Без добавена стойност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без добавена стойност

Без добавена стойност

Частният бизнес кредитира държавата с половин милиард невъзстановен ДДС

Вера Денизова
5434 прочитания

© Shutterstock


Обаждане в данъчното:

- Кога мога да си взема отпуската?

- Но вие не сте наш служител!

- Че фирмата практически работи само за вас!

Напоследък този виц придоби особена популярност сред регистрираните по ДДС дружества. Все по-голяма част от тях минават през дълги проверки, преди да им бъде върнат надвнесения в държавния бюджет данък. И това се случва в момент, когато достъпът до финансирането се свива, а частният сектор очаква коректна администрация и бързи процедури за освобождаването на блокираните под формата на ДДС за възстановяване средства. Заради необикновено голямата "предпазливост" на данъчните напоследък обаче, парите на фирмите се задържат месеци наред и се отчитат като постъпления в бюджета. С други думи - в кризата държавата намери начин да се финансира за сметка на бизнеса.

Задържането на средства започва още в средата на миналата година, за да се окаже, че в края на 2008 г. приходната администрация бави над половин милиард лева под формата на невърнат данъчен кредит. Това е почти два пъти повече в сравнение с края на 2007 г. Данните на Националната агенция за приходите (НАП) показват, че към края на миналия месец тази сума не намалява (виж графиката).

Под лупа

Данъкът върху добавената стойност се плаща от крайния потребител. Докато стоката или услугата стигне до него обаче, фирмите авансират бюджета. Продавачът калкулира и плаща ДДС върху стойността на продадените стоки и услуги, а купувачът го приспада от дължимия от него данък, когато на свой ред продава своите стоки и услуги. В някои периоди обаче те имат по-малко ДДС за плащане, отколкото вече са внесли в бюджета.

За да върне надвнесения от фирмите ДДС, данъчната администрация прави насрещна проверка или ревизия. Ако няма съмнения, че фирмата е неизрядна, или пък наскоро тя е била проверявана по-обстойно, обикновено данъчните връщат ДДС след 45 дни. Някъде от средата на миналата година обаче над половината от компаниите, поискали да им бъде възстановен данъкът, се радват на по-голямо внимание от страна на администрацията.

"По наши наблюдения връщане на над 100 хил. лв. ДДС минава през по-подробни проверки, които след това преливат в ревизии. Една ревизия отнема от три до шест месеца с възможност за удължаване. В момента забавянето при ревизиите е до девет месеца. Ако се стигне до обжалване на издадения акт, фирмата трябва да чака минимум година, за да й бъде възстановен данъкът. Наблюдаваме и друга тревожна тенденция - получава се така, че повечето фирми са ревизирани непрекъснато", коментира Росен Плевнелиев от строителната фирма Lindner. Според него заради липсата на поръчки, на кредитиране и на оборотни средства, малките строителни компании разчитат много да им бъде върнат надвнесения ДДС. Когато и там плащанията се бавят, фирмите са изправени пред фалит.

Павлина Калчева, управляващ съдружник на счетоводна къща "Хроника", потвърди, че напоследък масово се удължават ревизии. Според нея практика е и издаването на доклади, при които отказът за връщане на данъчен кредит не се базира на основателни факти. Така се стига до обжалване, с което сроковете се разтеглят допълнително. При сделки със страни - членки на ЕС, дори има случаи на временно прекъсване на ревизията (а докато тя не приключи, не се връща ДДС), докато чуждата администрация потвърди извършената доставка, коментират данъчни консултанти.

"Единствено големите експортни компании не са се оплаквали. Всички останали фирми се проверяват детайлно. В графата "неизрядни" са поставени почти всички фирми", твърди и Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

"Само за справка - ако на тези 562 млн. лв. (забавения данъчен кредит за 2008 г. - бел. ред.) се начисляват лихви, т.е., ако фирмите набавят този ресурс от банки, това означава, че губят 4.7 млн. лв. на месец за удоволствието на правителството и за проверките на НАП. Изчисленията са при 10% годишна лихва по кредита", пресмята депутатът от СДС Ясен Попвасилев.

Лавинообразна заплаха

От НАП не отричат, че има тенденция за по-бавно връщане на данъка през последните няколко месеца на 2008 г. Според тях причините са комплексни - нараснал оборот по ДДС и по-голям брой на регистрираните фирми, което също увеличава обема на работа. Има и известна предпазливост след скандалите около оставката на бившия изпълнителен директор Мария Мургина и течащите проверки на ДАНС, Сметната палата и прокуратурата за източване и неплащане на ДДС.

"Точно стресът в експертите реално води до стремеж към възстановяване след ревизии (тази процедура отнема повече време от обичайната насрещна проверка- бел.ред.)", заяви миналата седмица по този повод финансовият министър Пламен Орешарски. От НАП твърдят още, че указанието на новия изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов е по никакъв повод да не се бави тенденциозно връщането на данъчен кредит. Според тях ситуацията започва да се нормализира.

Данъчни юристи смятат, че има още една причина да се стигне дотук - неефективност в работата на данъчната администрация. "Вместо да се бавят коректните данъкоплатци, може да се помисли да се променят методиките, по които се извършват проверките", коментира Калчева.

Случайно или не, забавеният в големи размери данъчен кредит услужливо напомпва сумата на приходите в бюджета. Отчетеното и набързо похарчено от управляващите преизпълнение в края на 2008 г. (около 2 млрд. лв.), включва и невърнатия данъчен кредит. Бюджетът се отчита на касова основа, така че данъкът се отразява като приход до момента, в който не бъде върнат на бизнеса. Това показват и данните за изпълнението на консолидираната фискална програма за януари. В сравнение с януари 2008 г. постъпленията по ДДС са с над 52 млн. лв. повече, "което е резултат от намаления размер на възстановения данъчен кредит (с 26% по-малко спрямо януари 2008 г.)", се казва в отчета на финансовото министерство. Тези забавени плащания всъщност са и своеобразна бомба със закъснител - те рано или късно трябва да се върнат и бюджетът ще бъде съществено натоварен. На фона на все по-притеснителните данни за развитието на икономиката и амбициозните цифри, стоящи в графата приходи в бюджета за тази година (ръст от над 19% спрямо 2008 г.), задачата на приходната администрация ще бъде още по-сложна.

Един от вариантите за изход от ситуацията е цялостно преразглеждане на процедурата по възстановяване. Нееднократно бизнесът е предлагал различни варианти за облекчаване на ДДС законодателството: от създаване на регистър на изрядните данъкоплатци до въвеждане на 30-дневен срок за възстановяване на данъчния кредит за всички фирми. Може би си струва тези алтернативи да се разгледат отново, особено в момент като този.

Автор: Kапитал
Автор: Капитал

Обаждане в данъчното:

- Кога мога да си взема отпуската?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  пресен емигрант

  Ей, мрррррррръсна държава това батковината :(((

 • 2
  Avatar :-|
  Катя

  Докога държавата ще натиска фирмите? Тя трябва да помага, не да тежи и пречи!

  Ние плащаме за кредити а държавата ни взима ресурса, като бави ДДС-то, хипермаркетите ни бавят плащанията на стоките(Това го прочетох от книгата"Реалната демокрация").

  Ето така се прави криза, фалират малките фирми и се наместват на тяхно място Мега-компаниите...

 • 3
  Avatar :-|
  Vesso

  Обикновенно след "среща" с този който е издал заповедта за ревизия нещата се ускоряват.

 • 4
  a3 avatar :-|
  аз

  към настоящия момент правителството има фискален резерв от 7.28 млд. лева. Ако се ориентирам правилно от тях около 4 млд. са пари по европрограми, които могат да се харчат само при определени условия, докато към 1 млд. са данъчен кредит който подлежи на безвъзвратно връщане. остават около 2 - 2.5 млд. лева. планът станишев е на обща стойност към 5 млд., ако приемем че авансово ще се изплатят 30% (1.7 млд.) това означава, че към деня на изборите излишакът ще се е стопил на под 1 млд. при очакваното падане на приходите той ще покрие дефицита им в най-добрия случай до края на годината. т.е. новото правителство (което и да е то) остава без никакви пари за харчене за след изборите...но ще има доста сметки за плащане.

 • 5
  Avatar :-|
  Yo

  Че България кога е била нормална държава за бизнес, освен ако не е сенчест ...

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е ми като пречи на бизнеса, а става видно и на НАП, вземете властта и отменете ДДС!
  При тато нямаше ДДС и кво?

 • 7
  roni avatar :-P
  roni.1965

  Хаде БЕ! Държавата дължала? Тя не дължи, а държи за бизнеса. Както в САЩ. Само че там наляха два пъти по 7-800 милиарда в бизнеса. И какво? Сега трябва да викат Командира наш, за да ги оправи и Свети Петър, след това! Гудбай американска мечта. След съветската и американската империя си "хвана пътя".

 • 8
  aaa avatar :-P
  aaa

  Хайде разберете се, точи се ДДС защото няма контрол или има контрол и бизнеса страда.. Случай частни има всякакви, но вече прекалявате с мрънкането. Данъчните са инструктирани да връщат ДДС максимално бързо предвид ситуацията, но точно медиите на маймуни ги направихте повтаряйки глупостите на Янев все едно са доказана истина, ами кой вреди на бизнеса Вие или данъчните?! Много ясно че са спечени и ще проверяват до дупка, на никой не му се обяснява че няма сестра!

 • 10
  Avatar :-P
  Данъчен

  Авторката на статийката г-жа (г-ца) Денизова, както и около 80% от фирмите явно не знаят, че ДДС се възстановява не с насрещна проверка а с акт. За да изясня образно разликата, то да възстановиш ДДС с насрещна проверка е все едно сляп да кара велоспиед.
  А що се отнася до това дали се бави ДДС на фирмите то единствения факт е, че фирмите се проверяват много по-обстойно за суми над 40х.лв. а не над 100х.лв. както "били забелязали" някой.
  Нормално е проверките да са сериозни т.к. парите които се възстановяват не са малко и никой в НАП не знае априори коя фирма е изрядна и коя не. Правото на данъчен кредит се ползва само след документално доказване на извършените покупки и продажби.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK