Естония, Латвия или Исландия?

Вече е очевидно, че бързият растеж на повечето централно- и източноевропейски икономики през последните години беше изграден на неустойчиви основи - лесното кредитиране захранваше бума на потреблението и на строителството. Голяма част от инвестициите бяха финансирани от внос на капитали. Този бизнес модел беше рязко прекъснат след краха на Lehman Brothers, когато световните финансови пазари пресъхнаха.

С внезапното секване на достъпа до кредитиране целият регион тръгна спираловидно надолу. Инвестициите и потреблението падат, безработицата се увеличава, а валутите са подложени на натиск.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист

  "Ето защо не е възможно да се каже колко точно от инвестициите са "отишли в строителство"
  Всъщност да го кажем по-точно: колко пари са били ПРАХОСАНИ в непродуктивна дейност, която може да ни измъкне от кризата. Колко възможности за развитие са били профукани без ясна стратегия за бъдещ растеж.
  Колко плодове са били събрани от дървото, но не като се берат със стъбла, а като се режат цели клони...

 • 3
  Avatar :-|
  ники

  като гледам какво се случва, въобще не ми трябват данните за инвестиции в строителството- направо си вървим към исландският сценарий с бодри стъпки.
  Единственото което ни спасява до момента е размера на сивата икономика, който е поне 100% според мен - но докога? макс. 12месеца

 • 4
  Avatar :-|
  Вили

  Интересно, че Естония била вдигнала данъците.
  Станишев се закле, че правителството нямало да прави предизборни разходи. Иван Костов пък призовава към точно обратното на написаното тук - да се похарчи излишъкът като антикризисна мярка и да се премине към дефицит, за да се стимулира икономиката. На кого да вярваме?

 • 5
  Avatar :-|
  изгладнял дървен шоп

  немаме какво да ручаме, бе хора. Стига сте дрънкали за криза, дайте работа.

 • 6
  Avatar :-P
  СпецБрокер

  Мисля, че е нормално да вдигнем цените на имотите и турстическите услуги с по 20 % ?? Колеги, гласувайте...

 • 7
  Avatar :-|
  ники

  съгласен съм да вдигнете цените на имотите и туризма и с повече от 20%, щото искам да гледам, повече фалирали мутро-брокери.
  Нали не си представяте как някой ще дойде в мухлясалите ви хотели или ще ви купи мухлясалите имоти ( между другото те ще продължат да мухлясват и през следващата година и после ще видим как ще ги продадете - май-тогава ще ги подарявате.ама ще видим

 • 8
  Avatar :-|
  Камен

  Моля господинът икономист да каже дали емпирично е потвърдено теоретичното му твърдение "рязка обезценка на валутата, която да направи българския износ по-конкурентоспособен"
  Щото напоследък се нагледахме на точно обратното. Например по-напред в броя имаше статия за Румъния, чиято лея се обезцени с 20%, но износът не е нарастнал.
  Друг пример: в Англия прогнозираха дефлация, но за последното тримесечие беше регистрирана... инфлация! Щото паунда бил паднал, ама цените си останали приравнени в евро. Съответно в паундове това е равносилно на инфлация.
  Та изводът е, че теориите от учебниците, писани наскоро след Втората Световна война, отдавна не работят. Светът е много по-глобализиран и взаимно свързан, и всичко се приравнява веднага на долари и евро. Абсолютно наивно е да се мисли, че ще постигнем нещо, ако девалвираме лева.

 • 9
  Avatar :-|
  До 8

  Още малко ще напишеш как Англия има валутен борд към еврото :)
  Не е вярно за инфлацията там, но зависи и дали на годишна база гледаме. Данните за Retail Price inflation специално за третото тримесечие са още по-ясни. Няма значение дали основна причина са цените на имотите, защото всичко е обвързано и ще има ефекти след време между секторите:
  http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=19

 • 10
  Avatar :-|
  мунчо

  Сигурно понеже девалвацията не помага куфарната търговия с Турция процъфтява, Дачия увеличава продажбите, а румънците избягаха от русенските магазини.
  Девалвацията е начин за намаляване на заплатите и от там на цените. С борда това ще отнеме години време и ще доведе до милиарди евро нови държавни дългове. С девалвация пак ще има държавни дългове за спасяване на банките, но много по-бързо ще се възстанови растежа и ще има възможност дълговете да се плащат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата