Игри и игрички

В последните си работни седмици депутатите се опитват да пригодят изборния закон към партийните си интереси

В БСП все още има разногласия по въпроса как да се гласува на предстоящите избори. 
В БСП все още има разногласия по въпроса как да се гласува на предстоящите избори. 
В БСП все още има разногласия по въпроса как да се гласува на предстоящите избори.     ©  АСЕН ТОНЕВ
В БСП все още има разногласия по въпроса как да се гласува на предстоящите избори.     ©  АСЕН ТОНЕВ

Ако някой си мисли, че три месеца преди парламентарните избори партиите са готови с програмите си за управление на страната в условията на икономическа криза, е в голямо заблуждение. Кандидатите за следващата власт са съсредоточени най-вече в това как да променят закона за изборите по най-изгодния за тях начин. А когато в интригата се намеси и президентът, който също има едно наум с какво ще се занимава след края на втория си мандат, за реформи в изборния процес не остава нито време, още по-малко воля.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Георги Сава Раковски
  • - 1
  • + 23

  Трябва да кажа, че тази година измитането на тройната коалиция от управлението ще бъде дело всенародно. Не знам как е при вас, но в нашата кооперация организираме един вид "революционен комитет" за свалянето на правителството, като в деня на изборите ще се отправим към урните с бели везани ризи, калпаци със златен лев и знамена "Свобода или смърт". Може би ще попитате от кои партии сме - всякакви! От еколози през костовисти до "Атака" и "ВМРО". Просто тези хора прекалиха и въпрос на елементарно себеуважение е да бъдат жестоко наказани. Никакви автобуси от Бурса и комисии в ромските маали няма да им помогнат този път.

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • + 13

  Отлична статия! Смятам авторката на статията за съвсем права. Защо?

  Инициативата за мажоритарен елемент в изборите както от страна на президента Първанов и на част от управляващото мнозинство, така и от страна на "опозициите" спокойно може да се определи като популистка и безсъдържателна. Причината за такава една оценка коренува във факта, че политическата реалност и особено българската такава не дава задоволителни, дори никакви резултати при полумерки, полудействия и полуинициативи. Прясна справка в потвърждение на изложения факт - промените в закона за конфликта на интереси. Едва ли някой се съмнява, че в осакатената си и обеззъбена, лишена от всякакви санкции нова форма, законът на практика няма да функционира. По абсолютно същия начин стоят нещата и при мажоритарния елемент в изборите.

  За да могат реално хората да избират кой точно да ги представлява в парламента, някакъв резултат може да даде единствено изцяло мажоритарната избирателна система, но с някои корекции, които допълнително да подсилят избирателния вот (малко по-късно ще изясня, какви точно корекции имам предвид). Смесени пропорционално-мажоритарн системи или пък чисти мажоритарни такива (мажоритарни системи без никакви корекции и усъвършенствания) не биха дали никакъв резултат. След кратковременно леко объркване, още на по-следващите избори актуалните и/или други деформации на обществения вот и на обществените желания ще се прояват с пълната си сила.

  Според мен единственото разрешение на голяма част от проблемите и неяснотите около всички избори след "демократичните" промени преминава през безкомпромисното изясняване на проблемните въпроси чрез промени в Конституцията на Република България. Това ще рече - свикване на Велико Народно събрание, което да одобри поне следните конституционни промени:

  Член 4. Алинея 3. На никое човешко същество и по никакви причини не могат да се налагат смъртна присъда и смъртно наказание.

  Член 4. Алинея 4. Република България гарантира неприкосновеността и свободата на човешките мисли, на човешките чувства и на човешкия дух.

  Член 4. Алинея 5. Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз.

  Член 10. Алинея 1. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

  Член 10. Алинея 2. Изборите в България са мажоритарни.

  Член 63. Алинея 1. Народното събрание се състои от 240 народни представители.

  Член 63. Алинея 2. Един избирателен район може да излъчва само по един народен представител.

  Член 65. Алинея 2. За народен представител от произволен избирателен район могат да кандидатстват български граждани от цялата страна.

  Член 65. Алинея 3. Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението и`, след регистрацията си.

  Член 67. Алинея 2. Народните представители от произволен район представляват не само жителите на съответния им район, от който са излъчени, а всички български граждани без изключение.

  Член 67. Алинея 3. Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.

  Член 69. Алинея 1. Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуването си в Народното събрание.

