Вече замириса

Градски вестник

Вече замириса

Премиерът Сергей Станишев предизборно обяви кризисно положение с боклука в София и иззе функциите на общината

Зорница Маркова, Бойчо Попов
3023 прочитания

Градски вестник

© Надежда Чипева


"Има сериозни рискове за околната среда и най-вече за здравето на хората." Каза го премиерът Сергей Станишев. И обяви кризисно положение в София.

Какво следва от това? Правителството ще вземе управлението на кризата в свои ръце (с боклука, не онази другата, световната). Създаде национален кризисен щаб, оглавен от областния управител Тодор Модев, сформира работни групи, които трябва да организират почистването, да анализират състоянието и да предложат дългосрочното решение на проблема с боклука. При това ще бъдат мобилизирани всички ресурси. Уау!

Само че проблемите с боклука не са от днес, а са до болка познати от години. Периодично София осъмва, зарината с кофички кисело мляко, найлонови торбички и скъсани обувки. Последният мръсен спомен е само отпреди малко повече от месец, когато заплахата от епидемия дори можеше да се помирише. И тогава положението беше много по-близко до криза, отколкото сега. Но пък днес сме по-близо до парламентарните избори. Затова и един от най-тежките проблеми пред жителите на града се превърна в поредното политическо оръжие между кмет и премиер в борбата за избирателни гласове.

Как се стигна до кризата

Предисторията на сегашната ситуация започна в началото на март, когато чистачът на София дотогава - компанията "Новера", спря да събира боклука (виж карето). Вместо това събра някои от кофите си. Общината забрави за "Новера" и избра други осем компании за почистването. Окончателните договори бяха подписани в четвъртък. Въпреки че "Новера" беше заменена и купищата с боклук от началото на март - извозени, миризливият проблем продължи. В някои общини и сега кофите не се изпразват навреме и боклуците се трупат. И въпреки изявленията на кмета Бойко Борисов в стил "ние ги изпразваме, те ги пълнят", представители на общината признават, че проблем с боклука има. Не навсякъде техниката достига, организацията също не е блестяща.

При смяната на дългогодишния концесионер с осемте нови беше ясно, че ще има затруднения с извозването поне в първите няколко седмици. Проблемите започваха от това, че шофьорите на камионите не познаваха добре улиците на града, и стигаха до това, че компаниите не смееха да инвестират в допълнителна техника, преди да имат подписани договори.

Така в средата на седмицата започна ожесточен спор и прехвърляне на заядливи реплики между Москва и Перущица: кметът Бойко Борисов беше на посещение в руската столица по повод Дните на София, а премиерът Сергей Станишев уважаваше ромска общност по случай международния й ден. Двупосочните обвинения бяха оцветени в реплики като "жалкият плач на Станишев", "Станишев и правителството са в паника заради спрените еврофондове", "Не ме вълнуват .... всякакви зоологически жаргони, които явно са познати много добре на Борисов от неговото битие. Мен ме притеснява състоянието на столицата сега". Но докато друг път от словесните престрелки не са произлизали реални действия, този път събитията се развиха почти мълниеносно.

Още същия ден от пресслужбата на Министерския съвет пристигна съобщение, че специален доклад на няколко отговорни министерства предупреждава за екологична катастрофа в София. Документът бил поръчан от премиера Станишев и е изготвен за завидно краткия срок от едно денонощие. Още по-бърза беше реакцията на правителството, което в четвъртък обяви криза.

Решението дойде изненадващо бързо дори и за някои министри, разказаха за "Капитал" участници на заседанието в четвъртък. Обикновено министрите получават предварително подготвяните промени и могат да се изказват по тях. Те са намерили предложението за обявяване на криза на масата пред себе си преди заседанието на правителството. По време на половинчасовата дискусия въпросите са задавали най-вече представителите на НДСВ. Министрите от БСП и ДПС пък послушно се въздържали от реплики и коментари.

За една по-чиста София

Почти под този лозунг преминаха обясненията на премиера Станишев кое е наложило "кризисното положение".

"Общината винаги е заявявала, че няма нужда от съдействието на държавата. Затова бяхме в наблюдаваща позиция, за да видим дали могат да се справят със ситуацията. За съжаление лошото почистване продължава, като в някои райони ситуацията е особено тежка. Не достига капацитетът - като техника и човешки ресурси", заяви Станишев.

Това естествено не е вярно. В началото на 2006 г. (когато сметището в Суходол беше затворено) кметът Борисов поиска подобен кризисен щаб и получи писмен отказ от кабинета. Отговорът тогава звучеше така - кабинетът не може да свика кризисен щаб, защото ще превиши компетенциите си. Според тогавашния закон за управлението на кризи такава може да се обяви само ако обхваща поне две области. Законът е променян след това и в момента ограничение за броя на общините няма. Ето защо преди две години това може да е било мотив да не се обяви криза с боклука в София, но не отговаря на истината, че общината не е търсила помощ. Нещо повече, премиерът тогава не е смятал, че кризисен щаб е решението на проблема с боклука: "Ясно е, че един проблем, нерешен десетилетие, не може да изчезне с магическа пръчка. Ясно е също така обаче, че подходът към решаването му не е предлаганият от вас (т.е. за създаване на национален кризисен щаб). Подходът следва да е отговорен, държавнически, при който всеки поема своите отговорности и изпълнява своите задължения", е написал Станишев тогава.

Какво следва сега

На няколко пъти премиерът наблегна, че ресурсите не позволяват градът да бъде чистен редовно. Затова било необходимо да се ангажира цялата налична техника. Кризисният щаб ще поиска списък на всички камиони, с които могат да се извозват боклуци и ще ги мобилизира. Компаниите, които имат вече договори за чистене, ще продължат да го правят. Няма да разваляме договорите с тях, обяви новият ръководител на боклука Тодор Модев. Фирмите с техника, но без договори, ще чистят срещу обезщетение, съобщи Станишев.

Компанията, която в София има техника и не е ангажирана с чистене в момента, е "изгонената" "Новера". Говорителят й Димитър Димитров заяви за "Капитал", че още никой не ги е търсил с предложение да се включат в чистенето. "Ние не сме съгласни с прекратяването на договора ни за чистене и затова държим служителите си на щат и техниката в пълна изправност. Можем веднага да започнем отново дейност. Мога да коментирам едно - 19-те района, които ние чистехме сами, сега се чистят от осем фирми. Въпреки че са повече на брой, е очевидно, че не могат да се справят с чистенето, просто нямат достатъчно ресурс", коментира още той.

Управляващите не отговориха по какъв начин ще изчисляват колко да платят на мобилизираните чистачи. Нито с какви средства държавата разполага за предизборната си кризисна приумица. Засега се знае, че това ще са пари от държавния бюджет, както е записано в Закона за управление на кризи. "Първо ще видим каква работа трябва да се свърши и после колко пари ще ни струва", коментира Тодор Модев.

"Приемам, че това решение е взето вследствие на нашата молба за свикване на кризисен щаб, отправена още през 2006 г. Просто правителството действа бавно... Приемам, че правителството търси нетрадиционен начин да ни поощри и да ни даде пари", не закъсня да настъпи Борисов.

Кому е нужно това

Официалните мотиви са, че общината няма депо за боклуците; липсват адекватни технологии за разделянето на сметта; няма цялостна стратегия за решаване на проблема с боклука; не се спазва националната стратегия за управлението на отпадъците; сключените договори с концесионерите не защитават публичните интереси. Всичко това е така, но това са проблеми, които наистина се влачат от десетилетие. И са валидни не само за София.

Има поне две хипотези за мотивите на правителството да обяви криза с боклука точно в този момент. Първото логично обяснение звучи на един глас с предизборното говорене. Само няколко месеца преди вота и малко преди правителството да изгуби инструментите си на управление премиерът Станишев напада основния си опонент по една от най-болните теми - тази с отпадъците. Проблем, с който общината години наред не можа или не поиска да се справи.

На второ място се появяват съмнения, че премиерът Станишев се опитва да върне в играта стария концесионер "Новера". Компанията изглежда най-облагодетелствана от така създалата се криза. Освен, че може да получи отново чистенето, дружеството би могло да договори и по-изгодни условия за услугата. Едно от постоянните оплаквания на "Новера" беше, че от няколко години цените за чистене не са променяни и кметът Бойко Борисов отказваше да ги актуализира, въпреки многобройните настоявания на концесионера. Сега, ако започне отново да чисти, "Новера" ще се договаря за финансите не с кмета Борисов, а директно с кризисния щаб и Тодор Модев (от БСП). Юристи от общината коментираха за "Капитал", че парите, които кризисният щаб ще даде за допълнителното чистене, ще са от бюджета и трябва да се разпределят по логиката на Закона за обществените поръчки. Тъй като в случая обаче става въпрос за "криза", услугата може да се договори и пряко без конкурс. В допълнение към това преди дни Бойко Борисов за първи път директно нападна опонента си Станишев, като го обвини във връзка със стария концесионер. "Вълка, Станишев и Доган са едно и също. Станишев се опитва да помага на Вълка да си върне концесията, няма да си я върне", заяви Бойко Борисов.

Наскоро доклад на фондация "Аксес" разкри, че след като официално Румен Гайтански, наричан Вълка, продаде концесията за боклука на "Новера", той е останал в бизнеса като консултант.

Не е ясно колко време ще продължи тази криза - дали ще е до изборите, или и след това. Тепърва създаденият щаб ще търси и по-дългосрочно решение на проблема с боклука. Дано само не ни струва много скъпо и не доведе до нови планини от боклуци. Защото тогава още повече ще замирише.

Вечният чистач "Новера"

В продължение на десет години почистването в столицата беше напълно монополизиранo. До 2007 г. това беше по-завоалирано, тъй като трите фирми, които държаха концесиите, симулираха конкуренция въпреки явната си връзка с Румен Гайтански-Вълка. През март 2007 г. инвестиционният фонд Equest купи и трите фирми - ДИТЦ, "Волф-96" и "Чистота - София" чрез дружеството си "Новера" за 45 млн. евро с опция за още 10 млн. евро в зависимост от финансовите резултати на купените компании.

През последните 2-3 години фондът пазаруваше свръхактивно български компании чрез две специализирани дружества, търгувани на неофициалния сегмент на Лондонската фондова борса - Equest Balkan Properties (за инвестиции в недвижими имоти) и Equest Investments Balkans (за разнородни придобивания). През миналата година започна да разпродава активи. Справка в борсовите регистри показва, че през последните три месеца Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман е увеличил дела си във втория фонд от под 5% на 32.3%, с което е станал най-големият собственик. Останалите големи акционери са Kairos Investment Management (20.5%), Lazard Asset Management (6.3%), UNIQA Financial Services (5.1%) и част от самите мениджъри на дружеството Петри Карялайнен (4.4%), Кари Хаатая (3.3%) и Георги Крумов (3.2%). Освен "Новера", Equest е собственик на "Техномаркет Домо", проекта "Супер Боровец", вносителят на автомобили "Авто юнион" и дял от 37.7% в застрахователното дружество "Уника България".

"Има сериозни рискове за околната среда и най-вече за здравето на хората." Каза го премиерът Сергей Станишев. И обяви кризисно положение в София.

Какво следва от това? Правителството ще вземе управлението на кризата в свои ръце (с боклука, не онази другата, световната). Създаде национален кризисен щаб, оглавен от областния управител Тодор Модев, сформира работни групи, които трябва да организират почистването, да анализират състоянието и да предложат дългосрочното решение на проблема с боклука. При това ще бъдат мобилизирани всички ресурси. Уау!


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ;)

  Закъсахте я, софиянци. :)

 • 2
  edm avatar :-|
  edm

  Вярно, закъсахме.
  А пък какво ни чака с кучешката напаст.....

 • 3
  equinox85 avatar :-|
  Светослав

  Айде, пак цяла България ще плаща сметките на Софиянци. Нищо ново под слънцето...

 • 4
  Avatar :-|
  Веселин

  Добре де, Бойко от колко години е кмет? Защо за тези години не можа да организира прозрачни търгове, да демонополизира чистенето, да постигне по-ниски цени и по-качествена услуга?
  Кучетата изобщо няма да споменавам ...

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Балабойко толкова може!
  Да си кмет на София не е като да си пожарникар, нали!!
  Доста по сложно и трудно!!
  Така да се каже, Бог да ни пази от Бойковщината!!!!

 • 7
  anelectric avatar :-(
  anelectric

  Дали ще е мафиот-пожарникара Бойко или безхарактерния червен домат Серго - все софиянци ще оберем пешкира с мърсотията в която ни карат да живеем!!!!

 • anelectric

  АБЕ ДАЙТЕ МИ ГО НА МЕН ТОЯ БОКЛУК НАЙ-НАКРАЯ, СТИГА ТЪПИ СПОРОВЕ!
  И ДВАМАТА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!

 • 9
  anelectric avatar :-(
  anelectric

  Бойко, Бойко ... до къде ни докара с твойта мафиотщина!

 • anelectric

  А как да реагират сифианци като са принудени да тънат в боклуци... само си прехвърлят топката, а ефекта е никакъв!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход