

Мръсни въпроси

10 отговора за драмата с боклука на София

Иван Михалев, Велина Господинова, Панайот Ангарев
5151 прочитания

© SHUTTERSTOCK


Колкото и да не му се искаше на Бойко Борисов да признае, че има криза с боклука на София, тя е факт. В буквалния и преносния смисъл на думата. Вече седмица гледката в столицата е почти като тази отпреди три години, когато беше затворено сметището в Суходол и контейнерите със смет преливаха. На този фон кметът и концесионерът по чистотата "Новера" си отправят закани чрез медиите и водят истинска война помежду си. Бойко Борисов поиска и получи мандат от Столичния общински съвет да развали договора с "Новера", но разводът беше отложен с две седмици, докато юристите не кажат какъв е рискът концесионерът да осъди общината за милиони левове. В отговор "Новера" спря да чисти София, после възстанови дейността си и по-късно отново я прекрати.

Кметът се втурна да спасява ситуацията, като нае няколко външни фирми, за някои от които е спорно дали изобщо разполагат с нужната техника да чистят София. Не е ясно и колко им се плаща за това, защото кметската администрация отказва да даде такава информация. От концесионера пък твърдят, че причината да спрат да чистят е отказ на работниците им да се явят на работа. И докато двете страни се обвиняват взаимно и си извиват ръцете, въпросите около кризата с боклука продължиха да нарастват успоредно със сметта около препълнените кофи.

Кой е виновен за кризата?

Всички и никой. Концесионерът е виновен, защото не чисти добре. Общината е виновна, защото не оказва достатъчен контрол чрез подчинения й инспекторат и това позволява надписване на дейности и плащане за несвършена работа. От четири години общината отказва да актуализира цените, по които чисти "Новера", и бави плащанията за вече извършената дейност, защото според кметската администрация концесионерът не си изпълнява задълженията. Това пък дава основание на собственика "Новера" да отказва да чисти. Най-виновен е общинският съвет, управлявал по време на първия мандат на Стефан Софиянски като кмет, който договори концесиите през 1997 и 1999 г. Договорите с ДИТЦ, "Волф-96" и "Чистота София" има твърде малко инструменти за въздействие върху концесионерите. Не са регламентирани ясно отговорностите и съответните санкции за неизпълнение. Така концесионерите имат всички основания да надписват суми. Потърпевши са всички, които плащат данъци и такса "смет" в София.

Защо Бойко Борисов иска да изгони "Новера"?

Официално отговорът е "защото не чисти добре". Неофициално има други версии. Според една от тях виновен за конфликта между "Новера" и кмета е Георги Крумов, който беше освободен от управата на "Екуест" миналата година. Наскоро той беше върнат в мениджмънта, но като представител на Оманския инвестиционен фонд, който е придобил около 30% от акциите. Според друга версия "Новера" умишлено иска да принуди общината да прекрати концесията заради лошите си финансови резултати в две поредни години. Така с компенсациите, които ще получи от съда, ще покрие загубите. Тази версия обаче изглежда нереалистична, защото тази седмица "Новера" спря за втори път работа и при още едно нарушение концесията може да бъде прекратена едностранно от общината според договора. Другата популярна версия е, че кметът Борисов смята "Екуест" за близка до БСП и затова си е поставил за цел отстраняването й. Има и още една версия, която беше подхвърлена лично от премиера Станишев. Той намекна, че кризата е предизвикана, за да се вкарат в чистотата близки до ГЕРБ фирми без търг или конкурс.

По-скъпо ли ще е чистенето от нови фирми?

В началото на кризата общински съветници от опозицията твърдяха, че новите фирми чистят на по-високи цени, отколкото досега общината е плащала на "Новера". От общината отрекоха категорично това. Зам-кметът Мария Бояджийска заяви, че на "Титан АС" се плаща по 4.77 лева за изхвърлянето на един контейнер тип "бобър", а на "Чистота Искър" - 4.80 лева. Това е цената, която е получавала и "Волф-96" досега. От "Новера" обаче опровергаха тези цифри. Според тях цитираните от Бояджийска цени на "Титан АС" и "Чистота Искър" са без ДДС, а тези на "Волф-96" - с ДДС. Това беше потвърдено и от документите по договорите. Разлика в цените има и при други дейности, свързани с чистотата. И то в полза на "Титан" и "Чистота Искър".

Има ли правни основания за прекратяване на концесията?

Въпросът е спорен. В договорите с концесионерите има клауза, че при три еднакви нарушения в рамките на една седмица общината може да наложи глоба от 10 000 лева. Въпрос на тълкувание е дали това означава отказ от сметоизвозване в три поредни дни или всеки от 19-те района може да се брои за отделно нарушение. Такива глоби вече са наложени. Ако се натрупат три поредни глоби в рамките на едно тримесечие, общината има право да развали концесиите по вина на изпълнителя. Според зам.-кмета по правните въпроси Юлия Ненкова общината има доказателства, нужни за спечелване на евентуалното дело. От "Новера" твърдят обратното.

Какво стана със завода за боклук?

Предстои скоро първа копка. Придвижването на процедурите се забави с почти една година, защото общината поиска анализ от независима компания - "Консормиум Фихнер". На базата на него беше определена подходящата технология за преработване на битовите отпадъци. Време отне и изваждането на еко разрешителни. Тази седмица правителството одобри изграждането на завода в местността "Садината" край с. Яна.

Има ли участие на Румен Гайтански-Вълка?

Формално Гайтански напусна бизнеса с отпадъци през пролетта на 2007-а, когато прехвърли акциите си от фирмите концесионери на "Новера" (дъщерна фирма на фонда "Екуест"). Неофициално се твърди, че той продължава да участва под различни форми. Каза го и кметът Бойко Борисов, който заяви наскоро, че гоненето на Вълка от чистотата не е приключило. Нов доклад на фондация "Аксес" разкри, че Гайтански е сключил договор за консултиране и управление с "Новера", за който е получил възнаграждение от 423 000 лева за една година. Срокът на договора е изтекъл през май 2008 г. Не е ясно дали той е бил подновен и след това. Възможно е Гайтански да има и скрито участие все още във фирмите по чистотата. Тъй като "Новера" и "Екуест" са с офшорна регистрация, това няма как да се установи.

Кога ще се запълни сметището в Суходол?

Според общинари капацитетът на използваната сега втора клетка на сметището ще се запълни до няколко седмици. След това ще започне да се складират отпадъци на по-старата първа клетка, която ще бъде повторно отворена, след като Министерството на околната среда издаде комплексно разрешително. Там според общинарите има свободен капацитет за още година и половина. Големият въпрос е дали това време ще стигне за построяването на новото депо, което ще е в съседство с бъдещия завод.

Има ли политически мотиви за кризата?

Изглежда логично на фона на наближаващите избори. След като "Новера" спря да чисти, кметът Борисов заподозря заговор на БСП и коалиционния й партньор ДПС заради масираната кампания срещу него във вестниците, управлявани от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Червени общинари пък струпаха чували с отпадъци пред общината, от които стърчаха гербери. Въпреки че подкрепиха решението за разваляне на концесията, съветниците от БСП не пропуснаха повода да посочат кмета Борисов като главен виновник за кризата и го обвиниха, че за всичко търси помощ от държавата. В размяната на реплики се включи и премиерът Станишев. Той намекна, че кризата може да е нарочно предизвикана от лобито на ГЕРБ в общината, за да бъдат вкарани избрани частни фирми в бизнеса с чистотата.

Кой какво чисти сега и защо?

След като "Новера" спря да чисти града, общината възложи извозването на натрупаните отпадъци на десетина фирми. Най-много райони са възложени на "Титан АС", "Чистота Искър" и "Екобулсорт". Освен тях работят и камиони на "Заубермахер", "Алара", "Трансеко", "АЕС-Х" и БКС - Кремиковци. Разпределението им по райони постоянно се променя според наличния капацитет на фирмите. Те работят по временни договори, подписани без обществена поръчка поради форсмажорните обстоятелства.

Кой ще чисти след края на кризата?

Тук отговорът е най-неясен. Кметът Борисов обяви, че ще се прави общинско предприятие, което ще отговаря за чистотата по примера на някогашните БКС (битово-комунални стопанства). Идеята му беше новото дружество да се контролира от кметската администрация. В четвъртък обаче общината за пореден път промени позицията си, като председателят на Столичния общински съвет заяви, че ще се създаде търговско дружество с аргумента, че ако се създаде бюджетна структура, трябва да има ограничения в заплащането на работниците. Преди това БОРИСОВ говореше за изкупуване на фирмите концесионери и превръщането им в общински предприятия. Има вариант общината да изкупи вземанията на банките кредиторки към "Чистота София", "Волф" и ДИТЦ и така да си осигури камиони, кофи и работници за бъдещата общинска фирма. Проблемът е, че за пет от софийските райони (вкл. "Люлин" и "Младост") има вече избрана фирма - австрийската "Заубермахер". Договорът с нея не се подписва, тъй като "Татан АС" обжалва конкурса в съда. Не е ясно дали след произнасянето на съдиите "Заубермахер" все пак ще получи поръчката.

Автор: Капитал

Колкото и да не му се искаше на Бойко Борисов да признае, че има криза с боклука на София, тя е факт. В буквалния и преносния смисъл на думата. Вече седмица гледката в столицата е почти като тази отпреди три години, когато беше затворено сметището в Суходол и контейнерите със смет преливаха. На този фон кметът и концесионерът по чистотата "Новера" си отправят закани чрез медиите и водят истинска война помежду си. Бойко Борисов поиска и получи мандат от Столичния общински съвет да развали договора с "Новера", но разводът беше отложен с две седмици, докато юристите не кажат какъв е рискът концесионерът да осъди общината за милиони левове. В отговор "Новера" спря да чисти София, после възстанови дейността си и по-късно отново я прекрати.

Кметът се втурна да спасява ситуацията, като нае няколко външни фирми, за някои от които е спорно дали изобщо разполагат с нужната техника да чистят София. Не е ясно и колко им се плаща за това, защото кметската администрация отказва да даде такава информация. От концесионера пък твърдят, че причината да спрат да чистят е отказ на работниците им да се явят на работа. И докато двете страни се обвиняват взаимно и си извиват ръцете, въпросите около кризата с боклука продължиха да нарастват успоредно със сметта около препълнените кофи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ПСИХОАНАЛИТИК

  След като толкова много се изписа за БОКЛУКА ето и някои много важни факти:

  Министъра на околната среда и водите в своите издадени заповеди не допуска опасностите от екокатастрофа поради изпозванитв пластмасови опаковки. Справка www.moew.government.bg влизайки в сайта ,на главната страница ниско в дясно в графата "отпадъци" са изписани многото производители на опаковки с финансови изисквания към тях. В тази страница никъде не става дума за забраната или тоталното им ограничаване на трудноразградими опаковки.Всеизвестно че те са най-големи замърсители както и че забавят разлаганетои и на др.материали /храни ,хартия /попаднали между тях. Ето и как се появи проблема на София с боклука.Липсата на всякаква еко-политика като например задължаването на производители на опаковки, ботилки и всякакъв друг амбалаж да го изкопуват както е в Холандия.Напоследък дори стъклените ботилки от бира се изхвърлят ?!?! Ето как не г-н Борисов е виновен за кризата а липсата на каквато и да било еко-политика на правителството.Малцина кметове забраниха използуването на пластмасови торбички и замянита им с лесно разградими такива. Разделното събиране е невъзможно в БГ разбираемо защо.То се оказа пълен провал при малцинствата. Нека г-н Борисов да обвини правителсвото и парламентарното мнозинство за тази криза явно по какви прични. Само тоталната забрана на пластмасови опаковки,чаши,бъркалки,тори и какво ли още не ще облекчи проблема .Липсата на еко-полицаи и глобени нарушители от тях също задълбочават нещета .Като за последно изкам да представя случай в който фермер/мой познат/ намира във фуража на кравите си тънки парченца от найлонова торбичка най вероятно попаднала хвърчейки от вятъраи смляна....Шегуваме се че може да даде опаковано мляко.

  Тъжна шега нали ?!

  P.S. Между другото колкото повече боклук има толкова повече се плаща на чистача и той толкова повече "връща" пари на "когото трябва"

  www.betamax-bg.com

 • 2
  Avatar :-|
  polit

  Драги Бойко, сигурно си добър полицай, но добър ПОЛИТИК не си. От 3.5год. си кмет на СТОЛИЦА която е толкова разкопана, в дупки и толкова мръсна ,!!!! мръсна че направо ми се плаче.Няма преса и телевизия, която да не пише и предава на живо за състоянието на столицата, защото ги боли.. Те софиянци си обичат града ,макар някои от тях да си хвърлят торбичките не където трябва,но не за това ми едумата. Направи анализ ,какво си направил икакво не си.ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ приема бюджет за изпълнение и кмета го изпълнява,така е по закон. Ти не го спази и последствията са налице.ТИ направи обратното- НЕ ПЛАТИ на "новера" навреме и то умишлено(с цел да развалиш договора)и се започна една история която няма да има край ,ПОМНИ ТОВА!!!!!!Политика се прави с такт а не с командажийски приоми. Вполицията се действа точно така, но вполитичческия живот НЕ СТАВА.Ако не дай бог станеш премиер как ше работиш с хора представители на други партий.Със същия приом ли???. Вечно някой ТИ е виновен някои ти пречи и всяка вечер се оплакваш по някоя телевизия.Не искам Премиера ни да се оплаква. Намери си ПОЛИТИЧЕСКИ съветници които ще ти кажат и научат на някой тънкости. НЕ политолози БОИКО, аполитици -има такива,особенно в провинцията,и не такива забогатели от политика или покраи политиката.Иначе те очакват големи неприятности заради, големите очаквания на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK