Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 3 апр 2009, 13:24, 5595 прочитания

Куца сделка, в лош момент

Орешарски пак предложи бартера имоти за строителство с ИПК "Родина"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Колкото повече наближават изборите, толкова по-фрапантно става разминаването между думите и делата в кабинета "Станишев". След всички клетви в Брюксел за прозрачност, пазарност, и конкурсен подход, преди дни правителството пак се оказа в ситуация да разглежда предложение за нещо като бартер на имоти с ИПК "Родина" - дружество, представлявано от бившата директорка на тотото Ирена Кръстева. Преди месец замяната беше отхвърлена, но миналата седмица финансовият министър Пламен Орешарски я предложи отново. Не мина - сделката е толкова спорна и сложна, че министрите се притесниха и поискаха още детайли. Чака се третия път.

За тези, които са пропуснали, ето накратко какво се предлага: държавата дава три сгради в идеалния център на София, които в момента се обитават от Националната агенция по приходите (НАП); дава и имота си на бул. "Цариградско шосе" (недовършената кула отляво по пътя за летището). В замяна ИПК "Родина" предлага да построи голяма нова сграда за данъчните (за подробности вижте карето).

Този път финансовото министерство предложи да бъде учредено акционерно дружество с по 50% участие на държавата и на ИПК "Родина". Правителството да апортира четирите имота, а частният инвеститор - своята собственост върху земите на "Цариградско шосе" и ако се наложи да доплати в пари. Размяната на имотите и раздялата между партньорите се предлага да стане едва след като бъдещата сграда на НАП е готова.

Аргументът на Орешарски е, че новото строителство ще излезе по-евтино от ремонта на стария редакционен корпус на ИПК "Родина". За реконструкцията беше проведен търг и дори беше избран изпълнител - "Главболгарстрой", но проектът остана замразен с мотива, че в бюджета няма отделени пари. Според източници на "Капитал" офертата е била за 50 млн. лева, при предвидени в бюджета на ведомството 35 млн. лева.

Сега планът е редакционният корпус и печатницата да бъдат разрушени и на тяхно място да се построят две нови сгради. Новата сграда на НАП ще бъде изградена на терена, който е без лице към бул. "Цариградско шосе" и граничи само с ул. "Петър Мутафчиев". Сега на това място се намира печатницата, управлявана от Ирена Кръстева. На финала на сделката освен със сградите на НАП в центъра, ИПК "Родина" ще получи и лице към "Цариградско шосе". Въпреки новата форма, предлагана от Орешарски, по същество пак става дума за замяна на имоти.

Три проблема и половина


Оттук идва и първият принципен проблем пред подобна сделка. Точно сега, в кризата, която най-силно удари пазара на имоти много трудно ще се определи цена на апортираните в общото дружество сгради - всички експертни изчисления са силно условни. Въобще идеята да се разделиш с недвижима собственост когато пазарът е почти на дъното, за да финансираш строителство е много, много странна.  

Вторият въпрос, на който досега никой не е дал отговор публичен отговор, е за мащабите на мероприятието. Сигурно ли е, че НАП наистина има нужда от 50 хил. кв.м площ, при положение че в момента данъчните се помещават на с общо 11 хил. кв.м.? Официалното обяснение от министерството е, че трябва да има място за информационно-изчислителен център, както и просторни помещения за работа с граждани и фирми, а в самата сграда да се съберат 2500 служители на НАП. Вероятно е така, но все пак разликата в квадратурата е пет пъти..

И третият проблем - прозрачността. Това, че се предлага на министерски съвет да одобри сделката "ангро" не означава, че тя е защитима докато не бъдат показани оценките на разменяните имоти, строителната себестойност, евентуалните кешови доплащания.

Най-комичното в цялата история е, че НАП би трябвало да изпадне в известен конфуз приемайки подобна размяна с дружество, представлявано от Ирена Кръстева. Само преди два месеца от приходната агенция обявиха, че започват проверка за произхода на капиталите й по повод верижните покупки на медии, които тя и синът й предприеха - вестниците "Монитор", "Телеграф", "Екпрес", "Политика", няколко регионални издания, TV 7..До сега не е огласен резултатът от проверката.

За отбелязване е, че поне един министър изказа гласно принципни аргументи срещу предлаганата замяна. Николай Василев (на държавната администрация) каза пред медиите, че не е съгласен подобни споразумения да се правят без търг. На заседанието допълнил, че "тоталът не излиза", т.е., че не разбира каква е ползата на държавата от подобно начинание. Василев намекна, че ще настоява колегите му от НДСВ да гласуват против, когато се стигне до взимане на решение.

В дебрите на държавните инвестиции

Има и чист начин НАП да се сдобие със сграда, ако това е нужно. Имотите се продават на търг, за строителството се обявява търг, а данъчните (ако се може да бъде договорено друго) работят под наем докато новата им "къща" е готова. Неофициално от финансовото министерство обясняват, че ИПК и държавата са съсобственици във въпросните два парцела край "Цариградско шосе", че частното дружество отказва доброволна делба, а това обричало на неуспех опитът "частта" на НАП да бъде продадена. И все пак, изчистването на отношенията между съсобствениците е за предпочитане, дори това да е свързано със съдебни дела. Особено сега, когато съвсем не е моментът за продажба на имоти.

Друг неофициален аргумент от министерството: ако недовършената кула бъде продадена парите ще влязат в бюджета и няма гаранция, че догодина ще бъдат планирани средства за строителство. Така е - още повече, че идват избори и има криза. Но това са две разумни причини да не се прибягва до сделки точно сега.

Обяснението, че данъчните няма да има къде да работят, ако строежът трябва да се финансира с продажба на сегашните им сгради не е съвсем сериозно, доколко при нормален пазар биха се намерили инвеститори за офис-сгради в центъра, при това с гарантиран наем за няколко години.  

"Всеки вариант, който осигурява нужното място и не изисква допълнителни бюджетни средства, е приемлив за НАП", казват от приходната агенция в опит да защитят предлаганата замяна. Но дали е приемлив за данъкоплатците, пред които по ирония точно НАП трябва да е най-убедителна в своите сделки?
Груби сметки
По груби оценки на брокери теренът на бул. "Цариградско шосе", собственост
на НАП, струва 14 млн. евро. Останалите сгради на данъчните в центъра
струват приблизително 25.3 млн. евро (при сегашна цена 2200 евро за
квадратен метър офисна площ). От друга страна квадратен метър луксозно ново
строителство струва на строителя 600 евро. Т.е. себестойността на бъдещата
сграда с 50 хил. кв. метра застроена площ ще бъде около 30 млн. евро. Към
това обаче трябва да се прибавят и разходите за разрушаване на
съществуващите сгради.

Първи опит

През февруари Орешарски прокара предложение, според което теренът под
сградата на ИПК "Родина", както и четири сгради, собственост на НАП, бяха
преобразувани от публична в частна държавна собственост. Седмица по-късно
беше поискано правителството да позволи на финансовия министър да започне
преговори със собствениците на ИПК "Родина" те да построят сграда на
Националната агенция за приходите. Срещу това те трябваше да получат
четирите имота: парцела на "Цариградско шосе" 113 А, където се намира
недовършената сграда на ИПК "Родина" (полурушащата се постройка на
редакционния корпус), централата на националната приходна агенция на бул.
"Дондуков" 52 (непосредствено до кръстовището с бул. "Васил Левски"),
софийската териториална дирекция на НАП на ул. "Аксаков" 21 (на гърба на
хотел "Радисън") и имотът на ул. "6-ти септември" 10 (срещу сградата на
МВР), в която е разположен офис "Център" на приходната агенция. Общата
разгърната площ на терените в центъра е 11.5 хил. кв. м. Сградите са на
централни локации в София и в реновирането им са вложени значителни средства
през последните десет години. Предложението беше отхвърлено от
министрите.

Партньорът

ИПК "Родина" е собственост на "Обединени български вестници". Дружеството, управлявано от бившия директор на тотото Ирена Кръстева е мажоритарен акционер в "Нова българска медийна група", която през последната година купи една дузна вестници и TV 7. Същата телевизия е сочена в момента за предрешен победител в конкурса за национален ефир, който Комисията за регулиране на съобщенията изненадващо обяви наскоро, след поредица от спорни поправки в медийното законодателство (вижте секцията "Медиа и реклама").   

Кръстева управлява придобитите медии заедно със сина си - Делян Пеевски, който е зам.-министър на извънредните ситуации, от квотата на ДПС.

Смята се, че акционер в "Обединени български вестници" заедно с Кръстева е и единият от собствениците на Корпоративна банка Цветан Василев, но това все още не е отразено в търговския регистър. 

По данни на финансовото министерство ИПК "Родина" и държавата са съсобственици в двата парцела на бул. "Цариградско шосе" с обща площ 55 857 кв.м. Държавата държи по 26.7% идеални части в двата парцела.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Работодателите ще получат 100% от осигуровките като компенсация по схемата 60/40 Работодателите ще получат 100% от осигуровките като компенсация по схемата 60/40

Парламентът окончателно прие промените в Закона за извънредното положение, предстои правителството да измени и своето постановление за помощта към фирмите

6 апр 2020, 2005 прочитания

Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения

И още: В Западна Европа обмислят планове за отмяна на ограниченията; Започва масово тестване в спешната помощ у нас, след като седем медици там вече са болни; Британският премиер Борис Джонсън е настанен в болница

6 апр 2020, 1301 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Бунтове в затворите, заради орязаната амнистия

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10