  Член 69. Алинея 2. Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване за публично оповестяване на класифицирана информация, освен с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание.

  Член 69. Алинея 3. Разрешението, дадено от председателя на Народното събрание се внася за одобрение от народните представители на първото заседание на Народното събрание.

  Член 69. Алинея 4. Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.

  Отмяна на Член 70 (алинеи 1 и 2).

  Член 84. Точка 18. прекратява предсрочно собствените си пълномощия.

  Член 89. Алинея 4. Не по-малко от една четвърт от общия брой на народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува предсрочно прекратяване на собствените си пълномощия. Пълномощията на Народното събрание се прекратяват предсрочно, когато за това са гласували повече от половината от всички народни представители.

  Член 89. Алинея 5. Не по-малко от една стотна от максималния брой избиратели според избирателните списъци от последните по време национални избори могат да предизвикат произвеждане на референдум за предсрочно прекратяване пълномощията на Народното събрание. Пълномощията на Народното събрание се прекратяват предсрочно, когато за това са гласували повече от половината от гласоподавателите на произведения за целта референдум. Резултатите от референдума са валидни, ако в него са участвали не по-малко от половината от максималния брой избиратели според избирателните списъци от последните по време национални избори.

  Член 97. Алинея 1. Точка 5. утвърдителен глас от повече от половината гласоподаватели на произведен за целта референдум за предсрочно прекратяване пълномощията на президента и вицепрезидента.

  Член 97. Алинея 5. В случаите на т. 5 произвеждане на референдум за предсрочно прекратяване пълномощията на президента и вицепрезидента могат да предизвикат не по-малко от една стотна от максималния брой избиратели според избирателните списъци от последните по време национални избори. Резултатите от референдума са валидни, ако в него са участвали не по-малко от половината от максималния брой избиратели.
  -------------

  Всички досегашни спекулации за по-голям или по-малък мажоритарен елемент в изборите са най-обикновен прах в очите на избирателите. Прахоляк и тъмнина, които да осигурят по-лесни и незаслужени дивиденти за партиите - както управляващи, така и "опозиционни".

  И едно кратко допълнение! Не, че президентът Първанов ще наруши обичайната традиция на нашите управници да НЕ инициират референдуми - най-вероятно първановите заплахи за референдум относно мажоритарния елемент в изборите ще си останат само заплахи. Но ако президентът ни беше чак толкова загрижен за мнението на народа - можеше да попита чрез референдума и дали хората предпочитат смесена пропорционално-мажоритарн избирателна система или пък по им допада усъвършенствана мажоритарна такава (избирателна система от вида, който предложих в конституционните промени по-рано в този текст).

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  easy think
  • - 4
  • + 1

  Защо все на малки стъпки се решават големи проблеми?
  Не виждам нищо мрачно в идеята за двуполюсен модел. Когато има само две възможности да се влезе в политиката успехът на всяка партия зависи от конкурентността на нейната адекватна политическа програма, т.е. личностите доколко добре се импонират в обществото и пол. организация. Множеството разделения са основата на безпринципни коалиции, също често раздробеността прокарва личностни интереси. Примерите са много като се започне от имотната НДСВ, фамилната партия "Атака" и т.н.
  Изводът е, че личност не създава силен във времето политически съюз, но трайните политически обединения създават личности.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-?
  БСПедраси
  • + 10

  Да! Ако успеем да ги изритаме ще бъда горд не само със себе но и с Вас! ГЛАСУВАЙТЕ !!!! АМА ГЛАСУВАЙТЕ, че иначе лошо ни се пише... за кого това е съвсем друг ПРОБЛЕМ....

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  петров

  В изборите да участват само българи!!

  Нередност?
 • 6
  flasha avatar :-|
  Flasha

  Всъщност промените са форма на емитация от ДС/държавна сигурност/ под образа на различни партии като: СДС, БСП, ДПС и др. ,някои от тях даже ги приеха в ЕНП ?! Влязоха и Европейския Парламент но истината за тези хора е че те нямат родина,приятели,партия ,тяхната кауза са парите. Паралела с МАФИЯТА е правилен ,това десни ,леви ,комунисти, седесари е за простолюдието да бъде заблудено максимално ....Дано европейците пресекат пътя на тази опасна "метастаза" иначе ще имат серизно проблеми на всякакво ниво-сигурност,финанси и навсякъде докъдето те се допрат.

  TAKE CARE . . .


  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал