Г-жа Генерал

Веска Георгиева командва "личното МВР" на Бойко Борисов

Инспекторът и нощта

Столичният инспекторат има 396 служители. Те отговарят за изпълнението на две дузини закони и наредби - контролират концесионерите по чистотата, следят за незаконни сергии, неправилно паркиране, замърсяване от строителни обекти, незаконни реклами, бездомни кучета, неработещи улични лампи, спукани водопроводи, опасни сгради, непочистени от сняг тротоари и още куп други неща. Напоследък служителите му дават и нощни дежурства, за да упътват камионите на новите концесионери. За да изпълнява всички тези задължения, инспекторът трябва да е като многоръкия Шива при средна заплата от 600 лева. Заради многото извънреден труд покрай кризата с боклука предстои инспекторите да получат по една извънредна заплата допълнително. Според Веска Георгиева това не е достатъчно и тя ще настоява заплатите на инспекторите да се увеличат, за да не се изкушават от подкупи.

Кризата с боклука е изпитание не само за гражданите на София, но и за администрацията. След като договорите с "Новера" бяха прекратени, в общината беше сформиран кризисен щаб. Той трябваше да организира и координира чистенето от новите девет фирми, които бяха поканени на мястото на досегашния концесионер.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Bobi

  Не се справя добре, щом кофите преливат и около тях е свинщина.
  И аз да бях, едва ли щях да се справя, но за това отговорността трябва да се подели от всички, по нов модел. Дайте ни електронно гласуване и ни питайте с референдум да си решим кой и как да чисти София. Така отговорността ще носим ние и няма корумпирани да взиамт концесиите. Това е реална демокрация, както пише в едноименната книга на Йон Мариан.

 • 2
  sir_humphrey avatar :-|
  Sir Humphrey

  Не съм особено доволен от работата на г-жа шефката на инспектората.

 • 3
  Avatar :-|
  Антагонист

  Има син, снаха и внучка
  Голема работа е - многодетна майка, ръиш ли! А може ли да готви? Сигурно колкото и да управлява или инспектира нещо.

 • Опитен

  «Веска Георгиева пое поста си точно преди година. По това време е 55-годишна служителка... Мнозина вероятно са останали учудени, че Борисов възлага поста на една жена, която има броени години до пенсия.»

  Не ми се вярва, че във вестник като «Капитал» се е намерило място за такава позиция. На 55 или на 25 години - има ли значение възрастта ако вещината е водеща характеристика при подбора на общинарите?. Защо никой не се запитва - колко лесно може да се управлява извозването на смет от град, в който «жителите» му откровено отказват да се смятат за пълноценни жители на своя град.
  Казвам го, защото дори животните следват вродените си инстинкти да почистват районите, които обитават. Къде са нашите инстинкти, които биха ни заставили да се почувстваме задължени ако не да почистим, то поне да пазим града си чист? Със своето безхаберие не само не помагаме да се почиства града, а го превръщаме в Авгиеви обори... За тази истина авторът има ли очи? Или му е по-лесно да подхвърли на разгневените «софиянци» кокала възраст? Това ли е което й пречи да въведе ред? По-скоро всеки би се учудил на смелостта й да поеме този пост! На нея й трябва най-вече мъдростта на древната митологията, където е много по-вероятно да намери решение на такъв видимо нерешим въпрос какъвто е този с «оборите»...

  Много често при подобни ситуации се сещаме колко е подредено и чисто по улиците на нашите западно-европейски партньори. Живея в един такъв ъгъл на Европа, но искам да кажа, че и тук само външно изглежда лесно. По-важното е, че не само парите водят до тази разлика. Тук хората не стоят настрана от тази ОБЩА отговорност - те с години са обучавани бавно и мъчително да възприемат освобождаването от личните си отпадъци като част от задълженията си на членове на общността, наречена квартал, град, регион. Местните хора се грижат техния боклук да излиза от дома им опакован и спретнат и да достигне до колите за смет в състояние, което няма да затруднява работниците от чистотата да го събират. Тук работи простичката съпричастност към общата грижа да е чисто и зад прага на дома им.
  За нас боклукът в София е грижа ЕДИНСТВЕНО на общината, а ние гледаме «сеир» отстрани. На такива «граждани» и вълшебства на боговете няма да успеат да помогнат ако имаше такива.

 • 5
  Avatar :-|
  полит

  Весето,показа как не трябва да се управлява. "Най-тежкият момент за Веска Георгиева бил през пролетта на миналата година, когато трябвало да има нощно миене на бул. "Цариградско шосе". Още преди полунощ пристигнали голям брой водоноски на тогавашния концесионер по чистотата "Новера". Камионите се строили на моста до алея "Яворов" и зачакали заповед да стартират миенето. Кой знае защо обаче КАТ отказвали да спрат движението. Оказало се, че заповедта на кмета Борисов била ОБЪРКАНА.Събрала смелост и събудила кмета Борисов. Половин час по-късно той се появил по пуловер и дънки, изправил се пред полицаите и казал: "Каква заповед? Аз съм заповедта."ЕТО ТОВА Е>!!!!!!!!! управлението на бойко, вески ,експертите горанов, иванова и цялата тюрлия около БАнкю БОРИмечков.Това чака Булгаристан, ако тези люде докопат власта.Грешни заповеди ,Нощни изпълнемнния Луда работа.!!!!Обръщам се към в.КАПИТАЛ проверете каква е ""БАНКАТА" кадри на ББ и покажете на цялата страна да прочетат людете, какви хора може би ще ги управляват.Мисля че нямя лошо,все пак някой от нас са по 2-3 мандата общ. съветници идоста неща ни са ясни как се правят.

 • 6
  Avatar :-P
  Arata

  Забележете на снимката горе - единствената украса в Кабинета на "ушите и очите" е Портрета на Кмета и Бъдещ Министър-Председател на _б_ългария

  Боже, пази България от нейните политици, за другото тя сама ще успее...

 • 8
  Avatar :-|
  и

  И Боко на стената ! Супер! Мсе едно сме при др.Живковото управлевние. С такива кадри и по същия начин. Той и боко е досущ като тато.
  Еми това е ща не ща ще се хваща европата....

 • 9
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  Това със снимката на Борисов е доста смешно.
  Не бяхме ли премахнали култа на личноста на Априлския пленум, 1956г?

 • 10
  Avatar :-P
  nevolin

  Гласувайте!!!Това е спасението от трглавата ламя!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход