ДАНС, 1:1
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДАНС, 1:1

ДАНС, 1:1

7075 прочитания

© Асе Колева


3 февруари 2008

Първата публична поява на ДАНС. Служители на агенцията заедно с прокурор от Софийската градска прокуратура запечатват складовете на Държавния резерв в "Кремиковци". Твърди се, че оттам липсват стоки за около няколко милиона лева. Досъдебното производство е висящо.14 март 2008 г. +На ДАНС е възложено да проверява скандала около бившия зам.-директор на ГДБО Иван Иванов (когото познаваме по-добре покрай лаптопа и пушката). Досъдебното производство е висящо.

19 февруари 2008 г.

На летище София при акция на СДВР и ДАНС са задържани трима китайски граждани при опит да изнесат нелегално 350 хил. евро. В схемата има замесени митничари и служители на Министерството на транспорта. С част от обвиняемите е сключено споразумение, срещу другите е внесен обвинителен акт.

18 април 2008 г.

При акция в клон на DBank на столичната ул. Раковска са задържани двама души при опит да изтеглят близо 200 хил. долара. Според разследващите парите са придобити в резултат на измами в САЩ. Делото е пред приключване от прокуратурата.

16 май 2008 г.

Премиерът Сергей Станишев възлага на ДАНС да извърши проверка на слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка. Източникът на слуховете до ден днешен не е известен.

23 май 2008 г.

Зам. градският прокурор на София Роман Василев заяви, че в резултат на акция на ДАНС е станало ясно, че българските финансови институции са използвани от международна престъпна групировка за "транзитни точки за пране на пари в особено големи размери". Запорирани са общо осем милиона долара и 3.5 милиона евро в България. Не е известно образувано ли е досъдебно производство по този случай и на какъв етап е.

6 юни 2008 г.

Правителствената информационна служба разпространи информация, че премиерът Сергей Станишев е наредил на ДАНС да провери финансовите проблеми в ПФК ЦСКА. В резултат на част от материалите СГП прави проверка и внася обвинителен акт. Следващата седмица е първото дело по него.

18 юли 2008 г.

Георги Първанов призова ДАНС "своевременно" да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че "има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице" от групата Стойков-Николов е обоснована. Агентите не откриват данни за оказван натиск върху разследването.

17 юли 2008 г.

Председателят на административния съд във Варна Анелия Цветкова е задържана в заведение в центъра на Варна с белязани 10 хил. лв. Впоследствие се оказа, че в основа на корупционната интрига стоят любовно-битови отношения. Делото е пред внасяне в съда.

23 юли 2008 г.

Бойко Борисов призовава ДАНС да провери твърденията, че неизвестни лица са платили на служителите на концесионера по чистота "Новера" да отидат на море, за да възникне в София криза с боклука. Резултатите от проверката, организирана по линия на "екологичния тероризъм", са неизвестни. Ноу-хауто на агенцията по темата беше причина преди няколко седмици градската прокуратура да възложи нова проверка по темата на агенцията.

23 юли 2008 г.

С посещението си в ДАНС, Златко Иванов - Баретата откри серията от кафе беседи в агенцията. На другия ден там отива и Николай Маринов - Малкия Маргин.

7 август 2008 г.

След тримесечно разследване ДАНС установява, че служител на НЗОК е източвал лични данни на "милиони" пациенти. Делото е изпратено в районната прокуратура.5 септември 2008 г. При операция на ДАНС са разкрити лицата списващи интернет сайта "Опасните новини". Във връзка с това ДАНС прояви желание да започне дискусия за анонимността в интернет. Действията на агенцията съвпаднаха със спирането на сайта. До ден днешен агенцията не е казала, верни или не са твърденията за корупция и злоупотреби, изнасяни в сайта.

23 септември 2008 г.

Главният редактор на ФрогНюз и предполагаем главен автор в "разкрития" от ДАНС сайт "Опасните новини" Огнян Стефанов е зверски пребит пред ресторант до столичния басейн "Спартак".

23 септември 2008 г.

Новината за побоя над Стефанов е успешно заглушена от ненужно шумна операция на ДАНС срещу зам.-директора на ДАНС Иван Леков. Той е отведен от странно екипирани служители на агенцията (с костюми и маски). Също толкова шумно през март 2009 г. Леков беше оправдан от съда.

24 септември 2008 г.

При акция на ДАНС е задържан с подкуп бившият депутат от НДСВ и зам.-областен управител на София Мариус Цаков. Обвинителният акт срещу него е внесен преди месец в Софийски градски съд.

25 септември 2008 г.

Червеният депутат Татяна Дончева и Минчо Спасов от НДСВ последователно разкриват, че ДАНС е искала телефонни разпечатки както на техните GSM-и, така и на други депутати.

26 септември 2008 г.

Става ясно, че по повод публикациите в "Опасните новини" ДАНС е образувала дело "Галерията", в което с мотив "изтичане на информация" са били подслушвани журналисти и издатели и са проследявани контактите на неизвестен до този момент брой репортери. Сред "разпечатаните" е и Татяна Дончева. Отстранен е шефът на дирекция "Сигурност на ДАНС" Владимир Писанчев. До този момент ДАНС не казва дали публикуваната в "Опасните новини" информация е класифицирана. Военно-апелативната прокуратура отказва да образува проверка по случая.

9 октомври 2008 г.

Зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков е уволнен без ясен мотив. Пред "Капитал" той заявява, че той е уволнен, за да не се разкрият мракобесията, които се случват в агенцията. Впоследствие срещу сина му и брат му излизат различни разследвания за злоупотреби.

15 октомври 2008 г.

След акция на МВР, ДАНС, следствието, агенция Митници, НАП и прокуратурата т.нар. братя Галеви изчезват безследно. Срещу тях е образувано досъдебно производство. По информация на "Капитал" служителите на ДАНС присъстват формално на операцията и дори не са имали тактически дрехи, които да облекат.

22 октомври 2008 г.

След серия преговори парламентът така и не успява да конституира комисия, която да извършва контрол над агенцията. Депутатите от мнозинството не желаят да се правят проверки на действащи разработки и опозицията отказва да влезе в състава на комисията.

23 Октомври 2008 г.

Председателят на ДАНС Петко Сертов потвърждава, че в агенцията е изпратена справка по разработката "Лиани". Според опозицията, Лиани осветява корупциони практики по висшите етажи на изпълнителната власт, в които са замесени министри от ДПС. В последствие Петко Сертов отказва многократно да изпрати разработката в парламента. Във връзка с решението му, вътрешната комисия отказва да гласува бюджета на агенцията.

17 Ноември 2008 г.

При операция на ДАНС е задържан албанския гражданин Газменд Бериша. Той е разследван в изработването на фалшиви евро. По информация на "Капитал" Бериша и българските му съдружници са били разработвани от МВР. Делото е все още висящо във варненската прокуратура.

16 декември 2008 г.

По материали на ДАНС, срещу кмета на гр. Левски Георги Караджов е образувано досъдебно производство за присвояване. В последствие той е отстранен от длъжност. Делото е висящо в прокуратурата.

6 февруари 2009 г.

Златомир Иванов - Баретата се предава доброволно на служители на ДАНС, но след няколко часа е предаден на МВР, което го разследва за организиране на престъпна група. Делото срещу него е висящо.

12 февруари 2009 г.

След акция на независимия депутат Яне Янев, става ясно, че ДАНС е отнела допуска до класифицирана информация на директора на НАП Мария Мургина. Прокуратурата образува дело за длъжностно престъпление срещу неизвестен извършител. До ден днешен Мургина не е разпитана.

17 февруари 2009 г.

Става ясно, че ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на зам.директора на "Социални дейности на МО" Стоян Стоянов - Стуци . Военно-окръжна прокуратура започва разследване, което е висящо.

4 март 2009 г.

При своя акция около Габрово, ДАНС задържа три лица срещу, които има данни, че произвеждат амфетамини. Иззети са около три килограма наркотично вещество и 50 кг. субстанция за която се съобщава, че е прекурсор. В последствие става ясно, че веществото е ацетизал. В превод - аспирин.

5 март 2009 г.

В Ловеч ДАНС задържа дознател, който нераглемнтирано е събирал информация за сделки с недвижимо имущество. Той използвал масивите на МВР за целта.

16 март 2009 г.

След сигнал на независимия депутат Яне Яне и в рамките на предварителна проверка, тежко въоръжени служители на ДАНС извършват процедура по връчване на призовка на кмета на Гърмен Ахмед Башев. Според ДАНС той доброволно е бил отведен до централата на агенцията в София, където са му снети обяснения и е бил предупреден да не насажда радикален ислям.

18 март 2009 г.

ДАНС и прокуратура влизат в Министерството на земеделието и горите във връзка със сигнал на Върховната административна прокуратура свързан с т.нар. заменки на гори. Образувано е досъдебно производство.

3 февруари 2008

Първата публична поява на ДАНС. Служители на агенцията заедно с прокурор от Софийската градска прокуратура запечатват складовете на Държавния резерв в "Кремиковци". Твърди се, че оттам липсват стоки за около няколко милиона лева. Досъдебното производство е висящо.14 март 2008 г. +На ДАНС е възложено да проверява скандала около бившия зам.-директор на ГДБО Иван Иванов (когото познаваме по-добре покрай лаптопа и пушката). Досъдебното производство е висящо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Petro

  Тези от ДАНС много работни
  Да се начуди човек
  В БГ имало и работливи хора
  www.rox-invest.org

 • 2
  Avatar :-|
  Zamen

  Бля, бля - бнищо не са свършили, но зашлатите им си вървят!

 • 3
  Avatar :-|
  20.XII.2008.

  - Има ли потенциал ДАНС да се справи с това, за което говорите?

  - ДАНС е предназначен да крие тези неща.

  - Няма ли нужда държавата от такъв инструмент?

  - Това, което прави ДАНС, е да завързва здраво ръцете и краката на ДПС през лидера им, това прави, укривайки разработките, които ги разобличават, че правят „черна каса”, те връзват Доган, за да бъде готов – или да бъде хвърлен в огъня, за да „зарадват” европейските контролни служби, или да бъде следващият партньор на БСП – готвят и за едното и за другото, но силно опакован, това е ролята на ДАНС. Нека никой да не се лъже, че ДАНС изпълнява друго освен политически поръчки. ДАНС е Държавна сигурност, възкресена за политика. Видяхте как я употреби Станишев за вътрешнопартийни цели. Видяхте как разчисти своите съперници, видяхте как спечели конгреса, ДАНС му помогна във всичко.

 • 4
  den_zuk avatar :-|
  den_zuk

  данс - смешници, могат спокойно да се преименуват на "ченгета до поискване"

 • 5
  Avatar :-|
  Любо

  #3 e от интервю на Иван Костов

 • 6
  Avatar :-|
  Иван Костов
 • 7
  Avatar :-|
  Хмм

  Много шум за нищо е цялата им дейност май.

 • 8
  Avatar :-P
  Never Surrender

  Браво на Яне!

 • 9
  Avatar :-|
  Прости въпроси без отговори засега

  ДАНС не е зле преди да публикува подобни отчети, най-напред да (си) отговори на няколко съвсем простички въпроса, като например:
  1) Защо няма нито един осъден (т.е. няма предоставени от тях надеждни доказателства пред съда) с ефективна и адекватна присъда сред многобройните известни на всички у нас и по света крупни български престъпници? НИТО ЕДИН АДЕКВАТНО ОСЪДЕН! ЗАЩО?
  2) Как ДАНС ще обяснят типично нашенския "феномен", че няма голям престъпник в България, който да е без карта на "сътрудник" на службите? Кой ги "раздава" тези карти? По чие нареждане (съвет)? Кои са т.н."съветници", които толкова години създават "кръстници", гоцета, батета, царе и спасители, управляващи и "опозиции"?
  3) Как ДАНС ще обяснят несъизмеримото с реалните и декларираните доходи имотно състояние на висши полицаи, политици, съдии и прокурори, вкл. на роднините, близките и приятелите им (очевидно неотговарящо и на конкретните им бизнес-"умения", подготовка и образование) ?
  Един пример - как ДАНС ще обяснят милионите получени от Алексей Петров за консултански услуги? (със здраве да си ги харчи, ако са законни. Обаче...) От какъв характер и на каква реална стойност са тези улсуги? Кой и защо плаща подобни суми на една "бивша барета" за ... финансови или икономически съвети??? Какво стимулира подобен "експерт" да търпи огромни загуби, работейки на държавна работа и за държавна заплата, след като съветите (и времето му) са толкова високо оценени - силната му любов към страната и сигурността й, ли? Кажете по-подробно какви са тези съвети, та да се научим и ние? (Нали той е и преподавател в УНСС, доколкото разбрах? То там очевидно е станало свърталище на ...-"преподаватели" - разбрах, че са канили и Бриго Аспарухов да им чете лекции! Ашколсун на ректора и на славната му биография и досие!)
  И защо един толкова успешен бизнесмен не е привлечен и за икономически съветник на правителството - с удоволствие ще чуем неговите толкова ценни съвети (а и на колегите му) за изхода от кризата.

  При толкова големи експерти, нека ДАНС да ни (си) даде отговор на един много елементарен въпрос:
  Престъпление ли е да си показал доходи от около няколко стотин хиляди лева през годините, например, (и то непроверени надлежно, видно от далаверите в НАП), а да си похарчил милиони? Защото ако отговорът за ДАНС е очевидното "ДА", както е по "белия свят", то тогава не е нужно да си много голям специалист за да забележиш стотици примери дори и когато се разхождаш с колата си в полите на Витоша, например.

 • 10
  Avatar :-|
  инфо

  На всички е ясно, че "етническото заиграване, престъпленията и тоталната корупция на ДПС и Доган рано или късно ще си намерят майстора в лицето на полиция, прокуратура и съд" Е, не на тези, разбира се, защото те са пародия... Както е ясно, че сегашният главен прокурор или шефът на следствието няма да тръгнат срещу Доган или някой от подчинените му и ще се опитват да замазват нещата докато могат.
  Проблемът им е, че вече все по-малко могат и все по-трудно крият очевидното - че са марионетки в ръцете на организираната престъпност и са важна част в безчет престъпни схеми. Затова сега не е толкова (и само) важно да се осветлят всички по-крупни престъпления през последните 20-тина години, като се започне с онези "безследно изчезнали луканови 2 милиарда долара от външния дълг на България, документите за които лежат и отлежават в Главната прокуратура на брадатия манекен), но е особено актуално да се фокусира общественото внимание и върху лицата, които ги подкрепят или прикриват с действия и/или бездействия. На всички вече е ясно, че сред тях са и Гоце, и Станишеф, и Велчев, и републиканеца-"цар" Симеон, и редица други.
  А е важно, защото много скоро, когато положението стане съвсем неудържимо, същите тези особи изведнъж ще се опитат много усърдно да се дистанцират и да се опитат да изличат от обществената памет как са подкрепяли и прикривали или омаловажавали престъпленията, корупцията и престъпниците...И какви са ги вършили.
  Докато в обществото не се наложи окончателно истината за последните 45+20 години, не се разкрият и накажат публично престъпленията, лъжите и измамите - с факти, документи и съответни съдебни процеси, винаги една група (доста широко известни) кукловоди ще продължават да избутват на сцената поредния Жельо, Стоянов, Гоце, Доган, Жорж, Бойко, Симеон и пр. "спасители"...
  За Иван Костов мога само да кажа, че при цялата ми неприязън към него поради огромните му "компромиси" към организираната престъпност по време на управлението му (които той самият признава, между другото - бързам да изпреваря репликите на някои негови подръжници), той според мен е най-малкото, "необходимото зло" за България в момента. Най-малкото, защото като махнеш лошото след управлението му, остава и доста добро, за разлика от останалите премиери, и защото към него вече има една немалка и много здравословна, според мен, доза на подозрение и критицизъм в обществото, което означава, че ще бъде доста критично наблюдаван и оценяван - нещо, което е жизнено важно за възстановяването на България и гражданското общество в нея като отношение към всички управляващи или претендиращи да поемат управлението.
  Не може в една държава да се гласува и да се избират откровени престъпници, като тези от БСП или ДПС (НДСВ са само една тяхна временна креатура), да се забравят нееднозначните факти, дела и геройства на един "застраховател", пожарникар, убеден член на БКП (който до толкова я е обичал, че напуснал работата си, за да и остане член...) като поредния проект на кукловодите, и след това да се учудваш защо такива като Доган и Симеон изведъж се оказват ... управляващи, че се краде на поразия от всякъде - Топлофикация, данъци, митници, бюджет, пътища, европомощи,...
  И за кой ли път да не виждаш връзката между наивността, незаинтересоваността и повърхността ти в оценките и начина, по който ще живееш ти, а и децата ти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK